Enkel glasstårta

Underbart god glasstårta som inte blir hård eller isig och som går snabbt att göra tack vare endast 3 ingredienser. Smeten behöver inte röras om under infrysning och någon glassmaskin behövs inte heller. Superenkel och supergod! Den här glasstårtan är min familjs nya favorittårta och barnen vill ha den till varje födelsedag. Den går också bra och enkelt att variera med olika smaksättningar och garneringar.
enkel glasstårta
Enkel glasstårta med endast 3 ingredienser som blir supergod.
Timglas Tid: 15 minuters jobb + 6 timmar i frysen
Portioner ca 6-8 portioner (räkna med ca 1 dl vispgrädde per portion)
Näringsvärde Näringsvärde per portion (164 g): 617 kalorier, 42 g kolhydrater, 47 g fett, 8 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Häll upp grädden i en bunke som rymmer minst 2 liter. Vispa grädden medelhårt, använd elvisp med vispar.

    (Välj mängd grädde efter hur många portioner du vill ha och hur söt du vill ha tårtan. Den kondenserade mjölken är ganska söt så personligen fördrar jag den större mängden grädde.)

    enkel glasstårta steg 1: vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Tillsätt den kondenserade mjölken till den vispade grädden. Blanda till en jämn smet.

    (Använd elvisp med vispar på lägsta hastighet eller rör för hand med t.ex. en slickepott.)

    enkel glasstårta steg 2: kondenserad mjölk tillsatt
    Kondenserad mjölk tillsatt.
    enkel glasstårta steg 2: glass-smeten blandad
    Glass-smeten blandad.
  3. Hacka chokladen med en vass kniv.

    enkel glasstårta steg 3: hackad choklad
    Hackad choklad.
  4. Tillsätt ungefär tre fjärdedelar av chokladen till glass-smeten och spara resten (en fjärdedel) till att dekorera med. Blanda ihop till en jämn smet.

    (Använd antingen elvisp eller rör ihop för hand med t.ex. en slickepott.)

    enkel glasstårta steg 4: tre fjärdedelar av chokladen tillsatt
    Tre fjärdedelar av chokladen tillsatt.
    enkel glasstårta steg 4: glass-smeten blandad och klar
    Glass-smeten blandad och klar.
  5. Häll smeten i en form med löstagbar kant som rymmer smeten.

    (Min form på bilden är 24 cm i diameter och är perfekt till min tårta som jag gjort med 7 dl vispgrädde, den hade rymt 8 dl vispgrädde också.)

    enkel glasstårta steg 5: glass-smeten i formen
    Glass-smeten i formen.
  6. Strö över resten av den hackade chokladen.

    Ställ in tårtan i frysen i minst 6 timmar.

    (Troligtvis räcker det med 5 timmar i frysen om du gör den med bara 5 dl vispgrädde. Har man tidsbrist så kan man ta ut den tidigare också, men då är den inte frusen i mitten men ändå väldigt god.)

    enkel glasstårta steg 6: glasstårtan garnerad med hackad choklad
    Glasstårtan garnerad med hackad choklad.
  7. Ta ut tårtan ur frysen och låt den stå ca 3-5 minuter i rumstemperatur. Då smälter glassen lite i kanten så att man enkelt kan lossa den löstagbara kanten från formen utan att den går sönder.

    enkel glasstårta steg 7: glasstårtan klar att servera
    Glasstårtan klar att servera.
  8. Servera glasstårtan. Den är lagom hård och kan ätas direkt.

    (Eventuell överbliven glasstårta kan frysas in igen men den tappar givetvis formen om den får stå framme för länge så den smälter ut, så försök få in den i frysen så fort som möjligt.)

    enkel glasstårta steg 8: en bit glasstårta
    En bit glasstårta.

byt ut Variationstips:

Glasstårtan är enkel att variera. Chokladen kan uteslutas eller ersättas. Man kan blanda i det mesta som man gillar t.ex. marshmallows, hackad mandel, kolasås, godis valfri sort hackad i småbitar, sylt, vissa sorters söta och frasiga frukostflingor.

planera Planeringstips:

Eftersom tårtan förvaras i frysen kan den förberedas flera månader i förväg om man så vill.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glasstårtan kan förvaras i frysen i minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Glass | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Fanny ✏️ Skrivet av Susanne
Det beror hur mycket grädde man tar och hur stora bitar man tar. Tar man 8 dl vispgrädde så räcker den till 8 rejäla bitar som verkligen mättar gästerna skulle jag säga. ;) Tar man lite mindre bitar räcker den till fler, inga problem att få ut 12 bitar som känns mer lagom stora. Särskilt om man äter mer saker samtidigt så är väl 12 bitar eller kanske fler mer rimligt. :)
✏️ Skrivet av Fanny
Hej, hur många bitar fick du ut av den du gjorde ungefär? :)
💬 Svar till Elina ✏️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om receptet! :) Det man får tänka på med bär är att de kan bli lite isiga eftersom de innehåller mycket vatten så jag skulle undvika stora bitar av bär. Men annars blir ju smaken jättegod med bär!
✏️ Skrivet av Elina
Tack så jättemycket för ett toppenbra och enkelt recept på glasstårta! Jag gjorde den tillsammans med barnen inför vår sons 2-års kalas, och den var väldigt populär och uppskattad av både barn och vuxna. Vi tog drygt 8 dl grädde och 1 burk kondenserad mjölk och den blev verkligen lagom söt. Ser fram emot att testa andra ingredienser i, så som bär kanske eller annat gott. Någon som testat bär`
✏️ Skrivet av Susanne
Nja 36% och 40% är ju inte särskilt stor skillnad i fetthalt så jag tror inte det gör jättestor skillnad, bara lite grann. Men prova gärna 40% nästa gång så får du se om det blir någon skillnad. Jag brukar kunna skära upp bitar efter ca 10 minuter med ett plastredskap som inte är vasst. Sedan är klart att jag tycker glassen är ännu godare om den får stå framme ytterligare en stund så den blir mjukare, gärna en halvtimme eller att man har den någon timme i kylskåp före servering.