En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran! Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.
Näringsvärde per bit (82 g): 304 kalorier, 38 g kolhydrater, 15 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera till dessert eller lyxig fika med en klick vispad grädde och färska lingon. Det blir nästan som tårta.
Tips & tricks
Kakan får en vacker intensiv gul färg från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu vackrare.
Variationstips
Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan.
Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.
Hållbarhet och förvaring
Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Kristin
Jättegod och saftig kaka😋 🙏
️ Skrivet av Eva
Funderar på att testa att göra den med glutenfritt mjölmix. Vad tror du om det?
️ Skrivet av Jeanette Andersson
Mitt favvorecept på saffranskaka. Mjuk, god och saftig. Tack!
️ Skrivet av Nina Nordqvist
Lät den gå 10 min till och då blev den ok. Jag reagerade mer än nödvändigt få jag var så sjukt fikis:)
webmaster
Svar till
Nina Nordqvist
️ Skrivet av Susanne
Tänk på att bakning är kemi och olika parametrar påverkar tiden i ugnen. Först så bör du kontrollera att du har ugnen inställd på rätt temperatur och över- och undervärme. Sedan så påverkas tiden i ugnen mycket av hur stor form man har. En mindre form gör att höjden på smeten blir högre i formen och då behövs längre gräddningstid.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl