| Grönsaker |

Vitlök

vitlök
En hel vitlök, en oskalad och en skalad vitlöksklyfta.

pil Recept med Vitlök

Vitlök sätter smak på många maträtter. Hur mycket vitlök man ska ha i en maträtt beror mycket på tycke och smak. Gillar man vitlök mycket kan man oftast dubbla det som står i receptet.

För att använda färsk vitök så bryter man loss klyftor, skalar dessa och skär av ändarna. Sedan kan man antingen pressa dem i en vitlökspress eller hacka i små bitar. Pressade vitlöksklyftor ger en skarpare vitlökssmak och hackade vitlöksklyftor ger en mildare och mjukare vitlökssmak.

Man kan även grilla eller ugnssteka hela vitlöksklyftor. Vitlöksklyftor kan även läggas in i olja och kryddor och man kan även smaksätta smör med pressad vitlök.

Vitlök finns i de flesta matkulturer och i Sverige fick den sitt stora genombrott under 1980-talet. En nackdel med vitlök är att man kan få dålig andedräkt men om man äter vitlök ofta och vänjer kroppen vid det så luktar man inte alls så mycket. Lukten minskar också om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor.

Vitlök är bra ur hälsosynpunkt på många olika sätt. Bland annat är vitlök bra för immunförsvaret, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper kroppen att bli av med tungmetaller. Vitök är även bra om man vill gå ner i vikt då det ökar fettförbränningen och minskar sockersuget. Vidare kan vitlök användas som behandling mot tarmparasiter, sårvård, eksem och för att förebygga cancersjukdomar.

Vitlök är inte giftigt men kan vara ansträngande för magen i höga doser. Börja därför kurer med små doser i början och öka successivt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

garlic

Hitta Finns i affären:

Finns i alla affärer året runt. På hösten kan det finnas färsk vitlök med blast. Blasten har mild och fin smak.

Tummen upp GI tips:

Vitlök är bra för att öka fettförbränningen och minska sötsuget. Dessutom sätter det smak på maten.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt i kylskåp. Hållbarhet ca 2-3 veckor.

Byt ut Ersätt med:

Vitlökspulver och torkad hackad vitlök finns att köpa i kryddburkar och går bra att använda istället för hel vitlök.