Morotsbröd

Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Morotsbröd utbakade till morotsbullar
Både goda och nyttiga morotsbullar.
Timglas Tid: 1 h 45 min
Portioner 24 bullar eller 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Bullar: 225 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
  • Limpor: 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Baka morotsbröd så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37°C. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225°C. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

glödlampa Tips & tricks:

Morotsbröden går bra att frysa.

byt ut Variationstips:

Solrosfrön, linfrön och vetekli kan bytas ut mot t.ex. havregryn, kruskakli, vetegroddar etc. eller helt uteslutas och ta mer grahamsmjöl eller vetemjöl istället. man kan istället för vetemjöl och grahamsmjöl använda bara rågsikt. Det går att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special om man vill. Man kan använda mjölk istället för vatten. Man kan ta ½ dl olivolja istället för smör.

Se även dessa recept

| Bröd | GI | Nyår | Påsk |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Dan Svensson
Hejsan Susanne !
Är en ung kille på 78 bast ,tycker det är kul att baka,
och har nu kommit i kontakt med dina recept ,dom år
de finaste och mest pedagogiska med fina bilder som jag har sett KANON ,
Kram hej svejs Danne.
✏️ Skrivet av Mikael
Jättegott bröd! Jag bytte smöret mot olivolja som det står att man kan och så gjorde jag dubbel sats och lade degen i en stor teflonbakform och så gräddade jag i 175´C varm ugn i 50 minuter vilket blev riktigt bra. Det står inget i receptet hur grovrivna morötterna ska vara men jag rev så fint som det gick på rivjärnet så det blev riktigt saftigt morotsmos. kanske skulle det smaka bra att tillsätta 1 dl ljusa russin(?) Kanske ska prova nästa gång.
💬 Svar till Cissi ✏️ Skrivet av Susanne
Det du är ute efter är kalljäsning. Kolla på receptet på kalljästa dinkelbaguetter så ser du hur det går till. Degvätskan ska alltså vara kall. Nu har jag inte provat att kalljäsa just det här receptet men jag ser ingen anledning till att det inte skulle fungera. Oftast blir faktiskt brödet godare när det får kalljäsa eftersom det då jäser längre tid. Samma sak med surdegsbröd som också får jäsa riktigt länge.
Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går! :)
✏️ Skrivet av Cissi
Dum fråga kanske, men kan man jäsa frallorna över natten? tänker om man vill ha nybakt bröd på morgonen men inte orkar göra hela jobbet. Jag tänker att jag ska göra klart allt, rulla bullarna osv och sen bara slänga in i ugnen på morgonen...Kanske blir jättekonstigt? Är inte så van vid det här med brödbak.
💬 Svar till bisstu ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Ja precis är det så. Det är bara att experimentera på! Skriv gärna en kommentar och ge dina bästa tips!