| Glutenfritt | Tårtor & bakelser |

Marängkrisptårta

Supergod marängtårta med citronkräm. En riktigt god tårta som går hem i alla åldrar!
Marängkrisptårta
En riktigt supergod marängtårta med en krämig fyllning med svag citronsmak. Ovanpå är det vispad grädde och choklad.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
Portioner ca 14 bitar

Ingredienser:

Marängbottnar:

Fyllning:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde, smör och choklad.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot arrowrot eller majsstärkelse. Använd Vårgårdaris, ej Rice Krispies som innehåller gluten (kornmalt).
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Förbered bakplåtspappret. Alternativ 1: Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper. Alternativ 2: Eftersom smeten inte flyter ut så kan man också ta en större plåt och så ritar man ut måtten 30x40 cm med blyertspenna på ena sidan av bakplåtspappret och vänder sedan den sidan ned på plåten så får man inte blyerts i tårtan. Alternativ 3: Vill man ha en rund tårta så ritar man istället ut 2 st runda cirklar med diameter ca 27,5 centimeter på bakplåtspappret.

Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren (fettfri) vispskål. Häll på sockret. Lägg äggulorna i en liten skål som du täcker med plastfolie och ställer in i kylen.

Vispa äggvitor och socker till en fast smet. Det ska gå och vända upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner det puffade riset och rör sakta och försiktigt till en jämn smet.

Bred ut smeten jämnt över (hela ytan du ritat ut) på bakplåtspappret.

Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.

Stjälp upp marängkakan på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.

Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.

Fyllningen:

Lägg äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull och vispa med en handvisp till en jämn smet.

Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden. När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin. Tillsätt citronarom och rör om. Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.

Om du gjort en rektangulär maräng så dela den på mitten, försiktigt med en vass kniv, så att du får två lika stora marängkakor. Om du gjort runda maränger så har du redan 2 st. Var försiktig, marängen går lätt sönder men om marängen går sönder så gör det inte så mycket för det döljs lätt med fyllningen och garneringen.

Lägg den trasigaste/fulaste marängkakan på ett serveringsfat. Bred på den gula krämen. Lägg den andra marängkakan ovanpå.

Garnering:

Vispa grädden tjock. Bred ut den ovanpå marängen. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en sked eller gaffel och ringla chokladen över grädden.

Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering. Låt den helst inte stå mer än 4 timmar fram till serveringen för att den kan sjunka lite då när marängen smälter av fyllningen.

marängkrisptårta steg 1-3
1. Alt.2: Rita ut med blyerts på ett bakplåtspapper. 2. Dela äggen och lägg äggulorna i en skål, täck över med plastfolie och ställ in i kylen. De ska användas till citronsmörkrämen. 3. Häll äggvitorna i en bunke som måste vara torr och fettfri.
marängkrisptårta steg 4-6
4. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. 5. Tillsätt rispuffarna. 6. Vänd försiktigt ned dem.
marängkrisptårta steg 7-9
7. Rör försiktigt till en jämn smet. 8. Klicka ut smeten på bakplåtspappret. 9. Bred ut den i ett jämnt lager.
marängkrisptårta steg 10-12
10. Den färdiggräddade marängbottnen. 11. Vänd upp och ner och dra av bakplåtspappret medan marängbottnen är varm. 12. Efter att marängbottnen svalnat, dela den i två delar (om du inte gjort runda för då har du redan två). Lägg ena halvan på ett tårtfat (som ses på bilden). Min blev lite trasig men det gör inget för det varken märks eller syns senare.
marängkrisptårta steg 13-15
13. Lägg äggulorna, socker, mjöl och grädde i en kastrull. 14. Vispa ihop och värm under omrörning. 15. Sänk värmen när smeten tjocknar.
marängkrisptårta steg 16-18
16. Låt krämen bli riktigt tjock. Tag av kastrullen från plattan. 17. Vispa ner smöret, gärna i mindre bitar och vispa sakta till en jämn och fin kräm när smöret smälter. Vispa ner citronaromen. Låt sedan krämen svalna. 18. Bred på krämen på den ena marängbottnen. Tänk på att inte citronsmörkrämen får vara varmare än ljummen när du breder på den. Lägg på den andra halvan av marängbottnen ovanpå (som ses på bilden).
marängkrisptårta steg 19-21
19. Bred vispad grädde ovanpå. 20. Smält chokladen. 21. Ringla chokladen ovanpå grädden.

planera Planeringstips:

Marängbottnarna går att frysa med smörkrämen emellan. Perfekt om man vill förbereda tårtan. Marängbottnarna går också bra att göra dagen innan servering och då ska de förvaras i en torr miljö, det går bra att ha dem i rumstemperatur, lägg en bakhandduk över. Man kan även förvara dem i ugnen när den är avstängd. Sedan gör man klart tårtan med fyllning och garnering några timmar före servering och förvarar i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp men tänk på att den sjunker med tiden då marängen "smälter" av fukten från fyllningen, grädden och kylen. Vill man spara tårtan längre tid (eller förbereda i god tid) så är det bättre att frysa in den, då håller den sig minst en månad i frysen. Eftersom fryst grädde kan bli lite kornig och chokladen missfärgad i frysen (inget större fel smakmässigt men ser lite trist ut) så rekommenderar jag dock inte att förbereda tårtan med grädden och chokladen utan frys då bara in bottnarna med smörkrämen emellan.

Kommentarer till Marängkrisptårta

Skriv en kommentar

person Svar till Sofia larsson penna Skrivet av Susanne
Jag har nog aldrig gjort dem mer än 1-2 dagar innan, men jag tror säkert de klarar sig en vecka åtminstone. Men det viktigaste är inte tiden utan att du förvarar dem rätt, d.v.s. torrt i rumstemperatur, jag brukar lägga över bakhanddukar bara. Fukt gör att marängen sjunker ihop, därför ska definitivt kylskåp undvikas. Jämför gärna med färdiga marängbottnar som man kan köpa i affären, de har säkert flera veckors bäst-före-datum och de förvaras ju i rumstemperatur. Lycka till och skriv gärna och berätta hur du gjorde och hur det gick!
penna Skrivet av Sofia larsson
Hej.
Jag ska göra många tårtor till ett dop och undrar därför hur långt innan jag kan göra bottnarna ? Vad är längsta tiden innan du testat?
Tack för svar!
person Svar till Catharina penna Skrivet av Susanne
Det är inget jag provat men generellt så rekommenderar jag att ta mindre mängd sötströ än strösocker annars blir det för sött. Alla detaljer står på sidan om sötströ. Skriv gärna hur det blev om du provar, vore jätteintressant att veta!

Läs alla 43 kommentarer