| Bröd - Matbröd |

Mörkt bröd

Mycket god mörk filmjölkslimpa, ett mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning!
Mörkt bröd
Recept på otroligt gott mörkt bröd med filmjölk, mörk sirap och massa goda frön. Mörk filmjölkslimpa är väldigt enkel att göra.
Timglas Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.

    Blanda ordentligt.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)

    mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke.
    mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat.
  2. Häll på olja, sirap och filmjölk.

    Blanda till en jämn smet med en slev.

    (Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)

    olja, sirap och filmjölk tillsatt
    Olja, sirap och filmjölk tillsatt.
    brödsmeten blandad
    Brödsmeten blandad.
  3. Häll smeten i smorda avlånga brödformar.

    (Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)

    brödsmeten i brödformar
    Brödsmeten i brödformar.
  4. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.

    (Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)

    brödet gräddas i ugnen
    Brödet gräddas i ugnen.
  5. Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.

    Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.

    färdiggräddade bröd
    Färdiggräddade bröd.
    bröden invirade i handdukar
    Bröden invirade i handdukar.
    brödet serveras
    Brödet serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna till mat, frukost eller mellanmål. Gott med ost. Observera att solrosfröna kan få en grönaktig färg, den beror på en kemisk reaktion med bikarbonatet som är helt ofarlig.

glödlampa Tips:

Om brödet spricker vid gräddning så kan det bero på att brödsmeten inte blandats ordentligt eller att ugnen har haft en för hög temperatur.

byt ut Variationstips:

Vill man ha sötare bröd så kan man ta upp till 2 dl mörk sirap i brödet, skippa då gärna saltet. Brödet blir mörkare i färgen ju mer sirap man tar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i lufttäta plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. Skiva gärna limporna innan du fryser in dem så kan du ta upp bara de skivor du ska äta och på så vis alltid få färskt bröd. I rumstemperatur håller sig brödet 4-5 dagar.

Kommentarer till Mörkt bröd

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lisa
Jättegott bröd, rekommenderar verkligen! Själv använde jag ca 1,5 dl vetekli, 1 dl linfrö, 1 dl hackade hasselnötter och 1/2 dl sesamfrön.
penna Skrivet av malin
hej! tusen tack för receptet. det här brödet har blivit mitt nya "standardrecept" som jag använder som bas när jag bakar bröd. det är tillräckligt "nyttigt" så att man kan äta det och känna sig duktig och samtidigt väldigt gott att man inte tröttnar på det! jag brukar ha i olika frön och gryn beroende på vad jag har hemma. 5/5! (jag bakar i en glas-ugnsform på 150° och kollar innertemperaturen tills det är ca 97°, fungerar hur bra som helst!)
penna Skrivet av Roland
Har precis satt in dom i ugnen, spännande! Hade önskat att veta storlek på formarna.

Läs alla 122 kommentarer