| Bröd - Matbröd | GI Recept |

Rågrutor

Rågrutor är ett gott och enkelt recept på rågbröd som bakas ut till fiberrika rutor. Snabbt och smidigt kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper.
Skärgårdsrutor
Rågrutor är ett recept på rågbröd i rutor som man bakar ut snabbt och smidigt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Portioner 30 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37°C. (Om du tar smör så smält det först och häll på mjölken.)

  2. Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst.

  3. Rör ner resten av degspadet, sirap, salt och eventuellt brödkryddor.

  4. Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för då packas det och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till dålig jäsning och kompakt hårt bröd. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  5. Arbeta degen för hand eller med maskin (köksmaskin eller elvisp med degkrokar) tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.

    Strö lite mjöl över degen.

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min till dubbel storlek.

  6. Ta upp den färdigjästa degen på ett bakbord och knåda den. Knåda in lite vetemjöl i degen om degen är för kladdig för att kavla ut.

  7. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Lägg bakplåtspappret med degen på plåten.

    Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv.

    Jäs rågrutorna övertäckta med en bakhandduk ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.

  8. Grädda rågrutorna mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluftsinställning i 200°C, ca 20 min.

    Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smulad jäst.
lös upp jästen
2. Lös upp jästen.
blanda
3. Blanda.
rågflingor
4.1. Rågflingor.
vetemjöl
4.2. Vetemjöl.
blanda i mjöl och rågflingor
4.3. Blanda i mjöl och rågflingor.
arbeta degen
5.1. Arbeta degen.
färdig rågdeg
5.2. Färdig rågdeg.
strö över mjöl
5.3. Strö över mjöl.
färdigjäst deg
6. Färdigjäst deg.
degen utkavlad
7.1. Degen utkavlad.
utkavlad deg på en plåt
7.2. Utkavlad deg på en plåt.
färdigjästa rågrutor
8.1. Färdigjästa rågrutor.
färdiggräddade rågrutor
8.2. Färdiggräddade rågrutor.

GI GI Tips:

Rågrutorna är fiberrika och har lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågrutorna går bra att frysa. Bryt isär dem först om du vill kunna tina dem var och en för sig eller frys in dem i lagom stora block. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  David    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går bra med fiberhavregryn! Lycka till med brödbaket! :)
   kommentar  Skrivet av  David  
Går det bra att använda fiberhavregryn istället för havregryn? Det var allt jag hade hemma och jag orkar inte gå ut och handla igen :)
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det där med cyanidinnehållet i krossat linfrö och hur det påverkas vid upphettning o.s.v. så verkar det ju inte finnas tillräckligt med forskning så man får dra sina egna slutsatser. Men det verkar ju som många mår illa när de äter för mycket cyanid så om du äter dina låga doser som dessutom är upphettat utan att må illa så är det förmodligen lugnt.
   kommentar  Skrivet av  Mikael  
Tack för tips! Kanske havrekross och vetekross också skulle fungera. Det kanske blir minst lika gott bröd men möjligen mindre nyttigt? Intressant information också om cyanidinnehållet i linfrön även om det stod i din länk också att cyanidinnehållet kraftigt reduceras vid bakning under upphettning när brödet gräddas i ugnen. I mitt recept är det bara 1 dl krossat linfrö till en hel brödsats och med mitt brödintag på 250-300 g/dag lär det inte vara någon hälsomässig katastrof precis.
 svar  Svar till  Mikael    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej Mikael. Jag tror inte rågkross är på väg att försvinna. Annars finns vetekross och havrekross också. Däremot skulle jag vilja avråda från att använda krossat linfrö då det är giftigt. Tack för ditt recept! :)

Skriv och läs alla 24 kommentarer