Auberginegratäng

En mycket god och enkel vegetarisk gratäng från det franska köket. Servera den gärna till kött eller fågel eller på buffébordet. Gratängen är även utmärkt för den som följer dieter som GI och LCHF. Gör gärna dubbel sats!
auberginegratäng
Auberginegratäng, en god vegetarisk gratäng.
Timglas Tid: 40 min varav 15 min i ugnen
Portioner ca 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri ost.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

    Skär aubergine i tunna skivor. Stek dem i en upphettad stekpanna med olivolja. De ska suga upp en del olja och få lite färg. Lägg över skivorna efter hand i ugnsformen och salta och peppra.

    instruktion steg 1.1 auberginegratäng
    Stek aubergine i skivor.
    instruktion steg 1.2 auberginegratäng
    Stekta aubergineskivorna i ugnsformen.
  2. Under tiden du steker aubergineskivorna, skär zucchini och tomater i tunna skivor. Lägg över dem i ugnsformen tillsammans med aubergineskivorna. Blanda skivorna med varandra så det blir jämnt fördelat.

    Salta och peppra.

    instruktion steg 2 auberginegratäng
    Tomat och zucchini i skivor.
  3. Riv osten och pressa vitlöken över. Hacka persiljan. Blanda.

    • 1 dl riven ost (helst en lagrad - med lite mer smak)
    • 2 klyftor vitlök
    • 0.5 dl finhackad persilja
    instruktion steg 3.1 auberginegratäng
    Riven ost och pressad vitlök.
    instruktion steg 3.2 auberginegratäng
    Ost, vitlök och persilja.
    instruktion steg 3.3 auberginegratäng
    Blandat.
  4. Strö över ost- och persiljeblandningen. Droppa över lite olivolja efter behag.

    Ställ in i mitten av ugnen i 200°C i ca 15 min tills gratängen fått fin färg och grönsakerna är mjuka.

    instruktion steg 4.1 auberginegratäng
    Redo för ugnen.
    instruktion steg 4.2 auberginegratäng
    Färdiggräddad gratäng.

servera Serveringstips:

Om du inte vill äta vegetariskt så passar denna rätt väldigt bra till kött eller kyckling.

LCHF LCHF Tips:

Servera med en köttbit.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fri från tillsatser förutom osten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i kylskåp ca 5 dygn.

Kommentarer till Auberginegratäng

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Alexandra Birk
Tack för fina recept ! Jag gör ofta halva auberginer i ugnen som jag penslar med olivolja och salto peppar. serverar alltid tillsammans "Thehina" som är en sesampasta från MÖ!
besökare Svar till Sofie penna Skrivet av Susanne
Nej jag tycker nog inte man behöver extra sås, det blir ju ganska saftigt med auberginer, tomater och zucchini men om man ändå vill ha sås så tror jag att den här vitlökssåsen skulle passa bra. Den är enkel att göra också.
penna Skrivet av Sofie
Jag gissar att man inte behöver extra sås till rätten då gratängen är tillräckligt saftig eller vad skulle du tipsa om i så fall? Tänkte tillaga stekt kyckling nämligen.
besökare Svar till Lena penna Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Ja jag försöker alltid skriva ner mängder på allt. Jag ska göra det på det här receptet också nästa gång jag gör det. Men utgå från en halv till en tesked salt och ett kryddmått peppar. Kul att du gillar recepten.se :)
penna Skrivet av Lena
Recepten.se är mitt förstahandsval när jag ska laga mat, främst för att det ofta finns angivet ungefär hur mycket salt och peppar som kan vara lämpligt, det är tyvärr inte många receptsajter som har den informationen. Är man som jag osäker i köket är det guld värt att få stöd i kryddningen. Men jag saknar dessa uppgifter i det här receptet. Ungefär hur mycket salt och peppar föreslår du?
besökare Svar till Helena penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Helena
Hittade av en händelse in på recepten.se, kikade mig nyfiket omkring och vips så var jag fast! Detta blev det första receptet att prövas - kanongott! Och fungerar lika bra att värma dagen efter.
besökare Svar till Lotta penna Skrivet av Susanne
Tack för de vänliga orden!
penna Skrivet av Lotta
Oj, vad det verkar gott. Det här ska jag göra till festmåltid på lördag, till god chutneyfläskfilé. TACK för alla goda och enkla recept du har här, inte minst äppeltoscan.
Här hittar jag allt som jag vill ha i bak- och matväg. TACK!
penna Skrivet av Sofie
Jag testade detta igår, supergott :D

Ska blogga om det på min blogg (http://food-and-health-in-my-way.bloggplatsen.se) men självklart länkar jag till din hemsida

Se även dessa recept

| Buffé | GI Recept | Huvudrätter | LCHF | Vegetariskt |