| Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Sockerkaka

En mycket god och saftig sockerkaka som är enkel att göra. Väl beprövat recept som jag verkligen rekommenderar dig att prova.
sockerkaka
Mycket god och saftig sockerkaka, perfekt att servera till fikat.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)

  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).

  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).

  4. Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.

  5. Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.

  6. Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

    (Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)

  7. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

    (Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)

  8. Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

Beskrivande bilder

sockerkaksform smörjs med smör på en slickepott
1.1. Smörj gärna med slickepott.
smord och bröad sockerkaksform
1.2. Smord och bröad sockerkaksform.
ägg och strösocker i en bunke
2.1. Ägg och strösocker.
ägg och strösocker pösigt vispat i en bunke
2.2. Ägg och strösocker pösigt vispat.
tillsätt vaniljsocker och bakpulver
3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
vetemjöl tillsatt till sockerkakssmeten
4.1. Tillsätt vetemjöl.
sockerkakssmeten blandad till en jämn smet
4.2. Blandat.
smält smör i en kastrull
5.1. Smält smör.
vatten tillsätts till smält smör
5.2. Häll i vatten.
smält smör och vatten kokar i en kastrull
5.3. Smör och vatten kokar.
smör- och vattenblandning tillsätts till sockerkakssmet
6.1. Tillsätt smörblandningen.
färdig sockerkakssmet i bunke
6.2. Sockerkakssmeten färdig.
sockerkakssmet i sockerkaksform
6.3. Smeten i formen.
sockerkaka gräddas i ugn
7. Grädda i ugnen.
färdiggräddad sockerkaka i sockerkaksform
8.1. Färdiggräddad sockerkaka.
sockerkaka uppstjälpt under sockerkaksform
8.2. Stjälp upp och låt svalna under formen.
sockerkaka på serveringsfat
8.3. Sockerkakan klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Kommentera receptet på Sockerkaka

Skriv och läs alla 477 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emil    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det kan hända att det fungerar, jag har inte provat men sockerkaka kanske inte är det bästa receptet att göra då det innehåller väldigt mycket socker och vetemjöl som är snabba kolhydrater. Är man diabetiker eller vill gå ner i vikt så bör man även undvika stora mängder vetemjöl så att byta ut sockret  mot sötströ i en sockerkaka löser inte "problemet" så att säga som jag ser det. Utöver det så kanske så stora mängder sötningsmedel som det blir i det här fallet inte blir så gott. Sötningsmedel i stor mängd har en tendens att inte smaka så bra, det är viktigt att inte ta för mycket för det kan ge en besk och/eller metallisk smak. 
   kommentar  Skrivet av  Emil  
hej, kan man byta ut sockret mot sötströ i detta recept?
 svar  Svar till  Matilda    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Låter gott! Tack för bra tips! Kul att du skriver och delar med dig av finfina tips! :)

Skriv och läs alla 477 kommentarer

Se även dessa recept