Morotsbröd
Ingredienser:
- 50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar
- 50 g smör
- 5 dl vatten
- 1,5 tsk salt
- 1 dl vetekli
- 1 dl solroskärnor
- 0,5 dl linfrö
- 4 dl rivna morötter
- 3 dl grahamsmjöl
- 6-8 dl vetemjöl special
Utrustning:
- ev.
matberedare
eller rivjärn - ev.
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
Ugn:
- Bullar: 225 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
- Limpor: 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37°C. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.
Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225°C. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Jag har använt dina recept ett flertal gånger.
Men nu kommer de upp stora reklam bilder mitt i receptet så att du kan inte lösa innehållet.
Jag förstår om du vill ha betalt för jobbet
Men då behöver de framgå hur jag ska göra.
De recept jag använt är morotsbröd.
Som de är nu ser jag inte innehållet i receptet pågrund av filmerna med reklam.
Maria
Är en ung kille på 78 bast ,tycker det är kul att baka,
och har nu kommit i kontakt med dina recept ,dom år
de finaste och mest pedagogiska med fina bilder som jag har sett KANON ,
Kram hej svejs Danne.
webmaster
Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går! :)
webmaster
webmaster
webmaster
Det jag funderar på bara är varför jäst för söta degar? Då det inte är något socker eller sirap i det. Nästa gång ska jag dock prova att ha i lite sirap eller kanske lite honung! :D
Tack för ett kanon recept!
Familjens nya älsklingsbröd!
webmaster
MVH Krizz
webmaster
Det låter som du haft fel ugnsinställning. Du måste ha både och under- och övervärme (standardinställning). Det låter som du bara haft övervärme? Kan det vara så?
Annars kanske det är så att ugnsvämen bör höjas till 200°C för limporna. Prova gärna det och skriv gärna och berätta hur det blev. Jag ska själv prova det nästa gång jag bakar dessa och se vilket som blir bäst!
Gjorde även 16 bullar istället för 24. Men ska testa igen och se om resultatet blir bättre.
webmaster
Rågflingebullar GI-bröd
Fiberrika brytbröd
Hamburgerbröd
Rågrutor
Solrosfrallor
Mörkt filmjölksbröd
Matiga baguetter
Kalljästa dinkelbaguetter