Mörkt bröd

Mycket god mörk filmjölkslimpa, ett mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning!
Mörkt bröd
Recept på otroligt gott mörkt bröd med filmjölk, mörk sirap och massa goda frön. Mörk filmjölkslimpa är väldigt enkel att göra.
Timglas Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt - För veganskt: Byt ut filmjölk mot havregurt.

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.

    Blanda ordentligt.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)

    mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke.
    mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat.
  2. Häll på olja, sirap och filmjölk.

    Blanda till en jämn smet med en slev.

    (Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)

    olja, sirap och filmjölk tillsatt
    Olja, sirap och filmjölk tillsatt.
    brödsmeten blandad
    Brödsmeten blandad.
  3. Häll smeten i smorda avlånga brödformar.

    (Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)

    brödsmeten i brödformar
    Brödsmeten i brödformar.
  4. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.

    (Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)

    brödet gräddas i ugnen
    Brödet gräddas i ugnen.
  5. Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.

    Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.

    färdiggräddade bröd
    Färdiggräddade bröd.
    bröden invirade i handdukar
    Bröden invirade i handdukar.
    brödet serveras
    Brödet serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna till mat, frukost eller mellanmål. Gott med ost. Observera att solrosfröna kan få en grönaktig färg, den beror på en kemisk reaktion med bikarbonatet som är helt ofarlig.

glödlampa Tips:

Om brödet spricker vid gräddning så kan det bero på att brödsmeten inte blandats ordentligt eller att ugnen har haft en för hög temperatur.

byt ut Variationstips:

Vill man ha sötare bröd så kan man ta upp till 2 dl mörk sirap i brödet, skippa då gärna saltet. Brödet blir mörkare i färgen ju mer sirap man tar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i lufttäta plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. Skiva gärna limporna innan du fryser in dem så kan du ta upp bara de skivor du ska äta och på så vis alltid få färskt bröd. I rumstemperatur håller sig brödet 4-5 dagar.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Mörkt bröd

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Julia
Jag är inte så bra att baka och inte heller förtjust i limpa men det här tog priset. Forutom att det är så enkel bara blanda blanda 😂😂som jag är duktig på 😁 det ör också gottigottgott. Tack vare filmjolken som en butik har levererat fel så hamnade jag istället på din sida. Tack så jättemycket. Har aldrig haft så rolig att äta egen bakat bröd som nu. Har minskat tiden till 95min eftersom jag har en för värm ugn. Det gick bra. Var lite orolig hur den smakar utan socker men va gott det var😁. Jag ska prova de andra recepten och återkommer. Just nu är jag in heaven 😂😂🙋‍♀️⚘⚘⚘
✏️ Skrivet av evalena
De mörka limporna blev mjukare och bättre om man bakar till innertemperatur 98 grader = ca 1 tim i stället för 100 minuter = 1 tim 20 minuter
💬 Svar till evalena ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har alltid gräddat mina 100 minuter men det är säkert så att det går bra med 15 minuter kortare tid också om termometern visar 98°C. Prova får du se och återkom gärna med resultatet!
✏️ Skrivet av evalena
Hej!
Ska bröden gräddas tills baktermometern visar 98 grader eller i 100 minuter (1 tim och 40 minuter)? Det går snabbare om man väljer termometermetoden, det skiljer ca15 minuter i gräddningstid.
💬 Svar till Hans ✏️ Skrivet av Susanne
All sötman kommer från sirapen så det har med den att göra. Man kan ta upp till 2 dl mörk sirap om man vill ha mer sötma.