Tigerkaka

Baka en klassisk tigerkaka. En god mjuk sockerkaka med en ljus och en mörk smet som blandas så att kakan blir vackert marmorerad och dessutom väldigt god. De två olika smetarna fås enkelt genom att en tredjedel av sockerkakssmeten blandas till en chokladsmet. Den vackra marmoreringen får man enkelt bara genom att dra en gaffel genom smeten, se bilder.
tigerkaka
Tigerkaka är en sockerkaka med blandad sockerkakssmet och chokladsmet i ett vackert marmorerat mönster.
Timglas Tid: 75 min varav 60 min i ugnen
Portioner 1 sockerkaka, ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 362 kcal

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar. Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    tigerkaka steg 1: smör i bitar och strösocker
    Smör i bitar och strösocker.
  2. Smörj och beströ en sockerkaksform med ströbröd.

    (Jag smörjer med vanligt smör och använder en liten slickepott. Enkelt, snabbt och kladdfritt.)

    tigerkaka steg 2: smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Vispa smöret och strösockret till en jämn smet.

    Jag använder elvisp med vispar. Det går snabbt när smöret är mjukt.

    tigerkaka steg 3: smör och strösocker vispat
    Smör och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa så det blir blandat.

    tigerkaka steg 4: bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.

    tigerkaka steg 5: tillsätt ett ägg i taget
    Tillsätt ett ägg i taget.
    tigerkaka steg 5: vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  6. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa till en jämn smet.

    Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir det för mycket mjöl och kakan blir torr och kompakt.

    tigerkaka steg 6: vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    tigerkaka steg 6: smeten blandad
    Smeten blandad.
  7. Häll en tredjedel av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och salt. Blanda till en jämn smet.

    tigerkaka steg 7: en tredjedel av smeten med kakao och salt
    En tredjedel av smeten med kakao och salt.
    tigerkaka steg 7: chokladsmeten
    Chokladsmeten.
  8. Klicka ut hälften av den ljusa smeten i botten av sockerkaksformen. Klicka sedan på chokladsmeten. Avsluta sedan med den sista hälften av den ljusa smeten.

    tigerkaka steg 8: hälften av den ljusa smeten
    Hälften av den ljusa smeten.
    tigerkaka steg 8: chokladsmeten ovanpå
    Chokladsmeten ovanpå.
    tigerkaka steg 8: andra hälften av den ljusa smeten
    Andra hälften av den ljusa smeten.
  9. Dra en gaffel genom smeten.

    tigerkaka steg 9: dra en gaffel genom smeten
    Dra en gaffel genom smeten.
    tigerkaka steg 9: tigerkakan redo för ugnen
    Tigerkakan redo för ugnen.
  10. Grädda tigerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i en timme tills den är genomgräddad. Prova gärna med en provsticka att den är torr.

    tigerkaka steg 10: tigerkakan färdiggräddad
    Tigerkakan färdiggräddad.
  11. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den på ett fat och lägg över sockerkaksformen och låt svalna. Skär upp i skivor och servera.

    tigerkaka steg 11: tigerkakan klar
    Tigerkakan klar.
    tigerkaka steg 11: tigerkaka i skivor
    Tigerkaka i skivor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastpåse så torkar den inte. Tigerkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Tigerkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Susanne
Nu har jag precis publicerat mitt recept på tigerkaka! Tidigare kommentarer är skrivna innan receptet fanns men jag har flyttat dem hit eftersom det var frågor om just tigerkaka.
💬 Svar till ****......... ✏️ Skrivet av Susanne
Vad gäller sockerkakor i allmänhet som ju en tigerkaka är så är de tyvärr svåra att eftergrädda.
✏️ Skrivet av ****.........
När jag tog ut min tigerkaka i ugnen så såg det bra ut De använder en potatis sticka och kollade så Det såg bra ut och det gjorde den men nu en dag senare skulle vi skära upp den och den är inte klar den var kladdig och inte som en sockerkaka kan jag stoppa in den i ugnen en dag efter?