Jättecookie

En lättbakad jättestor amerikansk chocolate chip cookie som är som en tårta. Frasig på ytan och mjuk inuti. Otroligt god med massor av stora bitar av choklad och nötter. Kaksmeten har en god kolasmak som fås från farinsocker.
jättecookie
En bit jättecookie serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (150 g): 678 kalorier, 48 g kolhydrater, 50 g fett, 9 g protein

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och farinsocker i en bunke. Låt smöret bli rumsvarmt (skär i mindre bitar så går det fort).

  2. Grovhacka under tiden salta jordnötter, hasselnötter och choklad. Det ska vara stora bitar så jag rekommenderar att använda en vass kniv och jag tycker det blir lagom stora bitar att dela nötterna i två delar (släng bort de hasselnötter som är är mörka inuti, de är giftiga).

  3. Vispa smör och socker till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar som jag använder genom hela receptet tills kaksmeten är klar.

  4. Tillsätt ägg. Vispa till en jämn smet.

  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och havregryn och vispa till en jämn smet.

  6. Tillsätt vetemjöl och vispa till en jämn smet.

  7. Tillsätt de hackade jordnötterna, hasselnötterna och chokladen men spara en del (ca en femtedel) av detta att strö över kakan.

    Vispa eller blanda till en jämn smet.

  8. Tryck ut kaksmeten i en pajform eller rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Strö över de sparade hackade hasselnötterna, jordnötterna och chokladen. Tryck gärna ner dem lite i kaksmeten.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanten.

    Observera att gräddningstiden är avgörande för hur hård/mjuk kakan blir. Tiden ovan ger en frasig yta men mjuk kaka inuti vilket jag tycker är godast. Vill man ha en frasigare/hårdare kaka så gräddar man längre tid. Tänk också på att om du tar en större form så måste gräddningstiden kortas och tar du en mindre form behöver gräddningstiden förlängas.

  10. Låt kakan svalna. Servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde. Jag tycker jättecookien är god både ljummen, rumstempererad och kylskåpskall.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara jättecookien helst i kylskåp för då håller den sig lite mjukare. I rumstemperatur blir den lite hårdare med tiden. Kakan håller sig minst 2 veckor. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lisa
Den godaste kakan jag bakat! Jag är en kakälskare och har bakat ett enormt stort antal kakor genom åren och den här fick absolut toppbetyg. Lättbakad och supergod! Det enda jag ändrade på var att jag bytte hasselnötter mot hackad mandel (pga allergi) Perfekt i storlek också! då jag inte gillar att frysa kakor.
✏️ Skrivet av Lina
Den här var helt fantastiskt god. Gästerna var supernöjda.
✏️ Skrivet av Anna
Tyvärr, alla tyckte den blev för söt!
✏️ Skrivet av Samira
Hej
Kan man ersätta farinsocker med något annat?
✏️ Skrivet av Åsa
Serverade den något underbakad, varm till glass, fantastiskt gott!

Visa alla kommentarer