⭐ webmaster
Rabarberkolapaj
Ingredienser:
Pajdeg:
- 125 g smör
- 0,5 dl farinsocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
Fyllning:
- 400 g rabarber
- ca 1 msk vatten
- ca 0,5 dl strösocker
- 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 tsk malen kanel
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 14 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen.
- 125 g smör
-
Tillsätt farinsocker, havregryn och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.
- 0,5 dl farinsocker
- 2 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
-
Klicka ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämntjock. (Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.)
-
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter till gyllene färg. Låt svalna.
-
Passa på att göra rabarberkompotten under tiden pajskalet gräddas.
Rabarberkompott: Skölj skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en kastrull med ytterst lite vatten. Värm på medelvärme. Efter ett tag smälter rabarbern och kokar sedan i egen vätska. Sänk värmen och låt småkoka tills rabarbern är mjuk (detta tar ca 10 minuter). Under tiden det småkokar kan du blanda i strösocker, smaka av och ta ev. mer så att du får en lagom syrlig smak.
Låt rabarberkompotten svalna. Sänk gärna ner kastrullen i kallt vatten.
- 400 g rabarber
- ca 1 msk vatten
- ca 0,5 dl strösocker
-
Bred ut kolakrämen (den karamelliserade mjölken) i det avsvalnade pajskalet.
Bred ut den avsvalnade rabarberkompotten ovanpå.
- 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
-
Vispa grädden och bred ut den över rabarberkompotten.
Sikta över kanel. Förvara i kylskåp fram till servering som bör ske så snart som möjligt.
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 tsk malen kanel
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |
⭐ webmaster
Vänligen Eva Jilderbo