| Frukt |

Banan

bananer
Mogna bananer har mest smak. Bananerna på bilden är goda att äta men till bakning så kan de gärna ligga framme ett par dagar till och få "leopardmönster" (bruna fläckar).

pil Recept med Banan

Bananen är en välkänd frukt som förutom att ätas som den är kan användas i matlagning till både varmrätter och desserter samt bakning.

När man bakar och lagar mat med bananer bör man använda mogna bananer eftersom de ger mest smak. Mogna bananer är gula med bruna fläckar. Omogna bananer är gröna och har en sträv smak, som nästan kan kännas som att det fastnar på tungan när man tar en tugga.

Gröna eller halvgröna bananer mognar på en dag eller två i rumstemperatur. Tänk på att inte lägga bananer i kylskåp. De blir svarta och förlorar sin smak.

Bananer odlas och importeras från bland annat latinamerika. Bananer skördas alltid omogna (gröna). Bananer har importerats till Sverige sedan början av 1900-talet.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

banana

Hitta Finns i affären:

I fruktdisken året runt.

Tummen upp GI tips:

Bananer har medelhögt GI men ett väldigt högt mättnadsindex. Ät upp till 1 banan om dagen om du vill följa GI-metoden.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara i rumstemperatur, men allra helst 12-14 grader. Förvarar man bananerna i kylskåp blir de svarta och förlorar sin smak. Ät när de är gula. När de blir fläckiga passar de utmärkt att göra banankaka på.

Sedlar Pris:

ca 15-20 kr/kg

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Näringsvärden per 100 g: Energi 97 kcal/405 kJ, Vatten 74 g, Protein 1,0 g, Fett 0,5 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 21,8 g, Kostfiber 1,7 g, Kalium 395 mg, ß-karoten 48 µg, C-vitamin 9 mg.

Byt ut Ersätt med:

I desserter kan banan bytas ut mot någon annan tropisk frukt t.ex. papaya eller mango.