Saffranskaka

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!

Dessutom blir kakan väldigt vacker med den intensiva gula färgen från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu finare. Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.

Extra lyxig saffranskaka

Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!

saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran. Här serverad med en klick vispad grädde och färska lingon.
Timglas Tid: 50 min, varav 30 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka saffranskaka så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

    saffran och strösocker
    Saffran och strösocker.
    mortlat saffran och strösocker
    Mortlat saffran och strösocker.
  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

    tillsätt saffran, bakpulver och mjölk
    Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smör
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    saffranskakssmeten klar
    Saffranskakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.

    Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.

    saffranskakssmeten i formen
    Saffranskakssmeten i formen.
    saffranskaka gräddas i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

    gräddad saffranskaka
    Gräddad saffranskaka.
    Saffranskaka uppstjälpt på serveringsfat
    Stjälp upp på serveringsfat.
    saffranskakan svalnar
    Saffranskakan svalnar.
  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

    saffranskaka med siktat florsocker
    Sikta över florsocker.
    en bit saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon
    En bit saffranskaka serverad.

byt ut Variationstips:

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - påskmat och påskgodis |

Kommentarer till Saffranskaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Cecilia
Inte alls klar efter 30 min med över och undervärme. Synd för jag ställde ut den och hällde den upp och ner och då var det smet på vissa ställen. Blev till att sätta in den igen så blev ingen vacker kaka med god. Mer som kladdkaka än sockerkaka.
✏️ Skrivet av Steve
Tiden var mycket för kort. Ca 10 till 15 min till med över och under i ugn.
💬 Svar till Gunilla Smedman ✏️ Skrivet av Susanne
Då hade du inte tillräckligt varmt i ugnen eller fel ugnsinställningar. Det ska vara över- och undervärme.
✏️ Skrivet av Gunilla Smedman
Tog ut efter 45 minuter. Inte ens då var kakan färdig i mitten!
💬 Svar till Annika ✏️ Skrivet av Susanne
Tack, nej mycket är ju samma men vissa saker har utvecklats. Mjölet har ju också blivit bättre, dock så har ju näringsinnehållet av många viktiga vitaminer och mineraler sjunkit så vissa saker var bättre förr. 😊