
Jag undrar bara hur länge man ska köra degen i maskinen om man göra halva satsen? Halva tiden eller hela 20 minuter?
Går det lika bra med brödsirap som honung?
Bästa hälsningar
Christel
Utrustning:
Smula ner jästen i en stor degbunke till din köksmaskin.
Häll på lite av vattnet och lös upp jästen.
Häll på resten av vattnet, salt, honung, olja och solrosfrön (eller sesamfrön) samt dinkelmjölet.
Sätt igång köksmaskinen och tillsätt vetemjölet efter hand.
Låt maskinen sedan arbeta degen mycket väl, gärna ca 20 minuter.
Strö lite mjöl över degen. Sätt på plastfolie eller plastlock som passar till din köksmaskin och ställ den i kylen, gärna över natten. Den ska jäsa minst 8 timmar och max 24 timmar.
Ta ut degen ur kylskåpet. Den ska nu ha jäst och blivit mellan 2-3 gånger så stor.
(Det jäser rejält så se till att ha gott om plats ovanför i kylskåpet, för mig lyfte degen glasskivan ovanför.)
Ta upp degen ur degbunken på ett bakbord. Degen ska inte knådas. Mjöla och var lätt på handen under hela utbakningen.
Dela degen i 4 delar.
Platta ut (ej knåda) varje del till en tjock rektangel. Dela rektangeln i 6 strimlor. Rulla ev. ut strimlorna en aning så de blir ca 40 cm långa.
Tvinna strimlorna två och två om varandra till fina baguetter som är lika långa som plåten. Lägg dem på baguetteplåtar eller vanliga plåtar.
(Tvinnandet gör att baguetterna håller den runda formen bättre och blir finare. Använder du baguetteplåtar kan man skippa tvinnandet om man vill och bara dela degplattan i 3 delar eftersom baguetteplåten hjälper till att forma baguetterna runda. Dock blir de lite finare om man tvinnar dem.)
Låt jäsa ca 45 minuter under bakhandduk.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 15-17 minuter till gyllene färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Avnjut baguetterna ljumna eller avsvalnade.
Hållbarhet och förvaring:
| Bröd |