Mazarinkaka

En mjuk och saftig mazarinkaka. Den klassiska och karaktäristiska mazarinsmaken fås från mandel och bittermandel.

Den här goda mazarinkakan passar perfekt att servera till fikat och är mycket enkel att baka!

mazarinkaka
En bit mazarinkaka.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 10-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka mazarinkaka så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur till smöret blivit mjukt. Skär det därför gärna i mindre bitar så går det snabbt och blir klart på den tiden du gör nästa steg.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Mal sötmandel och bittermandel i en mandelkvarn.

    Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ med ströbröd.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa (det nu rumsvarma) smöret och strösocker till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp med vispar som går att använda i alla momenten tills kaksmeten är klar.)

    smör och strösocker vispat
    Smör och strösocker vispat.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt den malda mandeln, bakpulver och vaniljsocker.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    mald mandel, bakpulver, vaniljsocker tillsatt
    Mald mandel, bakpulver, vaniljsocker tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir kakan torr och tung.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    mazarinsmeten klar
    Mazarinsmeten klar.
  7. Bred ut smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  8. Grädda i nedre delan av ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills kakan fått gyllene färg och släpper kanten.

    (Man kan även prova med en provsticka som då ska vara torr.)

    Låt kakan svalna under bakhandduk.

    färdiggräddad mazarinkaka
    Färdiggräddad mazarinkaka.
  9. Lyft över mazarinkakan på ett serveringsfat när den svalnat. Gör sedan glasyren.

    mazarinkakan på serveringsfat
    Mazarinkakan på serveringsfat.
  10. Mät upp florsockret i en liten skål.

    Tillsätt vattnet men var försiktig och tillsätt gärna lite mindre först och rör om och tillsätt sedan droppvis och rör till en lagom trögflytande kräm.

    florsocker uppmätt
    Florsocker uppmätt.
    glasyren
    Glasyren.
  11. Bred ut glasyren på kakan. Låt stå och stelna i rumstemperatur.

    Tiden det tar beror på hur trögflytande glasyren är men räkna med ca 30-60 minuter innan glasyren stelnat och mazarinkakan är färdig att serveras.

    glasyren utbredd
    Glasyren utbredd.

byt ut Variationstips:

Glasyren kan man om man vill smaksätta med t.ex. rivet citronskal eller ta apelsinjuice istället för vatten. Det blir väldigt gott!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mazarinkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan även frysas in (helst utan glasyr eftersom den lätt spricker) och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Mazarinkaka

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |