
webmaster
Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.
(Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).
Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.
Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.
Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.
(Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.
(Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)
Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.