Rågrutor
Rågrutor är ett gott och enkelt recept på rågbröd som bakas ut till fiberrika rutor. Snabbt och smidigt kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper.
Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
30 st
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 0,5 dl olja
- eller 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 msk brödsirap
- eller 1 msk ljus sirap
- 1,5 tsk salt
- ev. 1,5 tsk brödkryddor
- 5 dl rågflingor
- eller 5 dl havregryn
- 4 dl rågsikt
- ca 4 dl vetemjöl
Vegetariskt
Utrustning:
-
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med varmluftsfunktion
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per bröd (43 g): 104 kalorier, 17 g kolhydrater, 3 g fett, 3 g protein
GI Tips
Rågrutorna är fiberrika och har lägre GI.
Hållbarhet och förvaring
Rågrutorna går bra att frysa. Bryt isär dem först om du vill kunna tina dem var och en för sig eller frys in dem i lagom stora block. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader.
️ Skrivet av
Är rutorna så tjocka att det går att dela dem till två mackor?
️ Skrivet av
Är Det 104 Kalorier Per Ruta?
️ Skrivet av
Bakade idag rågrutor det blev mycket bra och saftigt kommer att baka det här igen!!
️ Skrivet av
Är intresserade av rågbrödet. Kan jag minska vetemjölet och öka rågmjölet, eller blir det ej bra? Skillnaden mellan olja och smör, som är alternativ, vilken effekt har den ena eller den andra.
Har använt mig av många av dina recept, med bra resultat.
Med vänlig hälsning
Berndt S
Har använt mig av många av dina recept, med bra resultat.
Med vänlig hälsning
Berndt S
️ Skrivet av
Jag har bakat dessa rågrotor en gång tidigare då blev de jättebra.
Nu senast jag baka dom så jäste inte degen. Jag har följt receptet slaviskt. Använde nyköpt jäst.
Vad beror det på när degen inte jäser?
Nu senast jag baka dom så jäste inte degen. Jag har följt receptet slaviskt. Använde nyköpt jäst.
Vad beror det på när degen inte jäser?