Jättecookie

En lättbakad jättestor amerikansk chocolate chip cookie som är som en tårta. Frasig på ytan och mjuk inuti. Otroligt god med massor av stora bitar av choklad och nötter. Kaksmeten har en god kolasmak som fås från farinsocker.
jättecookie
En bit jättecookie serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 680 kcal

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och farinsocker i en bunke. Låt smöret bli rumsvarmt (skär i mindre bitar så går det fort).

    smör, strösocker och farinsocker
    Smör, strösocker och farinsocker.
  2. Grovhacka under tiden salta jordnötter, hasselnötter och choklad. Det ska vara stora bitar så jag rekommenderar att använda en vass kniv och jag tycker det blir lagom stora bitar att dela nötterna i två delar (släng bort de hasselnötter som är är mörka inuti, de är giftiga).

    grovhackade nötter
    Grovhackade nötter.
    grovhackad choklad
    Grovhackad choklad.
  3. Vispa smör och socker till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar som jag använder genom hela receptet tills kaksmeten är klar.

    smör och socker vispat
    Smör och socker vispat.
  4. Tillsätt ägg. Vispa till en jämn smet.

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och havregryn och vispa till en jämn smet.

    bakpulver, vaniljsocker, salt, havregryn tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker, salt, havregryn tillsatt.
  6. Tillsätt vetemjöl och vispa till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kaksmeten blandad
    Kaksmeten blandad.
  7. Tillsätt de hackade jordnötterna, hasselnötterna och chokladen men spara en del (ca en femtedel) av detta att strö över kakan.

    Vispa eller blanda till en jämn smet.

    hackade nötter och choklad tillsatt
    Hackade nötter och choklad tillsatt.
    kaksmeten klar
    Kaksmeten klar.
  8. Tryck ut kaksmeten i en pajform eller rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Strö över de sparade hackade hasselnötterna, jordnötterna och chokladen. Tryck gärna ner dem lite i kaksmeten.

    kaksmeten i rund form
    Kaksmeten i rund form.
    jättecookie före gräddning
    Jättecookie före gräddning.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanten.

    Observera att gräddningstiden är avgörande för hur hård/mjuk kakan blir. Tiden ovan ger en frasig yta men mjuk kaka inuti vilket jag tycker är godast. Vill man ha en frasigare/hårdare kaka så gräddar man längre tid. Tänk också på att om du tar en större form så måste gräddningstiden kortas och tar du en mindre form behöver gräddningstiden förlängas.

    jättecookien färdiggräddad
    Jättecookien färdiggräddad.
  10. Låt kakan svalna. Servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde. Jag tycker jättecookien är god både ljummen, rumstempererad och kylskåpskall.

    jättecookien serveras
    Jättecookien serveras.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara jättecookien helst i kylskåp för då håller den sig lite mjukare. I rumstemperatur blir den lite hårdare med tiden. Kakan håller sig minst 2 veckor. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Jättecookie

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Samira
Hej
Kan man ersätta farinsocker med något annat?
✏️ Skrivet av Åsa
Serverade den något underbakad, varm till glass, fantastiskt gott!