| Muffins & Mjuka Kakor |

Banankaka

Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
banankaka
Enkelt recept på en god banankaka med smak av banan, kanel och ingefära.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Portioner 1 banankaka

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.

  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)

  3. Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).

  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke.

    Tillsätt till smeten och rör ihop till en jämn smet med elvispen.

  6. Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.

    Mosa bananerna ordentligt.

  7. Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen samt de mosade bananerna till smeten och rör till en jämn smet.

  8. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

  9. Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

    Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 banankaka
1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2 banankaka
2. Smord och bröad sockerkaksform.
instruktion steg 3 banankaka
3. Smör och strösocker ihopblandat.
instruktion steg 4.1 banankaka
4.1. Första ägget.
instruktion steg 4.2 banankaka
4.2. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 4.3 banankaka
4.3. Andra ägget.
instruktion steg 4.4 banankaka
4.4. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 5.1 banankaka
5.1. Vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel.
instruktion steg 5.2 banankaka
5.2. Blanda.
instruktion steg 5.3 banankaka
5.3. Tillsätt mjölblandningen till smeten.
instruktion steg 5.4 banankaka
5.4. Blanda.
instruktion steg 6.1 banankaka
6.1. Vatten och snabbkaffepulver.
instruktion steg 6.2 banankaka
6.2. Skalade bananer.
instruktion steg 6.3 banankaka
6.3. Mosad banan.
instruktion steg 7.1 banankaka
7.1. Tillsätt mosad banan och mjölk eller kaffe.
instruktion steg 7.2 banankaka
7.2. Färdig smet.
instruktion steg 8.1 banankaka
8.1. Smeten i formen.
instruktion steg 8.2 banankaka
8.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.1 banankaka
9.1. Färdig banankaka.
instruktion steg 9.2 banankaka
9.2. Uppstjälpt banankaka.

servera Serveringstips:

Pudra med florsocker.

glödlampa Tips:

Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.

GI GI Tips:

Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.

byt ut Variationstips:

Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver. Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin. Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Renate  
Suverän god kaka med riktig god smak.....
 svar  Svar till  Tim    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra! :)
   kommentar  Skrivet av  Tim  
Detta var ett super gott recept som jag ska göra flergånger!!!
   kommentar  Skrivet av  Annika  
Jag bakade banankaka idag! Jag tog bara 3 dl mjöl istället för 5 och ingen ingefära, och 2 tsk bakpulver. Det blev gott! Gjorde den i en rund form med löstagbar kant.
 svar  Svar till  liz    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det kan man.
   kommentar  Skrivet av  liz  
Kan man skippa ingefäran i kakan?
   kommentar  Skrivet av  fiona  
Hej, I wanna try this recipe, but I am wondering if I could use fresh ginger instead of dried ginger as called for in the recipe? Any idea on how to convert dried to fresh? Tack !
   kommentar  Skrivet av  simsim  
jag gillade inte smaken av nescafe med banan men jag har gjort vaniljyoghurt och kakan blev god
   kommentar  Skrivet av  Roya  
Den var bästa recept av banankaka som jag har gjort. jag tillsatt 1 dl krossade valnötter och det blev gott.
   kommentar  Skrivet av  Lena  
Gjorde dubbel sats igårkväll och smakade nu på morgonen. Mmmmm så god.
Ett bra sätt att slippa slänga övermogna bananer som ingen vill äta. Mina bananer var RIKTIGT övermogna nästan mos.....
Ska ge bort den ena som tack för en tjänst, och det vågar jag absolut!!

Skriv och läs alla 42 kommentarer