Auberginegratäng
En mycket god och enkel vegetarisk gratäng från det franska köket. Servera den gärna till kött eller fågel eller på buffébordet. Gratängen är även utmärkt för den som följer dieter som GI och LCHF. Gör gärna dubbel sats!
Tid: 40 min varav 15 min i ugnen
ca 4 portioner
Ingredienser:
- 1 st (ca 400 g) aubergine
- 0,5 dl olivolja
- 1 st (ca 400 g) zucchini
- 4 st tomater
- salt
- malen svartpeppar
- 1 dl riven ost (helst en lagrad - med lite mer smak)
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 dl finhackad persilja
Laktosfritt - Välj laktosfri ost.
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 25x35 cm
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Om du inte vill äta vegetariskt så passar denna rätt väldigt bra till kött eller kyckling.
LCHF Tips
Servera med en köttbit.
Tips för att undvika tillsatser
Fri från tillsatser förutom osten.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig i kylskåp ca 5 dygn.
️ Skrivet av
Tack för fina recept ! Jag gör ofta halva auberginer i ugnen som jag penslar med olivolja och salto peppar. serverar alltid tillsammans "Thehina" som är en sesampasta från MÖ!
webmaster
Svar till
Sofie
️ Skrivet av
Nej jag tycker nog inte man behöver extra sås, det blir ju ganska saftigt med auberginer, tomater och zucchini men om man ändå vill ha sås så tror jag att den här vitlökssåsen skulle passa bra. Den är enkel att göra också.
️ Skrivet av
Jag gissar att man inte behöver extra sås till rätten då gratängen är tillräckligt saftig eller vad skulle du tipsa om i så fall? Tänkte tillaga stekt kyckling nämligen.
webmaster
Svar till
Lena
️ Skrivet av
Tack för dina synpunkter! Ja jag försöker alltid skriva ner mängder på allt. Jag ska göra det på det här receptet också nästa gång jag gör det. Men utgå från en halv till en tesked salt och ett kryddmått peppar. Kul att du gillar recepten.se :)
️ Skrivet av
Recepten.se är mitt förstahandsval när jag ska laga mat, främst för att det ofta finns angivet ungefär hur mycket salt och peppar som kan vara lämpligt, det är tyvärr inte många receptsajter som har den informationen. Är man som jag osäker i köket är det guld värt att få stöd i kryddningen. Men jag saknar dessa uppgifter i det här receptet. Ungefär hur mycket salt och peppar föreslår du?