Banankaka

Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
banankaka
Enkelt recept på en god banankaka med smak av banan, kanel och ingefära.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Portioner 1 banankaka, ca 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 banankaka = 12 bitar (95 g): 278 kalorier, 46 g kolhydrater, 9 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme

Baka banankaka så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.

    instruktion steg 1 banankaka
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)

    instruktion steg 2 banankaka
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 3 banankaka
    Smör och strösocker ihopblandat.
  4. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).

    instruktion steg 4.1 banankaka
    Första ägget.
    instruktion steg 4.2 banankaka
    Vispa till en jämn smet.
    instruktion steg 4.3 banankaka
    Andra ägget.
    instruktion steg 4.4 banankaka
    Vispa till en jämn smet.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke.

    Tillsätt till smeten och rör ihop till en jämn smet med elvispen.

    instruktion steg 5.1 banankaka
    Vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel.
    instruktion steg 5.2 banankaka
    Blanda.
    instruktion steg 5.3 banankaka
    Tillsätt mjölblandningen till smeten.
    instruktion steg 5.4 banankaka
    Blanda.
  6. Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.

    Mosa bananerna ordentligt.

    instruktion steg 6.1 banankaka
    Vatten och snabbkaffepulver.
    instruktion steg 6.2 banankaka
    Skalade bananer.
    instruktion steg 6.3 banankaka
    Mosad banan.
  7. Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen samt de mosade bananerna till smeten och rör till en jämn smet.

    instruktion steg 7.1 banankaka
    Tillsätt mosad banan och mjölk eller kaffe.
    instruktion steg 7.2 banankaka
    Färdig smet.
  8. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

    instruktion steg 8.1 banankaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 8.2 banankaka
    Grädda i ugnen.
  9. Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

    Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!

    instruktion steg 9.1 banankaka
    Färdig banankaka.
    instruktion steg 9.2 banankaka
    Uppstjälpt banankaka.

servera Serveringstips:

Pudra med florsocker.

glödlampa Tips & tricks:

Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.

GI GI Tips:

Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.

byt ut Variationstips:

Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver. Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin. Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Mattias
Kakan blev lite förr torr ovanpå. Kakan stod längst ned i ugnen (el). Finns det något jag kan göra för att undvika att den får lite för mycket "skorpa"?
✏️ Skrivet av Eva
Blev super gott . Krispig och inte alls torr 👍😁
✏️ Skrivet av Grazyna
Hej. Tack för fina recept. Bilderna underlättar hela arbetet. Precis nu har bakat dessa banankoka. Mjuk och saftigt och smakar underbart.
✏️ Skrivet av Marika
Tips!

Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!
✏️ Skrivet av Renata
Jag tycka att laga svensk mat , speciellt kakorna. Den här banankaka är mycket gott . Tack för delar recepten , Renata