Limeglasstårta

Mycket god glasstårta där sött möter surt i limegräddglassen tillsammans med den biskviliknande tårtbottnen. En mycket god kombination. Limeglasstårtan är dessutom naturligt glutenfri.
glasstårta med lime
En fantastiskt god glasstårta med en biskvi-liknande tårtbotten och däröver gräddglass med smak av lime. Enkelt recept som rekommenderas!
Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen
1 tårta, ca 8 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Limeglasstårtan:

Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfri vispgrädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.

    (Det går även bra med ströbröd istället för kokosflingor men då blir inte tårtan glutenfri eftersom ströbröd i normala fall innehåller gluten.)

    instruktion steg 1 limeglasstårta
    Smord form beströdd med kokosflingor.
  2. Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare. Lägg i en bunke.

    instruktion steg 2 limeglasstårta
    Riven mandelmassa.
  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och täck med plast. De ska användas senare till glass-smeten. Häll äggvitorna i en annan bunke.

    instruktion steg 3 limeglasstårta
    Äggvitor och äggulor.
  4. Tillsätt äggvitorna till den rivna mandelmassan. Rör ihop till en jämn och kladdig smet.

    Bred ut smeten i formen.

    instruktion steg 4.1 limeglasstårta
    Riven mandelmassa och äggvitorna.
    instruktion steg 4.2 limeglasstårta
    Blandat.
    instruktion steg 4.3 limeglasstårta
    Smeten utbredd i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.

    instruktion steg 5.1 limeglasstårta
    Gräddas i ugnen.
    instruktion steg 5.2 limeglasstårta
    Färdiggräddad tårtbotten.
  6. Börja med glass-smeten: Tvätta lime-frukten (skrubba med diskborste med diskmedel, skölj av och torka av). Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.

    instruktion steg 6.1 limeglasstårta
    Rivet limeskal och klyvd lime.
    instruktion steg 6.2 limeglasstårta
    Limesaften pressas ur.
  7. Vispa grädden medelhårt.

    instruktion steg 7 limeglasstårta
    Vispad grädde.
  8. Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en ljusgul jämn smet. (Det går bra att använda visparna du just vispade grädden med, de behöver inte göras rent mellan.)

    instruktion steg 8.1 limeglasstårta
    Äggulor och florsocker.
    instruktion steg 8.2 limeglasstårta
    Äggulor och florsocker vispat.
  9. Tillsätt den vispade grädden samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen. Rör ihop till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

    instruktion steg 9.1 limeglasstårta
    Vispad grädde, limesaft och limeskal tillsatt.
    instruktion steg 9.2 limeglasstårta
    Limeglass-smeten klar.
  10. Bred ut glass-smeten över den avsvalande botten (i samma form) och ställ in i frysen minst 4 timmar.

    instruktion steg 10.1 limeglasstårta
    Avsvalnad tårtbotten.
    instruktion steg 10.2 limeglasstårta
    Glass-smeten utbredd.
  11. Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering eller ca 1 timme i kylskåp. Tag därefter av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat (det brukar gå lätt).

    Skär en lime i tunna skivor och garnera med den. Servera!

    instruktion steg 11.1 limeglasstårta
    Limeglasstårtan på tårtfat.
    instruktion steg 11.2 limeglasstårta
    Tårtan garnerad med limeskivor.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (160 g): 531 kalorier, 35 g kolhydrater, 40 g fett, 8 g protein, 2 g fibrer

Planeringstips

Tårtan går perfekt att göra upp till 3 månader innan servering eftersom den håller sig så länge i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Förvara tårtan i frysen där den håller sig minst 3 månader, blir det tårta över kan man frysa in den igen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Inredningshjälpen Skrivet av Susanne
Det får du göra!
Skrivet av Inredningshjälpen
Biskvibotten är så himla gott, denna måste jag testa någon gång!

Inrednigshjälpen
Skrivet av Julia
mm det här låter gott det ska jag göra till mina jobbar kompisar imon närjag fyller år
Skrivet av Susanne
Svar till Frida Cantona: Ja jag tror det går bra och då kan du ta lite mindre mängd eftersom fruktsocker är sötare än florsocker.
Skrivet av Frida Cantona
Hej, kan man ta fruktsocker istället för florsocker för att hålla sig lite mer åt GI? Blir ju väääldigt mkt socker ändå me tanke på mandelmassan... :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest