Bloggens startsida

Susannes matblogg

Här skriver jag om mina nya recept men även äldre recept på mat och bakverk som jag uppdaterat med bilder steg för steg.

Utöver recept skriver jag om det som intresserar mig som t.ex. nya produkter, säsongens råvaror, vin, appar, dieter, råvarors kvalité, kokböcker m.m. Det mesta jag skriver är mat- och hälsorelaterat.

Min matblogg liksom övrigt innehåll på recepten.se skrivs av mig - Susanne Jarl. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller synpunkter!

Nytt recept: Svartvinbärspaj

Publicerad 2017-07-24 03:01 i Nyheter 

Efter att ha skördat de svarta vinbären på mina svartvinbärsbuskar i min egen trädgård så gjorde jag en svartvinbärspaj. Åh vad god den blev! Kanske smakar den extra bra just för att man vet att bären kommer från sin egen trädgård?

Men jag kommer att göra den fler gånger, även med köpta svarta vinbär, för än så länge har jag bara 2 buskar så skörden är begränsad men som tur är finns ju numera svarta vinbär tillgängligt året runt i frysdisken.

Svarta vinbär är ju dessutom väldigt nyttigt berättade grannen så alltså kan man äta denna paj med gott samvete!

Det blev en ljuvligt god svartvinbärspaj med knäckigt täcke. Otroligt enkel att göra - bara att smälta smör och röra i ingredienserna - och därför minimalt med disk dessutom när allt bara rörs ihop i en kastrull.

Extra bra är att pajen blir glutenfri med mandelmjöl, både gott och snällt mot magen men går bra och blir god även med vetemjöl.

Så nu hoppas jag att du också vill prova receptet på Svartvinbärspaj.

svartvinbärspaj
En bit svartvinbärspaj serverad med vispad grädde.

Otroligt god - måste provas!

/Susanne

Nytt recept: Rabarberkladdkaka

Publicerad 2017-06-09 07:21 i Nyheter 

Jag har gjort ett nytt recept på rabarberkladdkaka.

Supergod rabarberkladdkaka som är oerhört enkel och går snabbt att göra. Smaksatt med både kardemumma och kanel blir verkligen jättegott! Att man bara vispar ihop smeten snabbt i en kastrull sparar både tid och disk. Ett favoritrecept.

Endast 15 minuters jobb!

hela rabarberkladdkakan
Hela rabarberkladdkakan färdiggräddad och avsvalnad.

en bit rabarberkladdkaka
En bit rabarberkladdkaka.

en annan bit rabarberkladdkaka
Supergod rabarberkladdkaka, lagom kladdig, serverad med vispad grädde.

Prova gärna receptet på Rabarberkladdkaka

Jag har gjort ett nytt recept på lax med krämigt gräslökstäcke.

lax med krämigt gräslökstäcke
Ugnsstekt lax på en bädd av wokgrönsaker, med ett täcke av färskost och gräslök.

Supergott och superenkelt recept på ugnsstekt lax med ett krämigt gräslökstäcke bestående av färskost och gräslök på en bädd av wokgrönsaker.

Rätten är klar på endast 30 minuter, kan ta några minuter längre om man väljer hel laxfilé istället för portionsbitar.

lax med krämigt gräslökstäcke
Lax med ett täcke av färskost och gräslök serverad med grönsaker.

Prova gärna receptet på Lax med krämigt gräslökstäcke

Ifall du har funderat på vad skillnaden mellan havrebollar och chokladbollar är så tänkte jag här och nu reda ut det!

havreboll och chokladboll

Den synliga skillnaden är färgen. Havrebollar är ljusbruna och chokladbollar är mörkbruna. Både havrebollar och chokladbollar kan rullas i antingen pärlsocker eller kokosflingor. Man kan även om man vill lyxa till det doppa bollarna i smält choklad och strö över kokosflingor.

Den smakmässiga skillnaden är att havrebollar har en gräddig havresmak. Chokladbollar smakar mest choklad.

Recepten är ju snarlika. Ungefär samma ingredienser, det som skiljer är mera havregryn i havrebollar och mera kakao i chokladbollar. Tillvägagånggsättet är också nästan likadant, det som skiljer är att havrebollssmeten bör arbetas med maskin minst 5 minuter för att få till den där goda gräddiga havresmaken. Chokladbollsmeten kan för all del arbetas längre tid med maskin den med och det man uppnår då är lite mindre tuggmotstånd och lite lenare smak.

havreboll och chokladboll i genomskärning

Vad är godast? Jag har svårt att välja faktiskt, både havrebollar och chokladbollar är ju riktigt gott!