| Efterrätter | Glutenfritt | Nyårsrecept |

Limeglasstårta

Mycket god glasstårta där sött möter surt i limegräddglassen tillsammans med den biskviliknande tårtbottnen. En mycket god kombination. Limeglasstårtan är dessutom naturligt glutenfri.
glasstårta med lime
En fantastiskt god glasstårta med en biskvi-liknande tårtbotten och däröver gräddglass med smak av lime. Enkelt recept som rekommenderas!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen
Portioner 1 tårta, ca 8 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Limeglasstårtan:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant och beströ den med kokosflingor.

    (Det går även bra med ströbröd istället för kokosflingor men då blir inte tårtan glutenfri eftersom ströbröd i normala fall innehåller gluten.)

  2. Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare. Lägg i en bunke.

  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och täck med plast. De ska användas senare till glass-smeten. Häll äggvitorna i en annan bunke.

  4. Tillsätt äggvitorna till den rivna mandelmassan. Rör ihop till en jämn och kladdig smet.

    Bred ut smeten i formen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.

  6. Börja med glass-smeten: Tvätta lime-frukten (skrubba med diskborste med diskmedel, skölj av och torka av). Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.

  7. Vispa grädden medelhårt.

  8. Tillsätt florsockret till äggulorna och vispa till en ljusgul jämn smet. (Det går bra att använda visparna du just vispade grädden med, de behöver inte göras rent mellan.)

  9. Tillsätt den vispade grädden samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen. Rör ihop till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

  10. Bred ut glass-smeten över den avsvalande botten (i samma form) och ställ in i frysen minst 4 timmar.

  11. Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering eller ca 1 timme i kylskåp. Tag därefter av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat (det brukar gå lätt).

    Skär en lime i tunna skivor och garnera med den. Servera!

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 limeglasstårta
1. Smord form beströdd med kokosflingor.
instruktion steg 2 limeglasstårta
2. Riven mandelmassa.
instruktion steg 3 limeglasstårta
3. Äggvitor och äggulor.
instruktion steg 4.1 limeglasstårta
4.1. Riven mandelmassa och äggvitorna.
instruktion steg 4.2 limeglasstårta
4.2. Blandat.
instruktion steg 4.3 limeglasstårta
4.3. Smeten utbredd i formen.
instruktion steg 5.1 limeglasstårta
5.1. Gräddas i ugnen.
instruktion steg 5.2 limeglasstårta
5.2. Färdiggräddad tårtbotten.
instruktion steg 6.1 limeglasstårta
6.1. Rivet limeskal och klyvd lime.
instruktion steg 6.2 limeglasstårta
6.2. Limesaften pressas ur.
instruktion steg 7 limeglasstårta
7. Vispad grädde.
instruktion steg 8.1 limeglasstårta
8.1. Äggulor och florsocker.
instruktion steg 8.2 limeglasstårta
8.2. Äggulor och florsocker vispat.
instruktion steg 9.1 limeglasstårta
9.1. Vispad grädde, limesaft och limeskal tillsatt.
instruktion steg 9.2 limeglasstårta
9.2. Limeglass-smeten klar.
instruktion steg 10.1 limeglasstårta
10.1. Avsvalnad tårtbotten.
instruktion steg 10.2 limeglasstårta
10.2. Glass-smeten utbredd.
instruktion steg 11.1 limeglasstårta
11.1. Limeglasstårtan på tårtfat.
instruktion steg 11.2 limeglasstårta
11.2. Tårtan garnerad med limeskivor.

planera Planeringstips:

Tårtan går perfekt att göra upp till 3 månader innan servering eftersom den håller sig så länge i frysen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i frysen där den håller sig minst 3 månader, blir det tårta över kan man frysa in den igen.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det får du göra!
   kommentar  Skrivet av  Inredningshjälpen  
Biskvibotten är så himla gott, denna måste jag testa någon gång!

Inrednigshjälpen
   kommentar  Skrivet av  Julia  
mm det här låter gott det ska jag göra till mina jobbar kompisar imon närjag fyller år
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svar till Frida Cantona: Ja jag tror det går bra och då kan du ta lite mindre mängd eftersom fruktsocker är sötare än florsocker.
   kommentar  Skrivet av  Frida Cantona  
Hej, kan man ta fruktsocker istället för florsocker för att hålla sig lite mer åt GI? Blir ju väääldigt mkt socker ändå me tanke på mandelmassan... :)
   kommentar  Skrivet av  mari  
den var lätt gjort och god <3.MMMMMMMMMMMMMmmmmmmmm MMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmm.:D
   kommentar  Skrivet av  Charlotte  
Jag har ett hett tips! Gör cheesecake! Sedan gör ni lite mer än halva av denna smeten till glassen och häller det ovanpå cheesecaken och låter det stå i frysen. Såå gott och uppskattat av alla gäster! Alltså cheesecake med limeglass!
   kommentar  Skrivet av  Jenny  
Den va super god!! Jätte god till kalas och fester mm.Prova den!!:P MMMMMMMMM
   kommentar  Skrivet av  Lillin  
Gjorde denna med stora förväntningar, Måste säga att den var väldigt fräsh. Dock inget jag kommer göra igen
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svar till sötaF: Bottnen blir lite seg, varken hård eller mjuk, lite mittemellan.

Skriv och läs alla 15 kommentarer