| Choklad |

Mörk choklad

Mörk choklad
Mörk choklad har en hög kakaohalt. Den här sorten (Odense 70%, 200 g) brukar jag använda. Varje bit på bilden är 50 g.

pil Recept med Mörk choklad

Du kan antingen använda mörk bakchoklad eller mörk blockchoklad i recepten. Ibland går det även bra med vanlig mörk choklad du köper i godishyllan, det är dock inte säkert att denna choklad tål upphettning.

Blockchoklad och bakchoklad är choklad som framställs för att användas i bakverk.

Choklad hittar du nog i alla affärer. Det finns dyrare och lite billigare sorter av mörk choklad.

Det som heter Block i affären (utan choklad i namnet) gör det eftersom den inte innehåller tillräckligt mycket choklad för att få heta choklad. Där har man ersatt kakaosmöret med annat fett.

Jag rekommenderar att man använder en mörk choklad av god kvalitet. Resultatet på det man gör blir därefter.

Skillnad på blockchoklad och bakchoklad

Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och "chokladigare" smak än blockchoklad.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

gul flagga Laktosfritt:  Kan innehålla laktos

Generellt gäller ju mörkare choklad desto mindre laktos. Vissa mörka sorter innehåller ändå spår av laktos. Kolla innehållsförteckningen.

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

Chocolate

Hitta Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Tummen upp GI tips:

Ju högre kakaohalt det är desto mindre söt är chokladen och desto bättre ur GI-synpunkt.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i rumstemperatur, gärna något svalare men inte i kylskåp. Choklad brukar hålla sig ca 1 år.

Sedlar Pris:

ca 20 kr för 200 g

Byt ut Ersätt med:

Annan choklad.