Med vänlig hälsning, Agneta S
Banankaka
Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Mängd: 1 banankaka, ca 12 bitar
Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 0,5 dl mjölk
- eller 0,5 dl kallt vatten och 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 st mogna bananer
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform 1,5 liter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit, beräknat på 1 banankaka = 12 bitar (95 g): 278 kcal, 46 g kolhydrater, 9 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer
Serveringstips
Pudra med florsocker.
Tips & tricks
Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.
GI Tips
Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.
Variationstips
Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver.
Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin.
Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.
Hållbarhet och förvaring
Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.
️ Skrivet av
Jesus, vad gott. Och så bra att receptet var enkelt att följa om barnen vill baka själva. Toppen 😊
Med vänlig hälsning, Agneta S
Med vänlig hälsning, Agneta S
️ Skrivet av
Kakan blev lite förr torr ovanpå. Kakan stod längst ned i ugnen (el). Finns det något jag kan göra för att undvika att den får lite för mycket "skorpa"?
️ Skrivet av
Blev super gott . Krispig och inte alls torr 👍😁
️ Skrivet av
Hej. Tack för fina recept. Bilderna underlättar hela arbetet. Precis nu har bakat dessa banankoka. Mjuk och saftigt och smakar underbart.
️ Skrivet av
Tips!
Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!
Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!