Saffranskaka

En mycket god klassisk saffranskaka. En saftig, mjuk och fin kaka som är enkel att göra som verkligen smakar och doftar saffran!

Dessutom blir kakan väldigt vacker med den intensiva gula färgen från saffranet. Garnera den gärna med florsocker så blir den ännu finare.

Extra lyxig saffranskaka

Saffranskakan blir otroligt god och passar jättebra att servera med en klick vispad grädde och färska lingon så blir det lyx-fika, nästan som tårta!

saffranskaka
Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar och doftar saffran. Här serverad med en klick vispad grädde och färska lingon.
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka saffranskaka så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

    saffran och strösocker
    Saffran och strösocker.
    mortlat saffran och strösocker
    Mortlat saffran och strösocker.
  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

    tillsätt saffran, bakpulver och mjölk
    Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smör
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    saffranskakssmeten klar
    Saffranskakssmeten klar.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg.

    saffranskakssmeten i formen
    Saffranskakssmeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

    färdiggräddad saffranskaka
    Färdiggräddad saffranskaka.
    stjälp upp saffranskakan
    Stjälp upp saffranskakan.
    saffranskakan svalnar
    Saffranskakan svalnar.
  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

    saffranskaka med siktat florsocker
    Sikta över florsocker.
    saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon
    Saffranskaka serverad med vispad grädde och lingon.

byt ut Variationstips:

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Saffranskaka

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Sandrine penna Skrivet av Susanne
Hej, jo det står i steg 6 att det smälta smöret ska tillsättas. Gott Nytt År!
penna Skrivet av Sandrine
Hej, jätte beskrivning på saffrankakan, men saknas en liten detalj. Nämlingen, när ska smöret in? För mig som är nybörjare, följer jag gärna detaljer och gör inte enligt mitt sätt. Annars uppskattar. Gott nytt år
besökare Svar till Rickard penna Skrivet av Susanne
Ja man blandar dem bara med mjöl, så det fastnar lite mjöl på den kladdiga ytan. Tack så mycket, ja bebisen har kommit ut nu! Wow, 6 st, imponerande! Jag har att göra med 2 st. :)
penna Skrivet av Rickard
Hej Susanne.
Du skriver att man ska mjöla russinen så att de inte sjunker, men hur gör man? Är det bara att blanda dom med lite mjöl. Jag brukar göra muffins med russin i och har noterat just det att de sjunker.
Och lycka till med "bullen i ugnen" ;) själv har jag 6st! :)
besökare Svar till Elisabet penna Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tycker så! :) Tack för att du skrev! :)
penna Skrivet av Elisabet
Denna saffranskaka är tradition att göra till första advent. Jättegod och supermysigt till Adventsfikat!! ☺
penna Skrivet av Susanne
Jag håller med! ;) Varje gång jag gör den så överraskas jag av hur god den är trots att jag ju vet det, egentligen. ;) Kul att du också tycker om den! :) Saffranskakan passar ju även till påsk med den gula färgen eller när som helst ;)
penna Skrivet av Jullan
Denna kakan är så god! Verkligen ett bra recept. Gjorde den i jul och den är i ugnen nu idag igen då jag hade saffran över. Mums!
besökare Svar till Aet penna Skrivet av Susanne
Ja den är verkligen jättegod! Jag har inte provat med tosca på dock så jag kan inte svara på det. Men googla på recept med det så kanske du hittar!
penna Skrivet av Aet
Låter som en supergod kaka nu till jul! Har blivit ombedd att göra en kaka med tosca på, är denna möjlig eller blir det för sött?

Läs alla 100 kommentarer

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - påskmat och påskgodis |