Frasig Rabarberpaj




Ingredienser:
- 100 g smör
- 2-3 stjälkar (ca 250 g) rabarber
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl potatismjöl (eller vetemjöl)
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Att strö över:
- 1-2 msk strösocker
- 2-3 msk potatismjöl

Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret och låt det svalna.
(Värm smöret bara så länge att drygt hälften smält, sedan kan resten smälta av befintlig värme. Då slipper smöret bli onödigt varmt och det svalnar fort.)
- 100 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form ca 25 cm i diameter med smör.
Tips: Använd slickepott så går det enkelt och kladdfritt att breda ut smöret (även kylskåpskallt smör går enkelt om du skär en tunn skiva).
Smörj formen med smör. -
Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda.
- 2-3 stjälkar (ca 250 g) rabarber
Rabarber i bitar. -
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke.
- 2 st ägg
Äggvitorna i en bunke. Äggulor. -
Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).
Vänd ner sockret och rör försiktigt till en jämn smet.
- 1,5 dl strösocker
Fast äggviteskum. Tillsätt strösockret. Blanda försiktigt ihop. -
Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och det avsvalnade smöret till äggulorna.
Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till äggvitorna (visparna behöver ej göras rent emellan). Vispa tills det blivit en jämn smet. Först blir smeten lite torr och smulig men efter ett par minuter med elvisp på högsta hastighet blir det en jämnare och krämigare smet och då är den klar.
- 1,5 dl potatismjöl (eller vetemjöl)
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker, smält smör till äggulorna. Torr, smulig smet. Fortsätt vispa. En jämn och krämig smet. -
Rör försiktigt ihop den vita och gula smeten till en jämn smet. Använd slickepott eller en sked.
Häll ihop den vita och gula smeten. En jämn smet. -
Häll smeten i den smorda formen.
Tryck ner rabarberbitarna i smeten.
Smeten i formen. Tryck ner rabarberbitarna. -
Strö över socker. Sikta över potatismjöl.
(När du siktar, använd en sil. Det är viktigt att sikta potatismjölet för att undvika klumpar och ojämn fördelning.)
(Angående mängd potatismjöl: Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)
- 1-2 msk strösocker
- 2-3 msk potatismjöl
Strö över socker. Sikta över potatismjöl. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills den fått lite färg.
Grädda i ugnen. -
Låt rabarberpajen svalna. Servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Färdiggräddad. En bit paj serverad med grädde.
Variationstips:
Potatismjölet i rabarberpajen kan bytas ut mot vetemjöl. Pajen blir då mjukare och mindre frasig.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i rumstemperatur eller svalare. Hållbarhet 4-5 dagar. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader i frysen.
| Efterrätter | Glutenfritt | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |

⭐ webmaster
Kan meddela att pajen blir jättegod även med krusbär i stället för rabarber! Dock har jag strött en liiiten aning mer potatismjöl på toppen, eftersom ju krusbären är lite vattnigare.

⭐ webmaster