Banan

bananer
Mogna bananer har mest smak. Bananerna på bilden är goda att äta men till bakning så kan de gärna ligga framme ett par dagar till och få "leopardmönster" (bruna fläckar).

Bananen är en välkänd frukt som förutom att ätas som den är kan användas i matlagning till både varmrätter och desserter samt bakning.

När man bakar och lagar mat med bananer bör man använda mogna bananer eftersom de ger mest smak. Mogna bananer är gula med bruna fläckar. Omogna bananer är gröna och har en sträv smak, som nästan kan kännas som att det fastnar på tungan när man tar en tugga.

Gröna eller halvgröna bananer mognar på en dag eller två i rumstemperatur. Tänk på att inte lägga bananer i kylskåp. De blir svarta och förlorar sin smak.

Bananer odlas och importeras från bland annat latinamerika. Bananer skördas alltid omogna (gröna). Bananer har importerats till Sverige sedan början av 1900-talet.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av banan.

Energi: 101 kcal
Kolhydrater: 22 g
Protein: 1 g
Fett: 1 g
Fibrer: 2 g

Tips och info

Engelskt namn:

banana

Finns i affären:

I fruktdisken året runt.

GI tips:

Bananer har medelhögt GI men ett väldigt högt mättnadsindex. Ät upp till 1 banan om dagen om du vill följa GI-metoden.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara i rumstemperatur, men allra helst 12-14 grader. Förvarar man bananerna i kylskåp blir de svarta och förlorar sin smak. Ät när de är gula. När de blir fläckiga passar de utmärkt att göra banankaka på.

Pris:

ca 15-20 kr/kg

Näringsvärdestips:

Näringsvärden per 100 g: Energi 97 kcal/405 kJ, Vatten 74 g, Protein 1,0 g, Fett 0,5 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 21,8 g, Kostfiber 1,7 g, Kalium 395 mg, ß-karoten 48 µg, C-vitamin 9 mg.

Ersätt med:

I desserter kan banan bytas ut mot någon annan tropisk frukt t.ex. papaya eller mango.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Joel nyve
Det var en väldigt bra kort text, precis det jag letade efter för min uppgift. Tack!

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Frukt |


Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest