| Muffins & Mjuka Kakor |

Banankaka

Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
banankaka
Enkelt recept på en god banankaka med smak av banan, kanel och ingefära.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Portioner 1 banankaka

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.

    instruktion steg 1 banankaka
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)

    instruktion steg 2 banankaka
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 3 banankaka
    Smör och strösocker ihopblandat.
  4. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).

    instruktion steg 4.1 banankaka
    Första ägget.
    instruktion steg 4.2 banankaka
    Vispa till en jämn smet.
    instruktion steg 4.3 banankaka
    Andra ägget.
    instruktion steg 4.4 banankaka
    Vispa till en jämn smet.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke.

    Tillsätt till smeten och rör ihop till en jämn smet med elvispen.

    instruktion steg 5.1 banankaka
    Vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel.
    instruktion steg 5.2 banankaka
    Blanda.
    instruktion steg 5.3 banankaka
    Tillsätt mjölblandningen till smeten.
    instruktion steg 5.4 banankaka
    Blanda.
  6. Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.

    Mosa bananerna ordentligt.

    instruktion steg 6.1 banankaka
    Vatten och snabbkaffepulver.
    instruktion steg 6.2 banankaka
    Skalade bananer.
    instruktion steg 6.3 banankaka
    Mosad banan.
  7. Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen samt de mosade bananerna till smeten och rör till en jämn smet.

    instruktion steg 7.1 banankaka
    Tillsätt mosad banan och mjölk eller kaffe.
    instruktion steg 7.2 banankaka
    Färdig smet.
  8. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

    instruktion steg 8.1 banankaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 8.2 banankaka
    Grädda i ugnen.
  9. Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

    Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!

    instruktion steg 9.1 banankaka
    Färdig banankaka.
    instruktion steg 9.2 banankaka
    Uppstjälpt banankaka.

servera Serveringstips:

Pudra med florsocker.

glödlampa Tips:

Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.

GI GI Tips:

Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.

byt ut Variationstips:

Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver. Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin. Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.

Kommentarer till Banankaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Marion N
Jag vill använda färdig pepparkakskrydda! Hur mycket ska jag ta?
penna Skrivet av Hanna
Hej Susanna, här kommer en riktig newbie`s i frågan: banankakan jag bakade skar sig eftersom jag tänkte inte tillräckligt noga och mosade bananer med stavmixer som omvandlade bananer till nån sorts klibbig massa. Varna alla nybörjare att det är viktigt att mosa bananer med gaffel för hand! Kakan blev ett fiasko, skulle inte servera den till mina gäster :(
penna Skrivet av Renate
Suverän god kaka med riktig god smak.....

Läs alla 44 kommentarer