| Bröd | Frukost |

Frukostbullar

Nyttigt och gott frukostbröd med kli och rågmjöl. Ett recept på goda och nyttiga småbröd till frukost. Dessa frukostbullar blir en perfekt start på dagen. De är även goda som tillbehör till lunch eller kvällsmat.
frukostbullar
Tid: 1 timme 50 minuter varav 70 minuters jäsning och 10 minuter i ugnen
24 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med varmluftsfunktion
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.

Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.

Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter med över- och undervärme eller med ugnen inställd på varmluft i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Näringsvärden

Näringsvärde per bulle (57 g): 138 kalorier, 22 g kolhydrater, 3 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Utmärkt att frysa och inte tina mer än man äter upp så får man alltid färskt bröd!

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Peter Wideen
Verkligen gott bröd och enkelt att göra. Tack för receptet.

Mvh // Peter
Svar till Benjamin Sisko Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig, bra att veta!
Skrivet av Benjamin Sisko
Jag bakade dessa på "Lantbrödsmjöl 4 sädesslag" - det enda jag ändrade var att sätta till två teskedar hel brödkrydda, en halv deciliter mjölk extra, bytte ut olivoljan mot vanlig rapsolja, och så löste jag sockret direkt i mjölken och oljan. Kan även rekommendera att grädda dem med en skål vatten underst i ugnen! Det blev mycket mjuka, härliga bröd.
Svar till Kristin Skrivet av Susanne

Hej!
Man sticker ner ett finger i mjölken och om den knappt känns så är den 37 grader. Eftersom kroppstemperaturen är 37 grader så är det enkelt att känna vad som är kallare eller varmare eller exakt lika med 37 grader!

Ett tips är dock att röra med en sked i mjölken eftersom när man värmer på plattan så värms det ju från botten och då är risken stor att det är varmare än 37 grader i botten och då blir det för varmt och jästen dör och det jäser dåligt.

Så rör om med en sked och stoppa ner ett finger och känn efter!

Lycka till!

Skrivet av Kristin
Hej! Hur man kan veta om mjölken är 37 grader om man inte har någon termometer? Är det bara att gå på känn, eller? Tack för en grymt bra receptsida förresten! :)

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest