Sötströ

sötströ - stevia
Sötströ, ett sötningsmedel att ersätta strösocker med.

Sötströ hette tidigare Stevia Strö och är ett sötningsmedel som inte påverkar blodsockret. Livsmedelsverket tvingade ICA till namnbytet p.g.a. att det egentligen heter steviolglykosid.

Sötströ ser ut och smakar som strösocker och doseras på samma sätt eller något mindre. Jag tycker att ca 25% mindre mängd sötströ jämfört med strösocker kan vara lagom. Med andra ord, om det står en matsked strösocker i receptet så tar jag ungefär 0.75 msk sötströ.

1 dl sötströ väger 85 g och motsvarar 1 dl strösocker som väger 90 g enligt förpackningen. Själv ersätter jag alltså med 25% mindre och då blir det så att 1 dl strösocker kan ersättas med 0.75 dl sötströ. Vill du räkna åt andra hållet så motsvarar 1 dl sötströ då 1.33 dl strösocker.

Sötströ är tyvärr ganska dyrt jämfört med strösocker vilket å andra sidan alla sötningsmedel är. Ett billigare alternativ är flytande stevia men det är svårare att dosera. Flytande stevia är också lätt att misslyckas med, tar man lite för mycket så blir smaken besk. Man får inte heller alls samma sötma med flytande stevia som med sötströ.

Vad innehåller sötströ?

Sötströ innehåller stevia och erythritol. Erythritol är en sockeralkohol som inte påverkar blodsockret (så även om erythritol innehåller kolhydrater så är det inga kolhydrater som kroppen kan ta upp).

Erythritol säljs även under varumärket Sukrin. Erythritol är kristalliserad i konsistensen, precis som vanligt strösocker. Det är därför som sötströ får den sockerliknande konsistensen. Enbart erythritol som i sukrin får en kall, metallisk eftersmak utan så mycket sötma tycker jag.

Tack vare mixen mellan erythritol och stevia fås även den goda söta smaken och sötströ blir lätt att ersätta strösocker med.

Vad är Stevia?

Stevia är ett naturligt sötningmsedel som är nytt i Sverige men använts under många århundraden i Sydamerika.

Stevia kommer från en växt och är upp till 400 gånger sötare än socker.

Innehållsinformation

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av sötströ.

Energi: 0 kcal
Kolhydrater: 100 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 0 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Det brukar finnas i de flesta ICA-butiker. (Eftersom det är ICAs egna varumärke så finns det bara på ICA.)

Hållbarhet och förvaring:

Förvaras torrt i rumstemperatur.

Pris:

ca 40 kr för 300 g

Näringsvärdestips:

Sötströ innehåller inga kalorier, alltså 0 kcal och påverkar inte blodsockret.

Ersätt med:

Strösocker eller annat sötningsmedel.

Vad väger sötströ?

Måttomvandla sötströ mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Svar till Kerstin Skrivet av Susanne
Jag tror tyvärr inte att det blir bra att göra hallonsaft av det. Risken är stor att det blir en konstig besk smak och du förstör hallonen. Det är bättre för en diabetiker att äta hallonen som de är, jättegott med t.ex. vispad grädde och ostkaka LCHF.
Skrivet av Kerstin
Hej.
Har 1.5 kg. hallon som jag tänker koka saft av till diabetiker.
Har köpt Stewia sweet socker.
Skulle behöva hjälp med hur jag bäst ska göra för att lyckas.
Tacksam för svar.
Svar till U. GD Skrivet av Susanne
Det är stevia som växt som är 400 ggr sötare, alltså innan det har processats till de produkter vi ser i affären. De flesta produkter är ju mer jämförbara med strösocker. Dock finns ju många olika produkter på marknaden så man får läsa på förpackningen.
Skrivet av U. GD
Det står att stevia är 400 ggr sötare än socker.
Betyder det på allvar att 1 kg stevia motsvarar 400 kg socker?
Det tror jag inte på! Jag kan gå med på 4 ggr. Om det står 500 gram socker till sylten tar jag 100 g. Om det skulle behövas lägger jag till 0,25 g. Det får inte bli för sött,
Är jag ute och flyger?Ulla Gd
.
Svar till Brittmarie ingemansson Skrivet av Susanne
Jag vill verkligen avråda från flytande stevia till sockerkaka. Jag tror tyvärr det kommer bli väldigt misslyckat.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest