| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - mat och godis |

Saffranskaka

Ett recept på en god klassisk saffranskaka. En saftig och fin kaka som är enkel att göra med detta recept. Saffran ger den fina gula färgen och en mycket god smak.
saffranskaka recept
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar saffran. Ett recept på en mycket god kaka som rekommenderas!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen
Portioner 1 kaka, 12-15 bitar

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg.

  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

Beskrivande bilder

smält smöret
1. Smält smöret.
smörj formen
2.1. Smörj formen.
smord och bröad form
2.2. Smord och bröad form.
saffran och strösocker
3.1. Saffran och strösocker.
mortlat saffran och strösocker
3.2. Mortlat saffran och strösocker.
ägg och strösocker
4.1. Ägg och strösocker.
ägg och socker vispat
4.2. Ägg och socker vispat.
tillsätt saffran, bakpulver och mjölk
5.1. Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
smeten ihopvispad
5.2. Smeten ihopvispad.
tillsätt vetemjöl och smör
6.1. Tillsätt vetemjöl och smör.
saffranskakssmeten klar
6.2. Saffranskakssmeten klar.
saffranskakssmeten i formen
7.1. Saffranskakssmeten i formen.
grädda i ugnen
7.2. Grädda i ugnen.
färdiggräddad saffranskaka
8.1. Färdiggräddad saffranskaka.
stjälp upp saffranskakan
8.2. Stjälp upp saffranskakan.
saffranskakan svalnar
8.3. Saffranskakan svalnar.
saffranskaka med siktat florsocker
9.1. Sikta över florsocker.
saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon
9.2. Saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon.

byt ut Variationstips:

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.