Kolaäppelkaka

Baka denna underbara kolaäppelkaka som är mjuk och saftig, lite kladdig med sega kanter. Oerhört god kolasmak från farinsockret gifter sig fint med äpplen och mandel. Enkelt recept på äppelkolakaka som är glutenfritt.
kolaäppelkaka
Underbart god kolakaka med äpple.
Timglas Tid: 1 timme, varav 40 min i ugnen
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (105 g): 326 kalorier, 31 g kolhydrater, 20 g fett, 5 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Skala äpplena och skär i tunna klyftor.

    tunna äppelklyftor
    Tunna äppelklyftor.
  2. Mät upp kanel och råsocker (eller strösocker) i en djup tallrik eller plastpåse. Blanda.

    kanel och råsocker
    Kanel och råsocker.
  3. Lägg äppelklyftorna i kanel- och sockerblandningen och rör om (eller skaka plastpåsen) tills äppelklyftorna sugit åt sig allt eller det mesta av blandningen.

    äppelklyftor med kanel och socker
    Äppelklyftor med kanel och socker.
  4. Smält smöret på svag värme.

    (När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten smälta av befintlig värme, så slipper det bli onödigt varmt.)

    Låt stå och svalna.

    smält smör
    Smält smör.
  5. Smörj en mindre ugnstålig form ca 15x20 cm eller en rund form ca 19 cm diameter.

    smord form
    Smord form.
  6. Mät upp ägg, strösocker och farinsocker i en bunke.

    Vispa till en jämn pösig smet. Använd gärna elvisp med vispar (högsta effekt ca 30 sek).

    ägg, strösocker, farinsocker
    Ägg, strösocker, farinsocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  7. Tillsätt bakpulver, mandelmjöl och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    bakpulver, mandelmjöl, smält smör tillsatt
    Bakpulver, mandelmjöl, smält smör tillsatt.
    smeten klar
    Smeten klar.
  8. Häll smeten i formen. Tryck ner äppelbitarna.

    Strö gärna över råsocker.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    äppelbitar nedtryckta och råsocker strös över
    Äppelbitar och råsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg.

    (Tiden i ugnen förlängs om du tar en mindre form och förkortas om du tar en större form.)

    gräddad kolaäppelkaka
    Gräddad kolaäppelkaka.
  10. Servera äppelkakan ljummen, gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit kolaäppelkaka serverad
    En bit kolaäppelkaka serverad.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven kaka kan förvaras några dagar i rumstemperatur eller minst en vecka i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Du
Tack för ditt pedagogiska sätt att bifoga bild om varje moment. Det gör tillagningen av dina recept mycket enkel.
Gratulerar!
💬 Svar till Sussie ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det kan nog bli bra, men ta bara halva mängden vetemjöl, d.v.s. 1 dl. Skriv gärna hur det blev om du provar!
✏️ Skrivet av Sussie
Hur tror du det blir om man byter ut mandelmjölet (pga allergi) mot vanligt vetemjöl?
💬 Svar till Marie Andersson ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet tyvärr inte, jag har fått den i present någon gång för ganska länge sedan. Ja den här kakan blev verkligen jättegod, hoppas du har någon form som kan passa.
✏️ Skrivet av Marie Andersson
Hej! Så gott det ser ut! Var köper man den jättefina ugnsformen??

Visa alla kommentarer