| Grönsaker |

Vitlök

vitlök
En hel vitlök, en oskalad och en skalad vitlöksklyfta.

pil Recept med Vitlök

Vitlök sätter smak på många maträtter. Hur mycket vitlök man ska ha i en maträtt beror mycket på tycke och smak. Gillar man vitlök mycket kan man oftast dubbla det som står i receptet.

För att använda färsk vitök så bryter man loss klyftor, skalar dessa och skär av ändarna. Sedan kan man antingen pressa dem i en vitlökspress eller hacka i små bitar. Pressade vitlöksklyftor ger en skarpare vitlökssmak och hackade vitlöksklyftor ger en mildare och mjukare vitlökssmak.

Man kan även grilla eller ugnssteka hela vitlöksklyftor. Vitlöksklyftor kan även läggas in i olja och kryddor och man kan även smaksätta smör med pressad vitlök.

Vitlök finns i de flesta matkulturer och i Sverige fick den sitt stora genombrott under 1980-talet. En nackdel med vitlök är att man kan få dålig andedräkt men om man äter vitlök ofta och vänjer kroppen vid det så luktar man inte alls så mycket. Lukten minskar också om man äter mycket gröna grönsaker och gröna kryddor.

Vitlök är bra ur hälsosynpunkt på många olika sätt. Bland annat är vitlök bra för immunförsvaret, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper kroppen att bli av med tungmetaller. Vitök är även bra om man vill gå ner i vikt då det ökar fettförbränningen och minskar sockersuget. Vidare kan vitlök användas som behandling mot tarmparasiter, sårvård, eksem och för att förebygga cancersjukdomar.

Vitlök är inte giftigt men kan vara ansträngande för magen i höga doser. Börja därför kurer med små doser i början och öka successivt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

garlic

Hitta Finns i affären:

Finns i alla affärer året runt. På hösten kan det finnas färsk vitlök med blast. Blasten har mild och fin smak.

Tummen upp GI tips:

Vitlök är bra för att öka fettförbränningen och minska sötsuget. Dessutom sätter det smak på maten.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt i kylskåp. Hållbarhet ca 2-3 veckor.

Byt ut Ersätt med:

Vitlökspulver och torkad hackad vitlök finns att köpa i kryddburkar och går bra att använda istället för hel vitlök.

Liknande ingredienser


asiatisk oxfilé

Asiatisk oxfilé

Detta recept på oxfilé är perfekt till festen. Asiatisk smak fås med mango chutney, vitlök, ingefära, sambal oelek m.m.

klocka Tid: 1 timme
Burgundisk oxfilé

Burgundisk oxfilé

Recept på Burgundisk oxfilé. Lyxig och god varmrätt. 6-8 portioner. Tar ca 1 timme att tillaga.

klocka Tid: 1 timma
citronkyckling

Citronkyckling

Mycket god citronkyckling, kycklingfilé med smak av citron. Enkelt och gott. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 30 minuter
kall vitlökssås recept

Kall vitlökssås

God kall vitlökssås. Passar bra till grillat kött! Enkelt recept.

klocka Tid: 5 minuter
Kycklingwok

Kycklingwok

Enkelt recept på kycklinglårfilé med wokgrönsaker kryddad med chili, paprika och vitlök! Snabbt och gott utan halvfabrikat!

klocka Tid: 15 min
köttfärssås

Köttfärssås

Recept på klassisk köttfärssås. Med lök och krossade tomater. Gott, snabbt och enkelt. Servera gärna med spaghetti.

klocka Tid: 20 minuter
Köttgryta med tomatsmak

Köttgryta med tomatsmak

Recept på god mustig köttgryta med tomat, lagerblad, vitlök, buljong, lök. Låt koka ca 45 minuter eller längre så blir köttet mört och fint.

klocka Tid: 1 timme
Lammstek

Lammstek

Recept på saftig och god lammstek. Lammsteken kryddas med rosmarin och vitlök som ger god smak.

klocka Tid: 2 timmar
grillmarinad karrékotletter

Marinad till grillat kött

En enkel och god marinad som du själv gör och låter köttet ligga i innan du grillar det.

klocka Tid: 5 minuter
recept nasi goreng

Nasi Goreng

Ett recept på den indonesiska rätten Nasi Goreng. Mycket gott och dessutom nyttigt och enkelt recept!

klocka Tid: ca 35 min
pizzadeg pizza

Pizza med pizzadeg med jäst

Baka din egen pizza med det här receptet på pizzadeg med jäst. Bilder steg för steg! Hawaii, skaldjur, kebab och vegetarisk.

klocka Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning
potatisgratäng

Potatisgratäng

Mycket god potatisgratäng med lök och grädde. Enkelt och snabbt recept som du inte misslyckas med.

klocka Tid: Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.
rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki är gott och passar till det mesta som en god kall sås. Perfekt på julbordet att äta till köttbullar och skinka.

klocka Tid: 10 minuter
Sötsura kotletter

Sötsura kotletter

Recept på fläskkotletter i sötsur sås kryddad med chili. Gott och enkelt. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 minuter
tacopaj

Tacopaj

Otroligt god Tacopaj - lyxig men enkel att göra. Recept med bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 timme och 10 min
tacorulle

Tacorulle

Recept på tacorulle. En tunnbrödsrulle med köttfärs med tacosmak och sås som du enkelt gör själv utan färdigköpta kryddblandningar. Ekonomiskt, enkelt och gott!

klocka Tid: ca 40 minuter
Tzatziki

Tzatziki

Recept på tzatziki. En god kall sås med yoghurt, gurka och vitlök. Enkelt recept.

klocka Tid: 15 minuter