Rabarberkolapaj

Knaprigt och gott pajskal fyllt med härlig kolakräm (dulce de leche), rabarberkompott och vispad grädde. Supergott och väldigt enkelt och snabbgjort recept.
rabarberkolapaj
Tid: ca 60 min varav 25 minuters jobb
6-8 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 14 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Tillsätt farinsocker, havregryn och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.

    tillsätt farinsocker, havregryn, vetemjöl
    Tillsätt farinsocker, havregryn, vetemjöl.
    rör ihop med en sked
    Rör ihop med en sked.
  3. Klicka ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämntjock. (Detta går på 1 minut med denna enkla pajdeg.)

    tryck ut degen i en pajform
    Tryck ut degen i en pajform.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 14 minuter till gyllene färg. Låt svalna.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddat pajskal
    Färdiggräddat pajskal.
  5. Passa på att göra rabarberkompotten under tiden pajskalet gräddas.

    Rabarberkompott: Skölj skala och skiva rabarbern. Lägg bitarna i en kastrull med ytterst lite vatten. Värm på medelvärme. Efter ett tag smälter rabarbern och kokar sedan i egen vätska. Sänk värmen och låt småkoka tills rabarbern är mjuk (detta tar ca 10 minuter). Under tiden det småkokar kan du blanda i strösocker, smaka av och ta ev. mer så att du får en lagom syrlig smak.

    Låt rabarberkompotten svalna. Sänk gärna ner kastrullen i kallt vatten.

    rabarberbitar i kastrull
    Rabarberbitar i kastrull.
    tillsätt strösocker
    Tillsätt strösocker.
    rabarberkompott klar
    Rabarberkompott klar.
  6. Bred ut kolakrämen (den karamelliserade mjölken) i det avsvalnade pajskalet.

    Bred ut den avsvalnade rabarberkompotten ovanpå.

    bred på kolakräm
    Bred på kolakrämen.
    bred på rabarberkompotten
    Bred på rabarberkompotten.
  7. Vispa grädden och bred ut den över rabarberkompotten.

    Sikta över kanel. Förvara i kylskåp fram till servering som bör ske så snart som möjligt.

    bred på vispad grädde
    Bred på vispad grädde.
    Rabarberkolapaj med kanel
    Strö över kanel.
    en bit rabarberkolapaj
    En bit rabarberkolapaj.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (190 g): 538 kalorier, 57 g kolhydrater, 32 g fett, 7 g protein

Hållbarhet och förvaring

Bör serveras nygjord men håller sig flera dagar i kylskåp, men framförallt grädden ser tråkigare ut för varje dag som går.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Kolakrämen är karamelliserad mjölk och den köper man färdig i en konservburk. Klicka på ingrediensen i receptet för mer information. Rabarberkompotten gör du enligt receptet.
Skrivet av Eva
hej, förstår inte hur kolakrämen görs i ovan recept, den karamelliserade vätskan -är det den enbart som är kolakrämen?
Vänligen Eva Jilderbo

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest