| Småkakor |

Syltkakor

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
syltkakor
Goda syltkakor, dessa med jordgubbssylt som fyllning. Annars är min favorit hallonsylt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Portioner ca 40 st

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.

  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

  4. Kör med elvisp eller matberedare till en deg.

    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar, se bilder. Detta tar ett par minuter med elvisp.

  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.

  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.

  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

  10. Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.

  11. När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 syltkakor
1. Smör, strösocker, vaniljsocker.
instruktion steg 2 syltkakor
2. Smör och socker ihopvispat.
instruktion steg 3 syltkakor
3. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 4.1 syltkakor
4.1. Små smulor.
instruktion steg 4.2 syltkakor
4.2. Större smulor.
instruktion steg 4.3 syltkakor
4.3. Degen är klar. Nu är den lätt att trycka ihop till en boll.
instruktion steg 5.1 syltkakor
5.1. Syltkakdegen.
instruktion steg 5.2 syltkakor
5.2. Syltkakdegen inplastad med plastfolie.
instruktion steg 6.1 syltkakor
6.1. Rulla till en boll.
instruktion steg 6.2 syltkakor
6.2. Bollar på en plåt.
instruktion steg 7.1 syltkakor
7.1. Gör fördjupningen så här.
instruktion steg 7.2 syltkakor
7.2. Kakor med fördjupning.
instruktion steg 8.1 syltkakor
8.1. Fyll med sylt.
instruktion steg 8.2 syltkakor
8.2. Kakor fyllda med sylt, redo för ugnen.
instruktion steg 9 syltkakor
9. Grädda i ugnen.
instruktion steg 10 syltkakor
10. Färdiga kakor.
instruktion steg 11 syltkakor
11. Syltkakor i kakburk.

byt ut Variationstips:

Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack snälla du, vad roligt att höra! :)
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Då är nu syltkakorna i ugnen, så himla bra recept & själva upplägget, precis som jag vill ha det lätt & massa bilder =) Tummen upp för din sida =)
 svar  Svar till  Iman    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Om de spricker så har du troligtvis tagit lite för mycket mjöl. Ett tips är att väga mjölet så blir det rätt mängd. Kul att du tycker om mina recept! :)
   kommentar  Skrivet av  Iman  
Hej och tack för alle goda recepter , jag har gört syltkakor och det smakar jättegoda men deg spruket när jag gör fördjupningar på den så det blev inte fine form .
Vet Du varför ?
Mvh/Iman
 svar  Svar till  Cecilia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! :) Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  Cecilia  
Kakorna blev perfekta och de smakar underbart. Tänker på min kära mormor när jag mumsar på dem :) Tusen tack för receptet!
 svar  Svar till  Emelie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja du kan låta den ligga i kylen över natten. Jag ska kanske förtydliga i receptet att det är minst en timme. Degen blir dock inte bättre av att ligga i kylen mer än en timme (men inte sämre heller så länge den inte ligger en vecka typ). Så du ska inte låta den ligga framme en stund dagen efter utan följ receptet som vanligt bara.
   kommentar  Skrivet av  Emelie  
Kan man låta degen ligga i kylen över natten om mannaåret den ligga framme en stund innan man gör kakorna dagen efter? :)
 svar  Svar till  jennifer    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad bra! :)
   kommentar  Skrivet av  jennifer  
Tack för tipset nu funkar det väldigt bra!

Skriv och läs alla 26 kommentarer