Syltkakor

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Klassiska småkakor som alla gillar, både stora och små. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
syltkakor
Goda syltkakor, dessa med hallonsylt som fyllning. En favoritkaka.
Timglas Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Portioner ca 40 st

Ingredienser:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Smör är i princip laktosfritt, annars finns mjölkfritt smör att köpa.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.

    smör och socker ihopvispat
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
  4. Kör med elvisp (med vispar) eller matberedare till en deg.

    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar.

    (Om det inte blir en deg trots att man bearbetat den med maskin i ett par minuter så har man tagit för mycket mjöl och kan då rädda degen genom att tillsätta mer smör eller lite vatten.)

    degen är klar
    Degen är klar.
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

    syltkaksdegen
    Syltkaksdegen.
    syltkakdegen inplastad med plastfolie
    Syltkakdegen inplastad med plastfolie.
  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. (Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.)

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

    rulla till en boll
    Rulla till en boll.
    bollar på en plåt
    Bollar på en plåt.
  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.

    gör fördjupningen så här
    Gör fördjupningen så här.
    kakor med fördjupning
    Kakor med fördjupning.
  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.

    kakor fyllda med sylt
    Kakor fyllda med sylt.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

    Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.

    När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

    gräddade syltkakor
    Gräddade syltkakor.

byt ut Variationstips:

Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer till Syltkakor

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av josefin
Jättefin sida! Så kul att baka med min 4-åring som kan se varje steg och förstå vad vi ska göra härnäst. Tack så mycket för allt jobb du gjort med detta!
💬 Svar till Eni ✏️ Skrivet av Susanne
Tack! Bra att du påpekade det, nu har jag skrivit in mängden vetemjöl även i gram!
✏️ Skrivet av Eni
Älskar din sida och alla dina recept! En fråga, när du skriver att man ska väga mjölet, hur mycket väger 4.5 dl mjöl i gram?
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av Susanne
Tack snälla du, vad roligt att höra! :)
✏️ Skrivet av Susanne
Då är nu syltkakorna i ugnen, så himla bra recept & själva upplägget, precis som jag vill ha det lätt & massa bilder =) Tummen upp för din sida =)
💬 Svar till Iman ✏️ Skrivet av Susanne
Om de spricker så har du troligtvis tagit lite för mycket mjöl. Ett tips är att väga mjölet så blir det rätt mängd. Kul att du tycker om mina recept! :)
✏️ Skrivet av Iman
Hej och tack för alle goda recepter , jag har gört syltkakor och det smakar jättegoda men deg spruket när jag gör fördjupningar på den så det blev inte fine form .
Vet Du varför ?
Mvh/Iman
💬 Svar till Cecilia ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Cecilia
Kakorna blev perfekta och de smakar underbart. Tänker på min kära mormor när jag mumsar på dem :) Tusen tack för receptet!
💬 Svar till Emelie ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du kan låta den ligga i kylen över natten. Jag ska kanske förtydliga i receptet att det är minst en timme. Degen blir dock inte bättre av att ligga i kylen mer än en timme (men inte sämre heller så länge den inte ligger en vecka typ). Så du ska inte låta den ligga framme en stund dagen efter utan följ receptet som vanligt bara.

Se även dessa recept

| Småkakor |