| Bröd - Matbröd | Frukost |

Nyttiga frukostbullar

Nyttigt och gott frukostbröd med kli och rågmjöl. Ett recept på goda bullar till frukost eller varför inte till lunchen eller middagen.
frukostbullar
Mycket goda och nyttiga frukostbullar gör du med detta recept.
Timglas Tid: 1 timme 50 minuter varav 70 minuters jäsning och 10 minuter i ugnen
Portioner 24 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.

Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.

Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter eller varmluftsugn i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

glödlampa Tips:

Utmärkt att frysa och inte tina mer än man äter upp så får man alltid färskt bröd!

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Benjamin Sisko    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för att du delar med dig, bra att veta!
   kommentar  Skrivet av  Benjamin Sisko  
Jag bakade dessa på "Lantbrödsmjöl 4 sädesslag" - det enda jag ändrade var att sätta till två teskedar hel brödkrydda, en halv deciliter mjölk extra, bytte ut olivoljan mot vanlig rapsolja, och så löste jag sockret direkt i mjölken och oljan. Kan även rekommendera att grädda dem med en skål vatten underst i ugnen! Det blev mycket mjuka, härliga bröd.
 svar  Svar till  Kristin    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Hej!
Man sticker ner ett finger i mjölken och om den knappt känns så är den 37 grader. Eftersom kroppstemperaturen är 37 grader så är det enkelt att känna vad som är kallare eller varmare eller exakt lika med 37 grader!

Ett tips är dock att röra med en sked i mjölken eftersom när man värmer på plattan så värms det ju från botten och då är risken stor att det är varmare än 37 grader i botten och då blir det för varmt och jästen dör och det jäser dåligt.

Så rör om med en sked och stoppa ner ett finger och känn efter!

Lycka till!

   kommentar  Skrivet av  Kristin  
Hej! Hur man kan veta om mjölken är 37 grader om man inte har någon termometer? Är det bara att gå på känn, eller? Tack för en grymt bra receptsida förresten! :)
 svar  Svar till  muu    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Hej! Det låter som att din jäsning misslyckats i så fall. Tänk på att degspadet måste ha rätt temperatur, 37°C. Rör om i det så värmen fördelar sig så det inte är för varmt i botten och känn efter att det är rätt temperatur, innan du häller det över jästen. Är det för varmt dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt.

Sedan får du låta det jäsa så länge att du ser att det har jäst till ungefär dubbel storlek. Det kan ibland ta längre tid än vad som står i ett recept. Det beror på om man haft lite för kall degvätska eller om man har kallt inomhus eller dragigt så tar jäsningen längre tid.

Hoppas dessa tips hjälper. Tipsen är generella och gäller vid all bakning med jäst.

Skriv och läs alla 45 kommentarer