| Efterrätter | Glutenfritt |

Chokladmousse

God, len och fin chokladmousse, ett lyxigt recept på efterrätt för den som gillar choklad.
chokladmousse
Den här efterrätten är en njutning. Enkelt recept på underbar chokladmousse.
Timglas Tid: 1 timme, 15 min varav 1 timme i kylskåp
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde och mörk choklad som är laktosfri
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält chokladen försiktigt och låt svalna till under 65°C (annars kan äggulorna koagulera och det blir en tjock smet i nästa steg även om det går att rädda upp).

    Tips: Värm på chokladen tills drygt hälften har smält, sedan kan resten av chokladen smälta av befintlig värme.

    choklad som ska smältas
    Choklad som ska smältas.
    smält choklad
    Smält choklad.
  2. Rör ner äggulorna en i taget. Rör ordentligt mellan varje.

    (Om chokladen är för varm så kan det hända att att smeten tjocknar när man rör i äggulorna. Det är som tur är enkelt att rädda upp genom att röra i kall ovispad vispgrädde. Rör i så mycket vispgrädde att det det blir en krämig och fin konsistens.)

    äggula i smält choklad
    Äggula i smält choklad.
  3. Frivillig smaksättning: Rör ev. ner kaffe och ev. florsocker eller ev. annan smaksättning.

    (Om man använder en god choklad så blir det gott även utan smaksättning, men så klart kan det bli ännu godare med smaksättning beroende på vad man gillar.)

  4. Låt chokladsmeten svalna, den ska vara ljummen (om den inte redan är det).

    Vispa grädden, inte för hårt, och rör ner den i smeten till en jämn smet.

    vispad grädde tillsatt
    Vispad grädde tillsatt.
    chokladmousse-smeten klar
    Chokladmousse-smeten klar.
  5. Fördela chokladmoussen i portionsglas och ställ in i kylen minst en timme.

    chokladmousse i portionsglas
    Chokladmousse i portionsglas.
  6. Vid servering: Garnera med färska bär eller frukt eller varför inte hackad mandel, nötter eller chokladströssel.

planera Planeringstips:

Gör gärna chokladmoussen 1-3 dagar före servering och förvara i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Cassie
För alla er vars choklad-och äggblandning har skurit sig och blivit till en tjock massa:

Blanda massan med lite ovispad grädde tills det blir mer som en kräm. När du rör ner chokladblandningen i grädden kommer det att bli som det ska. Använd dock elvisp så att det inte blir några klumpar.
person Svar till BakÄlskaren penna Skrivet av Susanne
Du kan nog ta marabou choklad istället men hur det blir med kakao vet jag faktiskt inte. :)
penna Skrivet av BakÄlskaren
Måste man ha i mörk choklad kan man inte ha kakao eller marabou choklad?
Tacksam för svar (:

Läs alla 134 kommentarer