Mazarinkaka
En mjuk och saftig mazarinkaka. Den klassiska och karaktäristiska mazarinsmaken fås från mandel och bittermandel.
Den här goda mazarinkakan passar perfekt att servera till fikat och är mycket enkel att baka!

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 32 st (30 g) sötmandlar
- 6 st bittermandlar
- 2 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 dl mjölk
Glasyr:
- 3 dl florsocker
- ca 2,5 msk vatten
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke.
Låt stå framme i rumstemperatur till smöret blivit mjukt. Skär det därför gärna i mindre bitar så går det snabbt och blir klart på den tiden du gör nästa steg.
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Mal sötmandel och bittermandel i en mandelkvarn.
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ med ströbröd.
- 32 st (30 g) sötmandlar
- 6 st bittermandlar
Smord och bröad form. -
Vispa (det nu rumsvarma) smöret och strösocker till en jämn smet.
(Använd gärna elvisp med vispar som går att använda i alla momenten tills kaksmeten är klar.)
Smör och strösocker vispat. -
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.
- 2 st ägg
Ägg tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt den malda mandeln, bakpulver och vaniljsocker.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
- 1 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
Mald mandel, bakpulver, vaniljsocker tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjölet och mjölken och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
(Mät upp vetemjölet genom att väga eller hälla upp det. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket och då blir kakan torr och tung.)
Vetemjöl och mjölk tillsatt. Mazarinsmeten klar. -
Bred ut smeten i formen.
Smeten i formen. -
Grädda i nedre delan av ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills kakan fått gyllene färg och släpper kanten.
(Man kan även prova med en provsticka som då ska vara torr.)
Låt kakan svalna under bakhandduk.
Färdiggräddad mazarinkaka. -
Lyft över mazarinkakan på ett serveringsfat när den svalnat. Gör sedan glasyren.
Mazarinkakan på serveringsfat. -
Mät upp florsockret i en liten skål.
Tillsätt vattnet men var försiktig och tillsätt gärna lite mindre först och rör om och tillsätt sedan droppvis och rör till en lagom trögflytande kräm.
- 3 dl florsocker
- ca 2,5 msk vatten
Florsocker uppmätt. Glasyren. -
Bred ut glasyren på kakan. Låt stå och stelna i rumstemperatur.
Tiden det tar beror på hur trögflytande glasyren är men räkna med ca 30-60 minuter innan glasyren stelnat och mazarinkakan är färdig att serveras.
Glasyren utbredd.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Tycker mycket om din sida med alla recept, tack för du delar med dig.
Gjorde mazarinkakan igår och har även gjort den tidigare. Den blir jättegod men jag har problem med glasyren. När den stelnat o jag skär bitar lossar den o blir liggande lös på kakan ( Gjorde dubbelt recept i långpanna) Vad gör jag för fel tror du? Delta hat även hät tidigare tyvärr.
Hälsen Karin