Banankaka

Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
banankaka
Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
1 banankaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar.

    banankaka steg 1: smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    (Ett tips är att använda slickepott för att enkelt smörja med vanligt smör. Låt bara smörklicken vara framme i rumstemperatur en stund så det blir mjukt.)

    banankaka steg 2: smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Rör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    banankaka steg 3: smör och strösocker ihopblandat
    Smör och strösocker ihopblandat.
  4. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet med elvisp (mellan varje ägg).

    banankaka steg 4: första ägget
    Första ägget.
    banankaka steg 4: andra ägget
    Andra ägget.
    banankaka steg 4: vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.

    banankaka steg 5: bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel
    Bakpulver, bikarbonat, ingefära, kanel.
    banankaka steg 5: blanda
    Blanda.
  6. Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk.

    banankaka steg 6: vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  7. Mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

    banankaka steg 7: mosad banan
    Mosad banan.
    banankaka steg 7: skalade bananer
    Skalade bananer.
  8. Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen, de mosade bananerna samt vetemjöl till smeten och rör till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torr kaka.)

    banankaka steg 8: vetemjöl, mosad banan och kaffe tillsatt
    Vetemjöl, mosad banan och kaffe tillsatt.
    banankaka steg 8: färdig smet
    Färdig smet.
  9. Häll i smeten i formen och fördela den jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

    banankaka steg 9: smeten i formen
    Smeten i formen.
    banankaka steg 9: grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  10. Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

    Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!

    banankaka steg 10: färdig banankaka
    Färdig banankaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 banankaka = 12 bitar (95 g): 278 kalorier, 46 g kolhydrater, 9 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Pudra med florsocker.

Tips & tricks

Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.

GI Tips

Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.

Variationstips

Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver. Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin. Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.

Hållbarhet och förvaring

Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mattias
Kakan blev lite förr torr ovanpå. Kakan stod längst ned i ugnen (el). Finns det något jag kan göra för att undvika att den får lite för mycket "skorpa"?
Skrivet av Eva
Blev super gott . Krispig och inte alls torr 👍😁
Skrivet av Grazyna
Hej. Tack för fina recept. Bilderna underlättar hela arbetet. Precis nu har bakat dessa banankoka. Mjuk och saftigt och smakar underbart.
Skrivet av Marika
Tips!

Behövs inga ägg överhuvudtaget i denna kaka :) Jag tog en extra banan (vet inte om man behöver det), men den blev riktigt bra. Hade inte heller smör eller mjölk, utan enbart växtbaserade alternativ :) Blev hur bra som helst!
Skrivet av Renata
Jag tycka att laga svensk mat , speciellt kakorna. Den här banankaka är mycket gott . Tack för delar recepten , Renata

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest