Kokostoscakladdkaka

Baka kokostoscakladdkaka till dessert eller lyxigt fika och servera vispad grädde till. Hur gott som helst.
kokostoscakladdkaka
Tid: 60 minuter
12 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka:

Kokostäcke:

Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret.

    Använd en kastrull som rymmer minst 1,5 liter så att all smet får plats.

    Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp med vispar och vispa på full effekt ca 20 sekunder.)

    ägg, strösocker, vaniljsocker, salt tillsatt
    Ägg, strösocker, vaniljsocker, salt tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  4. Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    kakao och vetemjöl tillsatt
    Kakao och vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter. Den ska svaja i mitten om man skakar till den lite försiktigt.

    Låt kakan stå i rumstemperatur i 15 minuter (eller lite mer). Gör kokostoscasmeten under tiden.

    gräddad kladdkaka
    Gräddad kladdkaka.
  7. Kokostoscatäcke:

  8. Gör kokostoscatäcket. Mät upp smör, kokosflingor, strösocker, ljus sirap och vispgrädde i en kastrull.

    ingredienser till kokostoscatäcket
    Ingredienser till kokostoscatäcket.
  9. Smält och blanda. Låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka på spisen ca 15 minuter.

    kokostoscasmeten blandad när smöret smält
    Kokostoscasmeten blandad när smöret smält.
    kokostoscasmeten kokar
    Kokostoscasmeten kokar.
    kokostoscasmeten har kokat färdigt
    Kokostoscasmeten har kokat färdigt.
  10. Bred ut kokostoscasmeten ovanpå kladdkakan i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 225°C i ca 5 minuter tills den fått gyllene färg.

    kokostoscasmeten utbredd på kladdkakan
    Kokostoscasmeten utbredd på kladdkakan i formen.
    färdiggräddad kokostoscakladdkaka
    Färdiggräddad kokostoscakladdkaka.
  11. Låt kakan svalna. Gärna svalt så går det fortare. Det går bra att lyfta över kakan till ett serveringsfat. Kakan kan serveras både rumstempererad eller kylskåpskall. Servera med vispad grädde.

    kokostoscakladdkakan serverad
    Kokostoscakladdkakan serverad.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (95 g): 411 kalorier, 37 g kolhydrater, 27 g fett, 4 g protein, 4 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

I rumstemperatur håller sig kakan minst 3 dagar. I kylskåp så håller den sig minst 2 veckor. Kakan kan även frysas och håller sig då minst 3 månader. Den kan serveras antingen rumstempererad eller kylskåpskall.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Zsófi
Super enkelt och jättegott. Stort tack.
Skrivet av Hadeel
Kan man utesluta sirap från denna recept?funkar det med honung istället?
Skrivet av Maximillian
Jag lyckades aldrig med kladdkaka trots många försök och olika recept, tills jag hittade detta! Ska göras igen väldigt snart då det genast blev min favorit att baka. Tack för det!

Älskar upplägget med tydligheten och bilderna, så det är alltid här jag kollar först efter recept!
Skrivet av Mmzy
Ohh vad jag har försökt koka ungspankaka som min son ätit i skolan i Sverige! Han frågar ofta men ja kan inte laga. Min svenska är inte så bra skrivet, bättre talande, ursäkta. TACK TACK TUSEND TACK. Nu kan jag verkligen laga Toskakaka! Yesss. Mums filibaba ! You are The Best thing that happened to me to remind me of min mycket kära Sverige For Altid ! Stor kram ! Puss o kram, min Susanne 🤗😋
Svar till Julia Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om kakan! :)

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest