Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Saffranskaka

Saffranskaka

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran! Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.
saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran. Här serverad med en klick vispad grädde och färska lingon.
Skriv ut   Mejla
Tid: 50 min, varav 30 min i ugnen
Mängd: 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

    saffran och strösocker
    Saffran och strösocker.
    mortlat saffran och strösocker
    Mortlat saffran och strösocker.
  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

    tillsätt saffran, bakpulver och mjölk
    Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smör
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    saffranskakssmeten klar
    Saffranskakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.

    Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.

    saffranskakssmeten i formen
    Saffranskakssmeten i formen.
    saffranskaka gräddas i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

    gräddad saffranskaka
    Gräddad saffranskaka.
    Saffranskaka uppstjälpt på serveringsfat
    Stjälp upp på serveringsfat.
    saffranskakan svalnar
    Saffranskakan svalnar.
  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

    saffranskaka med siktat florsocker
    Sikta över florsocker.
    en bit saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon
    En bit saffranskaka serverad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (82 g): 304 kcal, 38 g kolhydrater, 15 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera till dessert eller lyxig fika med en klick vispad grädde och färska lingon. Det blir nästan som tårta.

Tips & tricks

Kakan får en vacker intensiv gul färg från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu vackrare.

Variationstips

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

Hållbarhet och förvaring

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Eva
Är så baksugen men har inget smör hemma ! Tror Du man kan byta det till rapsolja i stället ? Vilken mängd föreslår du då att man ska ta ? TACK på förhand !! 💕
Skrivet av Kristin
Jättegod och saftig kaka😋 🙏
Skrivet av Eva
Funderar på att testa att göra den med glutenfritt mjölmix. Vad tror du om det?
Skrivet av Jeanette Andersson
Mitt favvorecept på saffranskaka. Mjuk, god och saftig. Tack!
Skrivet av Nina Nordqvist
Lät den gå 10 min till och då blev den ok. Jag reagerade mer än nödvändigt få jag var så sjukt fikis:)
Svar till Nina Nordqvist Skrivet av Susanne
Tänk på att bakning är kemi och olika parametrar påverkar tiden i ugnen. Först så bör du kontrollera att du har ugnen inställd på rätt temperatur och över- och undervärme. Sedan så påverkas tiden i ugnen mycket av hur stor form man har. En mindre form gör att höjden på smeten blir högre i formen och då behövs längre gräddningstid.
Skrivet av Nina Nordqvist
30 min har nu gått och det är totalt ogräddat i mitten av kakan. Så less på recept som inte fungerar :/
Svar till Martin Wyzga Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
Skrivet av Martin Wyzga
Hej Susanne, Jag heter Martin. Jag bor i Colorado på 1900 meter. Jag upptäckte din webbplats när jag sökte på Saffranskaka recept. Mina försök, även om de är välsmakande, har fallit. Dina foton hjälpte väldigt mycket eftersom jag ser att din smet är mycket tjockare. Mitt recept är också annorlunda, mer ägg och några även, men en förändring i taget. Jag ber om ursäkt om mina ord är felaktiga. Min översättare gav mig sängkläder broderi för ströbröd! Jag kommer att öka mitt mjöl. Tack, Martin Och får jag säga snälla att du är lika härlig och solig som din tårta.
Svar till GZ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den och gillar min sida! :)
Skrivet av GZ
Sååå bra recept....minskade lite på sockret ! Kommer att göra den igen !! Kommer att servera den med vispad grädde o hallon...mums !! Tack för bra sida !!!
Svar till Stefan Pettersson Skrivet av Susanne
Det beror på vilken ingrediens det är. Om du klickar på ingrediensen i receptet så kommer du till en infosida om ingrediensen och där finns även en måttomvandlare så du kan omvandla mellan vikt och volym. Vad gäller saffran så är 1 krm = 0,5 g. 
Skrivet av Stefan Pettersson
Hej är det ett kryddmått samma som 0,5g jag tänkte göra din saffranskaka jag gillar dina recept dom är oftast enkla men jag har lite svårt för mått ha en fortsatt trevlig kväll 😊
Svar till Camilla Skrivet av Susanne
Då har du antagligen inte rätt ugnsinställningar.
Skrivet av Camilla
Sitter och väntar och väntar, provsticker och provsticker, kladd kladd kladd... formen mäter 24 cm men ändå är inte kakan klar efter 45 min.
Svar till Eva Keinström Skrivet av Susanne
Antagligen har du en mindre form och då tar det längre tid eller också har du felaktiga ugnsinställningar. Prova alltid med en provsticka.
Skrivet av Eva Keinström
Kakan är ju inte alls klar på 30 minuter. Alldeles dallrig o kladdig. Mycket konstigt
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om den!
Skrivet av Maria
Helt otroligt god och saftig, jag blev mycket nöjd.
Svar till Karolina Skrivet av Susanne
Men vad kul att den blev så bra! Tack för att du skrev! 😊
Skrivet av Karolina
Så enkel att göra! Har gjort ”vanlig” saffranssockerkaka och sockerkakor förr - de blir alltid jättehöga i mitten och spricker men det gjorde inte den här! Och helt sjuuuukt saftig. Tog 1 g saffran, då blev den riktigt gul och smakade väldigt mycket. Tusen tack för ett superbra sockerkaksrecept, trodde aldrig jag skulle hitta ett riktigt bra 🙏
Svar till Steve Skrivet av Susanne
Så bra att saffranskakan blev bra, tack för återkoppling!
Skrivet av Steve
Hej
Botten av formen var 24 cm.
Provsticka var i bruk.

Kakan blev mycket god och fick beröm från alla.
Svar till Cecilia Skrivet av Susanne
Kanske använde du en mindre form än jag? Då blir gräddningstiden längre. Sedan rekommenderar jag även att man alltid känner med en provsticka i mitten när man bakar sockerkaka (vilket står i texten) för då behöver inte det som hände dig inträffa. Är inte kakan färdiggräddad när man känner med provstickan så får den stå inne en stund till.
Skrivet av Cecilia
Inte alls klar efter 30 min med över och undervärme. Synd för jag ställde ut den och hällde den upp och ner och då var det smet på vissa ställen. Blev till att sätta in den igen så blev ingen vacker kaka med god. Mer som kladdkaka än sockerkaka.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl