| Bröd - Matbröd | GI Recept |

Rågrutor

Rågrutor är ett gott och enkelt recept på rågbröd som bakas ut till fiberrika rutor. Snabbt och smidigt kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper.
Skärgårdsrutor
Rågrutor är ett recept på rågbröd i rutor som man bakar ut snabbt och smidigt.
Timglas Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Portioner 30 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37°C. (Om du tar smör så smält det först och häll på mjölken.)

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst.

    lös upp jästen
    Lös upp jästen.
  3. Rör ner resten av degspadet, sirap, salt och eventuellt brödkryddor.

    blanda
    Blanda.
  4. Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för då packas det och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till dålig jäsning och kompakt hårt bröd. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    rågflingor
    Rågflingor.
    vetemjöl
    Vetemjöl.
    blanda i mjöl och rågflingor
    Blanda i mjöl och rågflingor.
  5. Arbeta degen för hand eller med maskin (köksmaskin eller elvisp med degkrokar) tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.

    Strö lite mjöl över degen.

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min till dubbel storlek.

    arbeta degen
    Arbeta degen.
    färdig rågdeg
    Färdig rågdeg.
    strö över mjöl
    Strö över mjöl.
  6. Ta upp den färdigjästa degen på ett bakbord och knåda den. Knåda in lite vetemjöl i degen om degen är för kladdig för att kavla ut.

    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Lägg bakplåtspappret med degen på plåten.

    Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv.

    Jäs rågrutorna övertäckta med en bakhandduk ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.

    degen utkavlad
    Degen utkavlad.
    utkavlad deg på en plåt
    Utkavlad deg på en plåt.
  8. Grädda rågrutorna mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluftsinställning i 200°C, ca 20 min.

    Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.

    färdigjästa rågrutor
    Färdigjästa rågrutor.
    färdiggräddade rågrutor
    Färdiggräddade rågrutor.

GI GI Tips:

Rågrutorna är fiberrika och har lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågrutorna går bra att frysa. Bryt isär dem först om du vill kunna tina dem var och en för sig eller frys in dem i lagom stora block. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader.

Kommentarer till Rågrutor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Sara
Så underbart goda de blev!
Blev fiberhavregryn och vanligt vetemjöl, var det som fanns hemma.
person Svar till David penna Skrivet av Susanne
Ja det går bra med fiberhavregryn! Lycka till med brödbaket! :)
penna Skrivet av David
Går det bra att använda fiberhavregryn istället för havregryn? Det var allt jag hade hemma och jag orkar inte gå ut och handla igen :)

Läs alla 25 kommentarer