
Banankaka
💬 49 kommentarer



Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 st ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 st mogna bananer

Utrustning:
- 1 st sockerkaksform 1,5 liter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Baka banankaka så här:
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
(Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)
Smord och bröad sockerkaksform. -
Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.
Smör och strösocker ihopblandat. -
Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).
- 2 st ägg
Första ägget. Vispa till en jämn smet. Andra ägget. Vispa till en jämn smet. -
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke.
Tillsätt till smeten och rör ihop till en jämn smet med elvispen.
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
Vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel. Blanda. Tillsätt mjölblandningen till smeten. Blanda. -
Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.
Mosa bananerna ordentligt.
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 st mogna bananer
Vatten och snabbkaffepulver. Skalade bananer. Mosad banan. - 0,5 dl mjölk
-
Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen samt de mosade bananerna till smeten och rör till en jämn smet.
Tillsätt mosad banan och mjölk eller kaffe. Färdig smet. -
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.
Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!
Färdig banankaka. Uppstjälpt banankaka.
Serveringstips:
Tips & tricks:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:




Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!
