| Mjölk- och ostprodukter |

Mjölk

mjölk
En liter lantmjölk som går att använda precis som vanlig mjölk. Lantmjölken har en naturlig fetthalt 3,8-4,5% och är icke homogeniserad, vilket betyder att man inte slagit sönder fettet.

pil Recept med Mjölk

Mjölk kommer från kor och innehåller kolhydrater, protein och fett och många viktiga näringsämnen som Vitamin A, D och B samt kalcium, fosfor och selen.

Mjölk innehåller även laktos och om man är laktosintolerant bör man välja låglaktos-mjölk eller laktosfri mjölk.

Mjölk ingår i många maträtter och bakverk vilket kan bero på att mjölk har en lång tradition i vår svenska matkultur. I Sverige har vi druckit mjölk sedan stenåldern, förmodligen ännu längre tillbaka.

I de svenska affärernas sortiment ingår mjölk med olika fetthalter; standardmjölk 3 %, mellanmjölk 1,5 %, lättmjölk 0,5 % samt minimjölk 0,1 %. Dessutom finns det åtminstone i välsorterade affärer lantmjölk eller gammaldags mjölk med naturlig fetthalt ca 3,8-4,5 % samt ekologiskt producerad mjölk i olika fetthalter.

Livsmedelsverket rekommenderar barn och vuxna en konsumtion av 5 deciliter mjölk per dag eller motsvarande mängd fil, yoghurt eller ost för att täcka näringsbehovet för 18 av 22 näringsämnen som vi rekommenderas att få i oss varje dag.

Jag köper alltid standardmjölk (3% fetthalt) eller lantmjölk som jag använder till både matlagning, bakning, att dricka, till gröt och i te.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

röd flagga Laktosfritt:  Nej

Köp laktosfri mjölk.

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

milk

Hitta Finns i affären:

I kyldisken bland mejerivaror.

Tummen upp GI tips:

Mjölk med 3% fett har lägst GI men även de mjölksorter med lägre fetthalt har fortfarande lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp. Hållbarhet ca 1 vecka, se bäst före datum.

Sedlar Pris:

ca 8 kr per liter

Kundvagn Köptips:

Titta på datumet när du köper mjölk. Ofta ställer affärena fram den äldsta mjölken ytterst utan att sätta ned priset på den. Har man otur kan man få mjölk som går ut nästa dag istället för mjölk som går ut en vecka senare, till samma pris.

Byt ut Ersätt med:

Grädde blandat med vatten.

Måttomvandla mjölk mellan vikt och volym

Konvertera mjölk från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter