Chokladglass

Godaste chokladglassen gör du enkelt själv med detta recept. Lika god med strösocker som med sötströ. Välj sötströ om du äter enligt GI, LCHF eller är diabetiker. Glassen går att göra med eller utan glassmaskin.
chokladglass
Chokladglassen är jättegod att servera med några hallon.
Timglas Tid: 15 minuter + 20 minuter i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (158 g): 492 kalorier, 14 g kolhydrater, 45 g fett, 8 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Vispa grädden medelhårt med elvisp.

    instruktion steg 1 chokladglass
    Vispa grädden.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker eller sötning.

    instruktion steg 2 chokladglass
    Ägg och socker.
  3. Tillsätt kakao, sikta gärna ner den (genom en sil) för att undvika klumpar.

    Vispa till en fluffig smet, ca 20 sekunder med elvisp på högsta hastighet. (Visparna behöver ej göras rena från grädden.)

    instruktion steg 3.1 chokladglass
    Tillsätt kakao.
    instruktion steg 3.2 chokladglass
    Vispa fluffigt.
  4. Vispa ner den vispade grädden. Vispa på lägsta hastighet på elvispen tills det är blandat.

    instruktion steg 4.1 chokladglass
    Tillsätt vispade grädden.
    instruktion steg 4.2 chokladglass
    Blanda ihop.
  5. Hacka chokladen om du vill ha hackad choklad i din chokladglass.

    Rör eller vispa ihop med chokladglass-smeten.

    instruktion steg 5.1 chokladglass
    Hacka chokladen.
    instruktion steg 5.2 chokladglass
    Tillsätt chokladen.
    instruktion steg 5.3 chokladglass
    Blanda.
  6. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, ca 20 minuter. Ät direkt eller ställ in i frysen.

    Utan glassmaskin: Häll smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar. Rör om en gång i halvtimmen de första två timmarna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    instruktion steg 6.1 chokladglass
    Häll glass-smeten i glassmaskinen.
    instruktion steg 6.2 chokladglass
    Kör glassmaskinen.
    instruktion steg 6.3 chokladglass
    Färdig glass.

relaterade artiklar Läs gärna:

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon.

LCHF LCHF Tips:

Välj sötströ istället för strösocker och om du vill ha hackad choklad i så välj en sort med hög kakaohalt och lite socker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara glassen i frysen där den håller sig minst 3 månader. Låt tina en halvtimme i rumstemperatur eller 1-2 timmar i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | LCHF |

Kommentarer till Chokladglass

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Birgitta Jönsson ✏️ Skrivet av Susanne
Ja glassmaskinen ska vara igång när man häller i smeten för annars riskerar man att det fastnar på kanterna och kör fast. Man sätter igång glassmaskinen och häller glass-smeten genom hålet i locket eller tar av locket beroende på vilken glassmaskin man har.
✏️ Skrivet av Birgitta Jönsson
Enkelt recept men hur får du i smeten i glassmaskinen? Min maskin måste vara igång när jag häller i smeten och den var tjock så det gick inte. Jag vispade enl ditt recept.
💬 Svar till Sara ✏️ Skrivet av Susanne
1,6 liter rymmer min glassmaskin och då ger det ungefär 1 liter glass (man häller ju inte i glass-smet ända upp).
✏️ Skrivet av Sara
Hur mycket rymmer glassmaskinen som receptet är skrivet för? Mvh
💬 Svar till Roger ✏️ Skrivet av Susanne
Oj, jag har haft min glassmaskin i över 5 år och gjort en hel del glass i den. Men för att undvika stenhård glass längs kanterna (som sannolikt ökar risken för att glassmaskinen går sönder) så gäller det att man dels gör en glass-smet som inte är för rinnig och inte för vattnig, ju högre fetthalt desto bättre samt att man häller i smeten under tiden som glassmaskinen är på och roterar. Så det bästa är att göra en glass-smet med bara vispad grädde, äggulor och smaksättning. Äggvitorna kan vispas separat och vändas ner om man vill ha med dem. Jag brukar ändå ta hela ägg för smeten blir ändå tillräckligt tjock ändå. Jag brukar också ibland ta lite turkisk yoghurt också som ju har en lägre fetthalt men den har ju en krämig konsistens. Men så klart om du tycker det fungerar bättre att bara hälla upp smeten och frysa in den så kan du ju göra det! Jag brukar skriva mina glass-recept så att man kan göra vilket som så att man inte måste använda glassmaskin även om jag själv tycker det ger bästa resultatet. Allra bäst är nog med en sådan dyrare glassmaskin med frysaggregat, jag har dock ingen sådan. Tack för att du skrev och intressant att veta!