Matiga baguetter

Baka dessa goda lite mer matiga baguetter till utflykten eller för att servera till maten. Receptet är enkelt och man kan använda både vanlig plåt eller baguetteplåtar.
baguetter
Goda och matiga baguetter. Passar bra att skära upp i små bitar och servera till lunch eller middag. De passar också bra att att göra utflyktssmörgåsar av.
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 6 baguetter
Näringsvärde Näringsvärde per baguette: 506 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    matiga baguetter steg 1: smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm vattnet till 37°C.

    (Rör om med en sked i botten och stoppa ner ett finger, när det varken känns varmt eller kallt så är det rätt temperatur, tag då bort kastrullen från värmen direkt).

    matiga baguetter steg 2: ljummet vatten
    Ljummet vatten.
  3. Häll över lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan resten av vattnet.

    matiga baguetter steg 3: jästen upplöst
    Jästen upplöst.
  4. Tillsätt olja, sirap och salt. Rör om.

    • 1 msk olja t.ex. rapsolja, olivolja eller matolja
    • 1 msk brödsirap eller ljus sirap
    • 1 tsk salt
    matiga baguetter steg 4: olja, sirap och salt tillsatt
    Olja, sirap och salt tillsatt.
  5. Tillsätt lantbrödsmjölet och blanda.

    (För att mäta rätt häller man upp mjölet i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    matiga baguetter steg 5: lantbrödsmjöl tillsatt
    Lantbrödsmjöl tillsatt.
  6. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. När degen börjar släppa bunkens kanter är den klar.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)

    matiga baguetter steg 6: arbetar in mjölet
    Arbetar in mjölet.
  7. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.

    (Kolla gärna hur jäsningen går efter ca 45 minuter. Tiden det tar beror på inomhustemperatur och degvätskans temperatur. Låt jäsningen ta den tid den behöver. Brödet blir bara godare om jäsningen tar längre tid tycker jag så har man tid kan man sänka degtemperaturen ett par grader och jäsa degen lite svalare. Det viktigaste är att inte ta en varmare degvätska för vid 40°C dör jästen.)

    matiga baguetter steg 7: degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    matiga baguetter steg 7: degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  8. Tag upp degen på en mjölad bänk och knåda igenom den. Dela en sats i 6 delar och baka ut till 6 baguetter. Använd lite extra vetemjöl om det behövs om degen är för kladdig. Lägg dem på baguetteplåtar eller plåtar med bakplåtspapper.

    matiga baguetter steg 8: knåda degen
    Knåda degen.
    ojästa baguetter på baguetteplåt
    Hälften av den utbakade degen på baguetteplåt.
  9. Låt jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

    matiga baguetter steg 9: färdigjästa baguetter
    Färdigjästa baguetter.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 18 minuter tills de fått lite färg.

    Låt svalna på baguetteplåt eller galler under bakhandduk.

    matiga baguetter steg 10: gräddade baguetter
    Gräddade baguetter.

servera Serveringstips:

Servera uppskuren i ca 5-6 cm långa bitar som tillbehör till lunch eller middag.

glödlampa Tips:

Passar bra att göra utflyktsmackor av. Skär dem på längden och fyll dem med ägg, skinka, sallad eller vad du vill ha.

GI GI Tips:

Baguetterna innehåller en del vetemjöl och har därför medelhögt GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Baguetterna går bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Matiga baguetter

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av kenny
Hej ett tips till
Jag la i riven vitlök,

å brytbröd till all slags mat,,,
Kan rekommenderas ni som älskar vitlök,
mvh
kenny
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Maria
tack för svaret de blev jättegoda jag äter en nu!!
💬 Svar till Maria ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du kan byta ut lantbrödsmjölet mot en blandning av t.ex. en tredjedel rågmjöl och resten rågsikt eller vetemjöl.
✏️ Skrivet av Maria
går det att ta bort lantbrödsmjöl?
💬 Svar till Luiza ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man så länge man får en bra balans mellan grövre mjöl och vetemjöl. Lantbrödsmjöl är ju en mjölmix med både grovt och mindre grovt mjöl. Om man tar för mycket grovt mjöl så blir brödet tungt och kompakt och jäser dåligt.