Bloggens startsida

Susannes matblogg

Här skriver jag om mina nya recept men även äldre recept på mat och bakverk som jag uppdaterat med bilder steg för steg.

Utöver recept skriver jag om det som intresserar mig som t.ex. nya produkter, säsongens råvaror, vin, appar, dieter, råvarors kvalité, kokböcker m.m. Det mesta jag skriver är mat- och hälsorelaterat.

Min matblogg liksom övrigt innehåll på recepten.se skrivs av mig - Susanne Jarl. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller synpunkter!

Nytt recept: Snickerskakor

Publicerad 2021-02-01 15:06

Jag har gjort ett nytt recept på snickerskakor.

Baka snickerskakor utan ugn. Bara att röra ihop ingredienserna och trycka ut degen, snabbt och lätt! Sedan smälter man choklad över som får stelna. Och därefter skär man dem i rutor - snickersrutor! Jättegod snickerskaka utan tillsatser eller andra konstiga ingredienser.

Tidsåtgång: 1,5 timmar varav 1 timme i kylskåp

snickerskaka
Goda snickerskakor.

Prova gärna mitt recept på Snickerskakor.

Uppdaterat recept: Fullkornsvåfflor

Publicerad 2021-01-11 11:58

Idag gjorde jag receptet på fullkornsvåfflor! Så himla gott och ändå relativt nyttigt med fullkorn i smeten och ägg. Jag serverade med vispad grädde, hallon och blåbär

Visst blir frasvåfflor frasigare men de här våfflorna som har lite lägre GI blir ju frasiga de också om man äter dem direkt (eller om man sparar dem och fryser in dem och sedan kör dem i brödrosten).

fullkornsvåfflor

Supersmarriga fullkornsvåfflor serverade med blåbär och hallon.

Recepttips: Chokladcheesecake med kolasås

Publicerad 2020-12-30 16:23

Jag vill tipsa om receptet på chokladcheesecake med kolasås.

Baka denna fantastiska cheesecake med choklad och kolasås när du vill imponera på gästerna med en supersmarrig glasstårta som innehåller chokladbitar och dulce de leche (kolakräm).

Förutom att tårtan blir sagolikt god så är det även perfekt att den går att förbereda långt i förväg och förvara i frysen. Inget behöver göras mer än att ta fram den ca 30 minuter före servering.

Tidsåtgång: 1 timme + minst 6 timmar i frysen

chokladcheesecake
Chokladcheesecake med kolasås.

Prova gärna mitt recept på Chokladcheesecake med kolasås.

Nytt recept: Pressgurka

Publicerad 2020-12-23 18:32

Jag har gjort ett nytt recept på pressgurka.

Pressgurka är tunt skivad gurka inlagd i ättikslag. Det är både enkelt och går snabbt att göra. Pressgurka är ett klassiskt tillbehör som är väldigt gott att servera till t.ex. en köttgryta.

Tid: 15 minuters jobb + 1 timme i kylen

pressgurka
Pressgurka är gott och enkelt att göra. Ett klassiskt tillbehör till mat.

Prova gärna!

Nytt recept: Vörtbröd

Publicerad 2020-12-23 18:27

Jag har gjort ett nytt recept på vörtbröd.

Mjukt och gott vörtbröd som man enkelt bakar själv. Med porter och julmust och kryddning med pomeransskal och nejlikor så får man den goda klassiska smaken som en vörtlimpa ska ha utan att man behöver köpa någon vörtmix.

Tidsåtgång: 3,5 timmar varav 20 minuters jobb

vörtbröd
Skivat vörtbröd.

Prova gärna mitt recept på Vörtbröd.

Uppdaterat recept: Kokosgodis Bounty

Publicerad 2020-12-14 02:34

Mums, nu har jag uppdaterat receptet på bountybitarna. Som en god kokoskola doppad i choklad. Och jag har provsmakat också! Mycket! Fördelen med det här jobbet! ;)

Det här är ett gott och enkelt recept på godis som blir som Bounty fast godare. Dessutom innehåller det inga tillsatser till skillnad från köpt godis.

kokosgodis
Kokosgodis - som Bounty, fast godare! Otroligt goda chokladbitar med kokosfyllning.

Läs hela receptet på Kokosgodis Bounty.

Nytt recept: Pepparnötter

Publicerad 2020-11-23 00:40

Jag har gjort ett nytt recept på pepparnötter.

Klassiska goda pepparnötter som smakar som pepparkakor. Goda och fina småkakor. Servera gärna till advent, lucia och jul.

Tidsåtgång: ca 60 minuter

pepparnötter
Baka pepparnötter, goda småkakor till jul.

Prova gärna mitt recept på Pepparnötter.

Nytt recept: Havrescones

Publicerad 2020-11-02 12:53

Jag har gjort ett nytt recept på havrescones.

Baka underbara havrescones, perfekt att servera till frukost. Mjukt och gott, lättbakat och snabb-bakat bröd med bakpulver.

Tidsåtgång: 30 minuter

havrescones
Mjuka och goda havrescones.

Prova gärna mitt recept på Havrescones.

Recepttips: Gräddtårta

Publicerad 2020-07-16 14:11

Nu är mitt recept på gräddtårta uppdaterat med förbättrad beskrivning och nya bilder steg för steg för att alla ska lyckas varje gång.

Funderar du på vad du ska göra med alla smultron, hallon, blåbär eller andra bär så är det perfekt att använda som fyllning och garnering på en gräddtårta.

Tidsåtgång: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb

Gräddtårta
Gräddtårta med säsongens bär: smultron, blåbär och hallon.

Tårtan blir mycket saftig och god särskilt om den får stå några timmar eller över natten med fyllningen som då sugs in i tårtbottnarna och saftar till sig före servering.

Prova gärna mitt recept på Gräddtårta.

Ha en fortsatt fin sommar!

/Susanne

Recept till Midsommar

Publicerad 2020-06-18 14:10

Här är mina favoriter bland mina recept till midsommar.

Sill med kryddgrönt

sill

Sill med kryddgrönt är min favoritsill. Riktigt gott men också enkel att göra. Endast 15 minuters jobb och 2 timmar i kylen.

Potatissallad

Potatissallad

Denna potatissallad måste du prova om du inte redan gjort det. Mycket god med äpple i.

Ostkaka med keso

Ostkaka med keso

Ostkaka är en klassiker och även god på midsommar. Servera gärna med färska jordgubbar och vispad grädde. Det finns även recept på äkta ostkaka, den blir godare men tar lite längre tid att göra.

Så klart måste man äta jordgubbar på midsommar och i min familj äter vi alltid den här jordgubbstårtan:

Jordgubbstaarta

Här finns fler recept till midsommar!

Jag önskar er alla en riktigt trevlig midsommar! /Susanne

Nytt recept: Grillad fläskytterfilé

Publicerad 2020-06-11 13:22

Jag har gjort ett nytt recept på grillad fläskytterfilé.

Grillad fläskytterfilé blir både gott och saftigt kött. Du kan grilla fläskytterfilén både i skivor och i hel bit. Receptet innehåller båda varianterna.

Tid: 20 min för skivor eller ca 40 min för helstekt + tid för marinering

grillad fläskytterfilé
Grillad fläskytterfilé i skivor serverad med ugnsstekta potatishalvor, kantarellsås samt kokt broccoli och blomkål.

Prova gärna!

Recepttips: Krabbelurer

Publicerad 2020-06-05 16:12

Jag vill tipsa om receptet på krabbelurer.

Stek goda krabbelurer eller pösplättar som de också kallas till lyxig frukost, lunch eller mellanmål. Receptet är många barns favorit. Servera dem nygräddade, gärna med vispad grädde och sylt.

Tidsåtgång: ca 30 minuter

krabbelurer
Krabbelurer serverade med vispad grädde och hallonsylt.

Prova gärna mitt recept på Krabbelurer.

Nytt recept: Budapestkladdkaka

Publicerad 2020-05-29 14:19

Hej på er!

Hoppas ni har det bra! Jag vill passa på att tipsa om ett nytt recept som jag gjort - på budapestkladdkaka som verkligen blir supersmarrig!

En perfekt kombination av kladdig kladdkaka och budapestrulle. Servera den med vispad grädde och hallon.

Tidsåtgång: 30 min + 40 min i ugnen och 2 timmar att stelna

budapestkladdkaka
En bit budapestkladdkaka serverad med vispad grädde och hallon.

Prova gärna mitt recept på Budapestkladdkaka och jag önskar alla en trevlig helg och Mors Dag.

/Susanne

Glad Påsk!

Publicerad 2020-04-09 12:08

Hej alla besökare,

Det är jättekul att ni är så många nya som hittat hit!

Jag hoppas att ni hittar några goda recept till påsk här hos mig som förgyller tillvaron denna speciella påsk som inte alls blev som tänkt för många av oss.

Själv ska jag baka en riktigt god påsktårta och dessutom fyller min son Philip 6 år så det blir mycket firande här, men tyvärr utan släkten som vi saknar.❤️

Det är en hel del förberedelser och jag kommer prova en del nya recept vilket alltid är roligt och spännande! Det bästa med att prova nya tårtor är att det nästan aldrig misslyckas, utan det brukar bli gott ändå. Däremot kanske det inte blir tillräckligt bra för att dela med er, det får vi ju se! 😉

Jag hoppas att ni får fint väder och möjlighet att vistas utomhus och njuta av våren och allt det som ändå kan vara som vanligt. Själv hoppas jag på att vi kan åka till ett naturreservat en dag och promenera.

Jag önskar er en Glad Påsk!

Kram Susanne

Påskbakelser
Klassiska påskbakelser som enkelt görs av rulltårta.

påskliljor
Mina vackra påskliljor som står vid dörren! Glad Påsk!

Våffeldagen

Publicerad 2020-03-24 15:15

Även i år så inträffar våffeldagen den 25:e mars! Det får man så klart inte missa! 😊

Jag har två recept på våfflor, frasvåfflor och lite nyttigare våfflor med ägg och grahamsmjöl. De nyttigare blir även de frasiga om man äter dem direkt.

Gå inte på "bluffen" med våffelmix i affären. Det är en totalt onödig mix som egentligen bara består av mjöl och bakpulver som jag tror att exakt alla klarar av att blanda själva. Man sparar ingen tid överhuvudtaget på denna mix, så det är enbart slöseri med pengar och på miljön med onödiga förpackningar. Läs gärna mer om våffelmixsbluffen.

Våfflor

Superbra tips för överblivna våfflor

Frys in våfflorna och använd sedan brödrosten! Jag tar en ruta i varje fack i brödrosten, direkt från frysen och kör brödrosten på lägsta effekt. Då blir de perfekt krispiga utan att bli brända.

Faktiskt blir våfflorna på detta sätt ännu mera frasiga än vad de var när de var nygräddade! Detta tips är så bra att jag rekommenderar att göra dubbel sats våfflor så att det faktiskt blir över. När man ändå är igång så kan man lika gärna grädda några till!

Allt gott och må hälsan vara med er!

/Susanne

Nytt recept: Nötsemmelkladdkaka

Publicerad 2020-02-25 13:46

Jag har gjort ett nytt recept på nötsemmelkladdkaka.

Den här nötsemmelkladdkakan är resultatet av ett litet experiment jag gjorde i köket. Enkelt men resultatet blev verkligen wow! En fantastiskt god variant på semmelkladdkaka med hasselnötter istället för mandel. Det blir faktiskt ännu godare. Den här kladdkakan blir riktigt kladdig och nötter och kardemumma är en en fantastisk kombination!

Tidsåtgång: 40 minuter + minst 1 timme att svalna och stelna

nötsemmelkladdkaka
En bit nötsemmelkladdkaka serverad med vispad grädde. Mums!

Prova gärna mitt recept på Nötsemmelkladdkaka.

Urbenad hel kyckling från Kronfågel

Publicerad 2020-02-07 12:16

Nu finns en ny kycklingprodukt i affären som jag tycker ni ska spana in. Det är urbenad hel kyckling från Kronfågel.

I höstas blev jag inbjuden på en pressträff där vi fick smaka på denna goda kyckling tillagad av kockar och vi fick även med en låda hem som jag själv tillagade på allra enklaste vis.

Urbenad hel kyckling
En låda med urbenad hel kyckling.

Jag var faktiskt skeptisk först för jag tänkte vem vill köpa denna när priset är högre än kycklinglårfilé men jag kommer faktiskt köpa den här igen därför att:

  • Köttet blev så saftigt och gott, tack vare att skinnet är kvar och att den passar så bra att helsteka.
  • Så oerhört enkelt att tillaga, stoppa in i ugnen med en stektermometer, se recept på helstekt urbenad hel kyckling.
  • Den är benfri vilket betyder att det går snabbt och enkelt att äta.
  • Lyxigt och supergott, perfekt till helgen!

helstekt urbenad hel kyckling
Helstekt urbenad hel kyckling serverad med kokt potatis och kantarellsås.

Priset ligger på 149 kr/kg i min ICA-butik. För den som undrar varför priset är lite högre än annan kyckling så är det för att kycklingen är handstyckad i Sverige.

Prova gärna!

/Susanne

God fortsättning!

Publicerad 2020-01-07 23:56

Hej på er!

Nu är det ett nytt år och många vill äta lite nyttigare och kanske även billigare.

Ett oerhört bra recept som både är billigt, nyttigt enligt nästintill alla olika dieter och är gott och kan varieras på många olika sätt är *trumvirvel* omelett! Superenkelt och går snabbt att göra!

omelett

För er som vill börja träna kan jag tipsa om mina träningsappar.

Personligen gillar jag allra bäst gruppträning på gymmet men jag tycker även det är bra att ha träningsappar som komplement.

Annars är mitt enklaste och bästa träningstips att börja gå promenader. Det finns nästan inga ursäkter. Superenkelt och superskönt att komma ut och röra på sig och få lite frisk luft.

En perfekt start på 2020. Nu kör vi!

Kram
Susanne