Morotsbröd

Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Morotsbröd utbakade till morotsbullar
Både goda och nyttiga morotsbullar.
Timglas Tid: 1 h 45 min
Portioner 24 bullar eller 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Baka morotsbröd så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

glödlampa Tips:

Morotsbröden går bra att frysa.

byt ut Variationstips:

Solrosfrön, linfrön och vetekli kan bytas ut mot t.ex. havregryn, kruskakli, vetegroddar etc. eller helt uteslutas och ta mer grahamsmjöl eller vetemjöl istället. man kan istället för vetemjöl och grahamsmjöl använda bara rågsikt. Det går att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special om man vill. Man kan använda mjölk istället för vatten. Man kan ta ½ dl olivolja istället för smör.

Kommentarer till Morotsbröd

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Mikael
Jättegott bröd! Jag bytte smöret mot olivolja som det står att man kan och så gjorde jag dubbel sats och lade degen i en stor teflonbakform och så gräddade jag i 175´C varm ugn i 50 minuter vilket blev riktigt bra. Det står inget i receptet hur grovrivna morötterna ska vara men jag rev så fint som det gick på rivjärnet så det blev riktigt saftigt morotsmos. kanske skulle det smaka bra att tillsätta 1 dl ljusa russin(?) Kanske ska prova nästa gång.
besökare Svar till Cissi penna Skrivet av Susanne
Det du är ute efter är kalljäsning. Kolla på receptet på kalljästa dinkelbaguetter så ser du hur det går till. Degvätskan ska alltså vara kall. Nu har jag inte provat att kalljäsa just det här receptet men jag ser ingen anledning till att det inte skulle fungera. Oftast blir faktiskt brödet godare när det får kalljäsa eftersom det då jäser längre tid. Samma sak med surdegsbröd som också får jäsa riktigt länge.
Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går! :)
penna Skrivet av Cissi
Dum fråga kanske, men kan man jäsa frallorna över natten? tänker om man vill ha nybakt bröd på morgonen men inte orkar göra hela jobbet. Jag tänker att jag ska göra klart allt, rulla bullarna osv och sen bara slänga in i ugnen på morgonen...Kanske blir jättekonstigt? Är inte så van vid det här med brödbak.
besökare Svar till bisstu penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Ja precis är det så. Det är bara att experimentera på! Skriv gärna en kommentar och ge dina bästa tips!
penna Skrivet av Anna
Tack för ett bra grundrecept! Jag experimenterar lite med tillsatserna, men det är bra att ha en bra grund att utgå ifrån. =)
penna Skrivet av Emelie
Vad goda och saftiga de blev. Jag var tvungen att ha i mycket mer mjöl för att ens kunna arbeta ihop degen, men resultatet blev väldigt bra.
besökare Svar till Lisa penna Skrivet av Susanne
Läs på torrjästförpackningen. Oftast blandar man torrjästen med mjölet och så värmer man degvätskan till ca 45°C.
penna Skrivet av Lisa
Hur gör man om man bara har torrjäst? Är nämligen i Australien just nu och här finns inte samma jäst som hemma!
penna Skrivet av Madde
Har bakat detta bröd ikväll :) och det blev jätte gott, jag tog jäst för söta degar eftersom det var det ända jag hade hemma. *tur att jag såg att det gick att använda det i kommentarerena*
besökare Svar till Christoffer penna Skrivet av Susanne
Nej det går säkert lika bra med jäst för matbröd, kanske t.o.m. bättre. Det var nog så att jag själv bakade dem med den jästen när jag skrev receptet och det blev bra så därför skrev jag så. Annars brukar jag inte använda jäst för söta degar om det är mindre än 1 msk socker/sirap/honung per 5 dl degvätska. Jag kommer nog ändra till jäst för matbröd i det här receptet! Tack för att du påpekade det! Det blir säkert gott med sirap eller honung, dock mindre nyttigt! :)

Läs alla 59 kommentarer

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd | GI Recept | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |