Banankaka
Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 st ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 st mogna bananer
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform 1,5 liter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Baka banankaka så här:
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
-
Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
(Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)
-
Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.
-
Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).
- 2 st ägg
-
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke.
Tillsätt till smeten och rör ihop till en jämn smet med elvispen.
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
-
Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.
Mosa bananerna ordentligt.
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 st mogna bananer
- 0,5 dl mjölk
-
Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen samt de mosade bananerna till smeten och rör till en jämn smet.
-
Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.
-
Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.
Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!
Serveringstips:
Tips & tricks:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!