En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
Skär upp några skivor av sockerkakan och servera gärna till fika!
175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Baka så här:
Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.
(Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)
Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.
(Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)
Tillsätt smörblandningen.Sockerkakssmeten färdig.Smeten i formen.
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.
(Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)
Grädda i ugnen.
Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.
Färdiggräddad sockerkaka.Stjälp upp och låt svalna under formen.Sockerkakan klar att servera.
Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (70 g): 224 kcal, 34 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.
Variationstips
För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.
Hållbarhet och förvaring
Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.
Man vispar tills smeten blir ljus, nästan vit och pösig. Det går ganska snabbt med dagens moderna elvispar som funnits de senaste 20+ åren. 3-4 minuter är alldeles för lång tid, det kanske det tar om du vispar för hand eller om du kör på lägsta hastigheten på elvispen. Men det är inte meningen att man ska ta tid och titta på en klocka utan man ser ju på smeten när den är ljus, nästan vit och pösig, då är den klar så utgå alltid från det. Det gäller det här receptet och väldigt många andra.
Dagens bakpulver är inte samma som på 50-60-70-talet när man behövde blanda det med mjölet, men man kan givetvis göra det om man vill. Det finns flera olika anledningar till att kakan kan sjunka ihop som jag har skrivit om, varav vispning är en av dem.
️ Skrivet av Emma BV
Det här ser ut som det standardrecept jag använt mig av sedan 80-talet förutom att jag har mjölk, inte vatten samt att jag har i mjölet med bakpulver sist för att minimera vispandet av det.
Men jag är konfunderad över en sak. Det står följande i ditt recept: "Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek)." För att få sockerkristallerna att lösa sig och för att få det pösigt så bör man med elvisp vispa minst 3-4 minuter, inte sekunder. Vispar man för lite så kommer kakan att sjunka ihop, ser att det är några som kommenterar det och undrar vad de gjort för fel.
webmaster
Svar till
Esmeralda
️ Skrivet av Susanne
Den ska inte behöva så lång tid i ugnen. Se över dina ugnsinställningar, det ska vara över- och undervärme och vänta tills ugnen håller rätt temperatur innan du ställer in sockerkakan. Om du gjort allt detta så kan det vara så att det är fel på ugnen, att den inte håller rätt temperatur, det går att kontrollera med en termometer som tål ugn. Så kolla detta, för det blir omöjligt att få bra resultat med en trasig ugn. Hoppas du får ordning på det.❤️ Vad roligt att du tycker om mina recept! ❤️
️ Skrivet av Esmeralda
Jag undrar hur länge ska man ha kakan i ugnen? hade den 60 min och var fortfarande lite kladdig. Annars super god !älskar dina recept.❤❤❤❤❤
webmaster
Svar till
Michelle
️ Skrivet av Susanne
Tack för dina tips, låter gott!
️ Skrivet av Michelle
Man kan även ta snabbkaffe istället för vaniljsocker eller cappuccino. Det blir jättegott.
webmaster
Svar till
Karin Broome
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! 😊
️ Skrivet av Karin Broome
Jag brukar ta ett par droppar bittermandelolja i, Det tycker vi om.
webmaster
Svar till
Sanne
️ Skrivet av Susanne
Tack så jättemycket för alla dina tips! 👍❤️
️ Skrivet av Sanne
Kan tipsa om att tillsätta lite salt (1-2 krm) i smeten, även om du använder saltat smör. Det förhöjer smaken på sockerkakan något enormt utan att den smakar salt. De flesta bakverk utan salt smakar platt och endimensionellt. Det behövs en bra balans mellan alla smakerna i kakan. För att få den balansen räcker det inte med saltet som redan finns i smöret.
Personligen tillsätter jag även 1,5 msk vaniljsocker (betydligt mer än vad de flesta recept säger) i mina sockerkakor då jag älskar smaken av vanilj.
️ Skrivet av Sanne
Ni som skriver att sockerkakan är torr har haft den inne i ugnen för länge. Alla ugnar är olika. Hur kakan blir beror också på vilken form man använder. Ingen sockerkaksform är den andre lik. Mörka formar blir dessutom varmare än formar i andra färger.
Testa sockerkakan med en sticka redan efter 35 minuter i ugnen. Det ska inte vara smet på stickan, men det går bra med några få fuktiga smulor. Kakan fortsätter gräddas ett tag efter den tagits ut från ugnen. För bästa resultat bör man heller inte skära i kakan innan den svalnat. Då försvinner en del av fukten i kakan genom ångan och då blir sockerkakan torrare!
️ Skrivet av Yvonne Zachrisson
Varför blir sockerkakan torr, har gott exakt efter receptet. Tacksam försvar Mvh Yvonne z
webmaster
Svar till
Janne
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att både du och dina vänner, både svenskar och thailändare tycker om receptet på sockerkaka. 😊 Tack för att du skrev! ❤️
️ Skrivet av Janne
Så god sockerkaka. Jag har gjort den många många gånger här i Thailand och våra vänner, både Thai och Svenskar gillar den skarpt.
webmaster
Svar till
Helena
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet! 😊 Tack för att du skrev! ❤️
️ Skrivet av Helena
Underbart god kaka som jag gör ofta, tack för receptet ❤️
️ Skrivet av Laura Wolgast
Bra kan va lite mindre torrt men gott 😋
️ Skrivet av Tristan
Jag använder smeten till att hälla den på rabarberbitar i fiskbensmönster, som jag lagt i botten på en form (bakplåtspapper, strösocker och rabarber). Passar helt perfekt och så behöver jag inte oroa mig för att bär/frukt sjunker.
️ Skrivet av Jasse
Bästa sockerkaks receptet som jag alltid återvänder till 👌
️ Skrivet av Anders.L
Bakat den tre gånger & bjudit kollegor på, verkligen bästa receptet på sockerkaka! Byter också 1dl vatten mot 1dl mjölk :)
webmaster
Svar till
Andreas
️ Skrivet av Susanne
Ja om man använder osaltat smör rekommenderar jag att tillsätta salt till alla recept där smör ingår. Jag använder alltid normalsaltat smör och det är det som jag utgår från i mina recept. Tack för dina tips och att du delar med dig av dina testresultat. Jag ska prova med röd mjölk och mera salt nästa gång jag gör den också och se skillnaden. Tack igen och roligt att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Andreas
Blev väldigt nöjd med detta recept till slut. Likt tidigare kommentar bytte även jag ut vattnet mot röd mjölk, och konsistensen vart perfekt från första försöket. Däremot fann jag att det saknades något i smakvägar. Rekommenderar att tillsätta ungefär en tesked salt (kanske ett kryddmått eller två till om ni använder osaltat smör) för att ge kakan en fullare smak.
Gjorde även ett försök där jag tillsatte små chokladknappar av mörkare variant (54% kakao). Då smeten är rätt blöt hann de alla sjunka ner till botten innan den gräddats färdigt, men det gjorde inte så mycket då det vart fantastiskt gott.