
⭐ webmaster
Utrustning:
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur till smöret är mjukt. Skär det gärna i mindre bitar så går det fortare.
Gör gärna steg 2 och 3 under tiden.
Hacka den vita chokladen i bitar.
Häll saffranet i vattnet i något som rymmer en liten mängd t.ex. en äggkopp, ett matskedsmått, medicinmått eller liknande. Ta inget stort mått för då kommer det blir svårt att få ur allt saffran.
Rör ihop smöret och sockret till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar till det och även till resterande steg tills smeten är klar.
Tillsätt ägg. Vispa ihop till en jämn smet.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och saffranet i vattnet till smeten. Försök att få med allt saffran. Vispa till en jämn smet.
Tillsätt havregryn och vetemjöl och vispa till en jämn smet.
Tillsätt den hackade vita chokladen och vispa ihop till en jämn smet.
Lägg ut en rektangulär ruta av plastfolie ca 35 cm lång. Lägg kaksmeten i mitten av folien och forma sedan med hjälp av plastfolien kaksmeten till en avlång rulle ca 25 cm lång och 5 cm i diameter. Om man rullar ihop plastfolien så hänger smeten med och man slipper ta med fingrarna på den kladdiga smeten och detta moment går snabbt och smidigt.
Tänk på att rullen inte behöver vara supersnygg. Kakorna flyter ändå ut en del när de gräddas så de blir relativt runda ändå.
Rulla runt plastfolien och tryck ihop folien i kanterna så att smeten är innesluten. Lägg rullen i frysen minst 30 minuter eller i kylskåp minst 2 timmar.
Skär rullen som ska vara kall och hård med en vass kniv i skivor ca 1 cm tjocka och lägg dessa med lite avstånd mellan varandra på en plåtar. (Jag fick plats med en sats på 2 plåtar).
Jag använder teflonplåtar och då behövs inte bakplåtspapper. Använd bakplåtspapper på vanliga plåtar.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills de fått lite färg i kanten runtomkring.
Lossa kakorna från plåten medan de är varma. Låt sedan svalna. Förvara i plåtburk med lock.
Hållbarhet och förvaring: