Kokostoscakladdkaka
Ingredienser:
Kladdkaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Kokostäcke:
- 50 g smör
- 150 g (4,25 dl) kokosflingor
- 1 dl strösocker
- 0,75 dl (105 g) ljus sirap
- 1 dl vispgrädde
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret.
Använd en kastrull som rymmer minst 1,5 liter så att all smet får plats.
Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.
- 150 g smör
-
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
-
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.
(Använd gärna elvisp med vispar och vispa på full effekt ca 20 sekunder.)
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
-
Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
-
Häll smeten i formen.
-
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter. Den ska svaja i mitten om man skakar till den lite försiktigt.
Låt kakan stå i rumstemperatur i 15 minuter (eller lite mer). Gör kokostoscasmeten under tiden.
-
Gör kokostoscatäcket. Mät upp smör, kokosflingor, strösocker, ljus sirap och vispgrädde i en kastrull.
- 50 g smör
- 150 g (4,25 dl) kokosflingor
- 1 dl strösocker
- 0,75 dl (105 g) ljus sirap
- 1 dl vispgrädde
-
Smält och blanda. Låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka på spisen ca 15 minuter.
-
Bred ut kokostoscasmeten ovanpå kladdkakan i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 225°C i ca 5 minuter tills den fått gyllene färg.
-
Låt kakan svalna. Gärna svalt så går det fortare. Det går bra att lyfta över kakan till ett serveringsfat. Kakan kan serveras både rumstempererad eller kylskåpskall. Servera med vispad grädde.
Kokostoscatäcke:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |
Älskar upplägget med tydligheten och bilderna, så det är alltid här jag kollar först efter recept!
⭐ webmaster