Hem> Efterrätter> Rabarber och jordgubbspaj

Rabarber och jordgubbspaj

Snabbt och enkelt recept på en smulpaj med rabarber och jordgubbar som passar väldigt bra ihop. Den mycket goda rabarber- och jordgubbspajen går fort att göra tack vare smuldegen.
smulpaj med jordgubbar och rabarber
Enkelt recept på rabarber- och jordgubbspaj - en smulpaj med jordgubbar och rabarber.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla
Tid: 45 minuter varav 25 min i ugnen
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och låt stå framme i rumstemperatur.

    Gör gärna fyllningen under tiden.

    smör
    Smör.
  2. Tillsätt vetemjöl, havregryn och strösocker.

    Arbeta ihop till en smulig deg för hand eller använd elvisp med vispar.

    ingredienser till smuldegen
    Ingredienser till smuldegen.
    färdig smuldeg
    Färdig smuldeg.
  3. Skölj, skala och skär rabarber i ca 1 cm tjocka bitar.

    Lägg i en pajform ca 25 cm i diameter.

    rabarberskivor i pajform
    Rabarberskivor i pajform.
  4. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i skivor. Fördela dem ovanpå rabarbern.

    jordgubbar i skivor
    Jordgubbar i skivor.
    rabarber och jordgubbar
    Rabarber och jordgubbar.
  5. Strö på strösocker och sikta över potatismjölet.

    (Använd gärna sil när du siktar. Att man siktar är för att undvika klumpar.)

    socker och potatismjöl
    Socker och potatismjöl.
  6. Fördela smuldegen över fyllningen.

    ogräddad paj
    Ogräddad paj.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 25 minuter tills pajen fått fin färg.

    färdiggräddad rabarberpaj
    Färdiggräddad rabarberpaj.
  8. Låt svalna och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    paj serverad
    Paj serverad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (190 g): 422 kcal, 50 g kolhydrater, 22 g fett, 5 g protein, 4 g fibrer

Variationstips

Byt havregryn helt eller delvis mot kokosflingor. Använd råsocker istället för vanligt socker. Strö över ½ tsk malen ingefära över fyllningen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Agneta
Jättegott
Svar till Monica Asplund Skrivet av Susanne
Ja tina dem helst först så du kan hälla bort en del vätska särskilt om det är mycket is så kan det bli för mycket vatten annars. Lite extra potatismjöl är att rekommendera.
Skrivet av Monica Asplund
Frysta jordgubbar, funkar det om man tar i lite mer potatismjöl?
Svar till Kerstin Skrivet av Susanne
Det låter jättegott! Tack för tips!
Skrivet av Kerstin
Jag hade inga rabarber men såg att svartavinbären mognat så jag fyllde pajform botten av dessa och färska jordgubbar ovanpå. Jag hittade en öppnad vitchoklad och hackade den och strödde över bären minskade på sockret som skulle strös över. I övrigt följde jag receptet. Det blev en mycket syrlig och god paj.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl