Mjölk

mjölk
En liter lantmjölk som går att använda precis som vanlig mjölk. Lantmjölken har en naturlig fetthalt 3,8-4,5% och är icke homogeniserad, vilket betyder att man inte slagit sönder fettet.

Mjölk kommer från kor och innehåller kolhydrater, protein och fett och många viktiga näringsämnen som Vitamin A, D och B samt kalcium, fosfor och selen.

Mjölk innehåller även laktos och om man är laktosintolerant bör man välja låglaktos-mjölk eller laktosfri mjölk.

Mjölk ingår i många maträtter och bakverk vilket kan bero på att mjölk har en lång tradition i vår svenska matkultur. I Sverige har vi druckit mjölk sedan stenåldern, förmodligen ännu längre tillbaka.

I de svenska affärernas sortiment ingår mjölk med olika fetthalter; standardmjölk 3 %, mellanmjölk 1,5 %, lättmjölk 0,5 % samt minimjölk 0,1 %. Dessutom finns det åtminstone i välsorterade affärer lantmjölk eller gammaldags mjölk med naturlig fetthalt ca 3,8-4,5 % samt ekologiskt producerad mjölk i olika fetthalter.

Pastörisering

Den färska mjölken med ca 1 veckas hållbarhet är lågpastöriserade vilket innebär att mjölken hettas upp till ca 73°C under 15 sekunder och sedan kyls ner till 4°C.

Den mjölk som har lång hållbarhet högpastöriseras. Det innebär att den hettas upp till en högre temperatur. Ett problem med det är att högpastöriserad mjölk inte kan användas till ostkaka och liknande bakverk när mjölken ska koagulera.

Homogenisering

Alla sorters mjölk utom lantmjölk och gammeldags mjölk homogeniseras. Det innebär att fettet finfördelas genom att fettmolekylerna slås sönder. Det finns de som tror att de är laktosintoleranta men i själva verket är det homogeniseringen de inte tål.

Icke homogeniserad mjölk är mer naturlig. Använd den gärna om du gör ostkaka eller andra bakverk. Personligen använder jag den till allt.

Mjölk är nyttigt

Livsmedelsverket rekommenderar barn och vuxna en konsumtion av 5 deciliter mjölk per dag eller motsvarande mängd fil, yoghurt eller ost för att täcka näringsbehovet för 18 av 22 näringsämnen som vi rekommenderas att få i oss varje dag.

Jag köper alltid standardmjölk (3% fetthalt) eller lantmjölk som jag använder till både matlagning, bakning, att dricka, till gröt och i te.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Nej

Köp laktosfri mjölk.

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av mjölk.

Energi: 60 kcal
Kolhydrater: 5 g
Protein: 3 g
Fett: 3 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

milk

Finns i affären:

I kyldisken bland mejerivaror.

GI tips:

Mjölk med 3% fett har lägst GI men även de mjölksorter med lägre fetthalt har fortfarande lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp. Hållbarhet ca 1 vecka, se bäst före datum.

Pris:

ca 10 kr per liter

Köptips:

Titta på datumet när du köper mjölk. Ofta ställer affärerna fram den äldsta mjölken ytterst utan att sätta ned priset på den. Har man otur kan man få mjölk som går ut nästa dag istället för mjölk som går ut en vecka senare, till samma pris.

Ersätt med:

Grädde blandat med vatten.

Vad väger mjölk?

Måttomvandla mjölk mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Den godaste mjölken - Lantmjölk - Den godaste mjölken tycker jag är lantmjölk. Den har en naturlig fetthalt. Är god att dricka, i te, i matlagning och bakning.
Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest