| GI Recept | Huvudrätter | Julmat och andra julrecept | LCHF | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |

Lammstek

Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där stekskyn tas till vara.
Lammstek
Lammstek är både gott och enkelt att steka i ugnen. Servera gärna med såsen som tar till vara den goda stekskyn.
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Lammstek:

Sås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt - Uteslut idealmjöl. Vill man ha tjockare sås kan man göra en redning med potatismjöl istället.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Marqués de Cáceres (nr 2734)

Gör så här:

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.

  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.

  4. Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.

    (Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)

  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.

  6. Sås:

  7. Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.

  8. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1.1 lammstek
1.1. Gnid in med olja.
instruktion steg 1.2 lammstek
1.2. Salta.
instruktion steg 1.3 lammstek
1.3. Rosmarin.
instruktion steg 1.4 lammstek
1.4. Lammstek med olja, salt och rosmarin.
instruktion steg 2.1 lammstek
2.1. Skär små snitt.
instruktion steg 2.2 lammstek
2.2. Stoppa in vitlöksskivor.
instruktion steg 2.3 lammstek
2.3. Fullstoppad med vitlök.
instruktion steg 3 lammstek
3. Lägg i ugnsform.
instruktion steg 4 lammstek
4. Stek i ugnen.
instruktion steg 5.1 lammstek
5.1. Färdigstekt.
instruktion steg 5.2 lammstek
5.2. Skär i skivor.
instruktion steg 6 lammstek
6. Vispa ihop såsen.
instruktion steg 7.1 lammstek
7.1. Låt såsen koka upp.
instruktion steg 7.2 lammstek
7.2. Färdig sås.

servera Serveringstips:

Gott att servera med t.ex. klyftpotatis.

byt ut Variationstips:

Lammsteken är även god att serveras med t.ex. rödvinssås eller bearnaisesås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lammsteken håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Giovana penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om lammsteken!
penna Skrivet av Giovana
Jättegoda! Tack!
person Svar till bella penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :) Jag har skrivit till det!

Läs alla 24 kommentarer