
⭐ webmaster
Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
Mät upp kanel och råsocker (eller strösocker) i en djup tallrik eller plastpåse. Blanda.
Lägg äppelklyftorna i kanel- och sockerblandningen och rör om (eller skaka plastpåsen) tills äppelklyftorna sugit åt sig allt eller det mesta av blandningen.
Smält smöret på svag värme.
(När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten smälta av befintlig värme, så slipper det bli onödigt varmt.)
Låt stå och svalna.
Smörj en mindre ugnstålig form ca 15x20 cm eller en rund form ca 19 cm diameter.
Mät upp ägg, strösocker och farinsocker i en bunke.
Vispa till en jämn pösig smet. Använd gärna elvisp med vispar (högsta effekt ca 30 sek).
Tillsätt bakpulver, mandelmjöl och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Tryck ner äppelbitarna.
Strö gärna över råsocker.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills kakan fått fin färg.
(Tiden i ugnen förlängs om du tar en mindre form och förkortas om du tar en större form.)
Servera äppelkakan ljummen, gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt |