
webmaster
Smörj en rund form med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.
(Det går även bra med ströbröd istället för kokosflingor men då blir inte tårtan glutenfri eftersom ströbröd i normala fall innehåller gluten.)
Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare. Lägg i en bunke.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och täck med plast. De ska användas senare till glass-smeten. Häll äggvitorna i en annan bunke.
Tillsätt äggvitorna till den rivna mandelmassan. Rör ihop till en jämn och kladdig smet.
Bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.
Börja med glass-smeten: Tvätta lime-frukten (skrubba med diskborste med diskmedel, skölj av och torka av). Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.
Vispa grädden medelhårt.
Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en ljusgul jämn smet. (Det går bra att använda visparna du just vispade grädden med, de behöver inte göras rent mellan.)
Tillsätt den vispade grädden samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen. Rör ihop till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.
Bred ut glass-smeten över den avsvalande botten (i samma form) och ställ in i frysen minst 4 timmar.
Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering eller ca 1 timme i kylskåp. Tag därefter av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat (det brukar gå lätt).
Skär en lime i tunna skivor och garnera med den. Servera!