
webmaster
Förbered bakplåtspappret.
Alternativ 1: Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper.
Alternativ 2: Eftersom smeten inte flyter ut så kan man också ta en större plåt och så ritar man ut måtten 30x40 cm med blyertspenna på ena sidan av bakplåtspappret och vänder sedan den sidan ned på plåten så får man inte blyerts i tårtan.
Alternativ 3: Vill man ha en rund tårta så ritar man istället ut 2 st runda cirklar med diameter ca 27,5 centimeter på bakplåtspappret. Tänk dock på att detta alternativ tar mer tid eftersom man inte får plats med båda i ugnen samtidigt.
Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren (fettfri) vispskål. Lägg äggulorna i en liten skål som du täcker med plastfolie och ställer in i kylen.
Tillsätt strösocker till äggvitorna. Vispa med elvisp med vispar till en fast smet.
Smeten ska vara så fast att det går att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.
Tillsätt det puffade riset och vänd försiktigt ned det och rör sakta och försiktigt till en jämn smet.
Bred ut smeten jämnt över (hela ytan du ritat ut) på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.
(Det går bra med över- och undervärme eller varmluft som inställning på ugnen om du gör 1 tårta = 1 plåt. Om du har inställt på varmluft kan du om du vill baka 2 tårtor grädda 2 plåtar samtidigt.)
Stjälp upp marängbotten på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.
Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.
Lägg äggulorna i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde och vetemjöl.
Vispa med en handvisp till en jämn smet.
Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden.
När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Tag bort kastrullen från värmen.
Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin.
Tillsätt citronarom och rör om.
Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.
Om du gjort en rektangulär maräng så dela den på mitten, försiktigt med en vass kniv, så att du får två lika stora marängkakor. (Om du gjort runda marängbottnar så har du redan 2 st.)
Var försiktig, marängen går lätt sönder men om marängen går sönder så gör det inte så mycket för det döljs lätt med fyllningen och garneringen.
Lägg den ena marängbotten på ett serveringsfat.
Bred på den gula citronkrämen.
Lägg den andra marängbotten ovanpå.
Vispa grädden tjock. Bred ut den ovanpå marängen.
Smält chokladen försiktigt i en kastrull, eller i en liten skål i mikron.
Ta en sked eller gaffel och ringla chokladen över grädden.
Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering.
Servera tårtan! Ät och njut!