Vit choklad

Vit choklad
Vit choklad.

Vit choklad är sötare än mörk choklad och passar bra i olika desserter.

Vit choklad är till skillnad från annan choklad tillverkad av endast kakaosmöret som är fettet från kakaobönan. I annan choklad ingår även själva kakaomassan som ger både smak och den mörkare färgen.

Vit choklad smaksätts ofta med vanilj. Kakaosmöret har inte särskilt mycket smak.

Det är svårare att smälta vit choklad än mörk choklad, den kan lätt skära sig. Smält alltid på svag värme och helst i vattenbad.

Vit choklad har högre fetthalt än mörk choklad.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

röd flagga Laktosfritt:  Nej

Oftast innehåller vit choklad mjölk och därmed laktos. Läs på förpackningen. Det finns vit choklad som är mjölkfri och baserad på rismjölk men den kan vara svår att hitta.

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vit choklad.

Energi: 585 kcal
Kolhydrater: 52 g
Protein: 6 g
Fett: 39 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Tummen upp GI tips:

Undvik vit choklad och ersätt med mörk choklad med mindre socker.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara torrt i rumstemperatur.

Sedlar Pris:

ca 15 kr för 100 g

Byt ut Ersätt med:

Mörk choklad eller ljus choklad.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sarah
Vilka vitt choklad är bra för efterrätt.vilka märke
💬 Svar till Pelle ✏️ Skrivet av Susanne

Tack för din uppmärksamhet! Jag har bytt bild men glömt uppdatera texten (den tidigare bilden hade så stora rutor). Nu är det fixat.

Intressant. Om du ska göra vit choklad själv så behöver du kakaosmör vilket är en ganska dyr ingrediens att köpa? Blir billigare att köpa färdig vit choklad? Dock blir det säkert nyttigare och godare om man gör själv eftersom råvarorna är bättre och man kan ta mindre mängd socker även om det blir mycket dyrare. Har du provat att göra själv?

✏️ Skrivet av Pelle
Om varje ruta vit choklad i bilden väger 50 gram, så väger chokladkakan ett helt kilo (50 gram * 20 rutor = 1000 gram). Mer troligt är väl att en ruta väger 5-10 gram, och att kakan i sig väger 100-200 gram?

Vit choklad går bra att göra själv; kakaosmör, florsocker, vaniljstång och mjölkpulver.
💬 Svar till Vide ✏️ Skrivet av Susanne
Tyvärr har jag ännu inget recept på nyponsoppa, men du kan säkert hitta det om du googlar!
✏️ Skrivet av Vide
Tack för hjälpen, men nu vill jag veta hur man gör nyponsoppa!

Visa alla kommentarer

Text och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest