Saffranskaka

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!

Dessutom blir kakan väldigt vacker med den intensiva gula färgen från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu finare. Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.

Extra lyxig saffranskaka

Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!

saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran. Här serverad med en klick vispad grädde och färska lingon.
Timglas Tid: 50 min, varav 30 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka saffranskaka så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

    saffran och strösocker
    Saffran och strösocker.
    mortlat saffran och strösocker
    Mortlat saffran och strösocker.
  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

    tillsätt saffran, bakpulver och mjölk
    Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smör
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    saffranskakssmeten klar
    Saffranskakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.

    Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.

    saffranskakssmeten i formen
    Saffranskakssmeten i formen.
    saffranskaka gräddas i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

    gräddad saffranskaka
    Gräddad saffranskaka.
    Saffranskaka uppstjälpt på serveringsfat
    Stjälp upp på serveringsfat.
    saffranskakan svalnar
    Saffranskakan svalnar.
  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

    saffranskaka med siktat florsocker
    Sikta över florsocker.
    en bit saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon
    En bit saffranskaka serverad.

byt ut Variationstips:

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - påskmat och påskgodis |

Kommentarer till Saffranskaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Annika
Jasså? Bakpulver 2.0 alltså. Hade ingen aning att även det kan få upgrades - ska duckduckgo-a det och lära mig nåt nytt. Nu när kakan är färdig (och halvt uppäten) kan jag rapportera att de små mjöl-klumparna som definitivt var där när jag ställde in den i ugnen verkar ha försvunnit under gräddningen. Tack, Goda Bakgudar.

Och tack, Susanne! Du är ju bara bäst. Go' jul!
✏️ Skrivet av Susanne
Receptet har nu uppdaterats där jag ändrat tiden i ugnen till 30 minuter.
💬 Svar till Annika ✏️ Skrivet av Susanne
Man kan göra på många olika sätt. Jag tycker inte det blir några problem med klumpar när jag gör på mitt sätt därför ser jag ingen anledning till att göra extra moment som bara tar extra tid. Jag skriver alltid mina recept på enklaste sättet jag kan komma på för att spara tid och disk. 😊Smeten överarbetar man inte om inte vispar onödigt länge. Bakpulver behöver inte blandas för sig självt med mjölet nuförtiden. Det står så i en del recept eftersom man behövde göra det förr i tiden så många tror fortfarande man behöver det men det momentet kan man alltså hoppa över. 👍
✏️ Skrivet av Annika
Susanne, blir det inte bättre om man rör ner bakpulvret (och kanske saffranet) i mjölet och sen siktar in det i den blöta smeten, för att undvika klumpar och att överarbeta smeten?
💬 Svar till Camilla ✏️ Skrivet av Susanne
Du får gärna döpa din kaka efter ditt namn 😊jag är glad om jag kan inspirera. Det är ju inte heller så att jag uppfunnit receptet utan jag har utgått från andra recept. Du har ju dessutom gjort en egen variant så du borde inte ens fundera på att skämmas! Din variant låter jättegod! 👍 Tack för att du skrev och jag önskar dig detsamma! God Jul! Kram! ❤️