Rågrutor

Rågrutor är ett gott och enkelt recept på rågbröd som bakas ut till fiberrika rutor. Snabbt och smidigt kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper.
Skärgårdsrutor
Rågrutor är ett recept på rågbröd i rutor som man bakar ut snabbt och smidigt.
Timglas Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Portioner 30 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37°C. (Om du tar smör så smält det först och häll på mjölken.)

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst.

    lös upp jästen
    Lös upp jästen.
  3. Rör ner resten av degspadet, sirap, salt och eventuellt brödkryddor.

    blanda
    Blanda.
  4. Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för då packas det och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till dålig jäsning och kompakt hårt bröd. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    rågflingor
    Rågflingor.
    vetemjöl
    Vetemjöl.
    blanda i mjöl och rågflingor
    Blanda i mjöl och rågflingor.
  5. Arbeta degen för hand eller med maskin (köksmaskin eller elvisp med degkrokar) tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.

    Strö lite mjöl över degen.

    Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min till dubbel storlek.

    arbeta degen
    Arbeta degen.
    färdig rågdeg
    Färdig rågdeg.
    strö över mjöl
    Strö över mjöl.
  6. Ta upp den färdigjästa degen på ett bakbord och knåda den. Knåda in lite vetemjöl i degen om degen är för kladdig för att kavla ut.

    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Lägg bakplåtspappret med degen på plåten.

    Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv.

    Jäs rågrutorna övertäckta med en bakhandduk ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.

    degen utkavlad
    Degen utkavlad.
    utkavlad deg på en plåt
    Utkavlad deg på en plåt.
  8. Grädda rågrutorna mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluftsinställning i 200°C, ca 20 min.

    Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.

    färdigjästa rågrutor
    Färdigjästa rågrutor.
    färdiggräddade rågrutor
    Färdiggräddade rågrutor.

GI GI Tips:

Rågrutorna är fiberrika och har lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågrutorna går bra att frysa. Bryt isär dem först om du vill kunna tina dem var och en för sig eller frys in dem i lagom stora block. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader.

Kommentarer till Rågrutor

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Berndt Söderholm
Är intresserade av rågbrödet. Kan jag minska vetemjölet och öka rågmjölet, eller blir det ej bra? Skillnaden mellan olja och smör, som är alternativ, vilken effekt har den ena eller den andra.
Har använt mig av många av dina recept, med bra resultat.
Med vänlig hälsning
Berndt S
penna Skrivet av Tony
Jag har bakat dessa rågrotor en gång tidigare då blev de jättebra.
Nu senast jag baka dom så jäste inte degen. Jag har följt receptet slaviskt. Använde nyköpt jäst.
Vad beror det på när degen inte jäser?
penna Skrivet av Sara
Så underbart goda de blev!
Blev fiberhavregryn och vanligt vetemjöl, var det som fanns hemma.
besökare Svar till David penna Skrivet av Susanne
Ja det går bra med fiberhavregryn! Lycka till med brödbaket! :)
penna Skrivet av David
Går det bra att använda fiberhavregryn istället för havregryn? Det var allt jag hade hemma och jag orkar inte gå ut och handla igen :)
penna Skrivet av Susanne
Ja det där med cyanidinnehållet i krossat linfrö och hur det påverkas vid upphettning o.s.v. så verkar det ju inte finnas tillräckligt med forskning så man får dra sina egna slutsatser. Men det verkar ju som många mår illa när de äter för mycket cyanid så om du äter dina låga doser som dessutom är upphettat utan att må illa så är det förmodligen lugnt.
penna Skrivet av Mikael
Tack för tips! Kanske havrekross och vetekross också skulle fungera. Det kanske blir minst lika gott bröd men möjligen mindre nyttigt? Intressant information också om cyanidinnehållet i linfrön även om det stod i din länk också att cyanidinnehållet kraftigt reduceras vid bakning under upphettning när brödet gräddas i ugnen. I mitt recept är det bara 1 dl krossat linfrö till en hel brödsats och med mitt brödintag på 250-300 g/dag lär det inte vara någon hälsomässig katastrof precis.
besökare Svar till Mikael penna Skrivet av Susanne
Hej Mikael. Jag tror inte rågkross är på väg att försvinna. Annars finns vetekross och havrekross också. Däremot skulle jag vilja avråda från att använda krossat linfrö då det är giftigt. Tack för ditt recept! :)
penna Skrivet av Mikael
Hej Tack för dina recept! Jag ska prova något eller några. Rågkross verkar bli allt svårare att få tag på (i alla fall i Falun), vet du (eller ev övriga läsare) om det håller på att försvinna i Sverige? Jag har bakat rågrutor regelbundet i flera år och i mitt recept som skiljer sig från ditt så behövs rågkross. Så här ser mitt recept ut:
Rågrutor 12 st.

6 dl vatten.
2 msk olja.
1 ½ dl rågkross.
1 dl linfrökross.
50 g jäst.
2 tsk salt.
1 dl lingonsylt.
2 dl grahamsmjöl.
8 dl vetemjöl.

1. Koka upp vatten.
2. Tillsätt oljan, rågkross och linfrökross.
3. Låt det svalna till 37`C.
4. Smula ner jästen i en bunke och häll över råggröten.
5. Rör tills jästen löst sig.
6. Rör ner salt, lingonsylt, grahams och vetemjöl.
7. Arbeta till en kladdig lös deg.
8. Klä en ugnsform, ca 30 ¤ 25 cm med bakplåtspapper.
9. Häll i degen och fördela den jämnt i formen.
10. Skåra ett rutmönster.
11. Låt jäsa 30 minuter.
12. Grädda i 200`C mitt i ugnen ca 30-40 minuter. (Ev 45 minuter)
13. Tag formen ur ugnen och låt svalna på galler.

Tips: Man kan blanda i 1/2-1 dl russin och man kan man pensla med ägg och eller strö på lite vallmofrö innan jäsningen.
Klä formen invändigt med bakplåtspapper.
En teflonbehandlad form kan användas så behövs inte bakplåtspapper. Gräddas i ugn i 45 minuter.
besökare Svar till anna penna Skrivet av Susanne
Jo man kan bara trycka ut dem för hand men går kanske lite snabbare och blir slätare med kavel.

Läs alla 27 kommentarer

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd | GI Recept |