| GI Recept | Huvudrätter | Julmat och andra julrecept | LCHF | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis |

Lammstek

Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där spadet tas till vara.
Lammstek
Lammstek är både gott och enkelt att steka i ugnen. Servera gärna med såsen som tar till vara det goda spadet från steken.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Lammstek:

Sås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt - Uteslut idealmjöl. Vill man ha tjockare sås kan man göra en redning med potatismjöl istället.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Marqués de Cáceres (nr 2734)

Gör så här:

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.

  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.

  4. Stek i nedre delen av ugnen i 175°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 1 ½ timme.

  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.

  6. Sås:

  7. Vispa ihop spadet från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.

  8. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 lammstek
1.1. Gnid in med olja.
instruktion steg 1.2 lammstek
1.2. Salta.
instruktion steg 1.3 lammstek
1.3. Rosmarin.
instruktion steg 1.4 lammstek
1.4. Lammstek med olja, salt och rosmarin.
instruktion steg 2.1 lammstek
2.1. Skär små snitt.
instruktion steg 2.2 lammstek
2.2. Stoppa in vitlöksskivor.
instruktion steg 2.3 lammstek
2.3. Fullstoppad med vitlök.
instruktion steg 3 lammstek
3. Lägg i ugnsform.
instruktion steg 4 lammstek
4. Stek i ugnen.
instruktion steg 5.1 lammstek
5.1. Färdigstekt.
instruktion steg 5.2 lammstek
5.2. Skär i skivor.
instruktion steg 6 lammstek
6. Vispa ihop såsen.
instruktion steg 7.1 lammstek
7.1. Låt såsen koka upp.
instruktion steg 7.2 lammstek
7.2. Färdig sås.

servera Serveringstips:

Gott att servera med t.ex. klyftpotatis.

byt ut Variationstips:

Lammsteken är även god med t.ex. rödvinssås eller bearnaisesås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lammsteken håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas.

Kommentera receptet på Lammstek

Skriv och läs alla 22 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  bella    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack så mycket! :) Jag har skrivit till det!
   kommentar  Skrivet av  bella  
Liten varning bara :) idealmjöl är inte glutenfritt!
   kommentar  Skrivet av  Milad Ghaeny  
testa gör en buljong med gurkmeja salt svartpeppar vitlök lök tomatpure koka lugnt tills buljongen är fyllig i smaken hacka lammsteks skivorna gärna rosa stekta och lägg in i buljongen
servera med ångkokt basmati ris som du lagar med bondbönor dillkrydda lite färskvitlök butterghee och saffran vill man gå overkill så fixar man skivade potatis klyftor eller en tunnbrödsskiva i olja som botten på riset , servera allt sammans med färska örter och rädisor salladslök myntbasilika och en fet skiva feta ost eller persisk tabriz vitost (den kittlar gommen mer än grekiskan men den grekiska osten fungerar).

Skriv och läs alla 22 kommentarer

Se även dessa recept