Saffranscheesecake

Underbar saffranscheesecake som är en riktigt god och lyxig fryst tårta med pepparkaksbotten och saffransglass toppad med lingon. En perfekt dessert eller lyxigt fika till advent, jul och nyår.
saffranscheesecake
Tid: 45 min + 4 timmar i frysen
10 bitar

Ingredienser:

Botten:

Saffransglass:

Garnering:

Laktosfritt - Välj laktosfri grädde och färskost. Smör är nästintill laktosfritt.
Glutenfritt - Välj glutenfria pepparkakor.
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mortla pepparkakorna till smulor.

    mortla pepparkakor
    Mortla pepparkakor.
    pepparkakssmulor
    Pepparkakssmulor.
  3. Lägg pepparkakssmulorna i det smälta smöret. Rör om så att allt smör sugs upp av smulorna.

    pepparkakssmulor blandat med smält smör
    Pepparkakssmulor blandat med smält smör.
  4. Häll upp i en rund form med löstagbar kant med fastspänt bakplåtspapper i botten. Tryck ut med en sked till ett jämntjockt lager. Ställ in i kylskåp.

    pepparkaksbotten
    Pepparkaksbotten.
  5. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker.

    mortlat saffran
    Mortlat saffran.
  6. Dela äggen. Lägg äggulorna i en stor bunke. Häll äggvitorna i en annan bunke.

    äggulor
    Äggulor.
    äggvitor
    Äggvitor.
  7. Tillsätt strösocker och vaniljsocker till äggulorna. Vispa till en ljus fluffig smet. Använd elvisp med vispar.

    strösocker och vaniljsocker tillsatt
    Strösocker och vaniljsocker tillsatt.
    ljus fluffig smet
    Ljus fluffig smet.
  8. Tillsätt det mortlade saffranet och färskosten. Vispa till en jämn smet.

    färskost och saffran tillsatt
    Färskost och saffran tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  9. Vispa grädden medelhårt. Tillsätt den och blanda till en jämn smet.

    vispad grädde tillsatt
    Vispad grädde tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  10. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Gör rent visparna innan.

    äggviteskum
    Äggviteskum.
  11. Tillsätt äggviteskummet och vänd ner försiktigt och rör sedan till en jämn smet.

    äggviteskummet tillsatt
    Äggviteskummet tillsatt.
    saffransglassmeten klar
    Saffransglass-smeten klar.
  12. Ta ut pepparkaksbottnen ur kylskåpet.

    pepparkaksbottnen kall
    Pepparkaksbottnen kall.
  13. Häll saffransglass-smeten ovanpå pepparkaksbotten. Strö över frysta lingon. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    saffransglass i formen
    Saffransglass i formen.
    lingon ovanpå
    Frysta lingon ovanpå.
  14. Vid servering: Tag ut cheesecaken ur frysen. Låt stå i kylskåp ca 1 timme eller ca 30 minuter i rumstemperatur före servering.

    Ät och njut!

    fryst saffranscheesecake
    Fryst saffranscheesecake.
    saffranscheesecake serverad
    Saffranscheesecake serverad.

Hållbarhet och förvaring

Saffranscheesecake förvaras i frysen och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest