Laktosfritt - Byt ut den vita chokladen mot laktosfri mörk choklad. Välj laktosfritt smör (de flesta laktosintoleranta tål dock vanligt smör för det är nästintill laktosfritt).
Häll saffranet i vattnet i något som rymmer en liten mängd t.ex. en äggkopp, ett matskedsmått, medicinmått eller liknande. Ta inget stort mått för då kommer det blir svårt att få ur allt saffran.
Havregryn och vetemjöl tillsatt.Smeten blandad med vetemjöl och havregryn.
Tillsätt den hackade vita chokladen och vispa ihop till en jämn smet.
Hackad vit choklad tillsatt.Smeten blandad och klar.
Lägg ut en rektangulär ruta av plastfolie ca 35 cm lång. Lägg kaksmeten i mitten av folien och forma sedan med hjälp av plastfolien kaksmeten till en avlång rulle ca 25 cm lång och 5 cm i diameter. Om man rullar ihop plastfolien så hänger smeten med och man slipper ta med fingrarna på den kladdiga smeten och detta moment går snabbt och smidigt.
Tänk på att rullen inte behöver vara supersnygg. Kakorna flyter ändå ut en del när de gräddas så de blir relativt runda ändå.
Rulla runt plastfolien och tryck ihop folien i kanterna så att smeten är innesluten. Lägg rullen i frysen minst 30 minuter eller i kylskåp minst 2 timmar.
Smeten i plastfolie.
Skär rullen som ska vara kall och hård med en vass kniv i skivor ca 1 cm tjocka och lägg dessa med lite avstånd mellan varandra på en plåtar. (Jag fick plats med en sats på 2 plåtar).
Jag använder teflonplåtar och då behövs inte bakplåtspapper. Använd bakplåtspapper på vanliga plåtar.
Kakdegen skuren i skivor.Ogräddade saffranscookies på plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills de fått lite färg i kanten runtomkring.
Lossa kakorna från plåten medan de är varma. Låt sedan svalna. Förvara i plåtburk med lock.
Näringsvärde per kaka (25 g): 117 kcal, 12 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Kakorna håller sig minst 1 vecka i rumstemperatur. I frysen håller de sig minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Emelie
️ Skrivet av Susanne
De kommer bli goda ändå, särskilt om du använt normalsaltat smör. Så det är ingen katastrof. Hoppas du blir nöjd med kakorna. ❤️
️ Skrivet av Emelie
Jag glömde ha i saltet i degen, hur mycket påverkar det smaken? 🙄 Så jäkla typiskt.. Degen vilar i kylen nu och ska bakas ut imorn förmiddag.. Den ser fantastiskt gul och fin ut i övrigt.. 😍
webmaster
Svar till
Susanna
️ Skrivet av Susanne
Hej, du är snabb! :) Jag håller på att lägga upp receptet. Beskrivningen steg för steg kommer snart (inom ett par timmar). Jag har precis redigerat klart bilderna. :) Kakorna blev väldigt goda så jag tror du kommer gilla receptet! :)