Solroskärnor

solroskärnor
Naturella solroskärnor.

Solroskärnor är skalade frön från solrosblomman.

Solroskärnor är rika på protein, mineraler, vitaminer, nyttiga fettsyror och har en mild nötsmak. 

De används i matbröd, bakverk, sallader och müsli.

Det finns ekologiskt odlade solrosfrön att köpa.

Om man bakar bröd med bikarbonat så blir solroskärnorna gröna på grund av att bikarbonat är basiskt och under hög temperatur och med syre så reagerar det med fettsyrorna i solrosfröna. Det är helt ofarligt.

Rosta solroskärnor

Solroskärnorna blir mycket godare om man rostar dem för då kommer smakerna fram mycket mera.

Värm upp en stekpanna (utan fett) och "stek" sedan solroskärnorna på medelvärme tills de doftar gott och får en gyllene färg. Vänd runt så de inte bränns.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av solroskärnor.

Energi: 594 kcal
Kolhydrater: 13 g
Protein: 23 g
Fett: 50 g
Fibrer: 6 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

sunflower seed

Hitta Finns i affären:

Solroskärnor finns bland övriga kärnor och nötter i anslutning till bakningsprodukter.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Solroskärnor har en hållbarhet på ca 1 år men se märkning på förpackningen. Förvaras torrt ej över normal rumstemperatur.

Sedlar Pris:

ca 80 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Större påsar ger oftast ett billigare kilopris än små påsar.

Byt ut Ersätt med:

Andra frön t.ex. pumpakärnor, pinjenötter, sesamfrön.

Vad väger solroskärnor?

Måttomvandla solroskärnor mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Nötter, frön |


Brytbröd med sesamfrö

Brytbröd

Recept på brytbröd. Mycket goda och dekorativa att servera till middag, frukost eller mellanmål. Smidiga att baka.

klocka Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
kalljästa dinkelbaguetter

Kalljästa dinkelbaguetter

Baka underbart goda och luftiga, lagom sega baguetter med dinkelmjöl som får kalljäsa i kylskåpet.

klocka Tid: 1 timmes jobb + minst 9 timmars jäsning
Lantbröd för bakmaskin

Lantbröd för bakmaskin

Recept på lantbröd för bakmaskin. Innehåller lantbrödsmjöl.

klocka Tid: ca 3 timmar, varav 5 min jobb
Morotsbröd utbakade till morotsbullar

Morotsbröd

Ett recept som ger dig gott och nyttigt morotsbröd som bakas ut till morotsbullar eller morotslimpor.

klocka Tid: 1 h 45 min
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd

Mycket enkelt recept på jättegoda mörka grova limpor med solrosfrön och annat gott som inte kräver jäsning. Blanda bara ingredienserna och grädda i ugnen!

klocka Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
bakmaskin solrosbröd

Solrosbröd i bakmaskin

Baka gott och nyttigt bröd med bakmaskin. Ett recept med rågmjöl, lantbrödsmjöl, kli, solrosfrön, olivolja m.m.

klocka Tid: 3 timmar, varav 5 min jobb
Solrosfrallor

Solrosfrallor

Recept på jättegoda solrosfrallor - små bröd med solrosfrön. Servera till middag eller som frukostbröd.

klocka Tid: ca 2 timmar

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av marlene
Hej
2 små frågor:
Är det verkligen nyttigt fett i solrosfrö? Omega 6 trodde jag vi redan fick lite för mycket av.
Är det nyttigare med rostade solrosfrö? Vid en matlagningskurs sas att proteinhalten vid rostade är högre. Kan det stämma?
💬 Svar till Linus Lövberg ✏️ Skrivet av Susanne
Jag håller helt med dig att man ska lukta och smaka innan man slänger mat samt att hur länge något håller sig beror på hur man förvarar det. Hållbarhetstiden jag har skrivit är ett ungefärligt värde utifrån de bäst-före-datum som brukar stå på påsarna för att man ska veta på ett ungefär hur länge något håller sig.
✏️ Skrivet av Linus Lövberg
Hållbarhet på ett år? Haha. Jag googlade och kom in på denna sidan, sitter och äter över fem år gamla solroskärningar från företaget pride, ekologiska, i min filmjölk med skivade bananer. Inga problem alls. De har stått i torrskåpet i sin påse med en klämma. Cirka 5 år.

Smaka och lukta som vanligt, frön blir lite bäska om de är dålig, du känner det på smaken. Bara spotta ut och slänga isåfall. Men ett år stämmer inte riktigt enl. min mening. Frön håller generellt väldigt länge om de står torrt och svalt. Så släng inte duglig mat.
💬 Svar till Gunilla ✏️ Skrivet av Susanne
Ja läser man på förpackningarna så är det skillnad. Det kan nog också bero på att de är rostade och inte bara saltade. Tror de är rostade i solrosolja så att saltet fastnar.
✏️ Skrivet av Gunilla
Aha, du menar bara för att dom är saltade så försvinner hållbarheten? Annat saltat brukar få längre hållbarhet. Visste inte detta men ska uppmärksamma hållbarheten nästa gång jag köper.