Choklad

mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad
Mörk choklad, mjölkchoklad och vit choklad.

Du kan antingen använda bakchoklad, blockchoklad eller vanlig choklad du hittar i godishyllan i affären i recepten. Du bör dock undvika det som endast kallas block.

Blockchoklad och bakchoklad är choklad som framställs för att användas i bakverk. De tål uppvärmning vilket inte är säkert att vanlig choklad gör.

Smält eller flagad choklad används ofta som garnering. Man kan också använda choklad att doppa småkakor i eller göra sitt eget chokladgodis.

Choklad hittar du nog i alla affärer. Det finns många olika sorter, dyrare och lite billigare sorter av ljus choklad, mörk choklad samt vit choklad.

Det som heter Block i affären (utan choklad i namnet) gör det eftersom den inte innehåller tillräckligt mycket choklad för att få heta choklad. Där har man ersatt kakaosmöret med annat fett.

Jag rekommenderar att man använder en choklad av god kvalitet och inte de som kallas för block. Det är bara att smaka på chokladen så känner man skillnaden i kvalitet.

Skillnad på blockchoklad och bakchoklad

Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och "chokladigare" smak än blockchoklad.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Laktosfritt:  Kan innehålla laktos

Generellt gäller ju mörkare choklad desto mindre laktos. Vissa mörka sorter innehåller ändå spår av laktos. Kolla innehållsförteckningen.

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av choklad.

Energi: 547 kcal
Kolhydrater: 54 g
Protein: 7 g
Fett: 34 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Engelskt namn:

Chocolate block

Finns i affären:

Bland bakgrejer.

GI tips:

Ju högre kakaohalt det är desto mindre söt är chokladen och desto bättre ur GI-synpunkt.

Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i rumstemperatur, gärna något svalare men inte i kylskåp.

Pris:

ca 25 kr för 200 g

Ersätt med:

Smält choklad i ett bakverk kan ibland bytas ut mot kakaopulver, smör och socker.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Gabriel Skrivet av Susanne
Du kanske ska ta florsocker eller ljus sirap istället för strösocker för jag tror inte sockerkristallerna i vanligt strösocker löser upp sig i den smälta chokladen så då blir det lite knaprigt. 
Skrivet av Gabriel
Hej,
Kan man blanda i socker i smält blockchoklad? Jag ska doppa bananer i det, men blockchoklad jag köpte var inte så söt som jag skulle vilja.
Skrivet av Amina
Dina recepter är bäst.

Nu kan jag Baka bra utan att det blir kavs och en gega

MVH......... Amina yossof
Skrivet av Tommy
Block får inte kallas för Blockchoklad för att det innehåller inte tillräckligt med KAKAO.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest