Mörkt bröd



Ingredienser:
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solrosfrön, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk

Utrustning:
- 2 st brödformar à 1,5 liter
Gör så här:
-
Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Blanda ordentligt.
(Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solrosfrön, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke. Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat. -
Häll på olja, sirap och filmjölk.
Blanda till en jämn smet med en slev.
(Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk
Olja, sirap och filmjölk tillsatt. Brödsmeten blandad. - 0,5 dl olivolja
-
Häll smeten i smorda avlånga brödformar.
(Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)
Brödsmeten i brödformar. -
Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)
Brödet gräddas i ugnen. -
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.
Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.
Färdiggräddade bröd. Bröden invirade i handdukar. Brödet serveras.
Serveringstips:
Servera gärna till mat, frukost eller mellanmål. Gott med ost. Observera att solrosfröna kan få en grönaktig färg, den beror på en kemisk reaktion med bikarbonatet som är helt ofarlig.
Tips:
Om brödet spricker vid gräddning så kan det bero på att brödsmeten inte blandats ordentligt eller att ugnen har haft en för hög temperatur.
Variationstips:
Vill man ha sötare bröd så kan man ta upp till 2 dl mörk sirap i brödet, skippa då gärna saltet. Brödet blir mörkare i färgen ju mer sirap man tar.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i lufttäta plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. Skiva gärna limporna innan du fryser in dem så kan du ta upp bara de skivor du ska äta och på så vis alltid få färskt bröd. I rumstemperatur håller sig brödet 4-5 dagar.
| Bröd - Matbröd |

⭐ webmaster
Ska bröden gräddas tills baktermometern visar 98 grader eller i 100 minuter (1 tim och 40 minuter)? Det går snabbare om man väljer termometermetoden, det skiljer ca15 minuter i gräddningstid.

⭐ webmaster