Bloggens startsida

Susannes matblogg

Här skriver jag om mina nya recept men även äldre recept på mat och bakverk som jag uppdaterat med bilder steg för steg.

Utöver recept skriver jag om det som intresserar mig som t.ex. nya produkter, säsongens råvaror, vin, appar, dieter, råvarors kvalité, kokböcker m.m. Det mesta jag skriver är mat- och hälsorelaterat.

Min matblogg liksom övrigt innehåll på recepten.se skrivs av mig - Susanne Jarl. Kontakta mig gärna om du har några frågor eller synpunkter!

Funderar på växthus

Publicerad 2017-04-09 18:36 i Odling 

Efter förra årets odlingssäsong som var min första fick jag mersmak för odling men känner att jag vill ha en bättre plats för mina odlingar än balkongen som blev överfull och så behöver jag ha automatisk bevattning.

Så därför börjar vi nu planera för växthus. Eftersom växthus dessutom är fina och trevliga om man köper ett tillräckligt stort så att man kan sitta i det också så får det ju dubbla funktioner.

Nu har vi inte den största tomten men hoppas kunna klämma in ett växthus på ca 12-15 kvadratmeter. Då kan man både odla och sitta i det.

Familjen på utflykt
Jag och barnen utanför Willab Garden.

Vi gjorde en utflykt till Willab Garden i Bromma och tittade på deras utställning. Butiken och utställningen ligger i ett tråkigt industriområde (Ulvsunda, nära Bromma flygplats) men när vi väl kom in så var det en väldigt fin miljö inomhus.

Willab Garden Bromma
Willab Garden i Bromma.

Vi passade på att prata med ett par säljare och bombarderade dem med frågor och fick många bra svar! Det finns ju ett enormt utbud minst sagt och många val man måste göra.

Växthus Green house på Willab Garden
Växthuset Green house på Willab Garden.

De har verkligen en fin och inspirerande utställning med mycket fin inredning i växthusen. Man får verkligen säga att de är duktiga på att marknadsföra sina produkter. Även deras kataloger och på hemsidan har de ju mycket fina och inspirerande bilder.

Inredning i växthus
Mycket fin inredning i växthusen på utställningen på Willab Garden.

Vi kommer dock inte att hinna få upp växthuset inför årets odlingssäsong men vi hoppas att det kanske går att få upp till hösten. Då har vi sommaren på oss att göra grunden som tyvärr inte är helt okomplicerad med en del berg i vägen som måste spräckas bort.

Men det betyder också att jag även har sommaren på mig att fundera över hur växthuset ska inredas med hyllor och odlingslådor. Finns mycket att fundera på! Det blir till att kolla mycket på hur andra har gjort. Alla tips tas tacksamt emot!

I växthuset har jag tänkt att odla sådant man äter som tomater, gurka, paprika, chili m.m. I år blir det bara en mindre odling på balkongen. Mer om detta senare!

Uppdaterat recept: Guacamole

Publicerad 2017-03-31 13:59 i Nyheter 

Nu har jag uppdaterat receptet på guacamole med nya bilder!

Guacamole är en len grön röra med lite sting. Huvudingrediensen är avokado som är både gott och nyttigt.

Guacamole är mycket gott som tillbehör till kött, fisk och fågel.

Guacamole går snabbt att göra i en mixer, klart på 10 minuter!

Guacamole

Start av årets grillsäsong

Publicerad 2017-03-27 12:49 i Tips  Säsong 

Nu äntligen var det dags för mig att dra igång årets grillsäsong! Det blev favoriten - grillade karrékotletter (fyndade för 40 kr/kg på ICA, naturligtvis svenskt kött).

Självklart kan man grilla året runt och ibland grillar jag även på vintern men det är lite kallt att stå ute så det brukar inte bli så ofta.

Checklista inför grillsäsongen för gasolgrill

  1. Gör en rejäl rengöring av grillen om du inte redan gjort det.

    Plocka ur gallret. Skrapa med en liten kniv och skrapa bort alla gamla rester av fett m.m. Om du har en högtryckstvätt kan du använda den för att spola (nästan) rent. Spola även rent gallret med högtryckstvätt (använd annars diskmedel och diskborste).

  2. Kontrollera att det inte är sprickor i gasolslangen. Om det finns sprickor - köp en ny innan du börjar grilla! Nya slangar brukar finnas att köpa på byggvaruhus, annars kan man beställa på nätet (kostar några hundra kronor).

    Torr och sprucken gasolslang
    Närbild sprickor gasolslang
    Så här såg min slang ut nu efter vintern, torr med sprickor - dags att byta!

    Så jag bytte till en ny gasolslang:

    Gasolgrill med ny gasolslang
    Grillen har nu fått en gasolslang!

  3. Ta såpvatten och stryk på skarvar och gängor på alla anslutningar mellan grill och gasolslang. Om det bubblar så läcker det gasol, vilket det inte får göra. Om det inte bubblar så är grillen klar att börja grilla med!

Årets första grillning

Efter rengöringen och gasolslangbytet så kunde jag äntligen börja grilla mina karrékotletter. Jag grillade även 2 st zucchini i skivor (samma tid som karrékotletterna d.v.s. ca 3-4 minuter per sida).

Grillar karrékotletter och zucchini
Grillning av karrékotletter och skivor av zucchini.

Grillade karrékotletter serverade med klyftpotatis
Grillade karrékotletter.

Här är resultatet av min första grillning: Grillade karrékotletter med klyftpotatis, grillade skivor av zucchini och chilisås. Superenkelt och supergott!

Våffeldagen - Recept och tips

Publicerad 2017-03-25 09:14 i Säsong 

Den 25:e mars är det våffeldagen!

Passa på att grädda dina egna våfflor och servera med goda tillbehör!

Våfflor är mycket enkelt att göra själv, man behöver absolut inte köpa någon pulvermix.

Det man förstås behöver är ett våffeljärn.

Recept på våfflor

Jag har två olika våffelrecept, ett på vanliga klassiska frasvåfflor och ett lite nyttigare recept på fullkornsvåfflor.

Skillnaden är att fullkornsvåfflorna innehåller ägg och fullkornsmjöl, de blir därför mindre frasiga än frasvåfflorna men äter man dem nygräddade (eller frysta och rostade i brödrost) så är skillnaden knappt märkbar.

De godaste tillbehören, som dessutom är nyttigast, tycker jag är hallon, blåbär och vispad grädde. Andra klassiska tillbehör är sylt, florsocker, strösocker och glass.

Allra godast är våfflorna om man äter dem direkt nygräddade från våffeljärnet. Lägg dem annars på galler och inte i hög på en tallrik för frasigheten försvinner då nästan direkt.

Tänk på att alla våfflor blir godast med äkta smör och äkta vispgrädde, vilket även är fritt från tillsatser.

Glöm inte att smörja våffeljärnet ordentligt med smör före gräddningen av första våfflan.

Våfflor på galler
Låt våfflorna svalna på galler.

Frasvåfflor

frasvåfflor
Detta är de vanliga klassiska frasvåfflorna. Ägg ingår inte vilket gör våfflorna frasigare.

Fullkornsvåfflor

GI vafflor
De lite nyttigare fullkornsvåfflorna som innehåller ägg.

Tillbehör

Som tillbehör rekommenderar jag hallon, blåbär och vispad grädde, det är min absoluta favorit. Det är dessutom nyttigt eftersom det inte innehåller socker. Här följer en lista på populära och goda tillbehör:

  • Bär (t.ex. blåbär och hallon)
  • Sylt
  • Florsocker
  • Strösocker
  • Vispad grädde
  • Glass

Överblivna våfflor? Perfekt för brödrosten!

Om det blir våfflor över så går det utmärkt att frysa in dem. Kör dem sedan (ej tinade) på låg effekt (en ruta i varje fack) i brödrosten så blir de riktigt frasiga och goda - som nygräddade! Supergott och oerhört snabbt och smidigt!

Ett tips är att grädda lite extra våfflor för att ha på lut i frysen. Perfekt som ett lyxigt mellanmål!

Ha en trevlig våffeldag!
/Susanne

Receptet på dajmtårta / glassmarängtårta har uppdaterats.

En drömgod glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta. En god marängbotten med gräddig lyxig glass ovanpå som man antingen tar hackad mandel och choklad i eller dajm. Receptet är enkelt att göra och går bra att förbereda och sedan ta fram ur frysen när gästerna kommer!

Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb


Den här glassmarängtårtan är farligt god. Underst är den söta marängbotten och ovanpå den är den goda gräddglassen som är garnerad med hackad mörk choklad.

Läs hela receptet på Dajmtårta / Glassmarängtårta

Nytt recept: Vitlöksbaguetter

Publicerad 2017-03-18 14:33 i Nyheter 

Otroligt goda vitlöksbaguetter med knaprig yta som är mjuka och luftiga inuti och som är mycket enkla att baka. Perfekta att servera till en varmrätt eller soppa. Vitlöksbaguetter passar till det mesta! De blir otroligt goda och fina när de får jäsa lite längre som i detta recept.

Tid: 30 minuters jobb + 3 h jäsning och gräddning


Goda vitlöksbaguetter.

Läs hela receptet på Vitlöksbaguetter

Middagskit Italiensk risotto

Publicerad 2017-03-16 06:27 i Testat och recenserat 

Idag provade jag Knorrs middagskit - Italiensk Risotto. Det är en förpackning som innehåller det mesta man behöver och enkla instruktioner för att laga en god middag på 30 minuter. Jag fick den med den förra smakboxen (använd gärna rabattkod RECEPTEN om du vill beställa).

Det som behöver tillsättas som inte finns i förpackningen är kycklingfilé och parmesanost.

knorr middagskit italiensk risotto

färdiglagad risotto i stekpannan

Jag tillagade enligt instruktionerna. Risotton blev god tycker jag, ok men inte fantastisk. Det kanske hade blivit bättre om man saltat och pepprat lite på kycklingbitarna eller också är det något annat som behövs för att få till pricken över i - tycker jag, men smaken är förstås olika. Någon annan som provat?

italiensk risotto

Det var i alla fall väldigt enkelt att göra, snabbt och smidigt med påsarna med ingredienser som ingick och bra när man inte orkar anstränga sig så mycket själv utan bara följa receptet rakt av.

Nästa gång ska jag prova middagskit med indisk tikka masala.

(Detta inlägg är inte ett samarbete med vare sig Knorr eller Smakbox. Jag tjänar inget på om du använder rabattkoden ovan.)

Mars är redan här och jag har knappt hunnit något de senaste 3 veckorna. Men jag tänkte ändå summera februari lite.

Summering av februari

Februari blev en väldigt trevlig månad, över förväntan! Min rankning på Google ökade vilket gav resultat.

Månadens statistik februari 2017:

  • Antal unika besökare: 944 328
  • Antal sidvisningar: 2 101 728

havsutsikt februari

Marsplaner 2017

Mars får nog bli en månad där jag försöker hinna ifatt. Jag ligger efter med att lägga upp nya recept, uppdatera recept och svara på kommentarer och mejl. Men det är ok, jag har en liten bebis som kommer i första hand.

Mars är ju en vårmånad och jag längtar efter lite värme och sol. Jag längtar efter grönska och jag ska även planera årets odling, lite sent kanske somliga tycker men jag började rätt sent förra året och det blev bra resultat - nästan för bra, hela balkongen var full av tomater så jag ska ta det lite lugnt i år.😉

Jag önskar er alla en fortsatt fin mars månad! Nu är det bäst jag sätter igång med att hinna ifatt!😊