Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar - Recept

En len söt vit chokladmousse toppad med sötsyrliga limemarinerade jordgubbar blir en ljuvligt god dessert. Receptet är enkelt att göra och går att förbereda.
limemarinerade jordgubbar med vit chokladmousse
Tid: 1 ½ timme, varav 1 timme i kylskåp
4 portioner

Ingredienser:

Vit chokladmousse:

Limemarinad:

Bär:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Vit chokladmousse:

  1. Smält chokladen i vattenbad eller i kastrull på svag värme, precis så att chokladen smälter. När den börjar bli mjuk, rör om med en gaffel så märker du när den inte behöver värmas på mer.

    (Det är viktigt att inte värma på för mycket, dels är det risk att chokladen blir för varm och blir kornig och dels ska den inte bli för varm då det kan bli klumpar när den blandas med ägg och grädde som har lägre temperatur.)

    instruktion steg 1 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Smält vit choklad.
  2. Mät upp ägg i en bunke och vispgrädde i en annan bunke.

    Vispa upp ägget med elvisp eller vanlig visp. Vispa därefter grädden ganska löst med elvisp (du behöver ej göra rent visparna mellan).

    instruktion steg 2.1 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Ägg och vispgrädde.
    instruktion steg 2.2 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Uppvispat ägg.
    instruktion steg 2.3 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Vispad grädde.
  3. Tillsätt den smälta chokladen (som ska vara ljummen, ej varm) till det uppvispade ägget under kraftig omrörning eller kör med elvispen på låg hastighet.

    Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.

    instruktion steg 3.1 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Ägg blandat med vit choklad.
    instruktion steg 3.2 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Blanda ner grädden lite i taget.
    instruktion steg 3.3 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Vita chokladmoussen klar.
  4. Häll upp moussen i fina serveringsglas. Låt stå kallt i kylskåp i minst en timme.

    instruktion steg 4 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Vit chokladmousse i portionsglas.
  5. Limemarinad:

  6. Tvätta skalet på limen och torka det.

    Riv skalet av limen. Pressa ut saften. Lägg rivet skal och saften i en bunke (som även ska rymma jordgubbarna senare).

    (Om man vill kan man spara lite av det rivna limeskalet till garnering.)

    instruktion steg 5.1 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Rivet limeskal.
    instruktion steg 5.2 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Rivet limeskal och limesaft.
  7. Blanda limesaft och limeskal med honung.

    instruktion steg 6 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Lime blandat med honung.
  8. Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i marinaden. De kan ligga där några timmar om man vill men minst ca 15 minuter.

    instruktion steg 7.1 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Skivade jordgubbar.
    instruktion steg 7.2 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Jordgubbar i limemarinad.
  9. Vid servering:

  10. Fördela de marinerade jordgubbarna över chokladmoussen. Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss. Ät och njut!

    OBS! Marinaden är riktigt god att äta ihop med chokladmoussen så man kan om man vill hälla den över jordgubbarna och chokladmoussen eller hälla den i en serveringsskål och låta de som vill ta av den.

    instruktion steg 8.1 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Kall vit chokladmousse.
    instruktion steg 8.2 vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar
    Marinerade jordgubbar ovanpå moussen.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (255 g): 532 kalorier, 34 g kolhydrater, 41 g fett, 6 g protein

Serveringstips

Garnera med citronmeliss.

Planeringstips

Går bra att göra dagen innan servering och förvara i kylskåp. Vid servering öser man upp jordgubbarna ovanpå moussen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Linda
Hej! Tror du det går att ta några fler äggulor istället för hela ägget? Tål inte äggvita
Skrivet av Diana
Jättebra recept o sida överhuvudtaget! Verkligen bra med bilderna till så man ser hur det ska se ut😊
Skrivet av Rebecka
Blir detta receptet på mousse såpass stadigt att man kan ha det som ett lager i en tårta? :)
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Jag håller på att bygga om utskriftsfunktionen och den är inte klar än.
Skrivet av Anna
Hej! Jag har provat flera recept och tycker mycket om dom. Men idag när jag skulle skriva ut ett nytt recept att testa blev jag lite irriterad. Jag brukar alltid välja att skriva ut recepten utan bilder steg för steg. Det gick inte idag. Receptet blev flera sidor långt. Hemskt onödigt för mig. Varför har du gjort så här? Tacksam om det ändras tillbaka så var och en kan välja det som passar bäst.
mvh Anna

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest