| Muffins & Mjuka Kakor |

Rabarbermuffins

Mycket saftiga och goda rabarbermuffins med vanilj och kardemumma som går snabbt och enkelt att göra med detta recept.
rabarbermuffins
Mycket goda saftiga rabarbermuffins som går snabbt och enkelt att göra.
Timglas Tid: 35 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 20 st muffins (normalstora, ej amerikanska)

Ingredienser:

Muffinssmet:

Rabarber:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    Placera ut bakformar på en plåt.

  2. Skala rabarbern och skär i små bitar, ca 1 cm. Strö över mjölet och om rabarbern är extra syrlig (oftast på försommaren) så kan man även strö på socker.

    Blanda runt så det fastnar på rabarbern (detta kan man göra direkt på skärbrädan, tar man socker kan det vara lättare att blanda runt i en skål).

  3. Rör ihop smör och socker till en jämn smet. Det går bra att använda elvisp med vispar som man kan fortsätta använda i alla steg i receptet fram till att man blandar ner rabarberbitarna.

    Sätt ugnen på 200°C.

  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa med elvisp ca 5 sek för varje ägg till en fluffig smet.

  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och vispa till en jämn smet, ca 5 sek med elvisp.

  6. Tillsätt vetemjölet och vispa till en jämn smet (ca 10 sek med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (När du mäter upp vetemjölet så ska det vara löst strukna mått, gräv helst inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet istället.)

  7. Tillsätt rabarbern och blanda ihop med smeten. Använd en sked eller lägsta hastighet på elvispen.

  8. Klicka ut smeten i bakformar.

  9. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter till gyllene färg.

    Låt rabarbermuffinsarna svalna under bakhandduk.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 rabarbermuffins
1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2.1 rabarbermuffins
2.1. Skalad rabarber i bitar.
instruktion steg 2.2 rabarbermuffins
2.2. Rabarberbitar med mjöl.
instruktion steg 3 rabarbermuffins
3. Smör och socker blandat.
instruktion steg 4.1 rabarbermuffins
4.1. Första ägget.
instruktion steg 4.2 rabarbermuffins
4.2. Sista ägget.
instruktion steg 4.3 rabarbermuffins
4.3. Alla äggen nervispade.
instruktion steg 5.1 rabarbermuffins
5.1. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kardemumma.
instruktion steg 5.2 rabarbermuffins
5.2. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 6.1 rabarbermuffins
6.1. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 6.2 rabarbermuffins
6.2. En jämn smet.
instruktion steg 7.1 rabarbermuffins
7.1. Tillsätt rabarberbitarna.
instruktion steg 7.2 rabarbermuffins
7.2. Blanda.
instruktion steg 8 rabarbermuffins
8. Smeten fördelad i bakformar.
instruktion steg 9.1 rabarbermuffins
9.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.2 rabarbermuffins
9.2. Färdiggräddade rabarbermuffins.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder riktigt smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Muffinsarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Lotta penna Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för tipset! :)
penna Skrivet av Lotta
Ersatte ca hälften av rabarbern med frysta hallon och gräddade muffinsen i ca 10 minuter. De blev saftiga och jättegoda. Kommer definitivt att göras igen! :)
person Svar till Karin Thulin penna Skrivet av Susanne
Ja det går nog bra både med potatismjöl och vetemjöl, det fyller ju samma funktion - att suga upp vätskan från rabarbern så att inte muffinsarna blir blöta och kladdiga. Om den frusna rabarbern är väldigt blöt så kan du ta lite mera potatismjöl.

Läs alla 5 kommentarer