Bloggens startsida

Susannes matblogg

Här skriver jag om mina nya recept men även äldre recept på mat och bakverk som jag uppdaterat med bilder steg för steg.

Utöver recept skriver jag om det som intresserar mig som t.ex. nya produkter, säsongens råvaror, vin, appar, dieter, råvarors kvalité, kokböcker m.m. Det mesta jag skriver är mat- och hälsorelaterat.

Min matblogg liksom övrigt innehåll på recepten.se skrivs av mig - Susanne Jarl. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller synpunkter!

Nytt recept: Kolaglass med choklad

Publicerad 2019-08-27 14:36

Sommaren är definitivt inte slut! 27°C idag, vad härligt! Så jag passar på att bjuda er på ett helt nytt recept på kolaglass med choklad som jag gjort flera gånger nu i sommar! En ny favorit faktiskt!

Receptet har jag hittat på själv och det är samma enkla koncept som de flesta av mina andra glassrecept, inget krångel med andra ord!

Mitt experiment att smälta choklad och blanda ner blev en riktig hit! Så enkelt och så gott när chokladen blir lagom små bitar alldeles av sig självt när glassmaskinen roterar.

Har du ingen glassmaskin så har jag skrivit hur man gör i receptet.

Det som är så gott och bra med hemgjord glass är att den innehåller helt naturliga råvaror och mycket mindre socker än den köpta, men framförallt är den så mycket godare, antagligen för att det är mera grädde i den.

Nu måste ni helt enkelt prova denna underbara glass!

kolaglass med choklad
Ljuvligt god kolaglass med choklad serverad i våffelbägare, garnerad med jordgubbar och mynta.

Kolasmaken kommer från farinsockret och chokladen blir alldeles perfekt när man smälter den och häller i den.

Passa på nu att njuta av sommarvärmen och ät mycket glass!

/Susanne

Nytt recept: Chokladbollskladdkaka

Publicerad 2019-08-21 14:43

Hej på er!
Hoppas ni haft en fin sommar, eller ja sommaren är ju inte slut än men nu har de flesta börjat jobba och skolorna har börjat! Själv har jag haft det bra. Mycket utflykter och tid med familjen.

Jag har precis publicerat ett nytt recept på chokladbollskladdkaka som jag bakade nyligen.

Man kan säga att det är en korsning mellan kladdkaka och chokladbollar. Jag var lite skeptisk först till denna idé men jag tog fram ett recept utifrån vad jag trodde skulle bli gott och insåg redan när jag smakade på smeten att det här är ju faktiskt en ljuvlig smakkombination! Så för alla er som älskar chokladbollar och kladdkaka - här får ni receptet!

chokladbollskladdkaka
Chokladbollskladdkakan.

chokladbollskladdkaka
En bit chokladbollskladdkaka serverad med vispad grädde.

Baka gärna denna goda Chokladbollskladdkaka. Den passar både till fika och dessert och den går snabbt att göra!

/Susanne

Köttfärssås med egna tomater och basilika

Publicerad 2019-08-12 10:29

Det är härligt den här tiden på året när man kan skörda sina egna tomater och basilika från växthuset och använda i matlagningen. Det blir så mycket mer intensiva smaker och det beror nog mest på att det är så färskt det kan bli när man kan skörda och äta direkt.

Jag gjorde det enkelt för mig genom finhacka allt i matberedare. Ett extra plus med denna metod är att slippa få några protester från barnen om grönsaker i maten och till min stora lycka så uppskattades det av båda två!

Tomaterna jag odlat och använt här är bifftomater som heter "Costoluto Fiorentino" från Wexthuset.

Basilikan jag odlat är en vanlig sort från Nelson Garden som heter "Emiliy".

Recept på köttfärssås med egna tomater och basilika

  • 800 g köttfärs
  • 1 kg tomater (jag har använt bifftomater
  • 1 kruka basilika (tänk ungefär samma mängd som en köpt liten kruka)
  • 2 gula lökar
  • 1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Stek köttfärsen i smör. Mixa tomater, basilika, lök och vitlök i en matberedare. Tillsätt detta till köttfärsen. Låt koka på svag värme tillsammans. Smaksätt med salt och svartpeppar.

    grönsaker i matberedare
    Grönsaker i matberedare. Tomater, basilika, gul lök och vitlök.

    tomatmix i matberedare
    Tomatmix i matberedare.

    5 gryner från Zeta
    5 sorters gryner, koktid 10 min, från Zeta.

    köttfärssås med egna tomater och basilika
    Köttfärssås serverad med grynblandning.

1:a maj

Publicerad 2019-05-01 17:10

Hej på er!
Det var lite mer jobb än jag trodde med ombyggnaden men nu verkar allt fungera!👍

Idag är det första maj och det känns riktigt bra! Det är riktigt grönt och fint ute och vi har hela sommaren framför oss! 😊

Jag hoppas och tror det kommer bli ett bra odlingsår! Syftet med min odling är inte att bli helt självförsörjande utan snarare att sätta guldkant på tillvaron med färska fina grönsaker. Det här är mitt första år med växthus hela säsongen och jag har dessutom ett gäng nya pallkragar.

Växthuset är helt fantastiskt måste jag säga, det blir så otroligt varmt där inne så fort det är några plusgrader ute och solen tittar fram.

En sak har jag lärt mig redan dock att vissa sorters sallad tycker det blir för varmt i växthuset redan i mars-april.

Min första salladsodling i växthuset har börjat blomma över nu och nu väntar jag på att salladsodlingen i mina pallkragar ska gå att skörda snart.

Än så länge vattnar jag med vattenslang eftersom jag inte vill köra med vattenspridare som även sprider en del vatten utanför och därmed även gynnar mördarsniglar. Ju torrare vår desto färre mördarsniglar hela säsongen. 

Senare på säsongen när nattfrosten är över kommer jag använda mig av ett bevattningssystem.

Jag har uppdaterat sajten med ett antal nya recept och uppdaterat en hel del gammalt som jag kommer att tipsa om här i bloggen i framöver.

Dagens recepttips är dessa goda kakor - Wienerstänger:

wienerstänger
Baka snabbt och enkelt i längder och skär i sneda bitar.

En favoritkaka hemma hos oss!

Ha det fint!
/Susanne

Ombyggd blogg

Publicerad 2019-04-06 21:33

Hej på er!

Nu har jag äntligen byggt om min blogg och jag kan börja skriva igen! Härligt! 😊

Tips: Prenumerera gärna på mitt RSS-flöde eller på BlogLovin.

Rapportera gärna eventuella buggar!

Tack på förhand och ha en fortsatt trevlig helg!

Kram
Susanne

Nytt recept: Kokostoscakladdkaka

Publicerad 2019-02-01 14:16

Hej i snöstormen!

Här i Stockholm snöar det just nu för fullt! Så det är perfekt väder för att stanna inne och äta gott och kanske baka den här goda kokostoscakladdkakan.

Själv ska jag koka en varm broccolisoppa till kvällen och därefter serveras denna goda kaka. Mums!

kokostoscakladdkaka
En bit fantastiskt god kokostoscakladdkaka.

Servera gärna med vispad grädde eller glass.

Ta det försiktigt där ute i snöstormen!

Trevlig helg!
/Susanne

Nytt recept: Nougattårta

Publicerad 2019-01-25 13:24

Äntligen fredag och helg! Hos mig snöar det för fullt så jag ska strax gå ut och skotta snö! Det får bli dagens träningspass! 😉

Till helgen planerar jag pulkaåkning med barnen och så ska jag göra någon matpaj som jag klurar lite på fortfarande och en god dessert.

Här kommer ett nytt recept på nougattårta som ni bara måste prova!

nougattårta

Jag önskar er alla en trevlig helg!
/Susanne

Välkommen 2019

Publicerad 2019-01-21 13:31

Först och främst vill jag tacka er alla för ett bra 2018! Ni var många som besökte recepten.se och jag vill tacka för alla besök, alla kommentarer som till 99% är positiva och konstruktiva samt alla mejl med frågor, beröm och förbättringsförslag! Tack snälla ni! ❤️

Nu är jag tillbaka efter jul och nyår. Jag har nu äntligen jobbat mig ifatt en del. Tyvärr är det mycket som blivit liggandes alldeles för länge och som bara skapar ångest. Så nu är skrivbordet och mitt kontor rensat! Ordning och reda bland (nästan) alla papper. Känns jätteskönt!

Nu ser jag fram emot ett bra 2019 med massor av roliga saker att genomföra. Många nya recept ska det bli och vidareutveckling av sajten och mina appar! Hoppas ni hänger med!

Det populäraste receptet just nu är Ugnspannkaka!

välkommen 2019
Ugnspannkaka serverad med lingonsylt och machésallad.

Vi hörs snart igen!

Kram
Susanne

God Jul

Publicerad 2018-12-25 20:15

Och så blev det jul även detta år! Och en vit jul dessutom efter flera brun-gröna jular. En riktigt bra jul.

Det blev ett klassiskt julbord till slut med några nyheter. Alla blev mätta.

Susanne önskar God Jul

Vi fick besök av tomten och vi fick öppna julklappar.

Julgodis serverades och åts. Kanske lite för mycket. Precis som vanligt! 😊

Jättemånga har besökt recepten.se senaste tiden och det är jag så glad för ska ni veta. Jag hoppas ni hittat vad ni letat efter och att de recept ni gjort blivit bra! ❤️

God Jul

God Jul till alla! ❤️

Kram
Susanne

Nu har jag uppdaterat receptet på julköttbullar med julkryddor.

Det blir mycket goda köttbullar kryddade med ingefära, kanel och nejlikor som ger extra god julsmak.

Självklart passar även vanliga köttbullar bra till jul, båda recepten är väldigt goda.

Servera gärna julköttbullarna med rödbetskornotto, mycket gott och vackert.

Tidsåtgång: 40 minuter

julköttbullar
i>Goda julköttbullar på bilden serverade med rödbetskornotto.

Prova gärna mitt recept på Julköttbullar med julkryddor.

Recept: Pepparkakscheesecake

Publicerad 2018-11-30 20:01

Jag måste bara tipsa er om det här fantastiskt goda receptet på pepparkakscheesecake.

Den här ljuvligt goda pepparkakscheesecaken passar perfekt som dessert eller lyxigt fika till advent, lucia, jul och nyår.

Eftersom den är frusen går den att göra lång tid i förväg!

Tid: ca 1 timme + 4 timmar i frysen

pepparkakscheesecake
En frusen cheesecake med pepparkaksbotten och lingonglass ovanpå, garnerad med frysta lingon.

Jag rekommenderar alla att prova den här goda pepparkakscheesecaken!

Ha en fin advent!

/Susanne

Recept: Potatismos

Publicerad 2018-11-27 12:37

Det var länge sedan jag gjorde potatismos faktiskt, så länge sedan att jag glömt bort hur gott det faktiskt är. Men nu så vet jag och jag har också uppdaterat receptet på potatismos med nya bilder och tydligare beskrivning.

Så nu kan du också tillaga potatismos på det gamla hederliga sättet. Gör ditt eget hemlagade mos så vill du aldrig mera ha pulvermos eftersom det hemgjorda moset är mycket godare!

Det passar till det mesta som t.ex. fiskgratäng eller köttbullar.

Tidsåtgång: 25 min

potatismos
Hemlagat potatismos är mycket godare än pulvermos.

Prova gärna mitt recept på potatismos.

Nytt recept: Fiskgratäng

Publicerad 2018-11-26 14:46

Hej på er! Hoppas helgen varit bra! Själv har jag varit iväg på en liten resa med familjen, vi var på ett fantastiskt trevligt kalas! Nu är det snart första advent och den här veckan ska jag baka en massa har jag tänkt och de recepten, om de blir bra, kommer jag publicera framåt helgen och nästa vecka.

Nu i början av veckan blir det lite maträtter som jag gjort nyligen. Det har blivit rätt mycket bakverk ett tag så det är väl hög tid för lite nya recept på maträtter!

Förra veckan gjorde jag ett nytt recept på fiskgratäng med dill och räkor.

Ljuvligt god klassisk fiskgratäng med torsk, räkor och dill som är oerhört enkel att göra med detta recept. Servera gärna med potatismos.

Tidsåtgång: ca 30 minuter

fiskgratäng
Fiskgratäng med dill och räkor.

Prova gärna mitt recept på Fiskgratäng.

Ha en fin vecka!
/Susanne

Uppdaterat recept: Knäck

Publicerad 2018-11-24 10:01

Nu har jag uppdaterat receptet på knäck.

Knäck är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.

Tidsåtgång: 1 ½ timme

knäck
Mycket god knäck.

Prova gärna mitt recept på Knäck.

Nytt recept: Amerikanska pannkakor

Publicerad 2018-11-18 11:34

Jag har gjort ett nytt recept på amerikanska pannkakor. Skillnaden mellan dessa och vanliga svenska klassiska pannkakor är ganska stor, både pannkakssmeten och stekningen skiljer sig åt. De amerikanska är mindre och högre med en stekt yta men fluffiga inuti och smaksatta med vanilj och lite socker.

Man kan steka amerikanska pannkakor antingen i en vanlig stekpanna eller i en plättlagg.

Jättegoda att servera till en lyxig frukost, mellanmål eller dessert.

Tidsåtgång: 45 minuter

amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor serverade med blåbär och hallon.

Har du inte provat dessa än så gör det! Det är kul att prova olika varianter och se vilken skillnad det blir trots att mycket är likt vanliga pannkakor.

/Susanne

Recept: Lussekatter

Publicerad 2018-11-17 07:10

Nu är det snart jul igen och jag har uppdaterat receptet på goda, luftiga, mjuka och saftiga lussekatter.

Passa på att baka redan nu och frys in dem så har du lussekatter som kan tas fram när det passar.

Tidsåtgång: 2 timmar

lussekatter
Mycket goda och saftiga lussekatter.

Prova gärna mitt recept på Lussekatter.

Nytt recept: Pannkaksmuffins

Publicerad 2018-11-15 14:42

Jag har gjort ett nytt recept på pannkaksmuffins.

De blev oväntat goda faktiskt och hela familjen tyckte om dem. Barnen tyckte de var jättegoda!

Det är nästan samma smet som pannkakor men istället häller man smeten i en muffinsplåt och får goda och saftiga, fina och fluffiga muffins.

Faktiskt blir det mindre jobb än vanliga pannkakor eftersom man bara häller upp smeten och sedan in i ugnen, så man slipper hela stekprocessen. Supersmidigt! Men så klart är detta något annat än vanliga pannkakor, men de här pannkaksmuffinsarna blir också väldigt goda! Bra att variera sig med!

Perfekt att servera till mellanmål eller som dessert eller enklare lunch. Glöm förstås inte att servera med goda tillbehör som kan varieras i det oändliga och göra detta bakverk mer eller mindre matigt och nyttigt.

Tidsåtgång: ca 30 minuter varav 15 minuter i ugnen

pannkaksmuffins
Servera gärna pannkaksmuffins med blåbär, hallon och vispad grädde.

Prova gärna mitt recept på Pannkaksmuffins.