Auberginegratäng

En mycket god och enkel vegetarisk gratäng från det franska köket. Servera den gärna till kött eller fågel eller på buffébordet. Gratängen är även utmärkt för den som följer dieter som GI och LCHF. Gör gärna dubbel sats!
auberginegratäng
Auberginegratäng, en god vegetarisk gratäng.
Tid: 40 min varav 15 min i ugnen
ca 4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri ost.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

    Skär aubergine i tunna skivor. Stek dem i en upphettad stekpanna med olivolja. De ska suga upp en del olja och få lite färg. Lägg över skivorna efter hand i ugnsformen och salta och peppra.

    instruktion steg 1.1 auberginegratäng
    Stek aubergine i skivor.
    instruktion steg 1.2 auberginegratäng
    Stekta aubergineskivorna i ugnsformen.
  2. Under tiden du steker aubergineskivorna, skär zucchini och tomater i tunna skivor. Lägg över dem i ugnsformen tillsammans med aubergineskivorna. Blanda skivorna med varandra så det blir jämnt fördelat.

    Salta och peppra.

    instruktion steg 2 auberginegratäng
    Tomat och zucchini i skivor.
  3. Riv osten och pressa vitlöken över. Hacka persiljan. Blanda.

    • 1 dl riven ost (helst en lagrad - med lite mer smak)
    • 2 klyftor vitlök
    • 0,5 dl finhackad persilja
    instruktion steg 3.1 auberginegratäng
    Riven ost och pressad vitlök.
    instruktion steg 3.2 auberginegratäng
    Ost, vitlök och persilja.
    instruktion steg 3.3 auberginegratäng
    Blandat.
  4. Strö över ost- och persiljeblandningen. Droppa över lite olivolja efter behag.

    Ställ in i mitten av ugnen i 200°C i ca 15 min tills gratängen fått fin färg och grönsakerna är mjuka.

    instruktion steg 4.1 auberginegratäng
    Redo för ugnen.
    instruktion steg 4.2 auberginegratäng
    Färdiggräddad gratäng.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Om du inte vill äta vegetariskt så passar denna rätt väldigt bra till kött eller kyckling.

LCHF Tips

Servera med en köttbit.

Tips för att undvika tillsatser

Fri från tillsatser förutom osten.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig i kylskåp ca 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Alexandra Birk
Tack för fina recept ! Jag gör ofta halva auberginer i ugnen som jag penslar med olivolja och salto peppar. serverar alltid tillsammans "Thehina" som är en sesampasta från MÖ!
Svar till Sofie Skrivet av Susanne
Nej jag tycker nog inte man behöver extra sås, det blir ju ganska saftigt med auberginer, tomater och zucchini men om man ändå vill ha sås så tror jag att den här vitlökssåsen skulle passa bra. Den är enkel att göra också.
Skrivet av Sofie
Jag gissar att man inte behöver extra sås till rätten då gratängen är tillräckligt saftig eller vad skulle du tipsa om i så fall? Tänkte tillaga stekt kyckling nämligen.
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter! Ja jag försöker alltid skriva ner mängder på allt. Jag ska göra det på det här receptet också nästa gång jag gör det. Men utgå från en halv till en tesked salt och ett kryddmått peppar. Kul att du gillar recepten.se :)
Skrivet av Lena
Recepten.se är mitt förstahandsval när jag ska laga mat, främst för att det ofta finns angivet ungefär hur mycket salt och peppar som kan vara lämpligt, det är tyvärr inte många receptsajter som har den informationen. Är man som jag osäker i köket är det guld värt att få stöd i kryddningen. Men jag saknar dessa uppgifter i det här receptet. Ungefär hur mycket salt och peppar föreslår du?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest