Syltkakor

Ingredienser:
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
Fyllning:
- ca 0,75 dl fast sylt eller gelé t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt, vinbärsgelé
Utrustning:
-
elvisp med vispar
eller matberedare - ev. hushållsvåg (om du vill göra dina kakor exakt lika stora)
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. -
Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.
Smör och socker ihopvispat. -
Tillsätt vetemjölet.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. -
Kör med elvisp (med vispar) eller matberedare till en deg.
Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar.
(Om det inte blir en deg trots att man bearbetat den med maskin i ett par minuter så har man tagit för mycket mjöl och kan då rädda degen genom att tillsätta mer smör eller lite vatten.)
Degen är klar. -
Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.
Ställ in den i kylskåp ca en timme.
Syltkaksdegen. Syltkakdegen inplastad med plastfolie. -
Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. (Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.)
Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
Rulla till en boll. Bollar på en plåt. -
Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.
Gör fördjupningen så här. Kakor med fördjupning. -
Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.
- ca 0,75 dl fast sylt eller gelé t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt, vinbärsgelé
Kakor fyllda med sylt. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.
Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.
Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.
När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.
Gräddade syltkakor.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
mvh Aisha

webmaster
Skillnad mellan ungherrar och syltkakor?
mvh Helene

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster