Mazarinrutor

Mazarinrutor är mazariner bakade i långpanna. Först gör man en mördegsbotten som man enkelt trycker ut. Därefter breder man över fyllningen och sedan gräddar man i ugnen. Efter att kakan svalnat så gör man glasyren och breder på den. Sedan får den stelna och man skär kakan i rutor. Klart. Lätt som en plätt och väldigt liten arbetsinsats jämfört med klassiska mazariner.
mazarinrutor
Goda mazarinrutor med mördegsbotten, saftig mandelfyllning och söt glasyr.
Timglas Tid: ca 2 timmar varav 40 min arbetstid
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per mazarin: 146 kcal

Ingredienser:

Mördeg:

Fyllning:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Smör innehåller pyttelite laktos som nästan alla laktosintoleranta tål, annars finns även laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Börja med mördegen. Mät upp vetemjöl, bakpulver och strösocker i en bunke. Blanda.

    mazarinrutor steg 1: vetemjöl, bakpulver, strösocker
    Vetemjöl, bakpulver, strösocker.
    mazarinrutor steg 1: blandat
    Blandat.
  2. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och ägget. Låt gärna stå framme några minuter så att smöret blir mjukt.

    mazarinrutor steg 2: smör i mindre bitar och ägg tillsatt
    Smör i mindre bitar och ägg tillsatt.
  3. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med vispar. Först blir det små smulor och sedan blir det större smulor. Tryck sedan för hand ihop degen till en boll. Ställ in i kylskåp under tiden du gör fyllningen.

    (Om du låter mördegen stå längre tid i kylskåpet än ca 30 minuter så rekommenderar jag att ta plastfolie runt degen så den inte torkar.)

    mazarinrutor steg 3: mördegen ihoparbetad med elvisp
    Mördegen ihoparbetad med elvisp.
    mazarinrutor steg 3: låt mördegen vila i kylskåp
    Låt mördegen vila i kylskåp.
  4. Gör fyllningen. Börja med att riva mandelmassan. Jag använder en mandelkvarn, det går snabbt och man skadar sig inte.

    mazarinrutor steg 4: riven mandelmassa
    Riven mandelmassa.
  5. Mät upp smöret skuret i mindre bitar, ägg, vaniljsocker, vetemjöl och rivna bittermandlar (eller bittermandelarom). Tillsätt den rivna mandelmassan. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till mördegen.

    mazarinrutor steg 5: ingredienser till fyllningen
    Ingredienser till fyllningen.
    mazarinrutor steg 5: fyllningen klar
    Fyllningen klar.
  6. Tryck och platta ut mördegen på ett bakplåtspapper ca 20x30 cm i en långpanna. Bred över fyllningen.

    mazarinrutor steg 6: mördegen utplattad
    Mördegen utplattad.
    mazarinrutor steg 6: fyllningen utbredd
    Fyllningen utbredd.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 20 minuter tills den fått fin gyllene färg och botten är genomgräddad.

    mazarinrutor steg 7: gräddad mazarin
    Gräddad mazarin.
  8. När botten svalnat, gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Ta lite vatten i taget och blanda till en lagom rinnande smet. Den ska gå lätt att breda ut men inte vara för rinnig.

    mazarinrutor steg 8: blanda florsocker och vatten
    Blanda florsocker och vatten.
    mazarinrutor steg 8: glasyren klar
    Glasyren klar.
  9. Bred glasyren ovanpå kakan. Låt stelna.

    (När glasyren stelnar kan kakan stå antingen i rumstemperatur eller svalare t.ex. i kylskåp. Se bara till att inget kan ramla ner i glasyren så täck över t.ex. med en upp- och nervänd ugnsform.)

    mazarinrutor steg 9: glasyren utbredd
    Glasyren utbredd.
  10. När glasyren stelnat, skär i rutor.

    Förvara gärna i plåt- eller plastburk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Se förvaring och hållbarhetstips nedan.

    mazarinrutor steg 10: glasyren har stelnat
    Glasyren har stelnat.
    mazarinrutor steg 10: skär i rutor
    Skär i rutor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mazarinrutorna håller sig minst 1 vecka i rumstemperatur, minst 3 veckor svalt i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Mazarinrutor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info