Rabarber och jordgubbspaj

Snabbt och enkelt recept på en smulpaj med rabarber och jordgubbar som passar väldigt bra ihop. Den mycket goda rabarber- och jordgubbspajen går fort att göra tack vare smuldegen.
smulpaj med jordgubbar och rabarber
Timglas Tid: 45 minuter varav 25 min i ugnen
Portioner 6 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och låt stå framme i rumstemperatur.

    Gör gärna fyllningen under tiden.

    smör
    Smör.
  2. Tillsätt vetemjöl, havregryn och strösocker.

    Arbeta ihop till en smulig deg för hand eller använd elvisp med vispar.

    ingredienser till smuldegen
    Ingredienser till smuldegen.
    färdig smuldeg
    Färdig smuldeg.
  3. Skölj, skala och skär rabarber i ca 1 cm tjocka bitar.

    Lägg i en pajform ca 25 cm i diameter.

    rabarberskivor i pajform
    Rabarberskivor i pajform.
  4. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i skivor. Fördela dem ovanpå rabarbern.

    jordgubbar i skivor
    Jordgubbar i skivor.
    rabarber och jordgubbar
    Rabarber och jordgubbar.
  5. Strö på strösocker och sikta över potatismjölet.

    (Använd gärna sil när du siktar. Att man siktar är för att undvika klumpar.)

    socker och potatismjöl
    Socker och potatismjöl.
  6. Fördela smuldegen över fyllningen.

    ogräddad paj
    Ogräddad paj.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 25 minuter tills pajen fått fin färg.

    färdiggräddad rabarberpaj
    Färdiggräddad rabarberpaj.
  8. Låt svalna och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    paj serverad
    Paj serverad.

Näringsvärde Näringsvärden

Näringsvärde per portion (190 g): 422 kalorier, 50 g kolhydrater, 22 g fett, 5 g protein, 4 g fibrer

byt ut Variationstips

Byt havregryn helt eller delvis mot kokosflingor. Använd råsocker istället för vanligt socker. Strö över ½ tsk malen ingefära över fyllningen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Monica Asplund ✏️ Skrivet av Susanne
Ja tina dem helst först så du kan hälla bort en del vätska särskilt om det är mycket is så kan det bli för mycket vatten annars. Lite extra potatismjöl är att rekommendera.
✏️ Skrivet av Monica Asplund
Frysta jordgubbar, funkar det om man tar i lite mer potatismjöl?
💬 Svar till Kerstin ✏️ Skrivet av Susanne
Det låter jättegott! Tack för tips!
✏️ Skrivet av Kerstin
Jag hade inga rabarber men såg att svartavinbären mognat så jag fyllde pajform botten av dessa och färska jordgubbar ovanpå. Jag hittade en öppnad vitchoklad och hackade den och strödde över bären minskade på sockret som skulle strös över. I övrigt följde jag receptet. Det blev en mycket syrlig och god paj.
💬 Svar till Elin ✏️ Skrivet av Susanne
Nej men det kan bli blött i botten om man inte har det. Potatismjölet suger upp vätskan och gör den lite geléaktig vilket blir väldigt gott.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest