Bloggens startsida

Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket

Publicerad 30 January 2012 17:26 i Hälsa 

Visste du att krossat linfrö och även hela linfrön är giftigt i ganska små mängder?

Livsmedelsverket rekommenderar att begränsa intaget av hela linfrön till 1-2 msk/person och avråder helt från att äta krossat eller malt linfrö för att tillgodose fettsyrebehov.

Bilden visar krossat linfrö till vänster och helt linfrö till höger.

Jag ställde mina frågor till livsmedelsverket angående att linfrön är giftiga och här är svaren:

1. Näringen från linfrö tas upp av kroppen bara när det är krossat?

Ja, men dessvärre gäller det även de skadliga ämnena i linfrö. Därför är det bättre att använda linfröolja.

2. Max intag per dag hela linfrön är 1-2 msk/person.

Ja, detta är vår rekommendation, och då syftar linfröet till att vara laxerande, och inte att bidra med nyttiga fettsyror.

3. Vad är max intag per dag med krossat linfrö?

Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade. Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel för att tillgodose fettsyrebehov. Man bör vara uppmärksam på att överdrivna intag av linfrö eller nya beredningar av linfrön kan leda till intag av cyanid som kan vara skadliga. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning. Vid sjukdom eller undernäring (fasta) kan dock kroppens förmåga att avgifta cyanid vara nedsatt.

4. Vid gräddning av bröd försvinner cyanidinnehållet om man använder krossat linfrö men inte om man har hela linfrö?

Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning, precis som du säger. Vi har inte information om vad som händer vid upphettning av hela linfrön, men det bör även för dessa ske en minskning av cyanidhalten, men troligen i mindre omfattning.

5. Vid vilken temperatur "oskadliggörs" linfrö från cyanid? Är det olika för krossade eller hela linfrö?

Vi har inte specifik temperaturinformation, men då det är vid bakning som man har sett att cyanidhalten minskar så torde det vara 175-250 grader Celsius.

6. Om upphettning tar bort cyanid kan man ha obegränsad mängd då?

Under förutsättning att all cyanid försvinner vid upphettning så ska det gå bra att använda obegränsad mängd.

7. Hur mycket omega-3 i förhållande till omega-6?

Enligt vår livsmedelsdatabas är förhållandet ca 4/1, för omega 3 / omega 6.

Tack till Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket för svaren. Läs gärna mer på Livsmedelsverket sida om linfrö.

Publicerad  30 January 2012 17:26 i Hälsa 

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Sten  2017-01-01 10:29
När man äter mat t.ex bröd innehållande linfrön så krossar man den när man tuggar!!
 svar  Svar till  helena    kommentar  Skrivet av  Susanne  2016-11-29 22:03
Ja vad jag vet, eftersom de hela linfröna även kommer ut hela ur din kropp så tar inte kroppen upp giftet.
   kommentar  Skrivet av  helena  2016-11-29 12:10
Kan man äta bröd med hela linfrön
 svar  Svar till  Thorwald    kommentar  Skrivet av  Susanne  2016-11-14 11:43
Tack för att du delar med dig av din historia!
   kommentar  Skrivet av  Thorwald  2016-11-13 02:08
Jag tog linfrö till frukosten i flera år, för att hålla magen i form, men jag blev illamående, så när finsk kamrat besökte mig 1997 sade att det var giftigt. När jag slutade med dem mådde jag bättre. Jag avråder alla att använda linfrö man kan bli mycket sjuk. Linfrö löser ut cyanid och tar läkemedel som påverkar magslemhinnan kan du bli riktigt sjuk. Det dröjde till millennieskiftet innan jag förstod hur min kamrat kunde så akut sjuk så ofta.

Skriv och läs alla 37 kommentarer

Relaterade blogginlägg till Krossat linfrö är giftigt - Frågor och svar från Livsmedelsverket