Citronglass

Supergod syrlig citronglass som du enkelt gör själv. Mycket godare än köpt. Eftersom glassen innehåller pressad citron och turkisk yoghurt så kan glassen bli lite mer isig än om man gör t.ex. vaniljglass med enbart vispgrädde. Om du har en glassmaskin är det inga problem. Har du inte glassmaskin kan du om du vill ersätta turkiska yoghurten mot vispad vispgrädde. Du kan också utesluta äggvitorna eller vispa upp dem för sig efter att ha separerat äggulorna som vispas med sockret. Dessa åtgärder gör glassen mindre isig, var även noga med att röra i glassen under infrysningen för att minska iskristallerna.
citronglass
Citronglass serverad med färska jordgubbar! Mums mums!
Timglas Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

 1. Tvätta skalet på citronerna noga med diskmedel. Torka av. Riv sedan skalet på rivjärn. Var noga så du bara river det yttersta, ej det vita för det ger en besk smak.

  instruktion steg 1 citronglass
  Rivet citronskal.
 2. Pressa ur citronsaften.

  citronsaften pressas ur
  Citronsaften pressas ur.
 3. Vispa grädden hårt. Som om du skulle ha den som garnering på en tårta.

  (I andra glass-recept brukar jag skriva att grädden ska vispas medelhårt, men här blir det mer vätska av citronen som gör glass-smeten lösare så då är det bra om grädden är hårdare vispad.)

  instruktion steg 3 citronglass
  Vispa grädden hårt.
 4. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker eller sötning. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp. (Visparna behöver ej göras rena från grädden.)

  (Om man vill kan man ta bara äggulorna eller separera äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna separat till ett skum (med rena vispar) och vända ner om man vill ha sin glass-smet tjockare och mindre rinnig. Detta blir lite bättre, särskilt om man inte har glassmaskin eftersom glassen blir isig av vätskan. Men det är inga problem med glassmaskin.)

  instruktion steg 4.1 citronglass
  Ägg och socker.
  instruktion steg 4.2 citronglass
  Vispa ägg och socker.
 5. Häll på det rivna citronskalet, citronsaften, den vispade grädden och turkiska yoghurten. Blanda ordentligt med en sked, rör ordentligt i botten så att inte citronen bara hamnar där).

  instruktion steg 5.1 citronglass
  Blanda.
  instruktion steg 5.2 citronglass
  Färdig glass-smet.
 6. Med glassmaskin (rekommenderas): Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

  Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

  Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

  instruktion steg 6.1 citronglass
  Med glassmaskin.
  instruktion steg 6.2 citronglass
  Färdig citronglass.

relaterade artiklar Läs gärna:

servera Serveringstips:

Servera med färska bär.

LCHF LCHF Tips:

Använd sötströ eller annat sötningsmedel istället för strösocker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 3 månader i frysen. Låt tina ca 30 minuter i rumstemperatur eller 1-2 timmar i kylen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | LCHF |

Kommentarer till Citronglass

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Anetthe
Superfräsch glass, addera mer socker/vaniljsocker beroende på citronernas surhet. Det gjorde jag- god syrlig vuxensmak!
💬 Svar till Linda ✏️ Skrivet av Susanne
Då ligger nog felet hos själva glassmaskinen. Oavsett glass-smet ska den frysa smeten. Så läs instruktionerna för glassmaskinen. Om jag ska gissa så tror jag att du inte haft den i frysen tillräckligt länge om du har en sådan man ställer i frysen eller ett frysblock som ska ligga i frysen.
✏️ Skrivet av Linda
Jag körde min smet i glassmaskinen i 45 minuter men den hade fortfarande rinnig konsistens. Vad har jag gjort för fel?
💬 Svar till Tobbe ✏️ Skrivet av Susanne
Jag håller inte med dig om att det blir onyttigare med mer fett. Naturligt mättat fett är inte onyttigt, det finns mycket forskning som stödjer det (som tyvärr ignoreras av SLV och vårdapparaten). Särskilt om du köper ekologisk vispgrädde så är den väldigt nyttig. Däremot bör man undvika skräpfetter som margarin och billiga oljor som oftast finns i färdigköpt hel- och halvfabrikat som glass, kakor, chips och matvaror.
Den enda onyttiga ingrediensen i det här receptet är socker. Så vill du göra den här glassen nyttigare så rekommenderar jag att byta ut sockret mot sötströ eller annat sötningsmedel som smakar bra och är så naturligt som möjligt. Sötströ innehåller stevia.
Så var inte rädd för naturligt mättat fett. Dessutom blir det godare! :) Men självklart ska man förstås äta med måtta som alltid.


💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Tobbe
Aha, då e jag med. Blir lite nyttigare med yoghurt bara, men glass ska ju inte vara nyttigt :)