| Efterrätter |

Rabarberkolapaj

Knaprigt och gott pajskal fyllt med härlig kolakräm (dulce de leche), rabarberkompott och vispad grädde. Supergott och väldigt enkelt och snabbgjort recept.
rabarberkolapaj
Fantastiskt god rabarberkolapaj med supergott och superenkelt knaprigt pajskal fyllt med dulce de leche, rabarberkompott och vispad grädde. Mums!
Timglas Tid: ca 60 min varav 25 minuters jobb
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Tillsätt farinsocker, havregryn och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.

    tillsätt farinsocker, havregryn, vetemjöl
    Tillsätt farinsocker, havregryn, vetemjöl.
    rör ihop med en sked
    Rör ihop med en sked.
  3. Klicka ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämntjock. (Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.)

    tryck ut degen i en pajform
    Tryck ut degen i en pajform.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter till gyllene färg. Låt svalna.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  5. Passa på att göra rabarberkompotten under tiden pajskalet gräddas.

    Rabarberkompott: Skölj skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en kastrull med ytterst lite vatten. Värm på medelvärme. Efter ett tag smälter rabarbern och kokar sedan i egen vätska. Sänk värmen och låt småkoka tills rabarbern är mjuk (detta tar ca 10 minuter). Under tiden det småkokar kan du blanda i strösocker, smaka av och ta ev. mer så att du får en lagom syrlig smak.

    Låt rabarberkompotten svalna. Sänk gärna ner kastrullen i kallt vatten.

    rabarberbitar i kastrull
    Rabarberbitar i kastrull.
    tillsätt strösocker
    Tillsätt strösocker.
    rabarberkompott klar
    Rabarberkompott klar.
  6. Bred ut kolakrämen (den karamelliserade mjölken) i det avsvalnade pajskalet.

    Bred ut den avsvalnade rabarberkompotten ovanpå.

    bred på kolakräm
    Bred på kolakrämen.
    bred på rabarberkompotten
    Bred på rabarberkompotten.
  7. Vispa grädden och bred ut den över rabarberkompotten.

    Sikta över kanel. Förvara i kylskåp fram till servering som bör ske så snart som möjligt.

    bred på vispad grädde
    Bred på vispad grädde.
    Rabarberkolapaj med kanel
    Strö över kanel.
    en bit rabarberkolapaj
    En bit rabarberkolapaj.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bör serveras nygjord men håller sig flera dagar i kylskåp, men framförallt grädden ser tråkigare ut för varje dag som går.

Kommentarer

Skriv en kommentar