Mandelmassa

Mandelmassa
Färdigköpt mandelmassa.

Mandelmassa bör innehålla ungefär 50% mandel och 50% socker. Finare (och dyrare) mandelmassa innehåller lite högre andel mandel. Mandelhalten var fram till 2003 tvunget att minst vara 50% för att få kallas mandelmassa, men inte nu längre så se upp! Billigare sorter innehåller ofta malda aprikoskärnor och en mängd tillsatser. En bättre mandelmassa bör innehålla minst 50% mandel och endast bestå av sötmandel, socker och tillsatsen glukossirap.

Mandelmassa kan man köpa i affären men man kan också göra mandelmassa själv om man har en matberedare eller mixer. Den hemgjorda mandelmassan blir då helt utan tillsatser.

Gör din egen mandelmassa

Om man vill ha fin ljus mandelmassa måste man först skålla och skala mandeln. Det gör man genom att lägga mandeln i kokande vatten en stund och sedan låta svalna lite och sedan skala mandlarna. Därefter kör man i matberedare eller mixer:

  • 200 g mandel
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl strösocker

När mandeln är finmald, tillsätt lite vatten, grädde eller mjölk under mixning tills mandelmassan får den rätta konsistensen.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av mandelmassa.

Energi: 460 kcal
Kolhydrater: 52 g
Protein: 10 g
Fett: 23 g
Fibrer: 4 g

Tips och info

Engelskt namn:

almond paste

Finns i affären:

Bland bakgrejer.

GI tips:

Mandelmassa innehåller mycket socker och har därför högt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Se bäst-före-datum på förpackningen som avser förvaring av oöppnad förpackning i rumstemperatur. Mandelmassan håller sig ännu längre om den förvaras i kylskåp. Öppnad förpackning bör förslutas väl, sätt plastfolie på snittytan, och förvara i rumstemperatur eller kylskåp för längre hållbarhet. Om den inte försluts väl så bör den användas inom ett par månader eftersom den torkar och blir hård (av luften). Det yttersta skiktet hårdnar först så man kan ofta skära bort den biten och använda resten. Man kan även stoppa mandelmassan i dubbla plastpåsar och doppa i varmt vatten så mjuknar den.

Pris:

Ca 60 kr/kg

Köptips:

Större förpackningar är billigare per kilo men om man inte använder så mycket är de mindre bättre eftersom en öppnad förpackning gör att mandelmassan torkar och blir hård.

Näringsvärdestips:

Näringsvärden per 100g: Energi: 452.9kcal/1894.8kJ Protein: 9.9g Fett: 23g varav mättat: 1.76g, enkelomättat: 15.4g, fleromättat: 4.86g, kolesterol: 0mg Kolhydrater: 51.5g, varav sockerarter: 50.4g Fibrer: 3.5g

Ersätt med:

Marsipan som är sötare och har lite mjukare, sockrigare konsistens eller gör din egen mandelmassa.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jeanette
Hej, går det även att göra mandelmassa på mandlar med skalet kvar?
Mvh Jeanette
Skrivet av Madeleine
Hur många gram mandelmassa blir det?
Skrivet av Lina
Tack så mycket för receptet! Lätt att laga och väldigt gott :)
Svar till Gullvig Skrivet av Susanne
Det finns olika recept på mandelmassa, både med och utan äggvita.
Svar till Sara Skrivet av Gullvig
Ska man inte ha äggvita i mandelmassan?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest