Baka dessa goda lite mer matiga baguetter till utflykten eller för att servera till maten. Receptet är enkelt och man kan använda både vanlig plåt eller baguetteplåtar.
Goda och matiga baguetter. Passar bra att skära upp i små bitar och servera till lunch eller middag. De passar också bra att att göra utflyktssmörgåsar av.
(Rör om med en sked i botten och stoppa ner ett finger, när det varken känns varmt eller kallt så är det rätt temperatur, tag då bort kastrullen från värmen direkt).
Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. När degen börjar släppa bunkens kanter är den klar.
(Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)
Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek, det tar ca 1 timme.
(Kolla gärna hur jäsningen går efter ca 45 minuter. Tiden det tar beror på inomhustemperatur och degvätskans temperatur. Låt jäsningen ta den tid den behöver. Brödet blir bara godare om jäsningen tar längre tid tycker jag så har man tid kan man sänka degtemperaturen ett par grader och jäsa degen lite svalare. Det viktigaste är att inte ta en varmare degvätska för vid 40°C dör jästen.)
Degen före jäsning.Degen efter jäsning.
Tag upp degen på en mjölad bänk och knåda igenom den. Dela en sats i 6 delar och baka ut till 6 baguetter. Använd lite extra vetemjöl om det behövs om degen är för kladdig. Lägg dem på baguetteplåtar eller plåtar med bakplåtspapper.
Knåda degen.Hälften av den utbakade degen på baguetteplåt.
Låt jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.
Färdigjästa baguetter.
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 18 minuter tills de fått lite färg.
Låt svalna på baguetteplåt eller galler under bakhandduk.
Näringsvärde per baguette (234 g): 506 kcal, 99 g kolhydrater, 5 g fett, 14 g protein
Serveringstips
Servera uppskuren i ca 5-6 cm långa bitar som tillbehör till lunch eller middag.
Tips & tricks
Passar bra att göra utflyktsmackor av. Skär dem på längden och fyll dem med ägg, skinka, sallad eller vad du vill ha.
GI Tips
Baguetterna innehåller en del vetemjöl och har därför medelhögt GI.
Hållbarhet och förvaring
Baguetterna går bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av kenny
Hej ett tips till
Jag la i riven vitlök,
å brytbröd till all slags mat,,,
Kan rekommenderas ni som älskar vitlök,
mvh
kenny
Svar till
Susanne
️ Skrivet av Maria
tack för svaret de blev jättegoda jag äter en nu!!
webmaster
Svar till
Maria
️ Skrivet av Susanne
Ja du kan byta ut lantbrödsmjölet mot en blandning av t.ex. en tredjedel rågmjöl och resten rågsikt eller vetemjöl.
️ Skrivet av Maria
går det att ta bort lantbrödsmjöl?
webmaster
Svar till
Luiza
️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man så länge man får en bra balans mellan grövre mjöl och vetemjöl. Lantbrödsmjöl är ju en mjölmix med både grovt och mindre grovt mjöl. Om man tar för mycket grovt mjöl så blir brödet tungt och kompakt och jäser dåligt.