| Efterrätter | Nyårsrecept |

Saffranskladdkaka

Otroligt god saffranskladdkaka - en kladdkaka med saffran och vit choklad som blir krämig och ljuvligt god. Servera gärna med lingongrädde som är vispad grädde blandad med lingonsylt.
saffranskladdkaka
En bit saffranskladdkaka serverad med lingongrädde.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timme och 45 min varav ca 15 minuters jobb
Portioner ca 8-10 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Saffranskladdkaka:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

  2. Mät upp smöret i en kastrull.

    (Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Jag har en såskastrull som rymmer 2 liter.)

  3. Smält smöret på svag värme utan att det börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen när nästan allt smöret smält och rör tills allt smör smält. 

    Lägg i den vita chokladen i bitar och rör tills all choklad smält och tills det blir en jämn smet. (En jämn smet innebär att chokladen ska vara helt blandad med smöret, smöret ska alltså inte flyta ovanpå.)

  4. Ta fram en mortel och häll i saffran och tillsätt 1 tsk strösocker. Mortla en liten stund så att saffranet fördelas i sockret (tar kanske 30 sek - 1 min).

    (Syftet med detta är att man får ut mer smak ur saffranet när man gör så. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg.)

  5. Tillsätt det mortlade saffranet, strösocker, salt och äggen till det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa till en jämn smet. (Det går bra att använda elvisp.)

  6. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.

  7. Grädda i 175°C i nedre delen av ungen i ca 20-30 minuter. Den ska vara rejält kladdig i mitten och om man skakar lite på formen ska det "gå en våg" genom kakan i mitten.

    Tänk på att ugnstiden är avgörande för kladdigheten. Om din form är större än 22 cm i diameter blir gräddningstiden kortare och är den mindre blir gräddningstiden längre. Jag gräddade min saffranskladdkaka (som syns på dessa bilder) i en form på 24 cm i diameter i exakt 20 minuter och den blev perfekt kladdig.

  8. Låt saffranskladdkakan svalna och låt den stå i kylskåp minst 1 timme.

    Pudra över florsocker vid servering.

  9. Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde.

    Så här gör du lingongrädde: Vispa grädden inte för hårt, lingonen gör att grädden blir fastare. Tillsätt lingonsylt, rårörda lingon eller mosade lingon (färska eller frysta, tinade) blandat med strösocker. Blanda till en jämn smet.

    (Mängden grädde och lingon kan man ta precis så mycket som man vill. Blanda och smaka och ta så mycket lingon du tycker blir lagom.)

Beskrivande bilder

smord rund form beströdd med ströbröd
1. Smord rund form beströdd med ströbröd.
smöret i en kastrull
2. Smöret i en kastrull.
smält smör
3.1. Smält smör.
smält vit choklad
3.2. Smält vit choklad.
en jämn smet av smält smör och vit choklad
3.3. En jämn smet av smält smör och vit choklad.
saffran och strösocker i mortel
4.1. Saffran och strösocker i mortel.
saffran och strösocker mortlat
4.2. Saffran och strösocker mortlat.
saffran, strösocker, salt, ägg tillsatt
5.1. Saffran, strösocker, salt, ägg tillsatt.
ihopvispat till en jämn smet
5.2. Ihopvispat till en jämn smet.
vetemjöl tillsatt
6.1. Vetemjöl tillsatt.
saffranskladdkakesmeten klar
6.2. Saffranskladdkakesmeten klar.
grädda i ugnen
7.1. Grädda i ugnen.
färdiggräddad saffranskladdkaka
7.2. Färdiggräddad saffranskladdkaka.
saffranskladdkakan efter en timme i kylen
8.1. Saffranskladdkakan efter en timme i kylen.
saffranskladdkakan med florsocker
8.2. Saffranskladdkakan med florsocker.
vispad grädde
9.1. Vispad grädde.
lingon tillsatt till vispad grädde
9.2. Lingon tillsatt till vispad grädde.
lingongrädde
9.3. Lingongrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara saffranskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Alexandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra och tack för du delar med dig av bra tips! Du bytte bara ut vetemjölet mot samma mängd kokosmjöl och i övrigt följde du receptet?
   kommentar  Skrivet av  Alexandra  
Jag använde kokosmjöl och resultatet blev fantastisk! :) Kommer bakas snart igen!
 svar  Svar till  Denise    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror det går väldigt bra att använda glutenfri mjölmix istället för vetemjöl precis som i andra kladdkakor.
   kommentar  Skrivet av  Denise  
Hej vet du ifall denna skulle funka och göra som glutenfri?
 svar  Svar till  Gunvor    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kladdkakan blir inte rinnig om du låter den svalna och stelna i kylskåp. Du ser min bild, den är på riktigt och det är inget som rinner. Men annars om du trots det vill ha den mera tillagad kan du ha den några minuter längre i ugnen. Testa att skaka lite på formen när den står i ugnen, ju större del av kakan som svajar desto kladdigare och när den slutat svaja helt då blir inte kladdkakan kladdig alls så vänta inte för länge. Hur det blir med bakpulver vet jag inte.
   kommentar  Skrivet av  Gunvor  
Hur kan man göra om man inte vill ha det fullt så kladdig (rinnig). Går det att tillsätta 1 tsk bakpulver i vetemjölet innan man blandar ihop det?
 svar  Svar till  Marie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Marie  
Jag gjorde den här kladdkakan med brynt smör, det måste ni bara prova!
 svar  Svar till  Tove    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det finns ju annars mjölkfritt smör/margarin. Tyvärr vet jag inte alls hur det skulle bli med kokosfett. Smaksätt gärna smeten med lite salt och du tar bort smöret (eller använder osaltat smör).
   kommentar  Skrivet av  Tove  
Hej
Har du något förslag på vad man kan byta ut smöret till, om man är allergisk mot mjölkprotein? Tror du det skulle det gå med kokosfett istället?

Skriv och läs alla 12 kommentarer