
⭐ webmaster
Utrustning:
Smält smöret och låt det svalna.
(Värm smöret bara så länge att drygt hälften smält, sedan kan resten smälta av befintlig värme. Då slipper smöret bli onödigt varmt och det svalnar fort.)
Smörj en rund form ca 25 cm i diameter med smör.
Tips: Använd slickepott så går det enkelt och kladdfritt att breda ut smöret (även kylskåpskallt smör går enkelt om du skär en tunn skiva).
Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan bunke.
Vispa äggvitorna till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken).
Vänd ner sockret och rör försiktigt till en jämn smet.
Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och det avsvalnade smöret till äggulorna.
Vispa till en jämn smet. Det går bra att använda samma elvisp med vispar som till äggvitorna (visparna behöver ej göras rent emellan). Vispa tills det blivit en jämn smet. Först blir smeten lite torr och smulig men efter ett par minuter med elvisp på högsta hastighet blir det en jämnare och krämigare smet och då är den klar.
Rör försiktigt ihop den vita och gula smeten till en jämn smet. Använd slickepott eller en sked.
Häll smeten i den smorda formen.
Tryck ner rabarberbitarna i smeten.
Strö över socker. Sikta över potatismjöl.
(När du siktar, använd en sil. Det är viktigt att sikta potatismjölet för att undvika klumpar och ojämn fördelning.)
(Angående mängd potatismjöl: Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills den fått lite färg.
Låt rabarberpajen svalna. Servera ljummen eller rumstempererad med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt | Paj, Piroger & Pizza | Sommarmat |