Bloggens startsida

Susannes matblogg

Här skriver jag om mina nya recept men även äldre recept på mat och bakverk som jag uppdaterat med bilder steg för steg.

Utöver recept skriver jag om det som intresserar mig som t.ex. nya produkter, säsongens råvaror, vin, appar, dieter, råvarors kvalité, kokböcker m.m. Det mesta jag skriver är mat- och hälsorelaterat.

Min matblogg liksom övrigt innehåll på recepten.se skrivs av mig - Susanne Jarl. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller synpunkter!

Nytt recept: Ananassmulpaj

Publicerad 2017-02-20 23:42 i Nyheter 

Idag gjorde jag ett nytt recept på smulpaj med ananas! Det blev riktigt gott faktiskt - med saftig ananas och krispiga kokossmulor!

Sedan var den ju så otroligt enkel att göra också. Smuldegen går ju supersnabbt och att öppna en konservburk med ananas tar ju inte heller så lång tid.

Ananassmulpajen är klar på ca 30 minuter, varav 14 minuter i ugnen.

ananassmulpaj

Kryddningen med ingefära blev också väldigt gott!

Hoppas ni också tycker om ananassmulpajen!

ananassmulpaj serverad med vispad grädde
Ananassmulpaj serverad med vispad grädde.

/Susanne

Receptet på skinkrullar fyllda med fetaost och soltorkade tomater har uppdaterats.

Goda skinkrullar fyllda med fetaost, soltorkade tomater och örtkryddor. Gott och enkelt recept med lågt GI / LCHF om du serverar med grönsaker.

Tid: 25 minuter


Mycket gott och enkelt GI/LCHF-recept (om du ej serverar med potatis). Fetaost med soltorkade tomater blir väldigt gott tillsammans med kött och grönsaker. Receptet är dessutom superenkelt och kräver minimal arbetsinsats.

Läs hela receptet på Skinkrullar fyllda med fetaost och soltorkade tomater

Uppdaterat recept: Fransk chokladtårta

Publicerad 2017-02-16 00:30 i Nyheter 

Häromdagen gjorde jag den här goda franska chokladtårtan och nu har jag uppdaterat receptet med nya bilder.

Det är en mycket god, fin och lyxig chokladtårta som smälter i munnen. Den är lika enkel att göra som en kladdkaka men godare och lyxigare eftersom den innehåller mycket mörk choklad.

Ni får prova helt enketl!


Fransk chokladtårta serverad med vispad grädde och hallon. Mums!

Sophia 2 månader

Publicerad 2017-02-13 03:04 i Allmänt 

Här kommer en liten hälsning från bebisbubblan!

Nu är Sophia 2 månader gammal, den lilla tjejen.❤ Hennes största intressen är fortfarande att äta och sova.

Hon håller upp huvudet själv nu ganska bra men vi fortsätter träna nacken. Det har också blivit spännande att fästa blicken och titta på saker.

Vi var nyligen på läkarbesök på BVC och hon väger nu 4,6 kg och är 53 cm lång, alltså samma längd men 300 g mer i vikt än storebror när han föddes!

Sophia älskar verkligen när man bär runt på henne så nu har jag börjat använda bärselen här hemma lite mer, det är ju praktiskt om man vill få lite mer gjort men framförallt mer ergonomiskt, hon blir ju bara tyngre och tyngre.

När jag fotograferar recepten så klättrar jag ofta upp på en stol så det blir lite extra träning med Sophia i bärselen. 😉

Nu har jag även börjat träna lite smått enligt instruktioner på mammaiform.se. Mammaträning är verkligen välbehövlig efter en graviditet, det är egentligen konstigt att inte mödravården gör mer än att informera om träning. Det är ju så otroligt viktigt och faktiskt en rehabiliteringsträning.

En del i min träning är barnvagnspromenader. Enkelt att gå javisst, men det gäller att tänka på hållningen och sedan är det bra att successivt öka farten.

barnvagnspromenad vid havet

Dagens promenad var en ren njutning i detta vackra vinterväder. Sol och hav, bebis sover i vagnen, vad mer kan man begära?

❤ ❤ ❤

/Susanne

Jfokus 2017

Publicerad 2017-02-10 05:00 i Events 

Igår tog jag en liten paus från bebisbubblan och besökte den största och bästa utvecklarkonferensen i Sverige - Jfokus!

Jfokus 2017

Jfokus är nu inne på sitt 11:e år och konferensen blir bara bättre (om möjligt) för varje år. Det är väldigt hög nivå på allt - arrangemanget, lokalerna och talarna.

Tyvärr kunde jag inte stanna så länge eftersom jag inte vågade vara borta från Sophia mer än några timmar men på den korta tiden jag var där hann jag gå på en föreläsning och träffa en massa vänner och gamla kollegor samt insupa den magiska atmosfären.

Föreläsning på Jfokus 2017

Alltid när jag kommer hem från konferensen är jag fylld med energi och inspiration - så även i år!

Jfokus är verkligen ett av årets höjdpunkter för mig som Javautvecklare.

Stort Tack till arrangörerna (Mattias Karlsson, Helena Hjertén m.fl.)! ❤
Och tack även till Sophia som accepterade flaskan och hade det bra hemma hos pappa!

Föreläsning på Jfokus 2017
Fin utsikt från Waterfront där Jfokus hölls.

/Susanne

Skala ett granatäpple snabbt

Publicerad 2017-02-08 07:05 i Recept och mat 

Så här skalar du snabbt och enkelt ett granatäpple på några minuter!

Tricket är att göra det under vatten för då sparar man tid dels eftersom man då kan vara ganska hårdhänt utan att skvätta ner varken sig själv eller köket samt att granatäppelkärnorna sjunker till botten och skräpet flyter gör skalningen enklare.

Gör så här:

  1. Skär ett kryss.

    granatäpple med skuret kryss

  2. Skär bort som ett lock överst för att du ska kunna få ett bra grepp när du bryter isär granatäpplet.

    granatäpple med skuret kryss och toppen bortskuren

  3. Häll upp en skål med ljummet vatten (så slipper du frysa om fingrarna). Skålen ska vara så pass stor att dina händer och granatäpplet ryms. Häll i så pass mycket vatten att du kan jobba med granatäpplet under vattenytan.

    skål med ljummet vatten och granatäpple

  4. Bryt isär granatäpplet under vattenytan och ta loss kärnorna. Låt kärnorna sjunka till botten och skräpet flyta upp, detta sparar mycket tid (de största skräpbitarna kan man dock slänga bort om man vill under tiden).

    granatäpple skalas under vattenytan

  5. Häll enkelt bort det flytande skräpet och vattnet. Om det är lite skräp kvar på granatäppelkärnorna är det enkelt att pilla bort.

    granatäppelkärnor på botten och skräpet flyter

  6. Servera granatäppelkärnorna!

    färdigskalade granatäppelkärnor

När du skalat färdigt så kan du njuta av de goda granatäppelkärnorna som är goda i sallader, som tillbehör eller garnering till efterrätter eller varför inte äta som ett lyxigt mellanmål med en klick vispad grädde till.

Nu är det februari = ny månad och jag tänkte summera januari och berätta om mina planer för denna månad.

Summering av januari 2017

Januari var en ganska trevlig månad. Sophia blev 1 månad gammal och Philip började på dagis igen efter jul och nyår. Eftersom det gått mer än 6 veckor efter förlossningen så får jag börja lyfta lite tyngre saker igen men jag tar det ändå försiktigt fortfarande men jag längtar efter att bli stark igen. 

Resultatmässigt så har det varit helt ok med besök på recepten.se och många har köpt min app Kökshjälpen. Det är jättekul att den fått så många positiva recensioner framförallt på Google Play!

På minussidan hamnar kanske inte helt otippat sjuka barn. Vi har fått använda febertermometern och framförallt snorsugen frekvent.

Resultatmässigt så har intäkterna varit lägre som de tyvärr alltid är i januari p.g.a. att annonsmarknaden ser ut så.

En stående punkt på minussidan för min del är att jag alltid önskar att jag hunnit mer, men inte minst med en liten bebis så får man ju anpassa sig och skruva ner förväntningarna vilket jag tyvärr är dålig på.

Månadens statistik januari 2017:

  • Antal unika besökare: 930 000
  • Antal sidvisningar: 2 112 000

Vädret har varit bra för att vara januari med en del soliga dagar som ju brukar vara sällsynta i januari. Faktiskt har jag nog aldrig varit med om så många vackra soluppgångar.

Bloggandet har gått så där, jag försöker fortfarande hitta nya och bättre former för det. Det är verkligen inte enkelt att producera en lagom mängd läsvärda inlägg på ett tidseffektivt sätt som passar in med mitt övriga innehåll som dessutom ska vara sökmotoroptimerade. All respekt till alla duktiga bloggare där ute som lyckas med detta!

Tekniskt har jag gjort ett antal förbättringar av sajten så jag har även programmerat några timmar vilket som alltid är trevligt.

Appar. Inga nya uppdateringar den här månaden men jag jobbar på en ny app som jag gjort en hel del framsteg med som jag kommer berätta mer som snart.

Februariplaner 2017

Nu är det februari och jag hoppas det kommer bli en bra månad. Resultatmässigt hoppas jag på högre intäkter (eftersom januari alltid är dåligt) men jag räknar med lite lägre besökssiffror eftersom det dels är färre dagar i februari men också eftersom januari har en del extra jul- och ledighetsbesök som drar upp siffrorna.

En sak jag planerar ska bli klart i februari är att uppdatera mina recept på semlor. Det är recepten på semlor, minisemlor, semmeltårta och semmellängder.

Sedan blir det i vanlig ordning nya recept, uppdateringar av gamla recept och så ska jag fortsätta programmera på den nya appen som jag hoppas kunna testköra snart och berätta mer om!

Välkommen att skriva en kommentar!

Jag önskar er alla en fin februari!

/Susanne

Vabruari

Publicerad 2017-01-29 15:05 i Säsong 

Ja jag vet att det är fortfarande januari men det känns tyvärr som att vabruari redan är här. Philip har redan fått två olika influensor på två veckor, lämnade honom på förskolan i tisdags efter han blivit frisk från den första och så blev han sjuk igen i fredags, så nu är det vab igen.

Med sjuka barn hinner man inte laga några fantastiska middagar utan jag försöker laga sådant som jag vet att Philip gillar och som går snabbt att göra. Som köttfärssås och spaghetti eller som idag så blev det våfflor.

Våfflor

Jag passade på att fotografera några nya bilder också och nu är receptet på våfflor uppdaterat!

Det blev verkligen goda och frasiga våfflor! Mums!

Några recepttips för vabruari är:

Havregrynsgröt - Nyttigt, klart på 5 minuter och kan serveras med sylt!

Havregrynsgröt

Köttfärssås och spaghetti - Mångas favoriträtt!

köttfärssås

Kladdkaka - onyttigt så klart, men superenkel att göra och man är definitivt värd det! 😉

kladdkaka

Förhoppningsvis får vi vara lite friska också och kan gå ut och njuta av naturen.

vinterlandskap

Ha det bra och jag hoppas att vi alla får vara friska så många dagar som möjligt!

Kram
Susanne