Saffranskaka
En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran! Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.
Tid: 50 min, varav 30 min i ugnen
Mängd: 1 kaka, ca 12 bitar
Ingredienser:
- 200 g smör
- eller margarin
- ca 0,25 dl ströbröd till formen
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
Garnering:
- ca 1 tsk florsocker
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (82 g): 304 kcal, 38 g kolhydrater, 15 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera till dessert eller lyxig fika med en klick vispad grädde och färska lingon. Det blir nästan som tårta.
Tips & tricks
Kakan får en vacker intensiv gul färg från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu vackrare.
Variationstips
Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan.
Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.
Hållbarhet och förvaring
Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
️ Skrivet av
Är så baksugen men har inget smör hemma ! Tror Du man kan byta det till rapsolja i stället ? Vilken mängd föreslår du då att man ska ta ? TACK på förhand !! 💕
️ Skrivet av
Jättegod och saftig kaka😋 🙏
️ Skrivet av
Funderar på att testa att göra den med glutenfritt mjölmix. Vad tror du om det?
️ Skrivet av
Mitt favvorecept på saffranskaka. Mjuk, god och saftig. Tack!
️ Skrivet av
Lät den gå 10 min till och då blev den ok. Jag reagerade mer än nödvändigt få jag var så sjukt fikis:)