Mandelkubb




Ingredienser:
- 100 g smör
- 1,25 dl strösocker
- 1 st ägg
- ca 1 krm (ca 10 droppar) bittermandelarom
- eller ca 10 st bittermandlar
- 2 tsk hjorthornssalt
- 2 dl gräddfil
- eller 2 dl filmjölk
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Garnering:
- ca 0,5 dl pärlsocker
Utrustning:
- ev. elvisp
Baka mandelkubb så här:
-
Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme tills smöret är mjukt.
Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.
- 100 g smör
- 1,25 dl strösocker
Smör och strösocker. Jämn smet av smör och strösocker. -
Om du använder hela bittermandlar, mal den.
Tillsätt ägg, bittermandel, hjorthornssalt, gräddfil (eller filmjölk) samt vetemjöl.
Arbeta ihop allt till en jämn deg som ska vara ganska kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.
(Använd inte decilitermått och gräv i mjölpåsen när du mäta upp vetemjöl, väg istället eller mät upp genom att hälla mjölet i litermått.)
- 1 st ägg
- ca 1 krm (ca 10 droppar) bittermandelarom
- eller ca 10 st bittermandlar
- 2 tsk hjorthornssalt
- 2 dl gräddfil
- eller 2 dl filmjölk
- 5 dl (300 g) vetemjöl
Resten av ingredienserna tillsatta. Mandelkubbsmeten klar. -
Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.
(Smeten flyter ut och höjer sig under gräddning. Klickar man ut smetklickarna ganska nära som jag brukar göra så flyter de lite ihop, men å andra sidan blir de lite tjockare och det tycker jag är godare än att man gräddar på flera plåtar med stort avstånd mellan degklickarna så att de inte flyter ihop.)
- ca 0,5 dl pärlsocker
Mandelkubbsmeten utklickad. Ogräddade mandelkubb med pärlsocker. -
Grädda mandelkubbarna mitt i ugnen i 200 °C i ca 15 minuter tills de fått en gnutta färg.
Mandelkubbarna gräddas i ugnen. -
Skär isär de mandelkubbar som flutit ihop. Låt svalna på galler.
Lägg mandelkubbarna i en kakburk, gärna plåtburk med lock.
Färdiggräddade mandelkubb.
Variationstips:
Även om de hela bittermandel är den äkta råvaran så tycker jag bittermandelarom eller bittermandelolja ger en godare och fylligare smak. Tänk dock på både vad gäller arom hela bittermandlar att mängden som är lagom är en smaksak. Man kan ta mer/fler om man vill ha ännu mer bittermandelsmak.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara gärna mandelkubb i rumstemperatur i en plåtburk med lock, håller sig minst 2 veckor. Går även bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.

⭐ webmaster

⭐ webmaster
Jag vill baka mina Mandelkubbar men kan inte hitta Hjorthornssalt jag tror de slutat göra det, men vad tar jag istället?