Mazarinrutor

Mazarinrutor är mazariner bakade i långpanna. Först gör man en mördegsbotten som man enkelt trycker ut. Därefter breder man över fyllningen och sedan gräddar man i ugnen. Efter att kakan svalnat så gör man glasyren och breder på den. Sedan får den stelna och man skär kakan i rutor. Klart. Lätt som en plätt och väldigt liten arbetsinsats jämfört med klassiska mazariner.
mazarinrutor
Goda mazarinrutor med mördegsbotten, saftig mandelfyllning och söt glasyr.
Timglas Tid: ca 2 timmar varav 40 min arbetstid
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per mazarin (35 g): 145 kalorier, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Mördeg:

Fyllning:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Smör innehåller pyttelite laktos som nästan alla laktosintoleranta tål, annars finns även laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Börja med mördegen. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och ägget. Låt gärna stå framme några minuter så att smöret blir mjukt.

  3. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större smulor. Tryck sedan för hand ihop degen till en boll. Ställ in i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

    (Om du låter mördegen stå längre tid i kylskåpet än ca 30 minuter så rekommenderar jag att ta plastfolie runt degen så den inte torkar.)

  4. Gör fyllningen. Börja med att riva mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn, det går snabbt och man skadar sig inte.

  5. Mät upp smöret skuret i mindre bitar, ägg, vaniljsocker, vetemjöl och rivna bittermandlar (eller bittermandelarom). Tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till mördegen.

  6. Tryck och platta ut mördegen på ett bakplåtspapper ca 20x30 cm i en långpanna. Bred över fyllningen.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills den fått fin gyllene färg och botten är genomgräddad.

  8. När botten svalnat, gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Ta lite vatten i taget och blanda till en lagom rinnande smet. Den ska gå lätt att breda ut men inte vara för rinnig.

  9. Bred glasyren ovanpå kakan. Låt stelna.

    (När glasyren stelnar kan kakan stå antingen i rumstemperatur eller svalare t.ex. i kylskåp. Se bara till att inget kan ramla ner i glasyren så täck över t.ex. med en upp- och nervänd ugnsform.)

  10. När glasyren stelnat, skär i rutor.

    Förvara gärna i plåt- eller plastburk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Se förvaring och hållbarhetstips nedan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mazarinrutorna håller sig minst 1 vecka i rumstemperatur, minst 3 veckor svalt i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Katarina
älskar dina steg för steg med bilder !!!
✏️ Skrivet av Cecilia Klingström
Hej. Har aldrig använt bakpulver i en mördeg. Vad tillför det degen? Kan det uteslutas?
Tack för en fantastisk sida. Älskar dina recept.
Mvh
Cissi
✏️ Skrivet av Carin Carlsson
Gud va goa dom va, smälte i mun. Gick hur bra som helst att baka efter dina instruktioner!
✏️ Skrivet av Jan Ygge
Hej Susanne,
Ville bara säga att detta recept är fantastiskt! Jag har dock oftast fuskat lite och kört både mördegen och fyllningen i matberedaren och det funkar utmärkt.
Tack för fin receptsamling överlag
Jan
✏️ Skrivet av Barbro
Hej igen !
Du behöver inte svara ! Såg att jag läst receptet lite för snabbt 🥺
Så nu har jag kontroll. Ursäkta felskrivningen i kommentaren!
Hade bara väldigt bråttom.
Mvh Barbro

Visa alla kommentarer