| Småkakor |

Finska pinnar

Klassiska goda småkakor med mandel. Det här är ett enkelt recept på Finska pinnar som blir riktigt goda!
finska pinnar
Finska pinnar är riktigt goda klassiska småkakor med mandelsmak.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme i kylskåp
Portioner 54 st

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker och låt stå framme under tiden du mal mandeln så att smöret hinner bli lite mjukt.

    instruktion steg 1 finska pinnar
  2. Mal sötmandeln och bittermandeln.

    Mala mandel i mandelkvarn. Finska pinnar steg 2.1
    Mal mandeln i mandelkvarn.
    instruktion steg 2.2 finska pinnar
    Färdigmalen sötmandel och bittermandel.
  3. Häll den malda sötmandeln och bittermandeln i bunken och kör med elvisp till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 finska pinnar
    instruktion steg 3.2 finska pinnar
  4. Tillsätt vetemjölet. Kör med elvisp med vispar eller matberedare tills smeten har kladdat ihop sig till stora klumpar, det tar ca 1-2 minuter.

    (Tips: Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga. Undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått för då packas mjölet och du kommer ta för mycket.

    Om du inte får ihop degen så kan du tillsätta mera smör och/eller lite vatten, men om du mätt upp allt rätt och inte tagit för mycket mjöl så ska inte det behövas. Tänk också på att vänta tills smöret blivit rumsvarmt om det inte hunnit bli det och tänk även på att det tar ett par minuter att få ihop degen med elvisp. Det går fortare med matberedare.)

    instruktion steg 4.1 finska pinnar
    instruktion steg 4.2 finska pinnar
  5. Forma degen till en klump och lägg den i en skål eller tallrik. Plasta in den med plastfolie (så att ytan inte torkar) och ställ in degen i kylen ca 1 timme.

    instruktion steg 5.1 finska pinnar
    instruktion steg 5.2 finska pinnar
  6. Förbered garneringen: Vispa upp äggvitan eller ägget lite lätt.

    instruktion steg 6 finska pinnar
  7. Hacka mandeln grovt.

    instruktion steg 7.1 finska pinnar
    instruktion steg 7.2 finska pinnar
  8. Dela en sats deg i 6 bitar. Rulla ut varje degdel till fingertjocka längder ca 1.5-2 cm i diameter och ca 36 cm långa.

    instruktion steg 8.1 finska pinnar
    Dela upp degen.
    instruktion steg 8.2 finska pinnar
    Fingertjocka längder.
  9. Lägg längderna tätt ihop på bakbordet.

    instruktion steg 9 finska pinnar
  10. Pensla med den uppvispade äggvitan. Strö över den hackade mandeln och pärlsocker.

    instruktion steg 10.1 finska pinnar
    instruktion steg 10.2 finska pinnar
  11. Dela längderna i ca 4 cm långa bitar. (Det blir alltså 9 st per längd.) Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

    instruktion steg 11.1 finska pinnar
    instruktion steg 11.2 finska pinnar
  12. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter. (Samma temperatur och tid gäller även om du använder varmluft när du gräddar dina finska pinnar.)

    instruktion steg 12 finska pinnar
    Grädda i ugnen.
  13. Låt de färdiga kakorna svalna på plåten eller bänken utan bakhandduk. Se förvaringstips nedan.

    instruktion steg 13 finska pinnar
    Färdiga Finska pinnar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara Finska Pinnar på samma sätt som andra småkakor t.ex. i plåtburkar med lock där de håller sig minst 2 veckor i rumstemperatur. De går även bra att frysa och där håller de sig minst 3 månader.

Kommentarer till Finska pinnar

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Raimo
Hej.
Jag tycker att det är för mycket mjöl. 4,5 dl mjöl till 200 g smör vore lagom men sen tillkommer nästan en dl mandelmjöl. (50 g sötmandel)
En noggrann beskrivning men sockret, vart tog det vägen? Skall det bara mätas upp?
person Svar till Amanda penna Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, då var det säkert därför. Det är ju verkligen olika hur tjocka fingrar man har. Kanske ska jag förtydliga detta genom att komplettera med diameter i centimeter.
person Svar till susnet penna Skrivet av Amanda
Ugnen var varm, men jag tror att jag kanske gjorde kakorna för stora. Hade dock svårt att avgöra vad fingertjocka betydde eftersom jag har ganska små händer, så jag tror i så fall att jag överskattade vad normal fingerstorlek var, och att det här ledde till problemet...

Läs alla 5 kommentarer