Marängkrisptårta
Supergod marängtårta med citronkräm. Söta krispiga marängbottnar med en len och underbar citronsmörkräm mellan. Tårtan toppas sedan med vispad grädde och choklad. En klar favorit som går hem i alla åldrar!
Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
Mängd: ca 14 bitar
Ingredienser:
Marängbottnar:
- 4 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 3 dl vårgårda puffat rostat ris eller Rice Krispies (rispuffar)
Fyllning:
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk vetemjöl
- 100 g smör
- ca 0,5-1 tsk citronarom
- eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron
Garnering:
- 4 dl vispgrädde
- 25 g mörk choklad
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde, smör och choklad.
Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot arrowrot eller majsstärkelse. Använd Vårgårdaris, ej Rice Krispies som innehåller gluten (kornmalt).
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen i 60 minuter med över- och undervärme (+15 minuter på eftervärme)
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (87 g): 326 kcal, 29 g kolhydrater, 23 g fett, 3 g protein
Planeringstips
Marängbottnarna går att frysa med smörkrämen emellan. Perfekt om man vill förbereda tårtan. Marängbottnarna går också bra att göra i förväg och då ska de förvaras i en torr miljö, det går bra att ha dem i rumstemperatur, lägg en bakhandduk över. Man kan även förvara dem i ugnen när den är avstängd. Man kan göra klart hela tårtan med fyllning och garnering kvällen innan servering och förvara den i kylskåp.
Hållbarhet och förvaring
Förvara tårtan i kylskåp, den håller sig minst 5 dygn, men grädden är finast första dygnet. Tänk också på att tårtan kan sjunka ihop något med tiden eftersom marängen "smälter" av fukten från fyllningen, grädden och kylen, dock är inte detta något större problem med det här receptet. Min har sett fin ut i 3 dygn (sen hade vi ätit upp den). Vill man spara tårtan längre tid (eller förbereda i god tid) så är det bättre att frysa in den, då håller den sig minst en månad i frysen. Eftersom fryst grädde kan bli lite kornig och chokladen missfärgad i frysen (inget större fel smakmässigt men ser lite trist ut) så rekommenderar jag dock inte att förbereda tårtan med grädden och chokladen utan frys då bara in bottnarna med smörkrämen emellan.
️ Skrivet av
Tack för ett jättebra recept, tårtan blev så uppskattad av alla barn på barnkalaset idag! :)
️ Skrivet av
Hej! Ska göra helt glutenfritt och därför använda majsstärkelse, är det samma mått som med mjölet? :)
webmaster
Svar till
Mikael
️ Skrivet av
Det här är inte den bästa tårtan om man vill äta mindre socker, tyvärr nog en av de tårtor med mest socker. Det är möjligt att det går att ta mindre i smörkrämen men det ska nog vara marginellt mindre då och det gör ingen större skillnad då för den som äter en bit av tårtan. Så jag rekommenderar ett annat recept eller att den som vill äta mindre socker äter en väldigt liten bit av den här tårtan.
️ Skrivet av
Gott. Går det att ta mindre socker någonstans? I marängen verkade det inte gå så bra då jag provadd, men smörkrämen då?
webmaster
Svar till
Monica
️ Skrivet av
Ja förvara krämen i kylskåp, den blir fastare men den ska gå att breda ut.