Finska pinnar

Klassiska goda småkakor med mandel. Det här är ett enkelt recept på Finska pinnar, en ljuvligt god mördegskaka med mandel och pärlsocker på! Kakorna blir spröda och goda, passar perfekt till fikat!
finska pinnar
Finska pinnar är riktigt goda klassiska småkakor, mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp
Portioner 54 st

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka Finska Pinnar så här:

  1. Mät upp smör och strösocker.

    Låt det stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt. Mal mandeln i nästa steg under tiden.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Mal sötmandeln och bittermandeln.

    mald mandel
    Mald mandel.
  3. Häll den malda sötmandeln och bittermandeln i bunken och kör med elvisp till en jämn smet.

    smör, socker, mald mandel
    Smör, socker, mald mandel.
    jämn smet
    Jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjölet. Kör med elvisp med vispar eller matberedare tills smeten har kladdat ihop sig till stora klumpar, det tar ca 1-2 minuter.

    (Tips: Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga. Undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått för då packas mjölet och du kommer ta för mycket.

    Om du inte får ihop degen så kan du tillsätta mera smör och/eller lite vatten, men om du mätt upp allt rätt och inte tagit för mycket mjöl så ska inte det behövas. Tänk också på att vänta tills smöret blivit rumsvarmt om det inte hunnit bli det och tänk även på att det tar ett par minuter att få ihop degen med elvisp. Det går fortare med matberedare.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kaksmeten
    Kaksmeten klar.
  5. Forma degen till en klump och lägg den i en skål eller tallrik.

    Plasta in den med plastfolie (så att ytan inte torkar) och ställ in degen i kylen ca 1 timme.

    kakdegen ihoptryckt
    Kakdegen ihoptryckt.
    inplastad kakdeg
    Inplastad kakdeg.
  6. Förbered garneringen: Vispa upp äggvitan eller ägget lite lätt.

    uppvispat ägg
    Uppvispat ägg.
  7. Hacka mandeln grovt.

    hackad mandel
    Hackad mandel.
  8. Dela en sats deg i 6 bitar. Rulla ut varje degdel till fingertjocka längder ca 1.5-2 cm i diameter och ca 36 cm långa.

    dela upp degen
    Dela upp degen.
    rulla ut till fingertjocka längder
    Rulla ut till fingertjocka längder.
  9. Lägg längderna tätt ihop på bakbordet.

    längderna tätt ihop
    Längderna tätt ihop.
  10. Pensla med den uppvispade äggvitan. Strö över den hackade mandeln och pärlsocker.

    pensla med ägg
    Pensla med ägg.
    hackad mandel och pärlsocker strös över
    Hackad mandel och pärlsocker strös över.
  11. Dela längderna i ca 4 cm långa bitar. (Det blir alltså 9 st per längd.)

    Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

    skär i 4 cm långa bitar
    Skär i 4 cm långa bitar.
    ogräddade finska pinnar
    Ogräddade finska pinnar.
  12. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills kakorna fått lite färg.

    (Samma temperatur och tid gäller även om du använder varmluft när du gräddar dina finska pinnar.)

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  13. Låt de färdiga kakorna svalna på plåten eller bänken utan bakhandduk. Se förvaringstips nedan.

    färdiggräddade finska pinnar
    Färdiggräddade finska pinnar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara Finska Pinnar på samma sätt som andra småkakor t.ex. i plåtburkar med lock där de håller sig minst 2 veckor i rumstemperatur. De går även bra att frysa och där håller de sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Finska pinnar

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Camilla
Hej!

Jag ville bara säga ett stort TACK för den här bloggen, jag misslyckades med bakning varenda gång jag försökte mig på det tills jag hittade din blogg! Igår var jag dum nog att följa ett annat recept och misslyckades igen, så nu ska jag söka efter det på din blogg istället! Tack, tack, tack!
✏️ Skrivet av Raimo
Hej.
Jag tycker att det är för mycket mjöl. 4,5 dl mjöl till 200 g smör vore lagom men sen tillkommer nästan en dl mandelmjöl. (50 g sötmandel)
En noggrann beskrivning men sockret, vart tog det vägen? Skall det bara mätas upp?
💬 Svar till Amanda ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, då var det säkert därför. Det är ju verkligen olika hur tjocka fingrar man har. Kanske ska jag förtydliga detta genom att komplettera med diameter i centimeter.
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Amanda
Ugnen var varm, men jag tror att jag kanske gjorde kakorna för stora. Hade dock svårt att avgöra vad fingertjocka betydde eftersom jag har ganska små händer, så jag tror i så fall att jag överskattade vad normal fingerstorlek var, och att det här ledde till problemet...
💬 Svar till Amanda ✏️ Skrivet av Susanne
Var din ugn verkligen varm när du stoppade in kakorna? Sedan kan så klart tiden variera lite liksom olika ugnar. Vissa ugnar visar för hög eller för låg temperatur. Sedan får man också kolla så man har rätt inställning med över- och undervärme eller varmluft. Tiden kan också bli längre om du gör tjockare/större kakor. Men följer man receptet och har en ugn som visar rätt temperatur och man har rätt inställningar så stämmer precis just den tid och temperatur som jag skrivit i receptet.