Sockerkaka
En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
Tid: 1 timme
Mängd: 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar
Ingredienser:
Till formen:
Sockerkaka:
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 1 dl vatten
Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (70 g): 224 kcal, 34 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.
Variationstips
För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.
Hållbarhet och förvaring
Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.
️ Skrivet av
Tack. Bilderna förenklar bakningen.
️ Skrivet av
God kaka!
️ Skrivet av
10/10
️ Skrivet av
Absolut godaste sockerkakan!
Även den kräsnaste gästen sa mmmmm!
Även den kräsnaste gästen sa mmmmm!
️ Skrivet av
Jättegod - Jag brukar byta ut vattnet mot mjölk.