
Saffranskaka
5 | 💬 137 kommentarerEn mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!
Dessutom blir kakan väldigt vacker med den intensiva gula färgen från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu finare. Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.
Extra lyxig saffranskaka
Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!




Ingredienser:
- 200 g smör
- eller margarin
- ca 0,25 dl ströbröd till formen
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
Garnering:
- ca 1 tsk florsocker

Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Baka saffranskaka så här:
-
Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.
Smält smöret. -
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
(Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)
- ca 0,25 dl ströbröd till formen
Smord och bröad form. -
Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
- 0,5 g (1 frp) saffran
Saffran och strösocker. Mortlat saffran och strösocker. -
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk. Smeten ihopvispad. -
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
(Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)
(Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)
- 4 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl och smör. Saffranskakssmeten klar. -
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.
Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.
Saffranskakssmeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.
Gräddad saffranskaka. Stjälp upp på serveringsfat. Saffranskakan svalnar. -
Sikta över florsocker vid servering.
Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.
- ca 1 tsk florsocker
Sikta över florsocker. En bit saffranskaka serverad.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Jul | Muffins & Mjuka kakor | Påsk |



⭐ webmaster


⭐ webmaster