Saffranskaka

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!

Dessutom blir kakan väldigt vacker med den intensiva gula färgen från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu finare. Perfekt att servera till adventsfikat, lussefika, till jul och nyår.

Extra lyxig saffranskaka

Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!

saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran. Här serverad med en klick vispad grädde och färska lingon.
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka saffranskaka så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

    saffran och strösocker
    Saffran och strösocker.
    mortlat saffran och strösocker
    Mortlat saffran och strösocker.
  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

    tillsätt saffran, bakpulver och mjölk
    Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smör
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    saffranskakssmeten klar
    Saffranskakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg.

    saffranskakssmeten i formen
    Saffranskakssmeten i formen.
    saffranskaka gräddas i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

    gräddad saffranskaka
    Gräddad saffranskaka.
    Saffranskaka uppstjälpt på serveringsfat
    Stjälp upp på serveringsfat.
    saffranskakan svalnar
    Saffranskakan svalnar.
  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

    saffranskaka med siktat florsocker
    Sikta över florsocker.
    en bit saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon
    En bit saffranskaka serverad.

byt ut Variationstips:

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - påskmat och påskgodis |

Kommentarer till Saffranskaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Angelica
Hej, måste bara säga att jag har gjort denna kaka många gånger men har den i ugnen endast 20-25 minuter nedre delen av ugnen på 175 grader, man får inte glömma att den fortsätter baka under handduken efteråt och blir jätte torr om den får för lång tid i ugnen. Men för övrigt, sååå god kaka.
💬 Svar till Sandrine ✏️ Skrivet av Susanne
Hej, jo det står i steg 6 att det smälta smöret ska tillsättas. Gott Nytt År!
✏️ Skrivet av Sandrine
Hej, jätte beskrivning på saffrankakan, men saknas en liten detalj. Nämlingen, när ska smöret in? För mig som är nybörjare, följer jag gärna detaljer och gör inte enligt mitt sätt. Annars uppskattar. Gott nytt år
💬 Svar till Rickard ✏️ Skrivet av Susanne
Ja man blandar dem bara med mjöl, så det fastnar lite mjöl på den kladdiga ytan. Tack så mycket, ja bebisen har kommit ut nu! Wow, 6 st, imponerande! Jag har att göra med 2 st. :)
✏️ Skrivet av Rickard
Hej Susanne.
Du skriver att man ska mjöla russinen så att de inte sjunker, men hur gör man? Är det bara att blanda dom med lite mjöl. Jag brukar göra muffins med russin i och har noterat just det att de sjunker.
Och lycka till med "bullen i ugnen" ;) själv har jag 6st! :)