Saffransostkaka

En mycket god härlig ostkaka med smak av saffran. Passar perfekt till jul, nyår och påsk. Enkelt recept med liten arbetsinsats som måste provas!
Saffransostkaka
Saffransostkaka serverad med vispad grädde och hallon.
Timglas Tid: 1 h och 20 minuter, varav 20 minuters jobb
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Ostkaka:

Servering:

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl färska eller frysta bär t.ex. hallon, blåbär, björnbär eller sylt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 175°C.

    Smörj en ugnsform som rymmer minst 1 liter.

    Tips: Använd gärna en liten slickepott för att smörja med smör så slipper du kladd.

    instruktion steg 1 saffransostkaka
    Smörj en ugnsform.
  2. Sätt på ugnen på 175°C.

    Stöt gärna saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker i en mortel. Det är inte nödvändigt men gör att man får ut mer saffranssmak i ostkakan.

    instruktion steg 2.1 saffransostkaka
    0,5 g saffran och 1 tsk strösocker.
    instruktion steg 2.2 saffransostkaka
    Saffran mortlat med strösocker.
  3. Hacka mandeln grovt. Använd en vass kniv eller kör i mixer.

    instruktion steg 3.1 saffransostkaka
    0.5 dl sötmandel.
    instruktion steg 3.2 saffransostkaka
    Grovhackad mandel.
  4. Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet.

    instruktion steg 4.1 saffransostkaka
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 4.2 saffransostkaka
    Ljusgul fluffig smet.
  5. Tillsätt saffran (det du mortlat tidigare eller bara saffranet som det är), salt och vetemjöl. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 5.1 saffransostkaka
    Tillsätt saffran, salt och vetemjöl.
    instruktion steg 5.2 saffransostkaka
    Vispa till en jämn smet.
  6. Tillsätt keso, den grovhackade mandeln och grädden (eller mjölken). Vispa till en jämn lös smet.

    instruktion steg 6.1 saffransostkaka
    Tillsätt keso, mandel och grädde.
    instruktion steg 6.2 saffransostkaka
    Vispa till en jämn smet.
  7. Häll smeten i den smorda ugnsformen.

    instruktion steg 7 saffransostkaka
    Smeten i ugnsformen.
  8. Grädda ostkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 50-60 minuter. Ostkakan ska få lite färg ovanpå och i kanterna.

    instruktion steg 8 saffransostkaka
    Grädda i ugnen.
  9. Låt ostkakan svalna. Servera ljummen med bär och vispad grädde.

    • 3 dl vispgrädde
    • 3 dl färska eller frysta bär t.ex. hallon, blåbär, björnbär eller sylt
    instruktion steg 9 saffransostkaka
    Färdiga saffransostkakan.

GI GI Tips:

Ostkakan har medel-GI, men lågt GI för att vara en efterrätt så ta gärna en bit med gott samvete.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffransostkakan är godast nygräddad men kan sparas i kylskåp upp till 5 dagar. Värm till ljummen i mikron före servering.

Kommentarer till Saffransostkaka

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till ullbritt penna Skrivet av Susanne
Ja visst är den god! :) Roligt att du tyckte om saffransostkakan!
penna Skrivet av ullbritt
Oväntat goda /ullbritt

Se även dessa recept

| Efterrätter | GI Recept | Julmat och andra julrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |