| Bröd |

Mörkt filmjölksbröd

Mycket god mörk filmjölkslimpa, ett mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning!
Mörkt filmjölksbröd
Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
2 limpor

Ingredienser:

Vegetariskt - För veganskt: Byt ut filmjölk mot havregurt.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 1 timmar och 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.

    Blanda ordentligt.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)

    mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke.
    mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat.
  2. Häll på olja, sirap och filmjölk.

    Blanda till en jämn smet med en slev.

    (Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)

    olja, sirap och filmjölk tillsatt
    Olja, sirap och filmjölk tillsatt.
    brödsmeten blandad
    Brödsmeten blandad.
  3. Häll smeten i smorda avlånga brödformar.

    (Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)

    brödsmeten i brödformar
    Brödsmeten i brödformar.
  4. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.

    (Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)

    brödet gräddas i ugnen
    Brödet gräddas i ugnen.
  5. Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.

    Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.

    färdiggräddade bröd
    Färdiggräddade bröd.
    bröden invirade i handdukar
    Bröden invirade i handdukar.
    brödet serveras
    Brödet serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per limpa (997 g): 2289 kalorier, 254 g kolhydrater, 100 g fett, 66 g protein

Serveringstips

Servera gärna till mat, frukost eller mellanmål. Gott med ost. Observera att solrosfröna kan få en grönaktig färg, den beror på en kemisk reaktion med bikarbonatet som är helt ofarlig.

Tips & tricks

Om brödet spricker vid gräddning så kan det bero på att brödsmeten inte blandats ordentligt eller att ugnen har haft en för hög temperatur.

Variationstips

Vill man ha sötare bröd så kan man ta upp till 2 dl mörk sirap i brödet, skippa då gärna saltet. Brödet blir mörkare i färgen ju mer sirap man tar.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i lufttäta plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. Skiva gärna limporna innan du fryser in dem så kan du ta upp bara de skivor du ska äta och på så vis alltid få färskt bröd. I rumstemperatur håller sig brödet 4-5 dagar.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Karin
God och bästa brödet
Skrivet av Per-Anders
Älskar detta recept!
Jag har adderat 1 dl rårörda lingon och det funkar väldigt bra.
A-Fil funkar naturligtvis lika bra som vanlig fil.
Skrivet av tony
hej testa baka bröden tog 60 minuter för att komma upp i98 grader väldigt bra bröd skall testa igen skall ta med till jobbet och så får jobbar kompisarna vara testpanel..
Skrivet av Staffan
... men rågkrosset måste väl skållas först, annars är det väl stenhårt. Linfröna kan hänga med i skållningen.
Skrivet av Julia
Jag är inte så bra att baka och inte heller förtjust i limpa men det här tog priset. Forutom att det är så enkel bara blanda blanda 😂😂som jag är duktig på 😁 det ör också gottigottgott. Tack vare filmjolken som en butik har levererat fel så hamnade jag istället på din sida. Tack så jättemycket. Har aldrig haft så rolig att äta egen bakat bröd som nu. Har minskat tiden till 95min eftersom jag har en för värm ugn. Det gick bra. Var lite orolig hur den smakar utan socker men va gott det var😁. Jag ska prova de andra recepten och återkommer. Just nu är jag in heaven 😂😂🙋‍♀️⚘⚘⚘

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest