webmaster
Choklad
Recept med Choklad
Näringsvärden
Du kan antingen använda bakchoklad, blockchoklad eller vanlig choklad du hittar i godishyllan i affären i recepten. Du bör dock undvika det som endast kallas block
.
Blockchoklad och bakchoklad är choklad som framställs för att användas i bakverk. De tål uppvärmning vilket inte är säkert att vanlig choklad gör.
Smält eller flagad choklad används ofta som garnering. Man kan också använda choklad att doppa småkakor i eller göra sitt eget chokladgodis.
Choklad hittar du nog i alla affärer. Det finns många olika sorter, dyrare och lite billigare sorter av ljus choklad, mörk choklad samt vit choklad.
Det som heter Block
i affären (utan choklad i namnet) gör det eftersom den inte innehåller tillräckligt mycket choklad för att få heta choklad. Där har man ersatt kakaosmöret med annat fett.
Jag rekommenderar att man använder en choklad av god kvalitet och inte de som kallas för block
. Det är bara att smaka på chokladen så känner man skillnaden i kvalitet.
Skillnad på blockchoklad och bakchoklad
Blockchoklad innehåller inte kakaosmör och håller sig därför bättre i rumstemperatur utan att smälta. Bakchoklad är mer likt vanlig choklad men lämpar sig bättre till bakning eftersom den tål upphettning. Bakchoklad har godare och "chokladigare" smak än blockchoklad.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Nej
Laktosfritt: Kan innehålla laktos
Generellt gäller ju mörkare choklad desto mindre laktos. Vissa mörka sorter innehåller ändå spår av laktos. Kolla innehållsförteckningen.Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av choklad.
Energi: | 547 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 54 g |
Protein: | 7 g |
Fett: | 34 g |
Fibrer: | 1 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Chocolate blockFinns i affären:
Bland bakgrejer.GI tips:
Ju högre kakaohalt det är desto mindre söt är chokladen och desto bättre ur GI-synpunkt.Hållbarhet och förvaring:
Förvaras i rumstemperatur, gärna något svalare men inte i kylskåp.Pris:
ca 25 kr för 200 gErsätt med:
Smält choklad i ett bakverk kan ibland bytas ut mot kakaopulver, smör och socker.webmaster
Kan man blanda i socker i smält blockchoklad? Jag ska doppa bananer i det, men blockchoklad jag köpte var inte så söt som jag skulle vilja.
Nu kan jag Baka bra utan att det blir kavs och en gega
MVH......... Amina yossof