
Gotländsk saffranspannkaka
💬 1 kommentarer


Ingredienser:
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 1 dl sötmandel
- 4 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 krm salt
- 1 kg (1 liter) risgrynsgröt
Servering:
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 250 g sylt och/eller färska bär t.ex. lingon, hallon

Gör så här:
-
Smörj en ugnsform ca 30x20 cm i diameter.
Smord ugnsform. -
Mortla saffran med ca 1 tsk strösocker.
(Detta steg kan hoppas över men det är bra att göra det för att få ut mer saffranssmak ur saffranet.)
- 0,5 g (1 frp) saffran
Mortlat saffran. -
Hacka sötmandeln grovt.
- 1 dl sötmandel
Hackad sötmandel. -
Mät upp ägg, strösocker, salt och vispgrädde i en bunke. Vispa till en jämn smet med en handvisp.
- 4 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 krm salt
Ägg, strösocker, salt, vispgrädde. Smeten vispad. -
Tillsätt risgrynsgröt och den hackade mandeln. Blanda till en jämn smet.
- 1 kg (1 liter) risgrynsgröt
Risgrynsgröt och hackad mandel tillsatt. Saffranspannkakssmeten klar. -
Häll smeten i ugnsformen. Om man vill kan strö över mandelspån.
Smeten i formen. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter. Saffranspannkakan ska bli genomgräddad och få lite färg.
Gräddad saffranspannkaka. -
Låt svalna och servera med vispad grädde och t.ex. lingon eller hallonsylt.
Vill man servera den på riktigt gotländskt vis så ska den serveras med salmbärssylt som är en gotländsk specialité.
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 250 g sylt och/eller färska bär t.ex. lingon, hallon
Saffranspannkaka serverad.
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Jul |
