Banankolapaj / Banoffee pie




Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 0,5 dl farinsocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
Fyllning:
- 200-400 g (0,5-1 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 2-3 st bananer
- ca 1 tsk kakao

Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
- 125 g smör
Smält smöret. -
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
- 0,5 dl farinsocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
Tillsätt havregryn, mjöl, socker. Rör ihop med en sked. -
Klicka ut den i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn. Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.
Tryck ut pajdegen med baksidan av en sked. Pajdeg redo för ugnen. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter till gyllene färg. Låt svalna.
Grädda i ugnen. Färdiggräddad pajdeg. -
Bred på kolasåsen (den karamelliserade mjölken).
- 200-400 g (0,5-1 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
Bred på kolasås. -
Skiva bananerna och fördela i kolasåsen.
- 2-3 st bananer
Skivad banan. Fördela i kolasåsen. -
Vispa grädden. Lägg ovanpå. Sikta över kakao.
Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering!
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 tsk kakao
Vispad grädde. Lägg på grädden. Sikta över kakao. En bit banankolapaj.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven banankolapaj / banoffee pie i kylen, den håller sig flera dagar men är godast nygjord. Den frasiga pajdegen blir mindre frasig med tiden p.g.a. fukten främst från grädden.
| Efterrätter |
Väldigt lätt och snabb att göra! Hade svårt med att "skeda" ut smeten i formen, fick ta hjälp av bakplåtspapper för den fastnade hela tiden. Jag hade Kanel över grädden istället för kakao, det blev jättegott! För mig blev botten för tjock och hade kanske någon minut för länge i ugnen för botten smakade som hårda, men goda, havrekakor och tog över smaken från kolasåsen och bananerna. Kanske blir godare dagen efter? Hade en vanlig pajform. God men godare om man gör egen kolasås med kanske?