Jag hade provat tigerkaka att baka första gång det gick bra. smaka gott säger min son och make. Perfekt! Tack för recepten.se. Dina recept är enkelt att följa. Jag gillar ditt recepten.se. Ha en bra dag.
Mvh, Florenia
Utrustning:
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar. Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
Smörj och beströ en sockerkaksform med ströbröd.
(Jag smörjer med vanligt smör och använder en liten slickepott. Enkelt, snabbt och kladdfritt.)
Vispa smöret och strösockret till en jämn smet.
Jag använder elvisp med vispar. Det går snabbt när smöret är mjukt.
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa så det blir blandat.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa till en jämn smet.
Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir det för mycket mjöl och kakan blir torr och kompakt.
Häll en tredjedel av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och salt. Blanda till en jämn smet.
Klicka ut hälften av den ljusa smeten i botten av sockerkaksformen. Klicka sedan på chokladsmeten. Avsluta sedan med den sista hälften av den ljusa smeten.
Dra en gaffel genom smeten.
Grädda tigerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i en timme tills den är genomgräddad. Prova gärna med en provsticka att den är torr.
Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den på ett fat och lägg över sockerkaksformen och låt svalna. Skär upp i skivor och servera.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i plastpåse så torkar den inte. Tigerkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.