Sockerkaka

En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
sockerkaka
Skär upp några skivor av sockerkakan och servera gärna till fika!
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (72 g): 231 kalorier, 36 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme

Baka så här:

  1. Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)

    sockerkaksform smörjs med smör på en slickepott
    Smörj gärna med slickepott.
    smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).

    ägg och strösocker i en bunke
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker pösigt vispat i en bunke
    Ägg och strösocker pösigt vispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).

    tillsätt vaniljsocker och bakpulver
    Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
  4. Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.

    vetemjöl tillsatt till sockerkakssmeten
    Tillsätt vetemjöl.
    sockerkakssmeten blandad till en jämn smet
    Blandat.
  5. Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.

    smält smör i en kastrull
    Smält smör.
    vatten tillsätts till smält smör
    Häll i vatten.
    smält smör och vatten kokar i en kastrull
    Smör och vatten kokar.
  6. Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

    (Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)

    smör- och vattenblandning tillsätts till sockerkakssmet
    Tillsätt smörblandningen.
    färdig sockerkakssmet i bunke
    Sockerkakssmeten färdig.
    sockerkakssmet i sockerkaksform
    Smeten i formen.
  7. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

    (Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)

    sockerkaka gräddas i ugn
    Grädda i ugnen.
  8. Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

    färdiggräddad sockerkaka i sockerkaksform
    Färdiggräddad sockerkaka.
    sockerkaka uppstjälpt under sockerkaksform
    Stjälp upp och låt svalna under formen.
    sockerkaka på serveringsfat
    Sockerkakan klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Se även dessa recept

| Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Sockerkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Björn ✏️ Skrivet av Susanne
Tråkigt att du misslyckades. Receptet är väl beprövat av mig och många andra (läs alla kommentarer) så jag kan lova dig att det inte är fel på det. Det du beskriver händer om ugnen inte har rätt temperatur. Kontrollera att du har ugnen inställd på över- och undervärme, rätt grader och vänta tills ugnen uppnått rätt temperatur innan du sätter in sockerkakan. Ibland händer det även att ugnar går sönder, om man misstänker det kan man köpa en termometer som man lägger in i ugnen och kontrollera att den verkligen håller den inställda temperaturen.
✏️ Skrivet av Björn
Sämsta receptet alltså, satte ugnen på 175 grader å kakan i nedre delen av ugnen å efter 45 minuter så är kakan inte ens halvfärdig å runnit över i formen, så grader å minuter kan ju absolut inte stämma..
✏️ Skrivet av Roland
Toppen recept, går inte att misslyckas med sockerkakan.

//Roland
✏️ Skrivet av Mikael
Jag kan berätta aluminiufolie finns inte än här och bakformar är svåra att hitta i aluminium ,kanske i Bangkok,och många människor har alldrig sett en spis eller ugn,dom använder hemgjord kol i små betong spisar där dom kokar o grillar sin enkla mat på gården, klockan 05,00 kör dom igång att koka klibbris bröd äter dom inte , grillade riskakor och det är grönt som gäller,finns inte el överallt än och folk är fattiga risbönder
💬 Svar till Mikael ✏️ Skrivet av Susanne
Intressant att få ta del av, jag hade ingen aning om det. Tack för att du skrev och hoppas du blir kompis med ugnen. Kanske kan du skaffa en termometer för att kontrollera ugnens temperatur? Om kakan redan ser brun ut efter kort tid är risken att den inte är genomgräddad. Försök sänka ner den eller lägg folie över. Kanske även sänka temperaturen om den är för hög.