Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där stekskyn tas till vara.
Lammstek är både gott och enkelt att steka i ugnen. Servera gärna med såsen som tar till vara den goda stekskyn.
Skär små snitt.Stoppa in vitlöksskivor.Fullstoppad med vitlök.
Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.
Lägg i ugnsform.
Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 2 ½ timme.
(Har man mera bråttom kan man höja temperaturen i ugnen till 175°C, då tar det ca 1 ½ timme. Köttet blir dock lite saftigare vid lägre ugnstemperatur.)
Stek i ugnen.
Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.
Färdigstekt.Skär i skivor.
Sås:
Vispa ihop stekskyn från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.
2 dl steksky från lammsteken
1 msk kalvfond eller annan fond som passar till kött
Ska fettlagret skäras bort innan man tillreder steken?
webmaster
Svar till
Siv Johansen
️ Skrivet av Susanne
Nej, alla temperaturer avser över- och undervärme om det inte står något annat. Tiden det tar beror på hur stor steken är och vilken ugnstemperatur man har. Hoppas din lammstek blev god. 😊
️ Skrivet av Siv Johansen
Hej!
Avser temperaturen varmluftsugn? Jag har inte det, tog tre timmar innan stektermometern var uppe i 60. Hälsning Siv
️ Skrivet av Ebbe Fors
Hej, ett bra recept. Lägger lammsteken på ett galler och halverade potatisar under. Vätskan från steken smaksätter potatisen. Blir säkert jättegott.
webmaster
Svar till
Claudine Leman
️ Skrivet av Susanne
Det beror väl på om du vill kunna ta upp några skivor i taget eller inte. Jag tänker också att den torkar lite fortare om du fryser in den i skivor så om du har tänkt att förvara den länge i frysen så kan det också vara något som påverkar ditt val. Dock om skivorna ligger tätt ihop så kommer de frysa ihop och då kan du varken ta upp några i taget och jag tror inte heller de torkar fortare.
️ Skrivet av Claudine Leman
Hej, Hur är det bäst att frysa in den färdigstekta lammsteken skivad eller hel? Tack
️ Skrivet av Margareta
Aldrig balsamvinäger i sås och lammstek ska ej överstiga 60grader om man inte vill ha en grå stek förstås.
️ Skrivet av Jimmi
blev fantastiskt bra 👍
️ Skrivet av Ture andersson
Kanonbra recept med min lammstek. Körde den på 150 gr. Innetemp 65 gr. Lite rödvin i såsen var inte fel.
️ Skrivet av matthias
Tack så mycket för exemplarisk beskrivning av rätten. Skall fixa i kväll :-)
️ Skrivet av Christer Celander
Jag har både rosmarin lite timjan och marockansk mynta som finfördelas, gnides på tillsammans med oljan. Såsen blir riktigt spännande,prova.
️ Skrivet av Seda
👍👍👍👍
️ Skrivet av Lynette Kleve
Hej!
Jag har ingen balsamvinäger till såsen, kan jag använder citron istället?
webmaster
Svar till
Jörgen
️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om receptet och tack för bra tips med tabasco!
️ Skrivet av Jörgen
Fruktansvärt bra recept! Mycket gott,, gned även in några droppar tabasco för att få chilismaken,, det blev riktigt bra! Tack!
webmaster
Svar till
Giovana
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om lammsteken!
️ Skrivet av Giovana
Jättegoda! Tack!
webmaster
Svar till
bella
️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :) Jag har skrivit till det!
️ Skrivet av bella
Liten varning bara :) idealmjöl är inte glutenfritt!
️ Skrivet av Milad Ghaeny
testa gör en buljong med gurkmeja salt svartpeppar vitlök lök tomatpure koka lugnt tills buljongen är fyllig i smaken hacka lammsteks skivorna gärna rosa stekta och lägg in i buljongen servera med ångkokt basmati ris som du lagar med bondbönor dillkrydda lite färskvitlök butterghee och saffran vill man gå overkill så fixar man skivade potatis klyftor eller en tunnbrödsskiva i olja som botten på riset , servera allt sammans med färska örter och rädisor salladslök myntbasilika och en fet skiva feta ost eller persisk tabriz vitost (den kittlar gommen mer än grekiskan men den grekiska osten fungerar).
webmaster
Svar till
Pernille
️ Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för recepttipset! :)
️ Skrivet av Pernille
Kanongott är också vitkålspuré! Hacka vitkål grovt och koka 10-15 min i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och koka 20 min till i gräddmjölk tillsammans med rejält med vitlök. Kör det i mixern och koka ihop till mos-konsistens. Servera! Yummy...
webmaster
Svar till
solveig johansson
️ Skrivet av Susanne
Sallad går bra annars kan jag rekommendera kokta sockerärtor eller haricot vertes. Koka 1-2 minuter i lättsaltat vatten.
️ Skrivet av solveig johansson
Tänker servera rökt lammfiol juldagen.Undrar vad servera till förutom potatisgratäng? någon sallad
eller annat förslag.