Gotländsk saffranspannkaka

Baka enkelt denna goda gotländska specialité. Saffranspannkaka är en ganska mäktig kaka, den påminner lite om ostkaka men den här görs istället på risgrynsgröt och den goda smaken och den fina färgen kommer från saffran. Den hackade mandeln i gör också sitt till den goda smaken.
saffranspannkaka
Saffranspannkaka
Timglas Tid: 60 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Servering:

  • ev. ca 4 dl vispgrädde
  • ev. ca 250 g sylt och/eller färska bär t.ex. lingon, hallon
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 30x20 cm i diameter.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Mortla saffran med ca 1 tsk strösocker.

    (Detta steg kan hoppas över men det är bra att göra det för att få ut mer saffranssmak ur saffranet.)

    mortlat saffran
    Mortlat saffran.
  3. Hacka sötmandeln grovt.

    hackad sötmandel
    Hackad sötmandel.
  4. Mät upp ägg, strösocker, salt och vispgrädde i en bunke. Vispa till en jämn smet med en handvisp.

    ägg, strösocker, salt, vispgrädde
    Ägg, strösocker, salt, vispgrädde.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt risgrynsgröt och den hackade mandeln. Blanda till en jämn smet.

    risgrynsgröt och hackad mandel tillsatt
    Risgrynsgröt och hackad mandel tillsatt.
    saffranspannkakssmet
    Saffranspannkakssmeten klar.
  6. Häll smeten i ugnsformen. Om man vill kan strö över mandelspån.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter. Saffranspannkakan ska bli genomgräddad och få lite färg.

    gräddad saffranspannkaka
    Gräddad saffranspannkaka.
  8. Låt svalna och servera med vispad grädde och t.ex. lingon eller hallonsylt.

    Vill man servera den på riktigt gotländskt vis så ska den serveras med salmbärssylt som är en gotländsk specialité.

    • ev. ca 4 dl vispgrädde
    • ev. ca 250 g sylt och/eller färska bär t.ex. lingon, hallon
    saffranspannkaka serverad
    Saffranspannkaka serverad.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranspannkakan håller sig minst en vecka i kylskåpet. Godast att servera ljummen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Saffranspannkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info