
Mörkt bröd
💬 147 kommentarer


Ingredienser:
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solroskärnor, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk

Utrustning:
- 2 st brödformar à 1,5 liter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 1 timmar och 40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Blanda ordentligt.
(Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solroskärnor, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke. Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat. -
Häll på olja, sirap och filmjölk.
Blanda till en jämn smet med en slev.
(Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk
Olja, sirap och filmjölk tillsatt. Brödsmeten blandad. - 0,5 dl olivolja
-
Häll smeten i smorda avlånga brödformar.
(Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)
Brödsmeten i brödformar. -
Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)
Brödet gräddas i ugnen. -
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.
Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.
Färdiggräddade bröd. Bröden invirade i handdukar. Brödet serveras.
Serveringstips:
Tips & tricks:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Bröd |




⭐ webmaster

Ska bröden gräddas tills baktermometern visar 98 grader eller i 100 minuter (1 tim och 40 minuter)? Det går snabbare om man väljer termometermetoden, det skiljer ca15 minuter i gräddningstid.