
Mazarinrutor
💬 6 kommentarer



Ingredienser:
Mördeg:
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl strösocker
- 100 g smör
- 1 st ägg
Fyllning:
- 300 g mandelmassa
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 8 st bittermandlar
- eller 1 krm bittermandelarom
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk vatten


Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Börja med mördegen. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 dl strösocker
Vetemjöl, bakpulver, strösocker. Blandat. -
Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och ägget. Låt gärna stå framme några minuter så att smöret blir mjukt.
Smör i mindre bitar och ägg tillsatt. -
Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större smulor. Tryck sedan för hand ihop degen till en boll. Ställ in i kylskåp under tiden du gör fyllningen.
(Om du låter mördegen stå längre tid i kylskåpet än ca 30 minuter så rekommenderar jag att ta plastfolie runt degen så den inte torkar.)
Mördegen ihoparbetad med elvisp. Låt mördegen vila i kylskåp. -
Gör fyllningen. Börja med att riva mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn, det går snabbt och man skadar sig inte.
- 300 g mandelmassa
Riven mandelmassa. -
Mät upp smöret skuret i mindre bitar, ägg, vaniljsocker, vetemjöl och rivna bittermandlar (eller bittermandelarom). Tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till mördegen.
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 8 st bittermandlar
- eller 1 krm bittermandelarom
Ingredienser till fyllningen. Fyllningen klar. -
Tryck och platta ut mördegen på ett bakplåtspapper ca 20x30 cm i en långpanna. Bred över fyllningen.
Mördegen utplattad. Fyllningen utbredd. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills den fått fin gyllene färg och botten är genomgräddad.
Gräddad mazarin. -
När botten svalnat, gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Ta lite vatten i taget och blanda till en lagom rinnande smet. Den ska gå lätt att breda ut men inte vara för rinnig.
- 2 dl florsocker
- 1,5 msk vatten
Blanda florsocker och vatten. Glasyren klar. -
Bred glasyren ovanpå kakan. Låt stelna.
(När glasyren stelnar kan kakan stå antingen i rumstemperatur eller svalare t.ex. i kylskåp. Se bara till att inget kan ramla ner i glasyren så täck över t.ex. med en upp- och nervänd ugnsform.)
Glasyren utbredd. -
När glasyren stelnat, skär i rutor.
Förvara gärna i plåt- eller plastburk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Se förvaring och hållbarhetstips nedan.
Glasyren har stelnat. Skär i rutor.
Hållbarhet och förvaring:


Tack för en fantastisk sida. Älskar dina recept.
Mvh
Cissi


Ville bara säga att detta recept är fantastiskt! Jag har dock oftast fuskat lite och kört både mördegen och fyllningen i matberedaren och det funkar utmärkt.
Tack för fin receptsamling överlag
Jan

Du behöver inte svara ! Såg att jag läst receptet lite för snabbt 🥺
Så nu har jag kontroll. Ursäkta felskrivningen i kommentaren!
Hade bara väldigt bråttom.
Mvh Barbro