| Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Sockerkaka

En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
sockerkaka
Skär upp några skivor av sockerkakan och servera gärna till fika!
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)

  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).

  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).

  4. Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.

  5. Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.

  6. Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

    (Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)

  7. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

    (Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)

  8. Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

Beskrivande bilder

sockerkaksform smörjs med smör på en slickepott
1.1. Smörj gärna med slickepott.
smord och bröad sockerkaksform
1.2. Smord och bröad sockerkaksform.
ägg och strösocker i en bunke
2.1. Ägg och strösocker.
ägg och strösocker pösigt vispat i en bunke
2.2. Ägg och strösocker pösigt vispat.
tillsätt vaniljsocker och bakpulver
3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
vetemjöl tillsatt till sockerkakssmeten
4.1. Tillsätt vetemjöl.
sockerkakssmeten blandad till en jämn smet
4.2. Blandat.
smält smör i en kastrull
5.1. Smält smör.
vatten tillsätts till smält smör
5.2. Häll i vatten.
smält smör och vatten kokar i en kastrull
5.3. Smör och vatten kokar.
smör- och vattenblandning tillsätts till sockerkakssmet
6.1. Tillsätt smörblandningen.
färdig sockerkakssmet i bunke
6.2. Sockerkakssmeten färdig.
sockerkakssmet i sockerkaksform
6.3. Smeten i formen.
sockerkaka gräddas i ugn
7. Grädda i ugnen.
färdiggräddad sockerkaka i sockerkaksform
8.1. Färdiggräddad sockerkaka.
sockerkaka uppstjälpt under sockerkaksform
8.2. Stjälp upp och låt svalna under formen.
sockerkaka på serveringsfat
8.3. Sockerkakan klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av sarmed
Va duktig du är...! fortsätt utan svåra kulinariska begrepp och formuleringar. Du har ett enkelt lätt begripligt språk och ett enkelt system. Jag blir väldigt glad när jag ser sådana kreativa, kämpande unga damer.
en fråga... har nånsin funderat på att lansera din sida på engelska ? TÄNK USA, England, Kina och alla andra som kan engelska, du blir multimiljonär om detta är viktigt för dig.
Hälsningar
Sarmed
person Svar till Jocke penna Skrivet av Susanne
Roligt att det lyckades och att du gillar min receptsida! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Jocke
Första gången jag gör sockerkaka. Gjorde efter detta recept och lyckades.
Gillar denna appen starkt!
Har haft mycket nytta av den.
Tack!

Läs alla 492 kommentarer