Mandelkubb

Mandelkubb är ett klassiskt bakverk som kan serveras som en bulle till fikat. Mandelkubb är spröda bakverk tack vare hjorthornssaltet som dock har en lite otäck lukt under tiden bakverket gräddas. Efter gräddning försvinner den stickande lukten och bakverket tar inte någon smak av detta.
mandelkubb
Mandelkubb, mycket goda spröda bullar som smakar mandel.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 20 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (40 g): 136 kalorier

Ingredienser:

Garnering:

Utrustning:

Baka mandelkubb så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme tills smöret är mjukt.

    Rör ihop smör och strösocker till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    jämn smet av smör och strösocker
    Jämn smet av smör och strösocker.
  2. Om du använder hela bittermandlar, mal den.

    Tillsätt ägg, bittermandel, hjorthornssalt, gräddfil (eller filmjölk) samt vetemjöl.

    Arbeta ihop allt till en jämn deg som ska vara ganska kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Använd inte decilitermått och gräv i mjölpåsen när du mäta upp vetemjöl, väg istället eller mät upp genom att hälla mjölet i litermått.)

    resten av ingredienserna tillsatta
    Resten av ingredienserna tillsatta.
    mandelkubbsmeten klar
    Mandelkubbsmeten klar.
  3. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.

    (Smeten flyter ut och höjer sig under gräddning. Klickar man ut smetklickarna ganska nära som jag brukar göra så flyter de lite ihop, men å andra sidan blir de lite tjockare och det tycker jag är godare än att man gräddar på flera plåtar med stort avstånd mellan degklickarna så att de inte flyter ihop.)

    mandelkubbsmeten utklickad
    Mandelkubbsmeten utklickad.
    ogräddade mandelkubb med pärlsocker
    Ogräddade mandelkubb med pärlsocker.
  4. Grädda mandelkubbarna mitt i ugnen i 200 °C i ca 15 minuter tills de fått en gnutta färg.

    mandelkubbarna gräddas i ugnen
    Mandelkubbarna gräddas i ugnen.
  5. Skär isär de mandelkubbar som flutit ihop. Låt svalna på galler.

    Lägg mandelkubbarna i en kakburk, gärna plåtburk med lock.

    färdiggräddade mandelkubb
    Färdiggräddade mandelkubb.

byt ut Variationstips:

Även om de hela bittermandel är den äkta råvaran så tycker jag bittermandelarom eller bittermandelolja ger en godare och fylligare smak. Tänk dock på både vad gäller arom hela bittermandlar att mängden som är lagom är en smaksak. Man kan ta mer/fler om man vill ha ännu mer bittermandelsmak.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna mandelkubb i rumstemperatur i en plåtburk med lock, håller sig minst 2 veckor. Går även bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |

Kommentarer till Mandelkubb

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Katrin persson: Det står på punkt 4. /mvh
✏️ Skrivet av Katrin persson
Önskvärt med ugnsvärme o tid i ugn.
✏️ Skrivet av Sara
Det var första gången jag bakade med Hjorthornsalt. Åh gud vad äckligt det luktade. Jag fick en chock!!! Du borde skriva in det i receptet att det stinker ammoniak vid gräddningen. 😅😅 Annars är bra recept!
💬 Svar till Ann ✏️ Skrivet av Susanne
Ja gör det, jag har haft i mera bittermandel än en del andra recept för att få den enligt mig rätta smaken. :)
✏️ Skrivet av Ann
Jag valde tyvärr ett annat recept än ditt, där det bara skulle vara 7 st bittermandlar till en mjölmängd på 5,5 dl. Smakade inte så mycket mandel som jag hade velat. Får testa ditt recept nästa gång! :)