Vaniljmuffins

Baka vaniljmuffins som blir mjuka, saftiga och fluffiga. Goda som de är eller använd som grundrecept för ytterligare smaksättning.
vaniljmuffins
Tid: 30 minuter, varav 10 minuter i ugnen
24 muffins

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

  • 24 st bakformar för mellanstora muffins: ca 2,5 cm höga och 5 cm i bottendiameter

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och smält på svag värme. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften har smält och låt resten smälta av befintlig värme.

    vaniljmuffins steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Placera ut bakformar på en plåt.

    vaniljmuffins steg 3: bakformar på plåt
    Bakformar på plåt.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus och fluffig smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    vaniljmuffins steg 2: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    vaniljmuffins steg 2: vispat ägg och strösocker
    Vispat ägg och strösocker.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop så det blir blandat.

    vaniljmuffins steg 4: bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
  5. Tillsätt vetemjöl, mjölk och det smälta smöret. Vispa ihop till en jämn smet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Häll upp eller väg mjölet när du mäter upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar automatiskt för mycket vilket leder till torra muffins.)

    vaniljmuffins steg 5: vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt
    Vetemjöl, mjölk, smält smör tillsatt.
    vaniljmuffins steg 5: smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i bakformarna. Fyll dem ca 2/3 (två tredjedelar).

    vaniljmuffins steg 6: muffinssmet i bakformar
    Muffinssmet i bakformar.
  7. Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter tills de fått gyllene färg. Låt svalna på galler under bakhandduk.

    vaniljmuffins steg 7: gräddade vaniljmuffins
    Gräddade vaniljmuffins.

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (33 g): 128 kalorier, 13 g kolhydrater, 8 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Frys in muffinsarna direkt när de svalnat så håller de sig saftiga och fina minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest