⭐ webmaster
Limeglasstårta
Ingredienser:
Till formen:
- ca 2 msk smör
- ca 3-4 msk kokosflingor
Limeglasstårtan:
- 300 g mandelmassa
- 3 st ägg
- 1 st lime
- 5 dl vispgrädde
- 1,5 dl florsocker
Garnering:
- 1 st lime
Utrustning:
- citruspress
- minirivjärn eller vanligt rivjärn
- form med löstagbar kant / springform
- ev. matberedare
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smörj en rund form med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.
(Det går även bra med ströbröd istället för kokosflingor men då blir inte tårtan glutenfri eftersom ströbröd i normala fall innehåller gluten.)
- ca 2 msk smör
- ca 3-4 msk kokosflingor
-
Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare. Lägg i en bunke.
- 300 g mandelmassa
-
Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och täck med plast. De ska användas senare till glass-smeten. Häll äggvitorna i en annan bunke.
- 3 st ägg
-
Tillsätt äggvitorna till den rivna mandelmassan. Rör ihop till en jämn och kladdig smet.
Bred ut smeten i formen.
-
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.
-
Börja med glass-smeten: Tvätta lime-frukten (skrubba med diskborste med diskmedel, skölj av och torka av). Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.
- 1 st lime
-
Vispa grädden medelhårt.
- 5 dl vispgrädde
-
Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en ljusgul jämn smet. (Det går bra att använda visparna du just vispade grädden med, de behöver inte göras rent mellan.)
- 1,5 dl florsocker
-
Tillsätt den vispade grädden samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen. Rör ihop till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.
-
Bred ut glass-smeten över den avsvalande botten (i samma form) och ställ in i frysen minst 4 timmar.
-
Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering eller ca 1 timme i kylskåp. Tag därefter av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat (det brukar gå lätt).
Skär en lime i tunna skivor och garnera med den. Servera!
- 1 st lime
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt | Nyår |
⭐ webmaster
Inrednigshjälpen
⭐ webmaster