Bloggens startsida

Susannes matblogg

Här skriver jag om mina nya recept men även äldre recept på mat och bakverk som jag uppdaterat med bilder steg för steg.

Utöver recept skriver jag om det som intresserar mig som t.ex. nya produkter, säsongens råvaror, vin, appar, dieter, råvarors kvalité, kokböcker m.m. Det mesta jag skriver är mat- och hälsorelaterat.

Min matblogg liksom övrigt innehåll på recepten.se skrivs av mig - Susanne Jarl. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller synpunkter!

Nytt recept: Pepparnötter

Publicerad 2020-11-23 00:40

Jag har gjort ett nytt recept på pepparnötter.

Klassiska goda pepparnötter som smakar som pepparkakor. Goda och fina småkakor. Servera gärna till advent, lucia och jul.

Tidsåtgång: ca 60 minuter

pepparnötter
Baka pepparnötter, goda småkakor till jul.

Prova gärna mitt recept på Pepparnötter.

Nytt recept: Havrescones

Publicerad 2020-11-02 12:53

Jag har gjort ett nytt recept på havrescones.

Baka underbara havrescones, perfekt att servera till frukost. Mjukt och gott, lättbakat och snabb-bakat bröd med bakpulver.

Tidsåtgång: 30 minuter

havrescones
Mjuka och goda havrescones.

Prova gärna mitt recept på Havrescones.

Recepttips: Gräddtårta

Publicerad 2020-07-16 14:11

Nu är mitt recept på gräddtårta uppdaterat med förbättrad beskrivning och nya bilder steg för steg för att alla ska lyckas varje gång.

Funderar du på vad du ska göra med alla smultron, hallon, blåbär eller andra bär så är det perfekt att använda som fyllning och garnering på en gräddtårta.

Tidsåtgång: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb

Gräddtårta
Gräddtårta med säsongens bär: smultron, blåbär och hallon.

Tårtan blir mycket saftig och god särskilt om den får stå några timmar eller över natten med fyllningen som då sugs in i tårtbottnarna och saftar till sig före servering.

Prova gärna mitt recept på Gräddtårta.

Ha en fortsatt fin sommar!

/Susanne

Recept till Midsommar

Publicerad 2020-06-18 14:10

Här är mina favoriter bland mina recept till midsommar.

Sill med kryddgrönt

sill

Sill med kryddgrönt är min favoritsill. Riktigt gott men också enkel att göra. Endast 15 minuters jobb och 2 timmar i kylen.

Potatissallad

Potatissallad

Denna potatissallad måste du prova om du inte redan gjort det. Mycket god med äpple i.

Ostkaka med keso

Ostkaka med keso

Ostkaka är en klassiker och även god på midsommar. Servera gärna med färska jordgubbar och vispad grädde. Det finns även recept på äkta ostkaka, den blir godare men tar lite längre tid att göra.

Så klart måste man äta jordgubbar på midsommar och i min familj äter vi alltid den här jordgubbstårtan:

Jordgubbstaarta

Här finns fler recept till midsommar!

Jag önskar er alla en riktigt trevlig midsommar! /Susanne

Nytt recept: Grillad fläskytterfilé

Publicerad 2020-06-11 13:22

Jag har gjort ett nytt recept på grillad fläskytterfilé.

Grillad fläskytterfilé blir både gott och saftigt kött. Du kan grilla fläskytterfilén både i skivor och i hel bit. Receptet innehåller båda varianterna.

Tid: 20 min för skivor eller ca 40 min för helstekt + tid för marinering

grillad fläskytterfilé
Grillad fläskytterfilé i skivor serverad med ugnsstekta potatishalvor, kantarellsås samt kokt broccoli och blomkål.

Prova gärna!

Recepttips: Krabbelurer

Publicerad 2020-06-05 16:12

Jag vill tipsa om receptet på krabbelurer.

Stek goda krabbelurer eller pösplättar som de också kallas till lyxig frukost, lunch eller mellanmål. Receptet är många barns favorit. Servera dem nygräddade, gärna med vispad grädde och sylt.

Tidsåtgång: ca 30 minuter

krabbelurer
Krabbelurer serverade med vispad grädde och hallonsylt.

Prova gärna mitt recept på Krabbelurer.

Nytt recept: Budapestkladdkaka

Publicerad 2020-05-29 14:19

Hej på er!

Hoppas ni har det bra! Jag vill passa på att tipsa om ett nytt recept som jag gjort - på budapestkladdkaka som verkligen blir supersmarrig!

En perfekt kombination av kladdig kladdkaka och budapestrulle. Servera den med vispad grädde och hallon.

Tidsåtgång: 30 min + 40 min i ugnen och 2 timmar att stelna

budapestkladdkaka
En bit budapestkladdkaka serverad med vispad grädde och hallon.

Prova gärna mitt recept på Budapestkladdkaka och jag önskar alla en trevlig helg och Mors Dag.

/Susanne

Glad Påsk!

Publicerad 2020-04-09 12:08

Hej alla besökare,

Det är jättekul att ni är så många nya som hittat hit!

Jag hoppas att ni hittar några goda recept till påsk här hos mig som förgyller tillvaron denna speciella påsk som inte alls blev som tänkt för många av oss.

Själv ska jag baka en riktigt god påsktårta och dessutom fyller min son Philip 6 år så det blir mycket firande här, men tyvärr utan släkten som vi saknar.❤️

Det är en hel del förberedelser och jag kommer prova en del nya recept vilket alltid är roligt och spännande! Det bästa med att prova nya tårtor är att det nästan aldrig misslyckas, utan det brukar bli gott ändå. Däremot kanske det inte blir tillräckligt bra för att dela med er, det får vi ju se! 😉

Jag hoppas att ni får fint väder och möjlighet att vistas utomhus och njuta av våren och allt det som ändå kan vara som vanligt. Själv hoppas jag på att vi kan åka till ett naturreservat en dag och promenera.

Jag önskar er en Glad Påsk!

Kram Susanne

Påskbakelser
Klassiska påskbakelser som enkelt görs av rulltårta.

påskliljor
Mina vackra påskliljor som står vid dörren! Glad Påsk!

Våffeldagen

Publicerad 2020-03-24 15:15

Även i år så inträffar våffeldagen den 25:e mars! Det får man så klart inte missa! 😊

Jag har två recept på våfflor, frasvåfflor och lite nyttigare våfflor med ägg och grahamsmjöl. De nyttigare blir även de frasiga om man äter dem direkt.

Gå inte på "bluffen" med våffelmix i affären. Det är en totalt onödig mix som egentligen bara består av mjöl och bakpulver som jag tror att exakt alla klarar av att blanda själva. Man sparar ingen tid överhuvudtaget på denna mix, så det är enbart slöseri med pengar och på miljön med onödiga förpackningar. Läs gärna mer om våffelmixsbluffen.

Våfflor

Superbra tips för överblivna våfflor

Frys in våfflorna och använd sedan brödrosten! Jag tar en ruta i varje fack i brödrosten, direkt från frysen och kör brödrosten på lägsta effekt. Då blir de perfekt krispiga utan att bli brända.

Faktiskt blir våfflorna på detta sätt ännu mera frasiga än vad de var när de var nygräddade! Detta tips är så bra att jag rekommenderar att göra dubbel sats våfflor så att det faktiskt blir över. När man ändå är igång så kan man lika gärna grädda några till!

Allt gott och må hälsan vara med er!

/Susanne

Nytt recept: Nötsemmelkladdkaka

Publicerad 2020-02-25 13:46

Jag har gjort ett nytt recept på nötsemmelkladdkaka.

Den här nötsemmelkladdkakan är resultatet av ett litet experiment jag gjorde i köket. Enkelt men resultatet blev verkligen wow! En fantastiskt god variant på semmelkladdkaka med hasselnötter istället för mandel. Det blir faktiskt ännu godare. Den här kladdkakan blir riktigt kladdig och nötter och kardemumma är en en fantastisk kombination!

Tidsåtgång: 40 minuter + minst 1 timme att svalna och stelna

nötsemmelkladdkaka
En bit nötsemmelkladdkaka serverad med vispad grädde. Mums!

Prova gärna mitt recept på Nötsemmelkladdkaka.

Urbenad hel kyckling från Kronfågel

Publicerad 2020-02-07 12:16

Nu finns en ny kycklingprodukt i affären som jag tycker ni ska spana in. Det är urbenad hel kyckling från Kronfågel.

I höstas blev jag inbjuden på en pressträff där vi fick smaka på denna goda kyckling tillagad av kockar och vi fick även med en låda hem som jag själv tillagade på allra enklaste vis.

Urbenad hel kyckling
En låda med urbenad hel kyckling.

Jag var faktiskt skeptisk först för jag tänkte vem vill köpa denna när priset är högre än kycklinglårfilé men jag kommer faktiskt köpa den här igen därför att:

  • Köttet blev så saftigt och gott, tack vare att skinnet är kvar och att den passar så bra att helsteka.
  • Så oerhört enkelt att tillaga, stoppa in i ugnen med en stektermometer, se recept på helstekt urbenad hel kyckling.
  • Den är benfri vilket betyder att det går snabbt och enkelt att äta.
  • Lyxigt och supergott, perfekt till helgen!

helstekt urbenad hel kyckling
Helstekt urbenad hel kyckling serverad med kokt potatis och kantarellsås.

Priset ligger på 149 kr/kg i min ICA-butik. För den som undrar varför priset är lite högre än annan kyckling så är det för att kycklingen är handstyckad i Sverige.

Prova gärna!

/Susanne

God fortsättning!

Publicerad 2020-01-07 23:56

Hej på er!

Nu är det ett nytt år och många vill äta lite nyttigare och kanske även billigare.

Ett oerhört bra recept som både är billigt, nyttigt enligt nästintill alla olika dieter och är gott och kan varieras på många olika sätt är *trumvirvel* omelett! Superenkelt och går snabbt att göra!

omelett

För er som vill börja träna kan jag tipsa om mina träningsappar.

Personligen gillar jag allra bäst gruppträning på gymmet men jag tycker även det är bra att ha träningsappar som komplement.

Annars är mitt enklaste och bästa träningstips att börja gå promenader. Det finns nästan inga ursäkter. Superenkelt och superskönt att komma ut och röra på sig och få lite frisk luft.

En perfekt start på 2020. Nu kör vi!

Kram
Susanne

Gott Nytt År 2020!

Publicerad 2019-12-30 01:18

Hej, hoppas ni hunnit med att vila och kanske även shoppa lite under mellandagsrean. Själv har jag köpt lite tyg eftersom jag upptäckt en ny värld, mer om detta nästa år!

Då var det dags att fira in det nya året 2020 och här kommer ett menyförslag:

Till förrätt:

räktårta
Räktårta

Till varmrätt:

Limefilé
Limefilé

Till efterrätt:

pepparkakscheesecake
Pepparkakscheesecake

Det finns förstås fler nyårsrecept om ni hellre vill göra något annat!

Själv kommer jag utsätta mina gäster för lite experiment i år (också) med en del nya recept som jag ska prova. Dock blir det lite beprövat också, jag kommer göra en grillbuffé, för jo man kan grilla året runt 😊och det är väldigt praktiskt att laga mat till många personer på en grill.

Det är också bra att grilla när man har barn som kanske inte gillar samma sak som vuxna, då är det hur enkelt som helst att slänga på lite korv på grillen också och alla blir nöjda! 😊

Då återstår bara för mig att önska er alla ett Gott Nytt År 2020!

Kram Susanne

God Jul

Publicerad 2019-12-22 23:37

Hej på er alla fina besökare på min receptsida!

Just nu är ni väldigt många som besöker mig, senaste veckan ca 400 000 unika besökare, vilket är jätteroligt! Jag hoppas att ni hittar recept som ni tycker om!

Jag vill bara passa på att önska er alla en riktigt God Jul! ❤️

Ett recept som jag skulle vilja rekommendera som jag gjorde förra julen och som blev succé är denna saffranscheesecake!

saffranscheesecake
Recept på Saffranscheesecake.

Så klart rekommenderar jag även mina andra julrecept.

Hoppas att ni alla får en fin jul med god mat och fin gemenskap!

/Susanne

Nytt recept: Formfranska

Publicerad 2019-09-23 16:12

Hej på er! Idag är det en riktigt härlig höstdag, man får passa på att njuta av höstsolen när den visar sig.

Jag har gjort ett nytt recept på formfranska.

Formfranska blir faktiskt helt otroligt gott bröd när man bakar själv, mycket godare än köpt.

Ett formbröd som passar utmärkt att äta som det är eller använda som bröd till en förrätt eller tillbehör till en varmrätt.

Helt färskt är det nästan synd att rosta det för det är så himla gott som det är. Men annars är brödet perfekt som rostbröd. Det är lätt att skära tunna skivor som blir jättegoda rostade.

Tidsåtgång: 3,5 timmar varav 30 minuters jobb

formfranska
Formfranska, otroligt gott hembakat vitt formbröd.

Prova gärna mitt recept på Formfranska och ha en fortsatt fin vecka!

/Susanne

Nytt recept: Kolaglass med choklad

Publicerad 2019-08-27 14:36

Sommaren är definitivt inte slut! 27°C idag, vad härligt! Så jag passar på att bjuda er på ett helt nytt recept på kolaglass med choklad som jag gjort flera gånger nu i sommar! En ny favorit faktiskt!

Receptet har jag hittat på själv och det är samma enkla koncept som de flesta av mina andra glassrecept, inget krångel med andra ord!

Mitt experiment att smälta choklad och blanda ner blev en riktig hit! Så enkelt och så gott när chokladen blir lagom små bitar alldeles av sig självt när glassmaskinen roterar.

Har du ingen glassmaskin så har jag skrivit hur man gör i receptet.

Det som är så gott och bra med hemgjord glass är att den innehåller helt naturliga råvaror och mycket mindre socker än den köpta, men framförallt är den så mycket godare, antagligen för att det är mera grädde i den.

Nu måste ni helt enkelt prova denna underbara glass!

kolaglass med choklad
Ljuvligt god kolaglass med choklad serverad i våffelbägare, garnerad med jordgubbar och mynta.

Kolasmaken kommer från farinsockret och chokladen blir alldeles perfekt när man smälter den och häller i den.

Passa på nu att njuta av sommarvärmen och ät mycket glass!

/Susanne

Nytt recept: Chokladbollskladdkaka

Publicerad 2019-08-21 14:43

Hej på er!
Hoppas ni haft en fin sommar, eller ja sommaren är ju inte slut än men nu har de flesta börjat jobba och skolorna har börjat! Själv har jag haft det bra. Mycket utflykter och tid med familjen.

Jag har precis publicerat ett nytt recept på chokladbollskladdkaka som jag bakade nyligen.

Man kan säga att det är en korsning mellan kladdkaka och chokladbollar. Jag var lite skeptisk först till denna idé men jag tog fram ett recept utifrån vad jag trodde skulle bli gott och insåg redan när jag smakade på smeten att det här är ju faktiskt en ljuvlig smakkombination! Så för alla er som älskar chokladbollar och kladdkaka - här får ni receptet!

chokladbollskladdkaka
Chokladbollskladdkakan.

chokladbollskladdkaka
En bit chokladbollskladdkaka serverad med vispad grädde.

Baka gärna denna goda Chokladbollskladdkaka. Den passar både till fika och dessert och den går snabbt att göra!

/Susanne

Köttfärssås med egna tomater och basilika

Publicerad 2019-08-12 10:29

Det är härligt den här tiden på året när man kan skörda sina egna tomater och basilika från växthuset och använda i matlagningen. Det blir så mycket mer intensiva smaker och det beror nog mest på att det är så färskt det kan bli när man kan skörda och äta direkt.

Jag gjorde det enkelt för mig genom finhacka allt i matberedare. Ett extra plus med denna metod är att slippa få några protester från barnen om grönsaker i maten och till min stora lycka så uppskattades det av båda två!

Tomaterna jag odlat och använt här är bifftomater som heter "Costoluto Fiorentino" från Wexthuset.

Basilikan jag odlat är en vanlig sort från Nelson Garden som heter "Emiliy".

Recept på köttfärssås med egna tomater och basilika

  • 800 g köttfärs
  • 1 kg tomater (jag har använt bifftomater
  • 1 kruka basilika (tänk ungefär samma mängd som en köpt liten kruka)
  • 2 gula lökar
  • 1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Stek köttfärsen i smör. Mixa tomater, basilika, lök och vitlök i en matberedare. Tillsätt detta till köttfärsen. Låt koka på svag värme tillsammans. Smaksätt med salt och svartpeppar.

    grönsaker i matberedare
    Grönsaker i matberedare. Tomater, basilika, gul lök och vitlök.

    tomatmix i matberedare
    Tomatmix i matberedare.

    5 gryner från Zeta
    5 sorters gryner, koktid 10 min, från Zeta.

    köttfärssås med egna tomater och basilika
    Köttfärssås serverad med grynblandning.

1:a maj

Publicerad 2019-05-01 17:10

Hej på er!
Det var lite mer jobb än jag trodde med ombyggnaden men nu verkar allt fungera!👍

Idag är det första maj och det känns riktigt bra! Det är riktigt grönt och fint ute och vi har hela sommaren framför oss! 😊

Jag hoppas och tror det kommer bli ett bra odlingsår! Syftet med min odling är inte att bli helt självförsörjande utan snarare att sätta guldkant på tillvaron med färska fina grönsaker. Det här är mitt första år med växthus hela säsongen och jag har dessutom ett gäng nya pallkragar.

Växthuset är helt fantastiskt måste jag säga, det blir så otroligt varmt där inne så fort det är några plusgrader ute och solen tittar fram.

En sak har jag lärt mig redan dock att vissa sorters sallad tycker det blir för varmt i växthuset redan i mars-april.

Min första salladsodling i växthuset har börjat blomma över nu och nu väntar jag på att salladsodlingen i mina pallkragar ska gå att skörda snart.

Än så länge vattnar jag med vattenslang eftersom jag inte vill köra med vattenspridare som även sprider en del vatten utanför och därmed även gynnar mördarsniglar. Ju torrare vår desto färre mördarsniglar hela säsongen. 

Senare på säsongen när nattfrosten är över kommer jag använda mig av ett bevattningssystem.

Jag har uppdaterat sajten med ett antal nya recept och uppdaterat en hel del gammalt som jag kommer att tipsa om här i bloggen i framöver.

Dagens recepttips är dessa goda kakor - Wienerstänger:

wienerstänger
Baka snabbt och enkelt i längder och skär i sneda bitar.

En favoritkaka hemma hos oss!

Ha det fint!
/Susanne