Klassiska goda småkakor med mandel. Det här är ett enkelt recept på Finska pinnar, en ljuvligt god mördegskaka med mandel och pärlsocker på! Kakorna blir spröda och goda, passar perfekt till fikat!
Finska pinnar är riktigt goda klassiska småkakor, mördegskakor med hackad mandel och pärlsocker.
Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp
54 st
Näringsvärde per kaka (12 g): 59 kalorier, 5 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer
Häll den malda sötmandeln och bittermandeln i bunken och kör med elvisp till en jämn smet.
Smör, socker, mald mandel.Jämn smet.
Tillsätt vetemjölet. Kör med elvisp med vispar eller matberedare tills smeten har kladdat ihop sig till stora klumpar, det tar ca 1-2 minuter.
(Tips: Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga. Undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått för då packas mjölet och du kommer ta för mycket.
Om du inte får ihop degen så kan du tillsätta mera smör och/eller lite vatten, men om du mätt upp allt rätt och inte tagit för mycket mjöl så ska inte det behövas. Tänk också på att vänta tills smöret blivit rumsvarmt om det inte hunnit bli det och tänk även på att det tar ett par minuter att få ihop degen med elvisp. Det går fortare med matberedare.)
Pensla med ägg.Hackad mandel och pärlsocker strös över.
Dela längderna i ca 4 cm långa bitar. (Det blir alltså 9 st per längd.)
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Skär i 4 cm långa bitar.Ogräddade finska pinnar.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills kakorna fått lite färg.
(Samma temperatur och tid gäller även om du använder varmluft när du gräddar dina finska pinnar.)
Grädda i ugnen.
Låt de färdiga kakorna svalna på plåten eller bänken utan bakhandduk. Se förvaringstips nedan.
Färdiggräddade finska pinnar.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara Finska Pinnar på samma sätt som andra småkakor t.ex. i plåtburkar med lock där de håller sig minst 2 veckor i rumstemperatur. De går även bra att frysa och där håller de sig minst 3 månader.
Jag ville bara säga ett stort TACK för den här bloggen, jag misslyckades med bakning varenda gång jag försökte mig på det tills jag hittade din blogg! Igår var jag dum nog att följa ett annat recept och misslyckades igen, så nu ska jag söka efter det på din blogg istället! Tack, tack, tack!
✏️Skrivet av Raimo
Hej.
Jag tycker att det är för mycket mjöl. 4,5 dl mjöl till 200 g smör vore lagom men sen tillkommer nästan en dl mandelmjöl. (50 g sötmandel)
En noggrann beskrivning men sockret, vart tog det vägen? Skall det bara mätas upp?
⭐
webmaster
💬Svar till
Amanda
✏️Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, då var det säkert därför. Det är ju verkligen olika hur tjocka fingrar man har. Kanske ska jag förtydliga detta genom att komplettera med diameter i centimeter.
💬Svar till
Susanne
✏️Skrivet av Amanda
Ugnen var varm, men jag tror att jag kanske gjorde kakorna för stora. Hade dock svårt att avgöra vad fingertjocka betydde eftersom jag har ganska små händer, så jag tror i så fall att jag överskattade vad normal fingerstorlek var, och att det här ledde till problemet...
⭐
webmaster
💬Svar till
Amanda
✏️Skrivet av Susanne
Var din ugn verkligen varm när du stoppade in kakorna? Sedan kan så klart tiden variera lite liksom olika ugnar. Vissa ugnar visar för hög eller för låg temperatur. Sedan får man också kolla så man har rätt inställning med över- och undervärme eller varmluft. Tiden kan också bli längre om du gör tjockare/större kakor. Men följer man receptet och har en ugn som visar rätt temperatur och man har rätt inställningar så stämmer precis just den tid och temperatur som jag skrivit i receptet.