Mörkt filmjölksbröd
Mycket god mörk filmjölkslimpa, ett mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning!
Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Mängd: 2 limpor
Ingredienser:
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solroskärnor, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk
Vegetariskt - För veganskt: Byt ut filmjölk mot havregurt.
Utrustning:
- 2 st brödformar à 1,5 liter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 1 timmar och 40 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per limpa (997 g): 2289 kcal, 254 g kolhydrater, 100 g fett, 66 g protein
Serveringstips
Servera gärna till mat, frukost eller mellanmål. Gott med ost. Observera att solrosfröna kan få en grönaktig färg, den beror på en kemisk reaktion med bikarbonatet som är helt ofarlig.
Tips & tricks
Om brödet spricker vid gräddning så kan det bero på att brödsmeten inte blandats ordentligt eller att ugnen har haft en för hög temperatur.
Variationstips
Vill man ha sötare bröd så kan man ta upp till 2 dl mörk sirap i brödet, skippa då gärna saltet. Brödet blir mörkare i färgen ju mer sirap man tar.
Hållbarhet och förvaring
Förvara i lufttäta plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. Skiva gärna limporna innan du fryser in dem så kan du ta upp bara de skivor du ska äta och på så vis alltid få färskt bröd. I rumstemperatur håller sig brödet 4-5 dagar.
️ Skrivet av
God och bästa brödet
️ Skrivet av
Älskar detta recept!
Jag har adderat 1 dl rårörda lingon och det funkar väldigt bra.
A-Fil funkar naturligtvis lika bra som vanlig fil.
Jag har adderat 1 dl rårörda lingon och det funkar väldigt bra.
A-Fil funkar naturligtvis lika bra som vanlig fil.
️ Skrivet av
hej testa baka bröden tog 60 minuter för att komma upp i98 grader väldigt bra bröd skall testa igen skall ta med till jobbet och så får jobbar kompisarna vara testpanel..
️ Skrivet av
... men rågkrosset måste väl skållas först, annars är det väl stenhårt. Linfröna kan hänga med i skållningen.
️ Skrivet av
Jag är inte så bra att baka och inte heller förtjust i limpa men det här tog priset. Forutom att det är så enkel bara blanda blanda 😂😂som jag är duktig på 😁 det ör också gottigottgott. Tack vare filmjolken som en butik har levererat fel så hamnade jag istället på din sida. Tack så jättemycket. Har aldrig haft så rolig att äta egen bakat bröd som nu. Har minskat tiden till 95min eftersom jag har en för värm ugn. Det gick bra. Var lite orolig hur den smakar utan socker men va gott det var😁. Jag ska prova de andra recepten och återkommer. Just nu är jag in heaven 😂😂🙋♀️⚘⚘⚘