Marängkrisptårta

Supergod marängtårta med citronkräm. Söta krispiga marängbottnar med en len och underbar citronsmörkräm mellan. Tårtan toppas sedan med vispad grädde och choklad. En klar favorit som går hem i alla åldrar!
Marängkrisptårta
En riktigt supergod marängtårta med en krämig fyllning med svag citronsmak. Ovanpå är det vispad grädde och choklad.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
Portioner ca 14 bitar

Ingredienser:

Marängbottnar:

Fyllning:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde, smör och choklad.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot arrowrot eller majsstärkelse. Använd Vårgårdaris, ej Rice Krispies som innehåller gluten (kornmalt).
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Förbered bakplåtspappret.

    Alternativ 1: Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper.

    Alternativ 2: Eftersom smeten inte flyter ut så kan man också ta en större plåt och så ritar man ut måtten 30x40 cm med blyertspenna på ena sidan av bakplåtspappret och vänder sedan den sidan ned på plåten så får man inte blyerts i tårtan.

    Alternativ 3: Vill man ha en rund tårta så ritar man istället ut 2 st runda cirklar med diameter ca 27,5 centimeter på bakplåtspappret. Tänk dock på att detta alternativ tar mer tid eftersom man inte får plats med båda i ugnen samtidigt.

  2. Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren (fettfri) vispskål. Lägg äggulorna i en liten skål som du täcker med plastfolie och ställer in i kylen.

    äggvitor och äggulor
    Äggvitor och äggulor.
  3. Tillsätt strösocker till äggvitorna. Vispa med elvisp med vispar till en fast smet.

    Smeten ska vara så fast att det går att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.

    äggvitor och strösocker
    Äggvitor och strösocker.
    fast smet av äggvitor och strösocker
    Fast smet av äggvitor och strösocker.
  4. Tillsätt det puffade riset och vänd försiktigt ned det och rör sakta och försiktigt till en jämn smet.

    puffat ris tillsatt
    Puffat ris tillsatt.
    äggvitesmet blandad med puffat ris
    Äggvitesmet blandad med puffat ris.
  5. Bred ut smeten jämnt över (hela ytan du ritat ut) på bakplåtspappret.

    marängsmeten utbredd på bakplåtspapper
    Marängsmeten utbredd på bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.

    färdiggräddad marängbotten
    Färdiggräddad marängbotten.
  7. Stjälp upp marängbotten på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.

    Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.

  8. Fyllning:

  9. Lägg äggulorna i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde och vetemjöl.

    Vispa med en handvisp till en jämn smet.

    äggulor, strösocker, vispgrädde och vetemjöl
    Äggulor, strösocker, vispgrädde och vetemjöl.
    äggulor, strösocker, vispgrädde, vetemjöl ihopvispat
    Äggulor, strösocker, vispgrädde, vetemjöl ihopvispat.
  10. Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden.

    När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Tag bort kastrullen från värmen.

    krämen har tjocknat
    Krämen har tjocknat.
  11. Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin.

    Tillsätt citronarom och rör om.

    Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.

    smör tillsatt
    Smör tillsatt.
    krämen klar
    Krämen klar.
  12. Om du gjort en rektangulär maräng så dela den på mitten, försiktigt med en vass kniv, så att du får två lika stora marängkakor. (Om du gjort runda marängbottnar så har du redan 2 st.)

    Var försiktig, marängen går lätt sönder men om marängen går sönder så gör det inte så mycket för det döljs lätt med fyllningen och garneringen.

    delad marängbotten
    Delad marängbotten.
  13. Lägg den ena marängbotten på ett serveringsfat.

    Bred på den gula citronkrämen.

    Lägg den andra marängbotten ovanpå.

    marängbotten på serveringsfat
    Marängbotten på serveringsfat.
    marängbotten med gul kräm
    Marängbotten med gul kräm.
    andra marängbotten överst
    Andra marängbotten överst.
  14. Garnering:

  15. Vispa grädden tjock. Bred ut den ovanpå marängen.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    vispad grädde ovanpå marängen
    Vispad grädde ovanpå marängen.
  16. Smält chokladen försiktigt i en kastrull, eller i en liten skål i mikron.

    Ta en sked eller gaffel och ringla chokladen över grädden.

    Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering.

    smält choklad
    Smält choklad.
    tårtan garnerad med choklad
    Tårtan garnerad med choklad.
  17. Servera tårtan! Ät och njut!

    hela tårtan
    Hela tårtan.
    en bit marängkrisptårta
    En bit marängkrisptårta.

planera Planeringstips:

Marängbottnarna går att frysa med smörkrämen emellan. Perfekt om man vill förbereda tårtan. Marängbottnarna går också bra att göra i förväg och då ska de förvaras i en torr miljö, det går bra att ha dem i rumstemperatur, lägg en bakhandduk över. Man kan även förvara dem i ugnen när den är avstängd. Man kan göra klart hela tårtan med fyllning och garnering kvällen innan servering och förvara den i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp, den håller sig minst 5 dygn, men grädden är finast första dygnet. Tänk också på att tårtan kan sjunka ihop något med tiden eftersom marängen "smälter" av fukten från fyllningen, grädden och kylen, dock är inte detta något större problem med det här receptet. Min har sett fin ut i 3 dygn (sen hade vi ätit upp den). Vill man spara tårtan längre tid (eller förbereda i god tid) så är det bättre att frysa in den, då håller den sig minst en månad i frysen. Eftersom fryst grädde kan bli lite kornig och chokladen missfärgad i frysen (inget större fel smakmässigt men ser lite trist ut) så rekommenderar jag dock inte att förbereda tårtan med grädden och chokladen utan frys då bara in bottnarna med smörkrämen emellan.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Marängkrisptårta

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lotta
Hej jag brukar alltid göra den här tårtan när barnen fyller år. Såg här att man kan frysa tårtan med fyllningen emellan och funderar på om jag ska göra det ist. Har ont om plats i kylskåpet fram till servering.
När ska jag ta ut tårtan innan servering? Hur blir tårtan då? Vill inte att den ska bli för blöt...
💬 Svar till Sofia larsson ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har nog aldrig gjort dem mer än 1-2 dagar innan, men jag tror säkert de klarar sig en vecka åtminstone. Men det viktigaste är inte tiden utan att du förvarar dem rätt, d.v.s. torrt i rumstemperatur, jag brukar lägga över bakhanddukar bara. Fukt gör att marängen sjunker ihop, därför ska definitivt kylskåp undvikas. Jämför gärna med färdiga marängbottnar som man kan köpa i affären, de har säkert flera veckors bäst-före-datum och de förvaras ju i rumstemperatur. Lycka till och skriv gärna och berätta hur du gjorde och hur det gick!
✏️ Skrivet av Sofia larsson
Hej.
Jag ska göra många tårtor till ett dop och undrar därför hur långt innan jag kan göra bottnarna ? Vad är längsta tiden innan du testat?
Tack för svar!
💬 Svar till Catharina ✏️ Skrivet av Susanne
Det är inget jag provat men generellt så rekommenderar jag att ta mindre mängd sötströ än strösocker annars blir det för sött. Alla detaljer står på sidan om sötströ. Skriv gärna hur det blev om du provar, vore jätteintressant att veta!
✏️ Skrivet av Catharina
Hej,
Vet du hur tårtan blir om strösocker byts ut mot sötströ? Isåfall vilken mängd?

/Catharina