Sockerkaka

En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
sockerkaka
Skär upp några skivor av sockerkakan och servera gärna till fika!
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar : 231 kcal

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka så här:

  1. Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)

    sockerkaksform smörjs med smör på en slickepott
    Smörj gärna med slickepott.
    smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).

    ägg och strösocker i en bunke
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker pösigt vispat i en bunke
    Ägg och strösocker pösigt vispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).

    tillsätt vaniljsocker och bakpulver
    Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
  4. Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.

    vetemjöl tillsatt till sockerkakssmeten
    Tillsätt vetemjöl.
    sockerkakssmeten blandad till en jämn smet
    Blandat.
  5. Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.

    smält smör i en kastrull
    Smält smör.
    vatten tillsätts till smält smör
    Häll i vatten.
    smält smör och vatten kokar i en kastrull
    Smör och vatten kokar.
  6. Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

    (Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)

    smör- och vattenblandning tillsätts till sockerkakssmet
    Tillsätt smörblandningen.
    färdig sockerkakssmet i bunke
    Sockerkakssmeten färdig.
    sockerkakssmet i sockerkaksform
    Smeten i formen.
  7. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

    (Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)

    sockerkaka gräddas i ugn
    Grädda i ugnen.
  8. Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

    färdiggräddad sockerkaka i sockerkaksform
    Färdiggräddad sockerkaka.
    sockerkaka uppstjälpt under sockerkaksform
    Stjälp upp och låt svalna under formen.
    sockerkaka på serveringsfat
    Sockerkakan klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Se även dessa recept

| Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Sockerkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Anders
Bästa sockerkakan!! Jag brukar byta ut vattnet mot mjölk, funkar fint men har ingen aning om det har nån betydelse: Känns bra bara. Citronzest ger kakan det lilla extra tycker jag. Ska testa sultanrussin nästa gång..;-))
✏️ Skrivet av Brittmarie
Bästa receptet någonsin. Enkel o supergod. Jag brukar ta 1 dl likör eller liknande istället för vatten. Gör succé överallt o hos alla.
✏️ Skrivet av Christian
Tack för ett suveränt recept, enda förändringen jag gjort är att jag ersätter ströbrödet med vanligt vetemjöl i ett tunt lager, upplever att jag får en ännu mjukare yta.

Går helt enkelt inte att misslyckas här, och ständigt lika gott. Dagens står redan i ugnen. :D
✏️ Skrivet av Theresia
Det var ett bra recept bara att alla som gör den på en stor form och gör smeten en gång ett tips det är att man ska gör den dubbelt så mycket. För annars så kommer det bli en dounut form så att de ser ut som en flygande sockerkaka.
✏️ Skrivet av Sara Pettersson
Just nu ligger kakan i ugnen. Jag längtar tills jag ska smaka.