
Kokosgodis Bounty
💬 87 kommentarer



Ingredienser:
- 50 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 200 g kokosflingor
Garnering:
- 200 g ljus choklad
- eller mörk choklad
- 25 g kokosfett
- eller 2 msk olja



Gör så här:
-
Smält smöret. Tillsätt sirap, strösocker och grädde och blanda till en jämn smet.
- 50 g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
Smält smör, sirap, socker, grädde. Blandat. -
Låt koka upp och koka ca 10-15 minuter. Koka på medelvärme så det bubblar ordentligt. Rör om lite då och då.
(Det som händer är att man kokar bort en del av vätskan så att när det senare stelnar blir en fast konsistens även i rumstemperatur. Om man vill kan man mäta temperaturen på smeten med en termometer för att se när den är klar. Min smet var 105°C efter ca 10 minuter och då tog jag bort den från värmen.)
Smeten kokar. -
Tillsätt kokosflingorna. Rör om så det blir blandat.
- 200 g kokosflingor
Kokosflingor tillsatt. Kokossmeten klar. -
Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper ca 20x16 cm.
(För perfekt raka kanter kan man använda gjut- och bakbalkar som jag gjort.)
Kokossmeten i formen. -
Ställ kylskåpskallt eller kallare och låt stelna.
I frysen tar det ca 30 minuter. I kylskåp tar det ca 2 timmar. Om det är kallt ute på vintern så kan man täcka över och ställa ut.
Smeten har stelnat. -
Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.
Kokosbitar. -
Smält chokladen och kokosfett eller olja i en kastrull, i ett vattenbad eller i mikron. Det viktiga är att smälta på låg effekt och röra om. Chokladen får inte koka för då blir den kornig. När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mer. Rör om tills all choklad smält.
- 200 g ljus choklad
- eller mörk choklad
- 25 g kokosfett
- eller 2 msk olja
Choklad som ska smältas. Smält choklad. - 200 g ljus choklad
-
Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Skrapa bort överflödig choklad.
Lägg godisbitarna på smörpapper och låt chokladen stelna, gärna svalt i kylskåp så går det fort.
Förvara bountybitarna svalt, gärna i kylskåp.
Kokosbitar doppade i choklad. Bountybitar serveras.
| Glutenfritt | Godis | Jul | Julgodis |




Pressa till bitarna lite innan jag doppade dem i chokladen så lossnade inte kokos. Använde gaffel så chokladen kunde rinna av lite bättre. Och 200g räckte knappt. 3 bitar som blev utan choklad:)
