Saffranskaka

Ingredienser:
- 200 g smör
- eller margarin
- ca 0,25 dl ströbröd till formen
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
Garnering:
- ca 1 tsk florsocker
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.
Smält smöret. -
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
(Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)
- ca 0,25 dl ströbröd till formen
Smord och bröad form. -
Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
- 0,5 g (1 frp) saffran
Saffran och strösocker. Mortlat saffran och strösocker. -
Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk. Smeten ihopvispad. -
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.
(Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)
(Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)
- 4 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl och smör. Saffranskakssmeten klar. -
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg och släppa kanten.
Känn gärna med en provsticka när saffranskakan är klar. Stick ner den i mitten av kakan. Den ska vara torr och inte kladdig när kakan är klar.
Saffranskakssmeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.
Gräddad saffranskaka. Stjälp upp på serveringsfat. Saffranskakan svalnar. -
Sikta över florsocker vid servering.
Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.
- ca 1 tsk florsocker
Sikta över florsocker. En bit saffranskaka serverad.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Variationstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Botten av formen var 24 cm.
Provsticka var i bruk.
Kakan blev mycket god och fick beröm från alla.

webmaster