| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Jättecookie

En lättbakad jättestor amerikansk chocolate chip cookie som är som en tårta. Frasig på ytan och mjuk inuti. Otroligt god med massor av stora bitar av choklad och nötter. Kaksmeten har en god kolasmak som fås från farinsocker.
jättecookie
En bit jättecookie serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och farinsocker i en bunke. Låt smöret bli rumsvarmt (skär i mindre bitar så går det fort).

  2. Grovhacka under tiden salta jordnötter, hasselnötter och choklad. Det ska vara stora bitar så jag rekommenderar att använda en vass kniv och jag tycker det blir lagom stora bitar att dela nötterna i två delar (släng bort de hasselnötter som är är mörka inuti, de är giftiga).

  3. Vispa smör och socker till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar som jag använder genom hela receptet tills kaksmeten är klar.

  4. Tillsätt ägg. Vispa till en jämn smet.

  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och havregryn och vispa till en jämn smet.

  6. Tillsätt vetemjöl och vispa till en jämn smet.

  7. Tillsätt de hackade jordnötterna, hasselnötterna och chokladen men spara en del (ca en femtedel) av detta att strö över kakan.

    Vispa eller blanda till en jämn smet.

  8. Tryck ut kaksmeten i en pajform eller rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Strö över de sparade hackade hasselnötterna, jordnötterna och chokladen. Tryck gärna ner dem lite i kaksmeten.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanten.

    Observera att gräddningstiden är avgörande för hur hård/mjuk kakan blir. Tiden ovan ger en frasig yta men mjuk kaka inuti vilket jag tycker är godast. Vill man ha en frasigare/hårdare kaka så gräddar man längre tid. Tänk också på att om du tar en större form så måste gräddningstiden kortas och tar du en mindre form behöver gräddningstiden förlängas.

  10. Låt kakan svalna. Servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde. Jag tycker jättecookien är god både ljummen, rumstempererad och kylskåpskall.

Bilder steg för steg

smör, strösocker och farinsocker
1. Smör, strösocker och farinsocker.
grovhackade nötter
2.1. Grovhackade nötter.
grovhackad choklad
2.2. Grovhackad choklad.
smör och socker vispat
3. Smör och socker vispat.
ägg tillsatt
4. Ägg tillsatt.
bakpulver, vaniljsocker, salt, havregryn tillsatt
5. Bakpulver, vaniljsocker, salt, havregryn tillsatt.
vetemjöl tillsatt
6.1. Vetemjöl tillsatt.
kaksmeten blandad
6.2. Kaksmeten blandad.
hackade nötter och choklad tillsatt
7.1. Hackade nötter och choklad tillsatt.
kaksmeten klar
7.2. Kaksmeten klar.
kaksmeten i rund form
8.1. Kaksmeten i rund form.
jättecookie före gräddning
8.2. Jättecookie före gräddning.
jättecookien färdiggräddad
9. Jättecookien färdiggräddad.
jättecookien serveras
10. Jättecookien serveras.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara jättecookien helst i kylskåp för då håller den sig lite mjukare. I rumstemperatur blir den lite hårdare med tiden. Kakan håller sig minst 2 veckor. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer