| Socker och sötningsmedel |

Sötströ

sötströ - stevia
Sötströ, ett sötningsmedel att ersätta strösocker med.

pil Recept med Sötströ

Sötströ hette tidigare Stevia Strö och är ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Livsmedelsverket tvingade ICA till namnbytet p.g.a. att det egentligen heter steviolglykosid.

Sötströ ser ut och smakar som strösocker och doseras på samma sätt eller något mindre. Jag tycker att ca 25% mindre mängd sötströ jämfört med strösocker kan vara lagom. Med andra ord, om det står en matsked strösocker i receptet så tar jag ungefär 0.75 msk sötströ.

1 dl sötströ väger 85 g och motsvarar 1 dl strösocker som väger 90 g enligt förpackningen. Själv ersätter jag alltså med 25% mindre och då blir det så att 1 dl strösocker kan ersättas med 0.75 dl sötströ. Vill du räkna åt andra hållet så motsvarar 1 dl sötströ då 1.33 dl strösocker.

Sötströ är tyvärr ganska dyrt jämfört med strösocker vilket å andra sidan alla sötningsmedel är. Ett billigare alternativ är flytande stevia men det är svårare att dosera. Flytande stevia är också lätt att misslyckas med, tar man lite för mycket så blir smaken besk. Man får inte heller alls samma sötma med flytande stevia som med sötströ.

Vad innehåller sötströ?

Sötströ innehåller stevia och erythritol. Erythritol är en sockeralkohol som inte påverkar blodsockret (så även om erythritol innehåller kolhydrater så är det inga kolhydrater som kroppen kan ta upp).

Erythritol säljs även under varumärket Sukrin. Erythritol är kristalliserad i konsistensen, precis som vanligt strösocker. Det är därför som sötströ får den sockerliknande konsistensen. Enbart erythritol som i sukrin får en kall, metallisk eftersmak utan så mycket sötma tycker jag.

Tack vare mixen mellan erythritol och stevia fås även den goda söta smaken och sötströ blir lätt att ersätta strösocker med.

Vad är Stevia?

Stevia är ett naturligt sötningmsedel som är nytt i Sverige men använts under många århundraden i Sydamerika.

Stevia kommer från en växt och är upp till 400 gånger sötare än socker.

Innehållsinformation

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Det brukar finnas i de flesta ICA-butiker. (Eftersom det är ICAs egna varumärke så finns det bara på ICA.)

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras torrt i rumstemperatur.

Sedlar Pris:

ca 40 kr för 300 g

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Sötströ innehåller inga kalorier, alltså 0 kcal och påverkar inte blodsockret.

Byt ut Ersätt med:

Strösocker eller annat sötningsmedel.

Måttomvandla sötströ mellan vikt och volym

Konvertera sötströ från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter